zupa - 39132 przepisów (strona:1553/2609)

Krem z dyni i ziemniaków 243

zalać wodą tak by przykryć warzywa. Gotować na wolnym ogniu, aż dynia zmięknie i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Smacznego ! ;) Kategoria: Dania wegetariańskie , Zupy

kuchcikownia
Zupa kapuśniakowo pomidorowa, czyli jak na wiosnę zmienić opony zimowe na letnie. 145

zupkę odchudzającą zwaną prezydencką. Mój dzisiejszy pomysł, to taka wersja uproszczona, a ze względu na magiczne odchudzające działanie kapusty i pietruszki, a także porządny dodatek passaty pomidorowej, może... Zupa kapuśniakowo pomidorowa, czyli jak na wiosnę zmienić opony zimowe na letnie. is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Krem z dyni z jabłkiem i mascarpone 162

eksperymentować i mieszać smaki. Miał być krem z nutą imbiru, ale stwierdziłam, że nie będę się męczyć, bo za imbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem 179

balans, że będę w stanie zajmować się wszystkim i przede wszystkim będę miała ochotę na to zamiast czytać lub po prostu patrzeć na śpiące dziecię. Ale do rzeczy - zupa, która zawojowała co najmniej 6 znanych mi osób. Krem ziemniaczany z pieczonym czosnkiem i paseczkami smażonego boczku na wierzchu - niebo w gębie! Pysznie kremowy, absolutnie nie mdły i idealny na taką

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Krem kukurydziany z mlekiem kokosowym 132

pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż kukurydza będzie miękka. Wyłączyć i bardzo dokładnie wszystko zmiksować. Zupę przesiać przez sitko - kukurydza ma sporo łusek, które są dość twarde, dlatego naprawdę warto się ich pozbyć. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 204

suszonych grzybów i pieczonych jabłek. Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był

Moja Delicja
Obiad za 10zł - Dwa dania: Ryżówka i mortadela panierowana na ryżu z warzywami podana. 247

liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego.Gotujemy 20 minut i wsypujemy 100 gram ryżu. Gotujemy do miękkości ryżu, pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Prosto, domowo i bardzo smacznie! Zupę podaje z mięsem i marchewkami z bulionu

BaRepas
Najlepsza zalewajka! 215

Nadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie

Tanio szybko zdrowo
Biały Barszczyk babci Jadzi 171

łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy. Gdy mięso będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy

Tanio szybko zdrowo
Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej 195

natki pietruszki i koperku sól i pieprz Cukinię, selera i pora umyć. Cukinię pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit
Zupa pomidorowa w akompaniamencie bazylii i makaronu 146

wiem co można sensownego powiedzieć o zupie pomidorowej. Chyba nic? Każdy ją zna, lubi bądź nie… Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam :) Składniki: 200g makaronu np. wstążek 1 mały koncentrat pomidorowy ½ łyżeczki bazylii (suszonej lub świeżej) ½ litra wody 1 bulion ½ łyżeczki soli Pieprz i maggi do smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest miękki dodajemy koncentrat, bulion

Smakowy Raj
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 208

Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów

Smakowy Raj
Gdy widzę kwaśnice to kwicze! czyli Kwaśnica według przepisu Golec uOrkiestra! 176

dodajemy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy kapustę i podgotowujemy, po czym dodajemy przeciśnięty czosnek. Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smakowy Raj
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 276

poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny

Buniabaje w kuchni
Coś dla niemowlaka: Zupka pomidorowa z kluseczkami jajecznymi 173

owsianej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Warzywa kroimy w większą kostkę i gotujemy w wodzie (wody lejemy ok 1 cm nad warzywa). Jajko mieszamy z mąką. Dodajemy powoli do zupy (robimy lane kluski) Jak warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy. Blendujemy na gładką masę.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

CoolinarniePL