przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem. Do smaku: natka pietruszki jogurt naturalny prażone pestki dyni styryjskiej (dostępne w lidlu
ClauditteMissCookinglitry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli
ClauditteMissCookingostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając
ClauditteMissCookingminut paprykę i pomidory. Obrane pomidory i paprykę wrzucamy do multicookera na 10 minut przed końcem pracy programu i ponownie zamykamy. Po wyciągnięciu pora całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z razowym makaronem i brukselką
ClauditteMissCookingukładu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji. Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała
ClauditteMissCookingDzisiejsza propozycja zupy pomidorowej, a właściwie pomidorowego kremu, jest odmianą zimową, czyli nie na świeżych pomidorach, tylko z kartonika. Letnia wersja pomidorowej jest tutaj . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowygroszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa. Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę
Gaździnka warzykawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze z 5 min. Dodać chrzan i wcisnąć czosnek, wymiesz ać. W razie potrzeby doprawić. Za bielić śmietaną, ugotować jajka na twardo
Gaździnka warzypokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny krem dolewając mleka. Kilka kromek chleba pokroić w małą kosteczkę. Na patelni rozgrzać
Gaździnka warzyUwielbiam jeść warzywa w różnych postaciach. Natchnęło mnie, abym zrobiła prostą i szybką zupę. Wyszła idealna, a na dodatek bardzo smakowała mojej mamie. :) Sposób przygotowania: 250g świeżego lub mrożonego brokułu 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek selera korzeniowego 1/2 laski selera naciowego 2 średnie ziemniaki pieprz susz warzywny warzywko bez soli skrzydełko z kurczaka woda Sposób przygotowania: Jeśli brokuł jest
Truskawkowa Fiestaobrać ale to nie koniecznie , kroimy je w plastry , cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . Pieczarki i cebule smażymy na oliwie na dość mocno brązowy kolor - dodajemy do zupy i gotujemy wszystkie warzywa do miękkości. Na koniec dodajemy przyprawy , pokrojoną drobno natkę pietruszki oraz śmietanę - podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Smacznego
na gaziejest straszliwie niski - syn mojej znajomej potrafi bez zająknięcia wypić buteleczkę Tabasco i nawet się nie skrzywi! Dla mnie kilka kropel zdecydowanie wystarcza. Mimo to, danie, w szczególności zupy krem ze słodszych warzyw (np. jak dziś - z batatów), muszą mieć odrobinę pikantnego "kopnięcia", aby zapobiec mdłości i nijakości. To chyba najgorsza rzecz, jaka może zdarzyć się w kuchni - potrawa
W kuchni Karmel-itkizalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. wbijamy dwa jajka, sól i dokładnie mieszamy Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę. Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła). Smacznego
w mojej kuchniZupę można przygotować na wieczór a rano podgrzać ,zamiast kaszy jaglanej można dać ,kasze kukurydzianą,płatki pszenne lub jęczmienne.Zamiast wrzątku w drugiej fazie można dodac mleka
w mojej kuchniPamiętacie wigilijną zupę migdałową? Jeden z komentarzy pod wpisem brzmiał: „O… na słodko? A ja już się nastawiałam na hiszpańską wersję (którąż to uwielbiam) […]”. Jaka hiszpańska wersja?! Nie miałam pojęcia o czym mówi Dorota, ale żaden problem się dowiedzieć. Do pracy! Internety, biblioteki, książki z najwyższej, najbardziej zakurzonej półki
Gotuj z Blue Raven