zupa - 39012 przepisów (strona:1564/2601)

Wigilijny żur z grzybami 144

Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski

Czerwień i błękit
Domowy rosół z domowym makaronem 331

zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest zbyt zdrowy. Gromadzi wodę w organizmie i obciąża wątrobę. A to zbyt duża cena za podkreślanie smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik z awokado i ogórka z mleczną pianką 113

Wydrążyć miąższ z awokado. Dodać oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki i papryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć z resztą. Zupę doprawić solą. Przygotować mleczną piankę. Mleczna pianka: 150 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego) 2 łyżki listków świeżej mięty Miętę drobno posiekać, a następnie zmiksować na piankę ze skondensowanym mlekiem. Przed podaniem

Food Square
Chłodnik litewski na maślance 143

należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem

Food Square
Zupa fasolowa 107

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków -  puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 123

Idealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego

Maminek kulinarny
Zupa z groszkiem 174

Zupa z zielonym groszkiem to nie to samo, co grochówka. Jest przejrzysta, lekka i smaczna.    Składniki: -2 l rosołu lub bulionu warzywnego -słoiczek  groszku konserwowego lub ok. 40-50 dkg mrożonego -5 ziemniaków -1 marchew -łyżka posiekanego koperku -1/2 szklanki śmietany    W bulionie gotujemy pokrojoną marchew i ziemniaki. Dodajemy groszek a kiedy warzywa zmiękną

Maminek kulinarny
Gazpacho 141

rolników w winnicach i na plantacjach oliwek lub cytrusów. Obecnie klasyczne hiszpańskie gazpacho składa się zazwyczaj z surowych warzyw, octu i oliwy z dodatkiem rozmoczonego chleba.  Składniki zupy można pokroić lub rozdrobnić mikserem. Ja pokroiłam warzywa, bo taka wersja bardziej mi odpowiada.   Składniki: 1l soku pomidorowego 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 3 ogórki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ze świeżych pomidorów z mięsem mielonym i ryżem 168

ryż i smażymy jeszcze kilka minut. Usmażone pomidory rozdrabniamy blenderem i dodajemy do garnka z mięsem. Dodajemy też bulion, sól, pieprz, paprykę i cukier. Całość gotujemy około 10 minut. Zupę podajemy z natką pietruszki lub listkami bazylii

Smakowity Blog Kulinarny
Pikantne flaczki drobiowe 314

miękkości. Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle z cebulą, borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Klasyczna zupa cebulowa 125

przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy, aż cebula będzie miękka. Z kromek bagietki robimy grzanki w tosterze lub piekarniku. Włączamy piekarnik (funkcja grzania od góry). Do zupy dodajemy koniak i przelewamy do żaroodpornych miseczek. Na wierzchu układamy po grzance i posypujemy startym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy natychmiast, bardzo gorącą, posypaną

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa pomidorowa z zielonym makaronem naleśnikowym 157

pieprz Zielony makaron: 1 duże jajko 150 ml mleka 100 ml wody mineralnej gazowanej 2/3 szklanki mąki szczypta soli garść posiekanej pietruszki garść posiekanej bazylii masło klarowane Przygotowanie: Zupa:  Pomidory i cebule kroimy w ćwiartki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Nieobraną główkę czosnku przekrawamy na połowę bez obierania i dodajemy do pomidorów. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku

Smakowity Blog Kulinarny
Azjatycka zupa bananowa 209

wiemy, kuchnia azjatycka znana jest przede wszystkim z odważnych połączeń smaków. W naszej zupie połączymy słodycz bananów z  kwasowością cytryny i pikanterią sproszkowanego imbiru. Jest to danie bardzo pożywne, idealne zarówno jako samodzielny posiłek, jak i przystawka podczas uroczystej kolacji. Jedynym minusem jest to, że jeśli zostawimy trochę "na później", walory estetyczne jak i smakowe stanowczo spadną. Dlatego zupkę

W poszukiwaniu inspiracji
Dyniowo. I spokój 141

ogień. W końcu jednak zdecydowałam się na krem - po pierwsze dlatego, że go uwielbiam, po drugie potrzebowałam czegoś na obiad, a możliwości były dość ograniczone.  Absolutnie nie żałuję - zupa wyszła boska! Gęsta, rozgrzewająca, a przy tym zaskakująco delikatna. Leciutko tylko pikantna, z wyraźnym akcentem pomarańczy i imbiru. Wszystko razem komponuje się po prostu rewelacyjnie. Polecam Wam serdecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zakwas na barszcz czerwony 2070

się robi np. przy kiszeniu ogórków), wówczas buraki na pewno nie wypłyną i nie spleśnieją. Zdjęcie obrazujące dociskanie ogórków , autor mojedania.  Zakwas nie jest gotową zupą, a dodatkiem do ugotowania barszczu czerwonego na domowym zakwasie . Zasadniczo zakwasu nie trzeba mieszać . Należy jedynie postawić go w ciepłe miejsce i zapewnić dostęp powietrza (nie zamykać szczelnie słoja). W przypadku gdyby piany

Gospodyni Miejska