Zdrowa i smaczna zupa marchewkowa. Składniki: 5 marchewek karotek 5 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła 4 szklanki wywaru warzywnego Sól, pieprz Gałka muszkatołowa 5 dag sera żółtego 5 dag płatków migdałowych Wykonanie: Marchewkę i ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wywarem i ugotować na wolnym ogniu. Cebulę pokroić, zeszklić i udusić na maśle. Następnie wymieszać z ugotowanymi warzywami, wystudzić
Tradycyjna KuchniaChyba nie znam bardziej tradycyjnej zupy jak ziemniaczana. W moich rejonach (Podkarpacie) mówiło się zawsze na nią kartoflanka. Pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Składniki: ½ kg ziemniaków 2 pory 1 pęczek natki pietruszki 5 szklanek wywaru warzywnego z kostki sól, pieprz gałka muszkatołowa 30 dag mięsa z kurczaka Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, pory w plasterki, natomiast natkę
Tradycyjna KuchniaKrupnik bez wątpienia należy do palety tradycyjnych zup polskich. Mi ten smak kojarzy się z dzieciństwem, dlatego przyrządzam go według receptury mojej mamy. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny ½ kg żeberek 10 szt. suszonych grzybów 10 dag pęczaku 5 ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować
Tradycyjna KuchniaWyjątkowy smak tej zupy tkwi przede wszystkim w typowo wschodnich składnikach tj. mleczko kokosowe i w curry. Wyjątkowo delikatny smak na pewno przekona niejednego przeciwnika kuchni wschodniej. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 cebule 1 ostra papryczka 1 limonka 25 dag szpinaku 400 ml mleczka kokosowego 1 łyżka curry ½ szklanki bulionu drobiowego sól do smaku Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki
Tradycyjna KuchniaTradycyjna, regionalna zupa polska. Ma swoich zdecydowanych zwolenników, do których bez wątpienia należę. Uwielbiam ją w takiej formie jak dziś (czyli ze świeżej kapusty), ale również w postaci kwaśnicy (z kapusty kiszonej) Składniki: 1 kg kapusty białej 25 dag wędzonki 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 2 marchewki 1 szklanka fasoli 25 dag ziemniaków 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku
Tradycyjna Kuchniaminuty. Włożyć kapustę, wlać bulion, przełożyć do garnka, gotować jeszcze przez 25 minut i przyprawić solą i pieprzem. Ser rozgnieść widelcem, utrzeć ze śmietaną i szczypiorkiem następnie włożyć do zupy
Tradycyjna KuchniaPolewka to zupa, która od zawsze gotowana była przez polskie gospodynie w czasie Wielkiego Postu oraz często w piątki jako danie postne. U mnie na stole gości odkąd pamiętam- polecam wszystkim smakoszom kuchni regionalnej! Składniki: 1 szklanka maślanki 2 łyżki mąki 3 szklanki wody Pół szklanki dobrej śmietany 2 ząbki czosnku, sól do smaku ugotowane jaja Wykonanie: Dokładnie roztrzepać maślankę
Tradycyjna KuchniaChłodnik litewski jest to orzeźwiająca buraczkowa zupa z widocznymi kawałkami świeżych warzyw i przypraw, spożywana na chłodno. Dla zaostrzenia smaku dodałam również pęczek świeżej rzodkiewki. Składniki: 1 ½ litra kefiru lub maślanki, 250 ml śmietany, 1 pęczek botwinki, 10 dag pieczonego mięsa z kury, 2 świeże ogórki, 1 pęczek rzodkiewki, koperek lub szczypiorek, jaja na twardo, sól do smaku
Tradycyjna KuchniaSmaczna i zdrowa zupa mleczna, z wanilią i ubitymi białkami. Idealna na pożywne śniadanie. Składniki: 1 litr mleka 1 cukier waniliowy 4 łyżki cukru pudru 3 jaja 20 dag orzechów laskowych lub włoskich Wykonanie: Mleko zagotować, rozpuścić w nim cukier waniliowy. Z białek ubić sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Pianę ułożyć na cedzaku i cały czas obracając, ugotować
Tradycyjna KuchniaTradycyjna zupa pieczarkowa- szybka, łatwa w przygotowaniu i pyszna ! Składniki: 1 ½ litra wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, ½ kg pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki lub koperek. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć i zalać wywarem warzywnym. Gotować około 10 minut, następnie połączyć z zasmażką przyrządzoną z masła i mąki. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić
Tradycyjna KuchniaZupa fasolowa przygotowana w nieco inny sposób- dziś ze szczawiem. Wyszła naprawdę pyszna! Składniki: 1 puszka fasoli białej, 1 pęczek szczawiu, 1 łyżka masła, ½ szklanki śmietany kwaśnej, 1 litr wody, sól do smaku, 1 łyżeczka majeranku. Wykonanie: Fasolę przetrzeć przez sito, osobno udusić na maśle pokrojony szczaw. Połączyć fasolę ze szczawiem , wlać przegotowaną wodę, doprawić solą i majerankiem. Zaprawić śmietaną
Tradycyjna Kuchniamaśle, zalać wrzącą wodą i gotować. Po 25 minutach dodać posiekaną botwinkę i gotować jeszcze 5 minut. Odstawić, dodać kwas buraczany lub ogórkowy, doprawić solą i cukrem i zmiksować. Zupę wzbogacić śmietanką, posypać koperkiem i podawać na gorąco z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków
Tradycyjna KuchniaMięso opłukać, pokroić na większe kawałki, zalać osoloną wodą , wrzucić namoczone z wywarem grzyby i gotować na wolnym ogniu z ziołami. Warzywa umyć, pokroić i wrzucić do gotującej się zupy razem z pokrojonymi ziemniakami. Ugotować do miękkości, doprawić obficie pieprzem ziołowym i posypać natką pietruszki
Tradycyjna KuchniaZdrowa i pyszna zupa brokułowa. Smak dopełniłam wędzonym łososiem i migdałami. Składniki: 45 dag brokuł mrożonych lub świeżych 1 łyżka masła 10 dag wędzonego łososia 1 ½ litra rosołu( może być z kostki) 1 ząbek czosnku 3 łyżki migdałów siekanych ½ szklanki śmietanki kremówki sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Brokuły podsmażyć na maśle z czosnkiem, następnie
Tradycyjna KuchniaSmaczna, dietetyczna i zdrowa zupa na bazie maślanki. Składniki: 4 łyżki kaszy jaglanej 2 szklanki wody 4 szklanki maślanki 1 łyżka posiekanego koperku 3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Zagotować osobno maślankę i połączyć z kaszą. Dodać pokrojony koperek, śmietanę i doprawić do smaku solą
Tradycyjna Kuchnia