jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :) I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest smaczny, pożywny
Kuchnia PrezydentowejPyszna, ekspresowa zupa kukurydziana. Składniki: 5 dag kaszki kukurydzianej 1,5 szklanki wody 4 szklanki mleka 2 marchewki 1 puszka zielonego groszku Sól, cukier Natka pietruszki Sposób przygotowania: Kaszę rozmieszać z letnią wodą, pozostawić na pół godziny, następnie wlać na gotujące się mleko. Dodać startą marchew posolić, gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Wsypać odsączony groszek, doprawić i posypać
Tradycyjna Kuchnianatura pozwala nam chwilę odetchnąć chłodniejszym powietrzem, zanim na dobre zacznie się lato i nieustanne 30-stopniowe upały. W takiej sytuacji na ratunek przychodzą nam chłodniki: zimne, orzeźwiające, warzywne zupy, które nie tylko zaspokajają głód, ale także świetnie gaszą pragnienie. Chłodnik litewski to chyba najbardziej znany ze wszystkich chłodników. Wywodzi się z kuchni staropolskiej oraz litewskiej. Pierwotnie w swoim składzie
W kuchni Katietarce i podlewamy bulionem. Jak warzywa nam zmiękną dodajemy buraki (zostawiamy trochę kostek buraków do przybrania) i miksujemy blenderem na gładką masę i przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli zupa krem jest za gęsta można dodać trochę wody. Krem z buraków podajemy z kawałkami buraków i z fetą. Zamiast fety można też dać grzanki. Smacznego
Kuchenne WariacjeZrywam tylko młode listki, wyrastające z więzów (są jaśniejsze i mniejsze). Po zerwaniu zostawiam na jakieś 20-30 minut, po tym czasie większość z liści nie powinna już parzyć. ZUPA Z MŁODYCH POKRZYW Z JAJKIEM /własny;/ dla 4 osób 500g liści młodych pokrzyw 1l bulionu warzywnego 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 4 jajka olej roślinny do podsmażenia
W kuchni Karmel-itkiżyje. Doskonałym pomysłem na taki czas jest chłodnik . Najbardziej popularny jest chyba buraczkowy, ale nie warto poprzestawać tylko na nim. Wykorzystajcie inne warzywa i owoce do przygotowania pysznych, zimnych zup, które doskonale orzeźwiają dostarczając jednocześnie sporo witamin i energii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo popularna w Grecji zupa zwana fasolada niedawno zagościła na naszym stole i od razu zyskała wielu zwolenników. Jej główne składniki to fasola, oliwa i pomidory (ja ograniczyłam ilość oliwy do 2 łyżek z uwagi na jej wysoką kaloryczność). Do tego trochę warzyw, przyprawy i ani kropli wywaru mięsnego tak popularnego w naszej rodzimej kuchni. Gęsta, pożywna i aromatyczna. Można
Wiem co jemKwaśnica czyli tradycyjna zupa góralska przyrządzana jest na wiele sposobów w zależności od regionu. Może być na rybich łbach, wieprzowinie lub baraninie. Dobrze przyrządzona jest bardzo kwaśna, dzięki czemu nie wyczuwa się w niej tłuszczu. Można ją podawać z ziemniakami lub chlebem. Moja zrobiona jest wg przepisu z rejonu Lachów Limanowskich, a więc na wędzonych żeberkach z ziemniakami. Wyszedł
Wiem co jemPodstawą tej lekko kwaskowatej zupy jest zakwas z mąki żytniej, który należy wcześniej przygotować. Zwykle zajmuje to około trzech dni. Można ten proces przyspieszyć wykorzystując zakwas chlebowy, jeśli oczywiście taki posiadamy. Nastawiony rano, na drugi dzień będzie już gotowy. Ja nastawiam go na otrębach żytnich, które później wlewam do żurku. Dzięki temu jest on bardziej zawiesisty i nie trzeba dodawać
Wiem co jemciepło i wiosennie, a teraz znowu wieje chłodem. I to ciągłe odśnieżanie. Jak ja nie cierpię zimy. Lubię za to w takie dni mieć w lodówce garnek pysznej zupy gulaszowej na rozgrzewkę. Z wołowiną, ziemniaczkami i zielonym groszkiem. Gęstą, sycącą nieco pikantną. Zapraszam.” Czytaj więcej
Wiem co jemTradycyjnie na polskim stole wigilijnym zazwyczaj pojawia się barszcz czerwony z uszkami. Warto jednak otworzyć się czasem na inne kuchnie i nowe smaki. Zupa rybna ugotowana wg przepisu zainspirowanego kuchnią gruzińską jest o wiele prostsza i szybsza do przygotowania. Pikantna z dużą ilością warzyw i delikatnym łososiem z całą pewnością zachwyci naszych gości. Czytaj więcej
Wiem co jemSzynkę pokroiłam w drobną kosteczkę. Do rondla wlałam uprzednio dokładnie wymieszany zakwas oraz wodę. Dodałam pokrojoną szynkę. Mieszając doprowadziłam do wrzenia i gotowałam razem kilka minut, żeby szynka oddała zupie swój smak. Doprawiłam do smaku chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Podałam z ugotowanymi na twardo i pokrojonymi w plasterki jajkami, i domowym chlebem . Chrzanowy żurek wielkanocny
Kuchenne zapiski Edytyrozpieszcza, dzisiejsze poranne ciepełko zamieniło się w popołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego
Kuchenne zapiski EdytyZależało mi na konkretnej potrawie, która połączyłaby zupę z drugim daniem. Takiej, którą mąż mógłby zagrzać sobie w pracy na obiad i poczuć, że coś zjadł. Wymyśliłam więc jarzynową z naprawdę dużą ilością pulpetów. Pyszna :) Oczywiście nie zagęszczana mąką i nie zabielana, tak jak oboje lubimy, lekka, a jednocześnie syta. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMiała być kalafiorowa, ale kalafior zniknął z lodówki zanim wróciłam z pracy. Uratowała mnie mieszanina mrożonych warzyw, a zupa wyszła przepyszna :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty