należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem
Food SquareZupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków - puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe
Maminek kulinarnyIdealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa. Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach. Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego
Maminek kulinarnyZupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka. Jest przejrzysta, lekka i smaczna. Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną
Maminek kulinarnyrolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Obecnie klasyczne hiszpańskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba. Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada. Składniki: 1l soku pomidorowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 3 ogórki
Smakowity Blog Kulinarnyryż i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki lub listkami bazylii
Smakowity Blog Kulinarnymiękkości. Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem
Smakowity Blog Kulinarnyprzez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie miękka. Z kromek bagietki robimy grzanki w tosterze lub piekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast, bardzo gorącą, posypaną
Smakowity Blog Kulinarnypieprz Zielony makaron: 1 duże jajko 150 ml mleka 100 ml wody mineralnej gazowanej 2/3 szklanki mąki szczypta soli garść posiekanej pietruszki garść posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa: Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku
Smakowity Blog Kulinarnywiemy, kuchnia azjatycka znana jest przede wszystkim z odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego imbiru. Jest to danie bardzo pożywne, idealne zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka podczas uroczystej kolacji. Jedynym minusem jest to, że jeśli zostawimy trochę "na później", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną. Dlatego zupkę
W poszukiwaniu inspiracjiogień. W końcu jednak zdecydowałam się na krem - po pierwsze dlatego, że go uwielbiam, po drugie potrzebowałam czegoś na obiad, a możliwości były dość ograniczone. Absolutnie nie żałuję - zupa wyszła boska! Gęsta, rozgrzewająca, a przy tym zaskakująco delikatna. Leciutko tylko pikantna, z wyraźnym akcentem pomarańczy i imbiru. Wszystko razem komponuje się po prostu rewelacyjnie. Polecam Wam serdecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków , autor mojedania. Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie . Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać . Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (nie zamykać szczelnie słoja). W przypadku gdyby piany
Gospodyni Miejskaupalne dni jak znalazł :) Dużo potasu i witamin i co najważniejsze nie trzeba gotować :) Pomidory już smakują za pomidorami więc sezon pomidorowy uważam za otwarty. Kilka chwil smakowita zupa gotowa tylko trzeba schłodzić minimum 2 godziny smaki się super połączą i stworzą wyśmienitą całość. SKŁADNIKI: 4 duże pomidory pół papryki żółtej pół papryki czerwonej 1 średni ogórek świeży
Basia w kuchniZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY Składniki: - 1,5kg czerwona kapusta - 2 białe cebule - 2 jabłka - 1/4 kostki masła - 3 duże ziemniaki - 4 łyżki cukru - 5 łyżek octu winnego - 3 l bulionu wołowego - 5 ziaren ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 ziarna owoców jałowca - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki koperku poszatkowanego - 1 łyżeczka lubczyku otartego - 1 łyżeczka soli - 2 łyżki soku
Mentor SmakuZupę ugotowałam dzięki internetowej koleżance Pyzie ( czyli Izie ). Wzorowałam się na jej przepisie ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując. A grzybki które użyłam czyli tytułowe trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni