Dzisiaj banalnie prosty sposób na jarzynkę. Ja bardzo często robię takie warzywa do zupy i zamrażam żeby mieć w razie potrzeby. Można też zamrozić sobie kilka takich woreczków na zimę. Teraz gdy marchew jest słodka a wszystkie warzywa smaczne to warto zachować ten zapach i smak. U mnie podstawowa wersja. Składniki : * 5 marchewek * 4 korzenie pietruszki * duży
Magiczne Życie Martymoja pierwsza cebulowa zupa. Szukałam w internecie przepisów. Nie chciałam robić z białym winem. I powiem, że wyszła pyszna. Taka jesienna. Robicie cebulową? Składniki : * kilogram cebuli pokrojonej w krążki * litr rosołu * pieprz czarny mielony * łyżka masła * łyżka oliwy * grzanki Przygotowanie : Podsmażyć na maśle i oliwie cebulę. Dolać rosół , przyprawić. Gotować aż cebula będzie miękka. Zmiksować na gładko
Magiczne Życie MartyWitajcie! Dzisiaj mam dla Was wyborną zupę ogórkową, lubicie? Ja bardzo! Zmodyfikowałam przepis z "Elementarza gotowania" Izy Frycz. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćCześć :) Dzisiaj chciałabym zaprosić Was na pyszną i sycącą zupę. W sam raz na mroźne dni, kiedy chcemy być najedzeni i rozgrzani! Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćdługo by mówić, być może poświęcę jej oddzielny post, jednak nie mam żadnych zdjęć potraw, nie będzie Wam to przeszkadzać? Jednym z dań, które mieliśmy okazję spróbować była francuska zupa cebulowa. Szczerze mówiąc jadłam ją po raz pierwszy i oczywiście postanowiłam przygotować ją w domu. Skorzystałam ze wskazówek Michela i przygotowałam własną wersję, która była równie dobra, a nawet lepsza
Pora coś zjeśćDzień dobry! Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy, którą możecie podać zarówno na ciepło, w chłodne dni, jak również na zimno, w te upalne. W obu przypadkach smakuje wybornie. Dla fanów kukurydzy jest idealna, papryczka chili dodaje nieco pikanerii, ale jeśli nie lubicie jej, można ją zastąpić czosnkiem lub inną ulubioną przyprawą. Zapraszam! Czytaj więcej
Pora coś zjeśćWitajcie! Jesień już do nas zagląda, a jeśli jesień, to rozgrzewające, jednogarnkowe dania, którymi się dobrze najemy i będzie nam od nich cieplutko :-). Każdy ma swoją ulubioną zupę dyniową, więc dzisiaj prezentuję Wam mój sposób na nią, z dodatkiem pomidorów i papryk. Kiedyś nie byłam fanką dyni, ale jak widzicie, zaczynam się do niej przekonywać dzięki takim pysznym daniom :-). Zapraszam
Pora coś zjeśćsię we znaki, garderoba letnia idzie głęboko do szafy, a na jej miejsce wskakują ciepłe swetry. Jesień i zima to czas dań jednogarnkowych, więc dzisiaj prezentują Wam przepis na zupę krem z kalafiora. Mam nadzieję, że się Wam spodoba. Zapraszam! Inspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy! Bardzo słodka za sprawą 2 głównych składników, jednak jeśli macie ochotę, możecie ją doprawić np. chili :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsiedziały w domu i gotowały, dzisiaj również rozwijają się zawodowo i to właśnie ze względu na godziny pracy, spożywamy obiad nieco później. Tradycyjnie w skład obiadu wchodziły dwa dania: zupa oraz danie główne. Obecnie coraz rzadziej trzymamy się tradycji i przeważnie obiad składa się tylko z jednego dania, gdyż staramy się zaoszczędzić na czasie. Jednak wciąż wśród niektórych rodzin spożywa(...)się codziennie dwudaniowy obiad, bądź serwowany jest on odświętnie (np. w niedzielę). Poza tym w Polsce, w porównaniu z innymi częściami Europy, tradycja zup jest bardzo rozwinięta. Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? A może szukasz pomysłu na wykwintne danie? Pomysłu na świąteczny obiad? Co zrobić na obiad dla gości? Co zrobić na obiad dla teściowej, by jej zaimponować? Może
Kulinarne PrzebojePost Zupa pomidorowa z makaronem lub ryżem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Grochówka. Zupa grochowa. pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewstaje, budzi mnie swoimi promieniami. Ale czy to lato? Na pewno nie kalendarzowe, do niego jeszcze trochę. Jednakże aura zupełnie wakacyjna. I nastrój. By chadzać po polach. **************************************************************************** LEKKA ZUPA JARZYNOWA. (autorski; typu - przegląd lodówki;) dowolne mrożonki ( mnie marchew, brukselka ) 200g makaronu ryżowego 2 kostki rosołowe natka pietruszki dowolne przyprawy kwaśna śmietana woda Zagotowałam wodę. Na wrzątek wrzuciłam mrożonki. Zagotowałam
W kuchni Karmel-itkinowych smaków, doświadczam nowych doznań kulinarnych. Jednak w kwestii gotowania dla rodziny, muszę spełnić oczekiwania wszystkich domowników, co nie należy do rzeczy prostych. Jestem miłośniczką zup. Ogromną! Ale tylko tych domowych. Najlepiej jeszcze w oparciu o babcine receptury. Wertuję z uwielbieniem stare, grube notesy z pożółkniętymi kartkami, które ledwo trzymają się całości przez upływ czasu(...)grubych oczkach, a kabanosy pokroiłam w cienkie plasterki. Warzywa dodałam do kapusty. Na odrobinie masła podsmażyłam obraną i posiekaną cebulę wraz z kabanoskami. Wrzuciłam do gotującej się zupy. Dodałam kostki rosołowe. Dolałam wody i gotowałam na wolnym ogniu, do zmięknięcia warzyw i połączenia się smaków. Jeżeli warzywa się zbytnio rozmiękną, nie szkodzi - zupa stanie się gęstsza. Najlepiej smakuje
W kuchni Karmel-itkiochoty na nic. Chociaż... W lodówce znajduje się kalafior. Jeszcze świeży, ale czas by go już zrobić. Aby zawadza. Kilka marchewek, pietruszka, jakaś zielenina.. Hm, może tak zupę by? Ostatnio w mym domu zostają wyparte przez wszystko inne do jedzenia. A ja tak lubię, nawet najzwyklejszy eintopf mnie zachwyca. No, to będzie kalafiorowa. Bardzo ekspresowa. Idealna dla tych(...)kroję w kostkę. Natkę siekam drobno. Wszystkie warzywa oraz natkę pietruszki wrzucam do gotującego się bulionu i gotuję aż do miękkości warzyw. Na końcu ewentualnie doprawiam maggi. ** Zupę można zaciągnąć śmietaną, ale uważam, że szkoda psuć smaku warzyw, niepotrzebnie podnosi się kaloryczność, a poza tym latem najlepiej smakują zupy lekkie. Pozdrawiam serdecznie, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki