Upały raz są a raz ich nie ma, jeśli jednak nadejdą to fajnie mieć taki przepis jak ten. Nigdy nie myślałam że taka owocowa zupa - chłodnik tak mi zasmakuje. Jest aromatyczna i smakowita, można ją podać z grzankami, groszkiem ptysiowym czy krakersami, jest znakomita. Chłodnik brzoskwiniowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanierewelacyjny przepis na blogu Lepszy Smak na domowe warzywne bulionetki. Przepis jest prosty, polega na zmieleniu warzyw. Można go posolić, bądź też wykonać wersję bez soli. Idealna baza do zup i sosów. Warzywa oraz użyte zioła można dowolnie miksować według swojego uznania. Składniki: 4 marchewki (około 180 g*) 2 pietruszki (około 80 g*) 1/2 selera (około
Moja Galeria SmakuŁagodna zupa warzywna z dodatkiem kaszy jaglanej. Maluchom na pewno posmakuje. Warto jeść kaszę jaglaną przez cały rok, ale w zimie jest szczególnie polecana, gdyż wzmacnia odporność. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 5 marchewek 4 ziemniaki 1/4 korzenia selera natka pietruszki 1,5 l wody liść laurowy 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka masła sól, pieprz Kaszę jaglaną uprażyć kilka
Moja Galeria Smakuszparagi trwa. Proponuję krem z ich użyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru warzywnego
Moja Galeria Smakuwypłukaną wcześniej kaszę jaglaną (pamiętając, że kasza podwoi swoją objętość), gotować do miękkości. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pierś pokroić w małe plasterki. Dodać do zupy. Posypać koperkiem. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Atlas Smakówpokrojoną w plasterki i kapustę obieraną z zewnętrznych liści, umytą i poszatkowaną w małą kostkę. Gotujemy do miękkości. Mięso wyciągamy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do zupy. Solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy natka pietruszki
Atlas SmakówApetyczny sposób na wykorzystanie kawałków kaczki - prosta, aromatyczna zupa z kości pieczonej kaczki. PRZEPIS NA PIECZONĄ KACZKĘ kości i skrawki pozostałe z pieczenia całej kaczki 3 marchewki ćwiartka selera 2 pietruszki 1 cebula ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek natka pietruszki sól i pieprz Pozostałe po podzieleniu pieczonej kaczki skrawki mięsa i kości włożyć
Atlas Smakówdodać ziemniaki pokroić w kostkę. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać połowę bobu i zagotować. Zmiksować z szynką na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalewamy zupę na talerz, dodajemy bób i dekorujemy listkami bazylii. Podajemy z grzankami czosnkowymi
Atlas SmakówLekka zupa wiosenna, koniecznie posypana świeżym koperkiem. pół główki młodej kapusty 3 marchewki 4 młode ziemniaczki 10 dag wędzonej szynki 1,5 l wywaru warzywnego cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 ziela angielskie listek laurowy Kapustę obieramy z zewnetrznych liści, myjemy i kroimy na pół. Szatkujemy w małą kostkę. Marchewkę kroimy w pół plasterki, ziemniaki w kostkę. Szynkę
Atlas Smakówpłatkach, oregano i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie wyłączamy gaz i dodajemy posiekany drobno koperek. Odstawiamy na pięć minut aby zupa przeszła smakiem koperku. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaUwielbiam sezon dyniowy! Zarówno na słodko jak i słono. Tak przygotowana zupa jest wprost rewelacyjna ! Polecam! Składniki: 75 dag rozgotowanej dyni, 3 szklanki posiekanej cebuli, 3 łyżki masła, 4 ½ szklanki bulionu drobiowego (może być z kostki), 1 szklanka mleka, ½ prażonych pestek z dyni, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, sól do smaku. Składniki na śmietanę meksykańską: ½ szklanki śmietany, ½ szklanki bitej śmietany, 1 łyżeczka
Tradycyjna Kuchniagrubych oczkach. Do warzyw dodajemy posiekany koperek. Do ostudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt i warzywa - całość mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Podajemy chłodnik z pokrojonym jajkiem ugotowanym na twardo
Emcia Pichcipokrojoną żółtą fasolkę, rozdrobniony kalafior, brokół, gotowac z 15 minut wsypać makaron, kucharka, pieprz, kostki rosołowe i gotować z 8 minut na koniec wsypać koperek pokrojony - smaczna, lekka warzywna zupa................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmogliśmy zdecydować się na zupę...wahaliśmy się między pomidorową a ogórkową, więc poszliśmy na kompromis i połączyliśmy obie. Wyszło bardzo smacznie. Składniki 4 ogórki kiszone 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 500 ml przecieru pomidorowego 700 ml bulionu warzywnego 110 g drobnego makaronu (u nas cavatelli) 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietany
R'n'G Kitchenkostkę. - Warzywa przełożyć do garnka zalać wszystko wywarem rosołowym zagotować. - Kaszę przelać zimną wodą na sitku wrzucić do zupy mieszać od czasu do czasu gotować 30 minut doprawić solą i pieprzem jak to woli można kostkę rosołową
W królestwie smaków Beaty