zupa - 39132 przepisów (strona:1565/2609)

KREM Z DYNI / KÜRBISSUPPE 188

Cebulę i czosnek obieram, siekam i szklę na oleju.  Następnie dodaję dynię, chwilę podsmażam i zalewam wodą. Dodaję sól. Wrzucam ziemniaki, zagotowuję. Kiedy warzywa są miękkie, miksuję zupę blenderem na gładki krem, doprawiam. Podaję z kleksem śmietany, kiełkami i grzankami. SMACZNEGO!  -------------------------------------------------------------------------------------------------- KÜRBISSUPPE /eigenes Kochrezept;/ für 4 Personen 600 gr. abgeschälten Kürbis 3 Stück Kartoffeln (nicht so groß

W kuchni Karmel-itki
Kremowa zupa kokosowa z dyni i marchewki 190

Tydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z brokuła 176

Ufff jak gorąco, nie wiem jak Wy ale ja zupełnie nie czuję głodu. Dlatego dzisiaj będzie danie ekspresowe, żeby się nie zagotować w kuchni. Będzie zupa brokułowa, tym razem miksowana na krem. Zupełnie inna, jak w moim pierwszym poście.  Składniki: duży brokuł łyżeczka kurkumy łyżeczka curry sól pieprz 3 ząbki czosnku camembert (opcjonalnie) kiełki brokuła (opcjonalnie) pestki dyni (opcjonalnie

pieprzny smaczek
Zupa z cukinii z płatkami migdałowymi 134

Sezon cukiniowy trwa na dobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-) Składniki:  5 średniej wielkości cukinii  2 ziemniaki  1 duża cebula  1 1/2 łyżka masła  śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych  listek laurowy  ziele angielskie  pieprz ziarnisty  2 ząbki czosnku  natka pietruszki  chleb na grzanki  Sposób wykonania:  Cebulę

pieprzny smaczek
Pomidorowa po francusku 170

podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła i obrane mięso z kury. Podawać z bułką francuską.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
C... (zupa) Cukiniowo-Porowa! 159

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, którego brak w lodówce jest bardzo zauważalny. Używam jej do placków, naleśników, makaronów, ale nigdy nie zrobiłam zupy. Do dzisiaj ;) Składniki: 1 duża cukinia 1 ząbek czosnku 1/2 średniego pora 250ml bulionu 1 mała marchewka 1 łyżka masła sól, pieprz, koperek, papryka ostra, oregano Przygotowanie: Przygotowujemy bulion, wkrajamy marchewkę oraz pokrojony w plastry

Kitchens Alphabet
szybkowar-zupa z czerwonej fasoli... 200

ziemniaki szybkowar zamknąć i po zagotowaniu - para syczy - zmniejszyc ogień i gotowac 25 minut - po tym czasie szybkowar otworzyuć po 30 minutach, smaku jeszcze lepiej się przegryzą smaczna, rozgrzewająca zupa na chłodne dni..............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 199

lodówce. *zurek: Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem

Z Majeczką w kuchni
KREMOWA ZUPA KREM Z MŁODEJ CUKINI 182

chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą , pieprzem, świeżymi listkami bazylii. Do zupy dodajemy serek topiony, blenderujemy

Z Majeczką w kuchni
Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami 209

Głów i kręgosłupów z ryb słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły

Buniabaje w kuchni
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 170

tego przepisu  http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/wywar-miesny-na-zupe.html ale, oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany

Pasje Jolki
Bulion rybny 162

Bulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe

Oryginalny smak
Chłodnik z botwinki 120

Chłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki: 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 4 jajka (ugotowane na twardo) 1 pęczek koperku

Oryginalny smak
Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi 244

minut. Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki. Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut. Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać

Kulinarny karnet Christophera
Krupnik na skrzydle 176

gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera