zupa - 39012 przepisów (strona:1517/2601)

Kremowa pomidorowa z pomidorów z puszki 115

Pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych zup. Można ją przygotować na różne sposoby. Najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych pomidorów . Jednak poza sezonem do zrobienia pysznej zupki można wykorzystać domowe przetwory lub wykorzystać to co oferują nam sklepowe półki czyli pomidory w puszce, koncentrat oraz przecier. Właśnie na bazie takich kupnych pomidorków z puszki przygotowałam moją pyszną kremową zupkę. składniki

Monia miesza i gotuje
ZUPA - KREM MARCHEWKOWY Z TRYBULĄ 87

zmienić,a nic tak nie poprawia nastroju jak zupka marchwiowa.Poważnie.Wzbogaca dietę w beta - karoten,który jest prekursorem witaminy A oraz silnym antyoksydantem.Polecam dla wszystkich,którzy lubią zupy krem.   Zastanawiam się czy znacie trybulę? To młode ziele z rodziny selerowatych.Przyśpiesza trawienie,łagodzi wzdęcia,bogate źródło witaminy C i karotenu,działa wykrztuśnie i lekko pobudzająco,obniża ciśnienie krwi

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa z pomidorami i pęczakiem 96

Blueberry Corner by "jagodzianka" Staram się, żeby w moim domu jedzenie się nie marnowało. Po zjedzeniu mięsa kurczaka z dania pt. „Kurczę pieczone”, pozostałości, … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa z pomidorami i pęczakiem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Zupa węgierska po mojemu 164

dodać bulion i podgrzewać na małym ogniu. Mięso mielone podsmażyć i gotowe przełożyć do garnka. Dodać także cebulę. Całość gotować do czasu, aż warzywa zmiękną a mięso będzie miękkie. Zupę doprawić do smaku pieprzem cayenne, tymiankiem (ja daje dość sporo bo lubimy na ostro) i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy całość będzie już gotować dodać cały słoiczek ketchupu i pokrojone

Krakowskie smaki Ani
Krem pomidorowy z francuską zapiekanką 171

Kolejny konkurs na Durszlaku był dla mnie nie tyle inspiracją, co motywacją do stworzenia zupy pomidorowej w ciut innym wydaniu. Choć klasyczna przygotowana z ryżem lub makaronem też nam smakuje, to tą mój Mąż był zdecydowanie bardziej zachwycony. Zwłaszcza dodatek zapiekanki go zaskoczył, ale przysięgam Wam, że w połączeniu z kremem pomidorowym była naprawdę pyszna! Składniki: Dla 4 osób

Kuchnia w czekoladzie
ZUPA KREM Z PIETRUSZKI 112

krem i doprawić jogurtem naturalnym.Doprawić solą czosnkową i pieprzem do smaku.Podać z grzankami uprażonymi na suchej patelni i kiełkami.Do tego możemy dodać plasterki łososia ,co nada zupie bardziej wytwornej formy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa krem z marchewki z tymiankiem 142

słodką paprykę i tymianek. Garnek przykryć i gotować aż warzywa będą miękkie. Gdy warzywa już się ugotują zestawić garnek z ognia, wlać mleko. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu. Gotową zupkę krem podawać z grzankami

Monia miesza i gotuje
Zupa na jesień - podsumowanie 97

temu ogłosiłam na zmiksowani.pl akcję "Zupa na jesień" - pamiętacie? Cieszyła się Waszym zainteresowaniem z czego bardzo się cieszę :-) Pojawiły się tam przepisy znane, tradycyjne, ale też te bardziej oryginalne, wykorzystujące niekiedy nietypowe połączenia. Jakby nie było, wszystkie umieszczone w akcji przepisy bez wątpienia zasługują na uwagę i wykorzystanie :-) tym bardziej, że kolejna jesień właśnie się rozpoczęła...  A tu znajdziecie

Czary - gary w kuchni
Barszcz czerwony (bez zakwasu) 137

buraków i wywar mięsno - warzywny, który równie dobrze możecie zastąpić rosołem, jaki zostanie Wam z niedzielnego obiadu. Nie bójcie się octu i cukru - to one sprawiają, że smak zupy jest zdecydowanie podkreślony, zdecydowanie buraczany... to do dzieła :-)  SKŁADNIKI 5 - 6 dużych buraków ok. 1,5 litra wody Wywar:  5 - 6 skrzydełek z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki kawałek

Czary - gary w kuchni
Flaki "na niby" 131

prawdziwych flaków... Chociaż sama je lubię, to jakoś innych chętnych nigdy nie było więc i gotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się

Czary - gary w kuchni
Przepis na Rosół Drobiowy 233

przekrawam na pół. Odnośnie cebuli to możemy ją od razu włożyć do garnka z pozostałymi warzywami lub wbić na widelec i opiec nad ogniem i następnie dodać do zupy. Całość zalewam zimna wodą. Gotowanie rosołu: Rosół gotuję od 90 minut do 120 minut w zależności jakiego mięsa użyję ale dłużej niż 2 godziny nie zdarza mi się go gotować

Uwaga Babcia Gotuje
W domu: leczo 205

warzywa poza pomidorami i zalewamy ok. 1,5 szklanki wody. Dodajemy przyprawy do smaku i wrzucamy zwinięte w pęczek tymianek i oregano (tak żeby się nie rozpłynęło po całej zupie). Po ok. 30 minutach gotowania na średnim ogniu dodajemy pomidory i przecier pomidorowy. W tym momencie można dodać również kostkę rosołową (nie ma takiej potrzeby). Gotujemy jeszcze ok. 15 minut

Kuchnia w biegu
Wiosenny chłodnik pomidorowy z zielonymi warzywami 111

Chłodnik to zupa (jak wskazuje sama nazwa) podawana na zimno popularna w wielu krajach. Jest idealna na ciepłe dni, świetnie chłodzi, jest zdrowa i możemy ją szybko zrobić, nie marnując pogody na stanie przy garach. Smakuje świetnie w towarzystwie świeżego, pełnoziarnistego chleba. SMACZNEGO! Składniki: 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki Łowicz (ja nie mogłam znaleźć krojonych w sklepie więc kupiłam

Czarnawisienka
Zupa z curry 125

gotujemy wszystko do miękkości. Wkładamy mięsko z powrotem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, sporządzamy złotą zasmażkę, rozprowadzamy ją szybko z 0,5 szklanki zimnego mleka, wlewamy do zupy, zagotowujemy, wsypujemy curry i dolewamy resztę mleka, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy i dodajemy natkę z pietruszki. Podajemy z pieczywem

Cukiernia Pychotki
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 134

ziemniaki wraz z niewielką ilością wody, w której czekały po pokrojeniu. Gotować do absolutnej miękkości ziemniaków. Gdy dodamy kapustę, już nie zmiękną. 6. Gdy ziemniaki są już miękkie, do zupy dodać ugotowaną kapustę. Wymieszać, chwilkę gotować. 7. W tym czasie na patelni rozgrzać olej, cebulkę pokrojoną w kosteczkę zrumienić. 8. Do rumianej cebulki wsypać 1 łyżkę mąki krupczatki, wymieszać, podsmażyć

W mojej kuchni