zupa - 39749 przepisów (strona:1587/2650)

ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 228

lodówce. *zurek: Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem

Z Majeczką w kuchni
KREMOWA ZUPA KREM Z MŁODEJ CUKINI 203

chwili ( 2 minuty ) dodajemy cebulę, mieszając szklimy.Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Całośc przekładamy do gorącego bulionu. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą , pieprzem, świeżymi listkami bazylii. Do zupy dodajemy serek topiony, blenderujemy

Z Majeczką w kuchni
Zupa na głowach szczupaka z rybnymi kluseczkami 229

Głów i kręgosłupów z ryb słodkowodnych nigdy w naszym domu się nie wyrzucało. Prababcia i Babcia gotowały z nich pyszne zupy rybne. Potem wędkował Tata, a następnie mój Mąż. I znów świeże ryby były stałym gościem w domu. Kiedy po latach zmuszona zostałam do kupowania ryb w sklepie okazało się, że nie tylko wybór jest ograniczony ale i z reguły

Buniabaje w kuchni
Zupa Szczawiowa / Soup with Sorrel 190

tego przepisu  http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/wywar-miesny-na-zupe.html ale, oczywiście jak nie masz wywaru, to po prostu wstaw z mniejszą ilością wody i po ok. godzinie masz idealną bazę pod zupę. Na dwa litry przygotuj - 3-4 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę - 200-300 g ze słoika ( ja mam swój, zrobiony latem) nie mielony tylko pokrojony. - pół szklanki słodkiej śmietany

Pasje Jolki
Bulion rybny 189

Bulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze stają się wyraziste w smaku i pyszne… Składniki: resztki ryby (kręgosłup, skóra, głowa bez skrzeli i oczu itp.) 4 marchewki 1 cebulka 1 duża pietruszka 1/3 pora kawałek selera 3 liski laurowe

Oryginalny smak
Chłodnik z botwinki 143

Chłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki: 1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego) 1 pęczek botwinki 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 4 jajka (ugotowane na twardo) 1 pęczek koperku

Oryginalny smak
Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi 267

minut. Przygotować pulpeciki. Zmielone mięso, najlepiej wołowe, ale może być inne, połączyć z przesmażoną cebulką i jajkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Formować nieduże kulki. Kulki mięsne włożyć do zupy i gotować 10-15 minut. Posypać majerankiem ,najlepiej świeżym i podać

Kulinarny karnet Christophera
Krupnik na skrzydle 191

gotować do miękkości mięsa. Wyjąć mięso i warzywa. Mięso obrać z kości, pokroić na drobniejsze kawałki, marchew w kostkę. Ziemniaki pokroić w kostkę, kaszę przepłukać wodą, dodać do zupy. Kiedy ziemniaki i kasza są już miękkie, dodać pokrojone mięso i marchew. Doprawić, jeżeli potrzeba solą i pieprzem. Na koniec dodać śmietanę i posypać natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
Na jesienny chłodek grzybowa 181

dworze zimno. W całym domu pachnie grzybami bo nastawiłam zupę grzybową. Taką gęstą, treściwą. Są w niej grzyby obgotowane i potem zamrożone, są suszone, ziemniaki, marchew . A wszystko na bulionie warzywnym , ze śmietanką , dużą ilością natki i przypraw. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa z pieczonej dyni i papryki 297

oknem coraz bardziej szaro i ponuro, dlatego dobrze jest przygotować coś, co poprawi nam nastrój ;) Wspaniała zupa na chłodne jesienne dni.  Aromatyczna i rozgrzewająca, a do tego ma bardzo przyjemny pomarańczowy kolorek :) Polecam z ciepłymi, chrupiącymi grzankami!:) Składniki: dynia- około 1200g 2 czerwone papryki cebula  3 ząbki czosnku 2 litry bulionu sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, papryka ostra

Czerwona Porzeczka
SZCZAWIOWA 173

gdyż nikt inny w rodzinie oprócz mnie jej nie lubi:(  Skorzystałam ostatnio z obecności szwagra, który wraz z siostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji) S kładniki: kawałek mięska na wywar  słoik przecieru szczawiowego  2 marchewki pietruszka liść laurowy ziele angielskie śmietana

Walijskie Pichcenie
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 200

zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest bardzo syta, ze względu na zawartość mięsa mielonego.  Myślę, że zadowoli nawet osoby, które twierdzą, że ... zupą nie można się najeść :) Składniki: 400g dobrego (chudego) mięsa mielonego 1 cebula 1 por (biała część) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól, pieprz odrobina ostrej papryki 2 serki topione

Walijskie Pichcenie
BURACZKOWA Z RYŻEM 188

Zupka wyszła pyszna i myślę, że już na stałe ta odmieniona wersja zagości z moim menu.Wersja z ziemniakami i makaronem została oficjalnie wyparta przez ryż!  Polecam. przepis na zupę  TUTAJ .  Z tym, że wersja dzisiejsza została ugotowana na bulionie drobiowym, który miałam zamrożony

Walijskie Pichcenie
ZUPA Z MŁODEJ KAPUSTY 204

ziele angielskie.Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy ziemniaki. Na patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek lub 1 kiełbaskę oraz cebulę. Po podsmażeniu całość patelni przekładamy do garnka z zupą.Gotujemy jeszcze ok 10 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pół pęczka posiekanego koperku

Walijskie Pichcenie
WIOSENNA JARZYNOWA Z GROSZKIEM I KALAFIOREM 171

przepis na prostą, lekką i typowo letnią zupkę z  młodego zielonego groszku z dodatkiem młodej włoszczyzny i kalafiora.  Młode warzywka są tak bogate w swoim smaku, że zupa wyszła dosłownie słodka! A dodatek malutkich klopsików jeszcze wzbogacił jej smak :)  O tej porze roku takie zupki są idealne na obiad a także i na kolację, jeśli lubimy zjeść

Walijskie Pichcenie