zupa - 39309 przepisów (strona:1535/2621)

Zupa z pomidorami 182

rosołową wrzucić do gotującej się wody wraz z obranymi pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek kiełbasę oraz wcześniej podsmażoną cebulę, zagotować. Zupę zabielić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem oraz ziłami prowansalskimi

Pychotkaaa
Krem z zielonego groszku wg Ewy Wachowicz 168

końcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki. Źródło: ewawachowicz.pl

Pychotkaaa
Zupa ziemniaczana inaczej wg Ewy Wachowicz 179

bazylii 1 garść płatków migdałów Wykonanie: Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Gdy będą miękkie dolać bulion grzybowy następnie serek mascarpone i wszystko razem zmiksować blenderem. Zupę ponownie zagotować razem z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i dodać listki bazylia i znów zmiksować. Podawać z płatkami migdałowymi. Źródło: ewawachowicz.pl

Pychotkaaa
Szybki żurek 105

Szybki żurek jest na prawdę bardzo szybki, u mnie ta zupa zwycięża w kategorii z mięsem ale nie na mięsie. Podaje z ugotowanymi ziemniakami. Składniki butelka żuru majeranek biała kiełbasa czosnek śmietana 18% sól pieprz liście laurowe Wykonanie: Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować z liściem laurowym. Do wrzątku z kiełbasą dolać żurek i dodać resztę składników doprawiając

Pychotkaaa
Zupa pieczarkowa 167

Dziś zupa pieczarkowa, którą robiłam pierwszy raz całkowicie tylko i wyłącznie z w miarę naturalnych składników. Podana z makaronem jest wyśmienita i kremowa. Składniki: 0,5 kg pieczarek 2 łyżki masła cebula natka pietruszki śmietana 30% sól pieprz kulka ziela angielskiego liść laurowy Wykonanie: Cebulę pokrojoną w kostkę lekko podduszam na maśle w tym samym czasie kroję pieczarki również

Pychotkaaa
Fińska zupa z łososia 160

zupa zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Pod koniec drugiego roku studiów odkryłam język fiński – do dziś jest to moja wielka miłość. Razem z tą miłością poznałam masę fajnych ludzi, fantastycznych brzmień

Szybko Tanio Smacznie
Krem dyniowo-kokosowy na słodko 81

Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, które świetnie sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych jak i słodkich. Zapraszam na pyszną zupę dyniowo-kokosową z puszystą pianką i nutą cynamonu. Pyszna nie tylko dla dzieci ;) SKŁADNIKI: około 1g miąższu z dyni puszka mleka kokosowego (400ml) 2 jajka 100 ml słodkiej śmietanki 12% laska cynamony anyż gwieździsty cukier

Pyry na Gaz
Pomidorowa zupa z soczewicy 144

Pomidorową lubiłam od zawsze. Nie byłam więc zdziwiona, że moje dziecko ubóstwia smak pomidorów tak jak i ja. Żeby zupa nie była nudna, należy nadać jej charakteru. Mój charakter podkreśla smak soczewicy czerwonej oraz papryczki chilli. Spróbujcie, bo na długie jesienne wieczory jest dobrym rozgrzewaczem :) Składniki: 25dag soczewicy marchewka 0,5 l passaty z pomidorów udko łyżka koncentratu pomidorowego

ChilliJemy
Zupa krem z suszonych grzybów 116

Warzywa wyciągamy, kroimy na kawałki i wrzucamy z powrotem do bulionu. Dodajemy ugotowane grzyby, całość blendujemy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z odrobiną wody, mąką pszenną i zaklepujemy zupę. Ponownie doprowadzamy na chwilkę do wrzenia. Doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente i podajemy z kremem

Gotowanie moimi oczami
Szybki kapuśniaczek 114

kapusty kiszonej, 1 opakowanie kostka rosołowa, 2 sztuki liść laurowy, 2-3 sztuki ziele angielskie, 5-6 ziaren koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki vegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka Przygotowanie Zupa powstała przypadkiem z gotowej, przyprawionej już surówki jaką można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Miało być coś dietetycznego i tylko to się nadało. U mnie surówka z dodatkiem kukurydzy, marchewki

Gotowanie moimi oczami
Barszcz ukraiński 105

wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki

Gotowanie moimi oczami
Zupa prowansalska 120

Jest ulubioną zupą mojego syna Składniki  0,5 kg mięsa mielonego 30- 40 dag pieczarek Średni por 2-3 serki topione w kostce Holland 2 kostki rosołowe 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania  Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l. wody., dodajemy kostki rosołowe, gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej się

Darcia w kuchni
Flaczki grzybowe 224

laurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne

Darcia w kuchni
Zupa krem z dyni i papryki. 105

gotujemy do miękkości. (skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być tyle aby był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegetariańska zupa z soczewicy! 110

Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy

Kuchnia Pani Wiosny