zupa - 39012 przepisów (strona:1588/2601)

Japońska Dieta Wodna – co to takiego? Jak przełożyć jej założenia na nasze realia? :) 25

kawy i dwie ziołowe herbaty (głównie zielona lub napar z pokrzywy), jem dużo warzyw i owoców, które również w większości składają się z wody, kilka razy w tygodniu gotuję zupy warzywne. To wszystko przekłada się na dobre nawodnienie organizmu! Pamiętajcie o tym. To podstawa, a wiem, że wiele osób o tym zapomina. Picie wody to prosta zmiana, którą każdy

Natka Pietruszki
Mrożenie warzyw, owoców i ziół – co warto wiedzieć? 25

domowników i składników ich jadłospisu. Mrożone owoce świetnie sprawdzają się w koktajlach, smoothie oraz jako dodatek do ciast, kompotów i deserów. Wszelkie warzywa można wykorzystać jako składnik posiłków, do zup lub na placki. Częstą praktyką jest też mrożenie ziół i innej „zieleniny”. Aromatyczny koperek czy natka pietruszki urozmaicą wiele dań. Podobnie zamrożone listki mięty, bazylii, oregano, lubczyku, nać młodego selera

Ugotowane pozamiatane
Indyjska zupa z kurczakiem 20

aromatycznych kuchniach Indii każdy kęs jest podróżą przez bogactwo smaków i intensywnych przypraw. Wśród tych kulinarnych skarbów znajduje się także wyjątkowa zupa z kurczakiem, która kusi zmysły swoim egzotycznym bukietem smakowym. To prawdziwe mistrzostwo kulinarnego rzemiosła - połączenie intensywnych smaków i aromatów, które zabierają nas w kulinarne podróże do egzotycznych Indii. Smacznego! czytaj przepis

Kulinarna Chwila
Kimchi: Co to jest i jak smakuje. Historia, kontekst i przepisy. 23

pastą. Umieść kimchi w szczelnym pojemniku i zostaw w temperaturze pokojowej na 1-2 dni na fermentację. Przechowuj w lodówce. Smak będzie się pogłębiał z czasem. Kimchi Jjigae (Koreańska Zupa Kimchi) Składniki: 2 szklanki kimchi 200g tofu, pokrojonego w kostkę 100g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie plasterki 4 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego 1 łyżka gochujang (koreańskiej pasty chili) Dymki

Taste and Cook
Jak długo kisić marchew? 23

zamkniętym pojemniku. Dzięki temu zachowa ona swoje właściwości przez dłuższy czas. Warto również pamiętać, że kiszoną marchew można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Można ją dodawać do sałatek, kanapek, zup czy dań głównych. Jej kwaśny smak i chrupiąca konsystencja doskonale uzupełniają różne dania. Podsumowanie Kiszenie marchwi to prosty proces, który można wykonać w domu. Wymaga on jednak pewnej cierpliwości

Żyję by jeść
Sekrety wyboru idealnego blendera 22

Przed zakupem blendera warto zastanowić się, do jakich celów głównie będzie on używany. Czy będzie to blender do codziennego przygotowywania smoothie i koktajli, czy też potrzebujemy urządzenia do blendowania zup, sosów czy nawet mielenia lodu? Na rynku dostępne są blendery wielofunkcyjne, jak również dedykowane modele, które mogą lepiej odpowiadać konkretnym potrzebom. 2. Moc i wydajność Moc blendera ma kluczowe znaczenie

