zupa - 39749 przepisów (strona:1545/2650)

Zupa a'la Flaki 204

Rozrobić w naczyniu 3 łyżki mąki ziemniaczanej z łyżka koncentratu pomidorowego oraz odrobiną wody (tak by nie było grudek).  Pozostały koncentrat dodać bezpośrednio do garnka z gotującą się zupą.  Przyprawić według uznania (ja dodałam połowę opakowania z przyprawami do flaków, porządnie sypnęłam majeranku oraz słodkiej i ostrej papryki). Gotować jeszcze około 10 minut. SMACZNEGO! :) Koszt: około

smacznieinatemat
Wigilijny zupa z owoców suszonych 113

Zupa z suszonych owoców z makaronem zawsze gości na mojej kolacji wigilijnej. Jest bardzo smaczna i aromatyczna, polecam. Składniki: 200 gram wędzonych śliwek 200 gram wędzonych gruszek 200 gram suszonych jabłek Garść suszonych jagód 6 goździków Miód do smaku Sok z połowy cytryny Makaron żytni nitki Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy wszystkie owoce, zalewamy 4 litrami wody, pozostawiamy na kilka

Bajeczna Kuchnia
Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami 144

już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą. Składniki: 1,2 kg buraków czerwonych 7-8 suszonych śliwek ok 1,5 l wywaru warzywnego 4-5 suszonych podgrzybków 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 4-5 goździków sól, cukier i świeżo

Czerwień i błękit
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 257

też pokrojone w plastry, na noc lub na godzinę, a następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Po ostudzeniu odcedzić, drobno pokroić ( wywar zachować na zupę) i dodać do uduszonej na maśle drobno pokrojonej cebuli. Doprawić do smaku solą , pieprzem majerankiem, wymieszać i odstawić do czasu przygotowania ciasta. Z mąki, jajka, szczypty soli, łyżki oliwy i gorącej

Gotowanie-uk
Zupa krem z dyni i batata z suszonymi figami, migdałami i pestkami dyni 134

Kochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z kapusty pekińskiej 143

plasterki, pietruszkę, seler i ziemniaki w kostkę. Warzywa smażymy kilka minut na rozgrzanym, roztopionym maśle. Zalewamy bulionem, gotujemy na al dente, dodajemy przecier pomidorowy, zagotowujemy. Kapustę siekamy, dodajemy do zupy razem z mielonym kminkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Świąteczny barszcz z kiszonymi i pieczonymi burakami 176

Chioggia, i wywar buraczany połączysz z lekkim wywarem grzybowym z leśnych grzybów lub shitake (cenionymi za właściwości lecznicze) jak u nas. Możesz też pójść o krok dalej i przygotować zupę krem zamiast "czystego" barszczu, Ty wybierasz :) Porcje: 4 Czas przygotowania: 1 godz. 40 minut Składniki: 7 buraków odmiany  Chioggia, 600-800 ml kwasu buraczanego  z buraków Chioggia

SzczyptaSmaQ
Wielkanocny żurek na domowym zakwasie 214

Idealna zupa Wielkanocna! Żurek na domowym zakwasie :-) Czytaj więcej

Ana Mari's world
Chłodnik z pomidorów czyli hiszpańskie Gazpacho idealne na upały 238

roku w Hiszpanii skosztowałam gazpacho i bardzo mi posmakowała. Jest to idealna zupa na zimno na upalne dni! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Kapuśniak wigilijny 194

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Rosół z suszonych grzybów 146

przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Zupa dyniowo-musztardowa z twarogowymi kluseczkami 142

się gotować, przygotować kluseczki. Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajko, olej i sól. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na chwilę do lodówki.  Na zmiksowaną i przyprawioną zupę wrzucać uformowane w dłoniach kuleczki z ciasta twarogowego i gotować do miękkości

Czerwień i błękit
Chłodnik z miętową nutą 216

mojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki

moj przepis na
Zupa wiedeńska 166

przyprawami, podpaloną na ogniu cebulą i gotować do miękkości. Grzyby podgotować. Boczek z czerwoną cebulą podsmażyć na masełku. ugotowane mięso wyciągnąć z marchewką, pietruszką i selerem. Dodać do zupy pokrojone ziemniaki z podsmażonym boczkiem i grzyby..  Kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie, dodać pokrojone mięso z kabanosami i przeciśnięty przez praskę czosnek.. zabielić i  nie zapomnieć

Gaździnka warzy