składniki: 100 g makaronu wstążki 500 ml mleka 2 garstki płatków migdałowych parę truskawek cukier sok z cytryny wykonanie: Parę truskawek kroimy na małe kawałeczki, przekładamy
Domowy Smak Jedzeniamyślę o daniu w sam raz na upalny dzień. Chłodników jest wiele, ale ten wydaje mi się być najbardziej podstawową, wręcz obowiązkową pozycją w letnim menu. Oprócz botwiny, w zupie znalazły się rzodkiewki, świeży ogórek oraz szczypiorek i koperek. Podawałam z jajkiem, które nie miało ochoty pozować do zdjęcia ;) Składniki: 2 pęczki botwiny 1 ogórek świeży 1 pęczek rzodkiewki
zadanie-gotowanieZimny chłodnik z botwiny z ogórkami, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem to odpowiednia zupa na upalny dzień. Jest syta i pełna witamin. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnepół pęczka koperku sól i pieprz Szparagi, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami
Czerwień i błękitniezastąpiona Składniki włoszczyzna 3-4 duże pomidory 2 ząbki czosnku garść listków bazylii sól, pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania Włoszczyznę pokroić, zalać wodą i … Czytaj dalej Zupa ze świeżych pomidorów
czarrna od kuchnidrinki, każdy ma jakiś tam swój sposób. A my preferujemy chłodnik. Bo to i najeść się można i ochłodzić. Najbardziej chyba popularny w Polsce jest tzw. chłodnik litewski. Czyli zupa na bazie botwinki i zsiadłego mleka (ewentualnie kwaśniej śmietany, kefiru, jogurtu lub maślanki). I my najczęściej taki jemy. Ale dzisiaj mamy coś innego. Rewelacyjny chłodnik ze śledzia. Ślązacy mówią
Marder&Marder ManufactureWiosenna, zielona zupa: ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY zachwyca subtelnym smakiem i... Artykuł ZIELONY KREM BROKUŁOWO-SZPARAGOWY pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEselera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem, gotujemy jeszcze przez kilka minut, a następnie wyłączamy i dodajemy koperek. Gotową zupę odstawiamy na kilka chwil żeby się jeszcze "przegryzła" i dopiero nalewamy na talerze
Czary - gary w kuchniJeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który zachwyci wszystkich mięsożernych rosołowych pożeraczy. Taki bulion to baza do innych zup także, będą one aromatyczne i smakowite. Zachęcam więc do gotowania rosołu na kościach ale kości muszą być nie byle jakie a mianowicie najlepsze takie wołowe ze szpondra ze szpikiem kostnym
Moje Małe CzarowanieSzparagi myjemy, usuwamy łykowate części, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Całość zalewamy zimną wodą, tuż powyżej wysokości warzyw. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 10 min. Zupę zestawiamy ze źródła ciepła, lekko studzimy. Dodajemy śmietanę i blendujemy na gładko. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze skropioną oliwą z oliwek, grzankami i świeżą natką pietruszki. /* Style
R'n'G Kitchenmorskim odpowiednikiem kurczaka - raczej zawsze wyjdą ok, ale trzeba ich przypilnować, by były super. To przypilnowanie polega na potraktowaniu krótkim, a konkretnym. Bez kombinacji. Co tu dużo gadać - zupa wyszła świetna, krewetki fajnie się obgryzało trzymając za ogonki, a żona pochwaliła (kilka razy!). PS Wystarczy przejść się morskim brzegiem w jakimś spokojnym miejscu poza sezonem, by przekonać się
zadanie-gotowaniedanie na letni, upalny dzień. Schładza nas od środka a jednocześnie ma dużo witamin więc jest zdrowy. Kiedy latem nie chce mi się gotować robię właśnie chłodnik, taką zimną zupę, i zjadamy ją z ogromną przyjemnością. Uwielbiam kiedy jest w nim dużo smaku i coś chrupiącego więc chłodnik ogórkowy, taki jak dziś, jest idealny. Taki chłodnik można zjeść sam albo
Smaczna PyzaLato kojarzy mi się jednoznacznie z chłodnymi i chłodzącymi posiłkami. Z dzieciństwa kojarzy mi się zupa owocowa z makaronem (wiśniowa albo truskawkowa) a później moja świadomość rejestrowała wszelkiej maści chłodniki. Zresztą takie mleczno
Szybko Tanio SmacznieDelikatna w smaku kremowa zupa z brokułami na filecie z kurczaka, zaletą jest łatwość przygotowania idealna propozycja na szybki posiłek, również dla dzieci. Można ją też zmiksować na krem. Składniki: 1 filet z kurczaka 1 świeży brokuł 5-6 ziemniaków 1 duża marchewka ½ szklanki makaronu muszelki 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka mleka ½ łyżeczki cukru do smaku gałka muszkatołowa
Wanilia i Kardamonwidać po blogu za zupami nie przepadam. Za chłodnikami wydawałoby się tym bardziej. No to zmieniam zdanie. Jak to mówi Starsza: ON ROZWALIŁ MÓJ SYSTEM. Spróbowałam i pokochałam. Wprowadziłam swoje małe modyfikacje i tak oto stał się domowym hitem. Składniki: 600 ml maślanki 100 ml jogurtu greckiego, bądź innego gęstego pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek natki pietruszki bądź zamiennie pęczek
gutfut