zupa - 39012 przepisów (strona:1569/2601)

Bogracz węgierski. 195

Doskonała węgierska rozgrzewająca zupa na jesienne dni. Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki połączą się ze sobą. Składniki: 1 kg wołowina (udziec, dolna część, łata ) 3 cebule 6 papryk różnokolorowych 2 puszki pomidorów krojonych w kostkę z zalewy 3 ziemniaki 2 papryczki chilli 1 łyżeczka kminek papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo zmielony 4 kostki bulion wołowy

Kulinarny karnet Christophera
Zupka "Zielono mi". 166

Szybka smaczna zupa, do ugotowania w sytuacji podbramkowej. Składniki. 1 l bulionu warzywnego 1 puszka groszku 1 cebulka 3 plasterki imbiru sól, pieprz 250g Sacchettini z serem Ricotta i szpinakiem Wykonanie. Groszek razem z zalewą  i zeszkloną na 1 łyżeczce masła cebulką ,zmiksować. Połączyć z bulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi

Kulinarny karnet Christophera
Caldo de papas- rosół z Gran Canaria. 164

szafran, sól i pieprz. Wszystkie warzywa gotować na małym ogniu. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, wlać surowe jajka i gotować ,aż się zetną. Nalać, a właściwie  nałożyć  bo zupa jest  gęsta , na talerze i smacznego

Kulinarny karnet Christophera
Kapuśniak z dodatkiem puree z dyni 127

warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą

Czerwień i błękit
KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. 230

termometry wskazywały nawet 21 kresek, a noce, ciepłe i ciche, sprzyjały wspólnym spacerom we dwoje. Niestety, niedzielny deszcz przerwał sielankę. Aby rozgonić chmury i pochmurny nastrój, słonecznie żółtą proponuję zupę. Prosta, szybka i smaczna. Bo czego studentowi więcej? KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. /własny;/ na 2-3 porcje 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 średniej wielkości ziemniaki 1 czerwona cebula

W kuchni Karmel-itki
Grochówka dla dzieci 343

jesienne chłody najlepszy jest talerz gorącej zupy. Grochowa nadaje się idealnie, bo rozgrzewa i jest wyjątkowo sycąca. Lepiej od razu ugotować większą porcję ;)  Składniki: groch łuskany połówki 200 g marchew 3 szt ziemniaki 5-6 szt seler 1/4 czosnek 1 ząbek majeranek 1 łyżeczka sól, pieprz do smaku liść laurowy kiełbasa zwyczajna lub parówki boczek wędzony (niekoniecznie) Osoby uczulone

głodny alergik
Super szybki barszcz ukraiński. Wegański (dieta Dr. Dąbrowskiej) 260

Jedna z moich ulubionych zup. Robiona ekspresowo, bo maluszek nie pozwala mamie zbyt dużo czasu spędzać w kuchni.  Dla niego jest tam zbyt nudno ;) Składniki: 0,7 l. wody + domowa kostka rosołowa warzywna - do smaku lub wywar z gotowania warzyw sok z buraków świeżych lub kiszonych   majeranek 3 ząbki czosnku (mniej, jeśli nie lubisz) sól pieprz koncentrat pomidorowy

chwile dla mnie
Grochowa z makaronem 138

PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać porcje rosołową i włoszczyznę, gotować do miękkości, w trakcie gotowania dodać groch i przyprawy, gotować. Gdy już groch będzie rozklejony, wsypać do zupy makaron, gotować doprawić do smaku. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Krem z kurek 160

kurek, 2 litry wody, 1 włoszczyzna, 1 nóżka kurczaka, 2 łyżki masła, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, płatki migdałowe, pieprz kolorowy, sól morska.   Polecam też zupy krem dyni , kalafiora , cukinii i brokuła Przygotowanie:     Kurki dokładnie myjemy, podsmażamy na rozpuszczonym masełku. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Dusimy ok. 10 minut

Aga w kuchni
Krem z dyni 117

Składniki: 2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę, 0,5 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka gęstej śmietany. Polecam też zupy krem z kurek , kalafiora i brokuła Przygotowanie:      Miąższ dyni odkrawamy od skórki i kroimy w kostkę. Wkładamy do rondelka, zalewamy 1/3 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut. Gdy dynia będzie już miękka miksujemy ją blenderem

Aga w kuchni
Najlepszy rosół drobiowy. 177

dodajemy do bulionu i solimy kolejną łyżką soli. Od czasu dodania przypraw rosół gotujemy 1,5 godzinę i w połowie gotowania w chochli rosołu rozprowadzamy curry i dodajemy do zupy.  Rosół w całości powinien się gotować na najmniejszym ogniu przez 3 godziny, ale jeżeli mamy więcej czasu to można gotować i 5 godzin.  Rosół serwujemy z makaronem

Kuchnia Łukasza
Krem z ciecierzycy z grillowaną piersią kurczaka 175

pieprzem. Całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie przyprawiamy pierś kurczaka solą, pieprzem i słodką papryką i grillujemy na patelni przez 4-5 minut z każdej strony. Zupę blenderujemy na gładki krem. Ponownie gotujemy przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem jeśli to konieczne. Podajemy z jogurtem naturalnym, natką pietruszki oraz pokrojoną w plastry piersią kurczaka. Gotowe

Mango Papaja
Zupa z czerwonej soczewicy i dyni 176

Nigdy nie próbowałam jakiekolwiek soczewicy. Skusiłam się na czerwoną. Z tego co mi wiadomo soczewica zawiera duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku

Truskawkowa Fiesta
Domowa vegeta 541

ilości soli i glutaminianu sodu, barwniki i inne elementy np mogące uczulać, to polecam zrobić swoją własną domową "vegetę". Taka gotowa mieszanka suszonych warzyw idealnie nam doprawi zupę, sos, czy mięso i jest zdrowa i bezpieczna dla was i waszych dzieci. Koniec z barwnikami, ryboflawiną, skrobią i glutaminianem. I co da się? Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zielony chłodnik z fetą 173

Lato to czas chłodników. W tym roku eksperymentuję, bo oprócz klasyków, czyli chłodnika litewskiego i hiszpańskiego gazpacho, testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól

Kulinarne przygody Gatity