Blendman
Pieczeń/pasztet z warzyw korzeniowych na Święta 50

Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na kawałki. Zalać wodą i gotować do miękkości w osolonej wodzie.  Warzywa odcedzić i odstawić do ostudzenia.  Na powstałym bulionie można ugotować zupę, kaszotto lub risotto.  Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju na palniku o małej mocy. Będzie długo nabierała koloru, ale nie będzie gorzka po zrumienieniu. Pod koniec dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Prawidłowa dieta dla seniora: jak komponować posiłki dla osób starszych? 22

pieczywem pełnoziarnistym Jogurt naturalny z muesli i owocami Drugie śniadanie: Kanapka z chleba pełnoziarnistego z chudą wędliną, serem i ulubionymi warzywami sezonowymi Owoce sezonowe Kisiel z surowymi owocami Obiad: Zupa jarzynowa z drobnym makaronem jajecznym Pieczona pierś z kurczaka z tłuczonymi ziemniakami i surówką z warzyw Ryba gotowana na parze z ryżem i brokułami Kolacja: Kanapka z chleba pełnoziarnistego

Blendman
Czy warto jeść kasze? 26

wiele różnych rodzajów kaszy do wyboru. Najpopularniejsze to kasza gryczana, jaglana, jęczmienna i kukurydziana. Możesz przygotować kaszę na wiele sposobów – gotować, piec, dusić lub dodawać do sałatek i zup. Kasza może być również składnikiem dań głównych, dodatkiem do mięsa, ryb lub warzyw. Podsumowanie Kasza jest bogatym źródłem składników odżywczych i może przynieść wiele korzyści dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie

Żyję by jeść
Sałatka z jajkiem i grzybkami 25

mnóstwo, gdyż mówimy tutaj nie tylko o daniach wytrawnych ale także o deserach. Do wyboru mamy całe mnóstwo pysznych bab i babeczek, mazurków , serników, wszelakich ciast bez pieczenia , sałatek, zup, faszerowanych jajek i tak by jeszcze długo wymieniać. Jedno jest pewne, w okresie świąt wielkanocnych zużywam do przeróżnych wypieków i potraw znacznie większą ilość jajek, aniżeli ma to miejsce

MeCooks
SERNIKI NA WIELKANOC 110

serniki i ciasta z serem na świąteczny stół znajdziecie TUTAJ .   Polecam także przepisy na: FASZEROWANE JAJKA DOMOWE WĘDLINY BABKI i BABECZKI  PIECZONĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ PASZTET JAJECZNY  ZUPĘ CHRZANOWĄ

Lena Gotuje
Fleischsalat 223

moich bliskich. Na dziś chyba tyle. Zaraz idę korzystać z dobrego do zdjęć światła. Muszę się zabrać za świąteczną przystawkę, którą muszę dziś sfotografować. Na swoją kolej czeka także zupa, która może jutro pojawi się na blogu. Do następnego piątku będę regularnie publikować posty. Zaglądajcie więc do mnie. Składniki: 400 g wędzonej szynki 200 g ogórków konserwowych (raczej tych mniejszych

Kardamonovy
Frytki z brukwi 20

Trochę zapomniane warzywo jakim jest brukiew. Bardzo zdrowe oraz idealne do przygotowania zup, gulaszy a nawet soków. Artykuł Frytki z brukwi pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Co to jest kurkuma? 23

swoim charakterystycznym żółtym kolorem i lekko gorzkawym, ziemistym smakiem, jest niezwykle wszechstronną przyprawą, którą można dodawać do wielu różnorodnych potraw. Kurkumę można dodawać do szerokiej gamy potraw, w tym zup, curry , ryżu, warzyw , jajecznicy, a także do przygotowania zdrowych napojów i smoothie , oferując nie tylko korzyści zdrowotne, ale i wzbogacając smak i kolor dania. Zobacz polecane przepisy z kurkumą: koktajl

Via Gusto
Co to jest puree? 26

masa uzyskana przez utłuczenie, zmielenie lub przetarcie przez sito. ugotowanych warzyw, owoców lub innych składników. Charakteryzuje się kremową konsystencją i jest często stosowane jako dodatek do dań głównych, składnik zup, sosów lub deserów. Z czego można zrobić puree? Puree można zrobić praktycznie z każdego rodzaju warzyw lub owoców, np. z ziemniaków, kalafiora, brokułów, marchwi, batatów, selera, groszku, jabłek, gruszek

Via Gusto