zupa - 39805 przepisów (strona:1526/2654)

Zupa meksykańska. 162

zalewamy wodą, doprawiamy do smaku(uważać z chili żeby nie było za ostre). Gotujemy. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Podsmażone warzywa dorzucamy do zupy razem z kukurydzą. Gotujemy około 30 minut. Można podawać z pulpecikami. (przepis tutaj) Smacznego

Moje-pitraszenie
Barszcz ukraiński 197

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Nie jest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest  już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka

Di gotuje
Rozgrzewająca zupa pomidorowa 193

część wody wyparuje wyciągamy kurczaka dodajemy pokrojone pomidory, przyprawy według smaku i dusimy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 20 minut całość zupy blendujemy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka przed podaniem obsypujemy hojnie posiekaną natką pietruszki SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szybka zupka azjatycka 196

mówimy tu o standardowych noodlach z paczki, ale zupa jest niemal równie szybka, a na bank zdrowsza i smaczniejsza. Pomiędzy kolejnymi łyżkami określona przez Haneczkę, jako ostro-kwaśna.  Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex)  1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół

Gotuj z Rumcajsem
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 196

zbędnego gadania, kapuśniak zna każdy. Kapuśniak jaki jest, każdy widzi. Znany w każdym domu, zupa z kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana

Gotuj z Rumcajsem
Zupa krem z dyni 210

minerały (cynk, potas, wapń, fosfor) i witaminy szczególnie z grupy B, czy beta-karoten. Ale co najważniejsze jest dość wdzięczna w kuchni, gdyż jest dość uniwersalna. Dziś polecam prostą zupę krem z dyni.  Składniki: 1.5kg dyni 300ml mleka 200ml bulionu 5 ząbków czosnku kwaśna śmietana 18% sól, pieprz ziołowy, chilli do smaku Przygotowanie: Dynie obieramy, czyścimy z pestek

Gotuj z Rumcajsem
Zakwas na barszcz 163

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. Na wieczerzę wigilijną polecam przygotować barszcz z kiszonych buraków a żeby taką zupę przygotować potrzebny nam będzie zakwas z kiszonych buraków. Można go przygotować nawet klika tygodni przed Świętami czyli właśnie teraz.. Nic nie smakuje tak na wigilijnym stole jak przepyszny barszcz na zakwasie z kiszonych buraków. Zakwas musimy przygotować kilka - kilkanaście dni wcześniej

Pyry na Gaz
Zupa po chińsku z pulpecikami wg Di 190

smaku) i gotować do miękkości warzyw. Wlać mleko rozmieszane z koncentratem pomidorowym. Doprawić wg własnych preferencji smakowych. Wrzucić pulpeciki. Odpowiednie porcje makaronu umieścić w miseczkach i zalać gorącą zupą z pulpecikami. Odczekać aż makaron zmięknie. Pulpeciki. 200g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki + mleko do namoczenia 1/2 cebuli mąka (opcjonalnie) sól, pieprz i inne ulubione przyprawy do smaku Mięso wymieszać

Di gotuje
Forszmak 193

święta lub na przyjazd większej ilości gości. Można go przygotować dzień wcześniej, odgrzewany na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Jeśli dodacie do niego więcej płynów otrzymacie pyszną treściwą zupę. Gęsty świetnie smakuje jako gulasz z dodatkiem kaszy. 0,5kg schabu 30 dag kiełbasy 2 cebule papryka czerwona 4 ogórki kiszone 30 dag pieczarek sól, pieprz łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

Smakołyki Asi
Barszcz czerwony z buraczków na żeberkach 156

grubych oczkach i poszatkowaną kapustę czerwoną. Wsypać 1 czubatą łyżkę cukru i odrobinę kwasku cytrynowego. Gotować do miękkości warzyw. Wyjąć żeberko, obrać z kości i mięso wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Można zagęścić delikatną zasmażką, ale nie jest to konieczne. Podawać np. z ugotowanym jajkiem i posypane posiekanym koperkiem. Wersja dla  alergika  (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Czerwony barszcz z pieczonych buraków 241

koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna tradycja. Różne są też stopnie skomplikowania receptur z ich technicznego punktu widzenia. Przepis poniżej

Kulinarna Pokusa
ZUPA MARCHEWKOWA ORIENTALNA Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 237

  Obudziłem się rano i czuję: idzie chłód. Skończyły się w miarę ciepłe i suche listopadowe dni. Na taki czas szukam czegoś, co mnie porządnie rozgrzeje

Mam To Na Widelcu
Błyskawiczna i prosta selerowa zupa krem 184

dalej, gdyż następne zajęcia miałam dopiero o 12.15. Ponadto wieczorny wykład również się nie odbył. Coś pięknego! Mogłoby tak być częściej :) Po raz kolejny, chciałabym przestawić Wam przepis na zupę krem, tym razem z selera. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga dużej ilości składników, jest pyszna i bardzo zdrowa. A mianowicie, seler zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas

Be Fit Be Strong
Rosół drobiowy (z szybkowaru) 218

Szybkowar to garnek idealny do ugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania  kremu kukurydzianego .  Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka  (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna

Ugotować
Zupa jarzynowa z fasolą 179

Pyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać

W królestwie smaków Beaty