mąki pszennej natka pietruszki makaron Czaniecki gniazdko 1 Do garnka wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i listki laurowe, zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru i dodać do zupy, doprawić do smaku solą z pieprzem, zagotować. Na koniec dodać łyżkę posiekanej natki. Makaron ugotować i podawać ze zupką, na wierzchu posypać jeszcze odrobiną posiekanej natki pietruszki
Monia miesza i gotujedanie, które minimalnie przegrało w akcji „gotowanie za głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka(...)warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję. Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka
Fabryka pomysłówjeden z tych przepisów, które mogą przywoływać miłe wspomnienia lub być katorgą dzieciństwa. W moim przypadku zupa dyniowa i w dodatku mleczna to smak, do którego chętnie wracam, gdyż zawsze podobną przygotowywała mi mama albo babcia. To było jedno z tych dań, do których nie trzeba było wysiłku by zadowolić mała Anię. Słodkie, pomarańczowe plamki dyni, które chętnie łowiłam(...)talerzu oraz zacierki - im więcej tym lepiej! A i co najważniejsze - niechętnie dzieliłam się tą zupą z bratem. Była moja i już! Natomiast mam też kilka takich potraw, do których próbuję się nawrócić, są to m.in.: kotlety jajeczne czy rybne. Do dziś pamiętam jak ich nie znosiłam jako dziecko. Gdy były serwowane na obiad, zawsze powstawała w mojej głowie myśl
Fabryka pomysłówlitr bulionu z kurczaka koperek sól, pieprz oregano tymianek Wykonanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Wyjmujemy seler, czekamy aż zupa trochę wystygnie, następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku, dodajemy koperek, oregano i tymianek. Ja bardzo lubię smak oregano i tymianku, więc dodaje ich dużo. Ale to wszystko zależy od indywidualnego smaku
Czerwona PorzeczkaPost Zupa kalafiorowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeBiały szparag to warzywo o delikatnym, łagodnym smaku z subtelną nutą orzechową. Świetnie sprawdza się jako składnik różnorodnych potraw – zup, sałatek, tart, zapiekanek, a także gotowany w wodzie czy grillowany. Doskonale komponuje się z serem, wędliną, jajkiem, sosem holenderskim , orzechami włoskimi, jak również z innymi warzywami. Tarta z białymi szparagami i prosciutto to smaczne i sezonowe danie, które w ostatnich
MeCooksmasła pół łyżeczki mielonego kminku świeżo starty parmezan lub grana padano sól pieprz olej do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę. Odłamać stwardniałe końcówki szparagów. Z końcówek można ugotować zupę-krem . Na głębokiej patelni rozgrzać ok. 3-4 łyżki oleju. Podsmażyć na nim szparagi pokrojone na kawałki długości ok. 2 cm.. Zmniejszyć moc palnika i dodać cebulę. Gdy cebula
Weekendy w domu i ogrodzieChłodnik z buraczków to pyszna zupa, która idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni, kiedy botwina jest już wyrośnięta i w sklepach pojawiają się młode buraczki. Polecam ten super przepis
AniaGotuje.plrynku (200 kcal) Obiad: Łosoś pieczony w folii cytrynowej, podawany z kaszą quinoa oraz sałatą (650 kcal) Podwieczorek: Serek wiejski ze szczypiorkiem jako lekka przekąska (150 kcal) Kolacja: Kremowa zupa dyniowa serwowana wraz z grzankami pełnoziarnistymi (500 kcal) Czwartek: Możesz wybrać dowolny dzień do powtórzenia lub dostosować go do swoich osobistych preferencji. Piątek: Rozważ powtórzenie jednego dnia lub modyfikację menu
Marcepanowa kuchniasposobów na jego przyrządzenie jest przygotowanie sałatek . Świeży kalafior zielony doskonale komponuje się z innymi warzywami, a jego chrupiąca tekstura dodaje potrawom wyjątkowego smaku. Można go również stosować w zupach – zarówno jako główny składnik, jak i aromatyczny dodatek. Inną ciekawą opcją jest pieczenie lub gotowanie na parze tego warzywa. Dzięki tym metodom udaje się zachować wszystkie wartości odżywcze oraz naturalny
Marcepanowa kuchniadodatkiem jagód acai czy owsianka z siemieniem lnianym to doskonały sposób na rozpoczęcie dnia. Eksperymentowanie: Nie bój się eksperymentować! Superfoods można dodawać do wielu potraw – od sałatek, przez zupy, po desery. Przepisy z wykorzystaniem superfoods Oto kilka prostych przepisów, które z pewnością ułatwią Ci wprowadzenie superfoods do codziennej diety: 1. Smoothie z jagodami goji Składniki: 1 banan, 1/2 szklanki jogurtu
Słodkie okruszkiaromatyczną oliwą z oliwek, na talerzu znajdzie się również porcja brązowego ryżu lub komosy ryżowej. Podwieczorek: pokrojone w słupki marchewki lub seler naciowy, serwowane z delikatnym hummusem. Kolacja: kremowa zupa brokułowa bądź inna wersja na bazie zielonych warzyw, podana z pełnoziarnistym pieczywem. Zaleca się spożywanie 4–5 posiłków w ciągu dnia co 3–4 godziny. Dodatkowo warto pamiętać o odpowiednim
Marcepanowa kuchniaprzeciwzapalne dzięki obecności betalainów . Regularne spożywanie tego napoju może wspierać zdrowie jelit oraz poprawiać proces trawienia, co jest kluczowe dla ogólnego samopoczucia. Można go również dodawać do sałatek czy zup, co wzbogaca potrawy o cenne składniki odżywcze. Nie można zapominać o korzystnym wpływie zakwasu na kondycję skóry; wspomaga on produkcję kolagenu oraz detoksykację organizmu. Te wszystkie właściwości sprawiają, że zakwas
Marcepanowa kuchniaźródłem białka. Na początek dnia idealna będzie pożywna owsianka z owocami i orzechami, drugie śniadanie to kanapka z razowego pieczywa z pastą jajeczną i świeżymi warzywami, na obiad rozgrzewająca zupa krem z brokułów, podana z kromką razowego chleba, popołudniową chandrę przegoni pyszne i zdrowe smoothie z owocami i warzywami, wieczorem lekka sałatka z ciecierzycą i warzywami będzie idealnym zwieńczeniem dnia
Marcepanowa kuchniaDzień 3: Śniadanie: Serek wiejski wzbogacony nasionami chia i cynamonem, II śniadanie: Marchewki baby lub chrupiący seler naciowy, Obiad: Dorsz pieczony w folii cytrynowej razem z cukinią, Kolacja: Kremowa zupa brokułowa na bulionie drobiowym. W każdym posiłku warto uwzględnić źródła białka – mogą to być mięso, ryby czy jaja. Nie zapominajmy też o zdrowych tłuszczach , takich jak oliwa z oliwek
Marcepanowa kuchnia