Szynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny
Kuchenne zapiski Edytyrozpieszcza, dzisiejsze poranne ciepełko zamieniło się w popołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego
Kuchenne zapiski EdytyZależało mi na konkretnej potrawie, która połączyłaby zupę z drugim daniem. Takiej, którą mąż mógłby zagrzać sobie w pracy na obiad i poczuć, że coś zjadł. Wymyśliłam więc jarzynową z naprawdę dużą ilością pulpetów. Pyszna :) Oczywiście nie zagęszczana mąką i nie zabielana, tak jak oboje lubimy, lekka, a jednocześnie syta. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMiała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytySłodko-słony barszczyk z węgierek – zupa mojego dzieciństwa. Klasyczna pamuła pochodzi z Podkarpacia i jest robiona z suszonych śliwek z cynamonem, goździkami i miodem, a podawana z zapiekanymi ziemniakami. Ale z mojego rodzinnego domu znam ją w tej właśnie postaci, i taka mi smakuje J Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyGęsta, pachnąca wędzonką, solidna zupa na chłodne dni. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyLekka zupa kalafiorowa, bez mięsa, ale z włoszczyzną obsmażoną na sklarowanym maśle. Pierwszy raz przyprawiłam ją świeżo otartą gałką muszkatołową i jestem zachwycona osiągniętym efektem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyZdaniem Powtwora najlepszy krupnik, to krupnik z grzybami, i nieważne czy są to grzyby świeże czy suszone. Dzisiaj polecam gęstą, sycącą, pachnącą zupę - remedium na jesienną szarugę :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyPiękna kolorystycznie, ciekawa smakowo, zupa krem z buraków i gruszek. Dość ostry smak doskonale łagodzi dodany zamiast śmietany półtłusty twaróg Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyEeehh, oby się tylko udało :) Bez zbędnych dygresji przejdźmy do rzeczy (nie chce mi się rozpisywać bez sensu i potrzeby, bo już na stole stoi i stygnie zupa-krem brokułowo kalafiorowa, którą Madzia zrobiła). 500 g mąki żytniej razowej 1 litr wody 4 duże ząbki czosnku 100 g zakwasu chlebowego Na wstępie wspomnę, że ja użyłem mąki żytniej pełnoprzemiałowej grubomielonej
Marder&Marder Manufactureliście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku jajka na twardo (minimum jedno na każdy talerz zupy) Uufff, długaśna lista składników. Ale jak już wszystko mamy, to gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek boczek i białą kiełbasę. Zmniejszamy ogień i nie dopuszczając do wrzenia zaparzamy przez 30 minut. Mięso
Marder&Marder Manufacturekroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy solą i 1 łyżeczką octu winnego. Można podawać z dodatkiem groszku ptysiowego. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder Manufacturejuż prawie jesień, niestety. Lato zawsze jakoś tak szybko mija... Gdy zatem wrócimy do domu już takim raczej zimniejszym wieczorem to mam doskonały sposób na rozgrzanie się. Pikantna zupa marchewkowa z imbirem. Jest mocno imbirowa, lubię taki smak. Porządnie rozgrzewa i pozostawia w ustach przyjemny posmak. Jest w niej moc! 2 litry wywaru warzywnego 800 g obranej marchwi 2 średnie
Marder&Marder Manufactureosobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy z usmażonym serem feta. Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturemaggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny. (warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości) Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy. Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy około 15 minut (wskazane, by ziemniaki się rozgotowały). Szybko
Kuchenna Kontrrewolucya