koniec do warzywnego (ale bywa i mięsnego!) bulionu. Istnieje też wiele opcji jeśli chodzi o przyprawy i dodatki. W praktyce skutkuje to dość mocno zróżnicowanymi wersjami smakowymi tej zupy. Z drugiej strony jest to trochę jak z rosołem – każdy ma „swój” przepis, nieraz przekazywany jako rodzinna tradycja. Różne są też stopnie skomplikowania receptur z ich technicznego punktu widzenia. Przepis poniżej
Kulinarna PokusaObudziłem się rano i czuję: idzie chłód. Skończyły się w miarę ciepłe i suche listopadowe dni. Na taki czas szukam czegoś, co mnie porządnie rozgrzeje
Mam To Na Widelcudalej, gdyż następne zajęcia miałam dopiero o 12.15. Ponadto wieczorny wykład również się nie odbył. Coś pięknego! Mogłoby tak być częściej :) Po raz kolejny, chciałabym przestawić Wam przepis na zupę krem, tym razem z selera. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga dużej ilości składników, jest pyszna i bardzo zdrowa. A mianowicie, seler zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas
Be Fit Be StrongSzybkowar to garnek idealny do ugotowania rosołu. Zupę wraz z obraniem warzyw przygotujecie w niecałą godzinę! Pomimo tego, że rosół gotuje się pod wysokim ciśnieniem – wyjdzie klarowny, intensywny i niesamowicie smaczny. Rosół z poniższego przepisu świetnie pasuje jako baza do przygotowania kremu kukurydzianego . Składniki: 1 kg mięsa z indyka lub kurczaka (np. skrzydełka + szyjka) włoszczyzna
UgotowaćPyszna pożywna zupa na jesienne chłody Składniki • 3 ziemniaki • 1 cebula • 1/2 małej główki kapusty włoskiej • 2 marchewki • 1 słoik fasolki białej • 2 pietruszki • kawałek selera • biała część z poru • pęczek ziół pietruszka lubczyk oregano • 2,5 l rosołu • 1 ząbek czosnku • sól • pieprz • kawałek papryczki chili Sposób przygotowania 1. • Cebulę por pokroić w paski przysmażyć na oliwie dodać
W królestwie smaków BeatyDużo nauki i wiele obowiązków. Póki co, zapowiada się ciężki tydzień. Niestety nie mam czasu na rozpisywanie się, lecz mimo wszystko wstawię smakowity, rozgrzewający przepis na zupę krem. Dzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu
Be Fit Be StrongUwielbiam domowe przysmaki. Jednym z nich jest zupa kalafiorowa. Niestety najlepiej smakuje właśnie o tej porze roku ze świeżego kalafiora, gdyż mrożony zazwyczaj śmierdzi jak skunks, z resztą mrożony kalafior jest bardzo ubogi w witaminy. Dlatego też warto najeść się na zapas w sezonie. Składniki: 1 róża kalafiora ok 0,5 ok ziemniaków pokrojonych w kostkę liść laurowy
Pychotkaaalaurowy Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, wsypać do garnka, dodać masło wszystko dusić ok 15 minut. Gdy cebula będzie uduszona zalać ją wodą dodać liście laurowe i gotować. Gdy zupa się zagotuje dodać pokrojony w kostkę serek topiony oraz sól i pieprz. Podawać z makaronem
PychotkaaaWykonanie: Umyte pokrojone w kostkę ziemniaki gotować w 1 litrze wody wraz z kostką rosołową. Pod koniec gotowania dodać posiekaną kapustę, pokrojoną na mniejsze kawałki kapustę oraz czosnek. Gdy zupa się ugotuje doprawić do smaku solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym i śmietaną
Pychotkaaarosołową wrzucić do gotującej się wody wraz z obranymi pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek kiełbasę oraz wcześniej podsmażoną cebulę, zagotować. Zupę zabielić śmietaną i przyprawić solą i pieprzem oraz ziłami prowansalskimi
Pychotkaaakońcu dodać groszek. Całość doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. Gdy wystygnie zmiksować blenderem na krem. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną pietruszkę. Przed podaniem podgrzać zupę, później przelać na talerz i zrobić kleksy z jogurtu z czosnkiem i natką pietruszki. Źródło: ewawachowicz.pl
Pychotkaaabazylii 1 garść płatków migdałów Wykonanie: Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Gdy będą miękkie dolać bulion grzybowy następnie serek mascarpone i wszystko razem zmiksować blenderem. Zupę ponownie zagotować razem z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i dodać listki bazylia i znów zmiksować. Podawać z płatkami migdałowymi. Źródło: ewawachowicz.pl
PychotkaaaSzybki żurek jest na prawdę bardzo szybki, u mnie ta zupa zwycięża w kategorii z mięsem ale nie na mięsie. Podaje z ugotowanymi ziemniakami. Składniki butelka żuru majeranek biała kiełbasa czosnek śmietana 18% sól pieprz liście laurowe Wykonanie: Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą i zagotować z liściem laurowym. Do wrzątku z kiełbasą dolać żurek i dodać resztę składników doprawiając
PychotkaaaDziś zupa pieczarkowa, którą robiłam pierwszy raz całkowicie tylko i wyłącznie z w miarę naturalnych składników. Podana z makaronem jest wyśmienita i kremowa. Składniki: 0,5 kg pieczarek 2 łyżki masła cebula natka pietruszki śmietana 30% sól pieprz kulka ziela angielskiego liść laurowy Wykonanie: Cebulę pokrojoną w kostkę lekko podduszam na maśle w tym samym czasie kroję pieczarki również
Pychotkaaazupa zajmuje szczególne miejsce w moim sercu. Pod koniec drugiego roku studiów odkryłam język fiński – do dziś jest to moja wielka miłość. Razem z tą miłością poznałam masę fajnych ludzi, fantastycznych brzmień
Szybko Tanio Smacznie