zupa - 39805 przepisów (strona:1581/2654)

Pomidorowa zabielana śmietaną 271

mąki pszennej natka pietruszki makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki

Monia miesza i gotuje
Zupka chińska z kurczakiem 429

danie, które minimalnie przegrało w akcji „gotowanie za głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka(...)warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję.   Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka

Fabryka pomysłów
Zupa mleczna z dynią i zacierkami 225

jeden z tych przepisów, które mogą przywoływać miłe wspomnienia lub być katorgą dzieciństwa.   W moim przypadku zupa dyniowa i w dodatku mleczna to smak, do którego chętnie wracam, gdyż zawsze podobną przygotowywała mi mama albo babcia. To było jedno z tych dań, do których nie trzeba było wysiłku by zadowolić mała Anię. Słodkie, pomarańczowe plamki dyni, które chętnie łowiłam(...)talerzu oraz zacierki - im więcej tym lepiej! A i co najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl

Fabryka pomysłów
Zupa krem z cukinii 206

litr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek   Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku, więc dodaje ich dużo. Ale to wszystko zależy od indywidualnego smaku

Czerwona Porzeczka
Zupa kalafiorowa 250

Post Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Tarta z białymi szparagami i prosciutto 36

Biały szparag to warzywo o delikatnym, łagodnym smaku z subtelną nutą orzechową. Świetnie sprawdza się jako składnik różnorodnych potraw – zup, sałatek, tart, zapiekanek, a także gotowany w wodzie czy grillowany. Doskonale komponuje się z serem, wędliną, jajkiem, sosem holenderskim , orzechami włoskimi, jak również z innymi warzywami. Tarta z białymi szparagami i prosciutto to smaczne i sezonowe danie, które w ostatnich

MeCooks
Risotto ze szparagami 32

masła pół łyżeczki mielonego kminku świeżo starty parmezan lub grana padano sól pieprz olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę. Odłamać stwardniałe końcówki szparagów. Z końcówek można ugotować zupę-krem . Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 3-4 łyżki oleju. Podsmażyć na nim szparagi pokrojone na kawałki długości ok. 2 cm.. Zmniejszyć moc palnika i dodać cebulę. Gdy cebula

Weekendy w domu i ogrodzie
Chłodnik z buraczków 31

Chłodnik z buraczków to pyszna zupa, która idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni, kiedy botwina jest już wyrośnięta i w sklepach pojawiają się młode buraczki. Polecam ten super przepis

AniaGotuje.pl
Dieta 2000 kcal – zasady, jadłospis i efekty redukcji wagi 37

rynku (200 kcal) Obiad: Łosoś pieczony w folii cytrynowej, podawany z kaszą quinoa oraz sałatą (650 kcal) Podwieczorek: Serek wiejski ze szczypiorkiem jako lekka przekąska (150 kcal) Kolacja: Kremowa zupa dyniowa serwowana wraz z grzankami pełnoziarnistymi (500 kcal) Czwartek: Możesz wybrać dowolny dzień do powtórzenia lub dostosować go do swoich osobistych preferencji. Piątek: Rozważ powtórzenie jednego dnia lub modyfikację menu

Marcepanowa kuchnia
Kalafior zielony – właściwości zdrowotne i zastosowanie w diecie 30

sposobów na jego przyrządzenie jest przygotowanie sałatek . Świeży kalafior zielony doskonale komponuje się z innymi warzywami, a jego chrupiąca tekstura dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Można go również stosować w zupach – zarówno jako główny składnik, jak i aromatyczny dodatek. Inną ciekawą opcją jest pieczenie lub gotowanie na parze tego warzywa. Dzięki tym metodom udaje się zachować wszystkie wartości odżywcze oraz naturalny

Marcepanowa kuchnia
Jak włączyć superfoods do codziennej diety – porady i przepisy 47

dodatkiem jagód acai czy owsianka z siemieniem lnianym to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Eksperymentowanie: Nie bój się eksperymentować! Superfoods można dodawać do wielu potraw – od sałatek, przez zupy, po desery. Przepisy z wykorzystaniem superfoods Oto kilka prostych przepisów, które z pewnością ułatwią Ci wprowadzenie superfoods do codziennej diety: 1. Smoothie z jagodami goji Składniki: 1 banan, 1/2 szklanki jogurtu

Słodkie okruszki
Dieta odchudzająca po pięćdziesiątce – zasady, wyzwania i jadłospis 46

aromatyczną oliwą z oliwek, na talerzu znajdzie się również porcja brązowego ryżu lub komosy ryżowej. Podwieczorek: pokrojone w słupki marchewki lub seler naciowy, serwowane z delikatnym hummusem. Kolacja: kremowa zupa brokułowa bądź inna wersja na bazie zielonych warzyw, podana z pełnoziarnistym pieczywem. Zaleca się spożywanie 4–5 posiłków w ciągu dnia co 3–4 godziny. Dodatkowo warto pamiętać o odpowiednim

Marcepanowa kuchnia
Buraki – zdrowotne właściwości, wartości odżywcze i korzyści 34

przeciwzapalne dzięki obecności betalainów . Regularne spożywanie tego napoju może wspierać zdrowie jelit oraz poprawiać proces trawienia, co jest kluczowe dla ogólnego samopoczucia. Można go również dodawać do sałatek czy zup, co wzbogaca potrawy o cenne składniki odżywcze. Nie można zapominać o korzystnym wpływie zakwasu na kondycję skóry; wspomaga on produkcję kolagenu oraz detoksykację organizmu. Te wszystkie właściwości sprawiają, że zakwas

Marcepanowa kuchnia
Dieta wysokobłonnikowa: przepisy, korzyści i zasady zdrowego jadłospisu 31

źródłem białka. Na początek dnia idealna będzie pożywna owsianka z owocami i orzechami, drugie śniadanie to kanapka z razowego pieczywa z pastą jajeczną i świeżymi warzywami, na obiad rozgrzewająca zupa krem z brokułów, podana z kromką razowego chleba, popołudniową chandrę przegoni pyszne i zdrowe smoothie z owocami i warzywami, wieczorem lekka sałatka z ciecierzycą i warzywami będzie idealnym zwieńczeniem dnia

Marcepanowa kuchnia
Dieta niskowęglodanowa: zasady, efekty i zdrowotne korzyści 33

Dzień 3: Śniadanie: Serek wiejski wzbogacony nasionami chia i cynamonem, II śniadanie: Marchewki baby lub chrupiący seler naciowy, Obiad: Dorsz pieczony w folii cytrynowej razem z cukinią, Kolacja: Kremowa zupa brokułowa na bulionie drobiowym. W każdym posiłku warto uwzględnić źródła białka – mogą to być mięso, ryby czy jaja. Nie zapominajmy też o zdrowych tłuszczach , takich jak oliwa z oliwek

Marcepanowa kuchnia