zupa - 39353 przepisów (strona:1575/2624)

Bulion na pieczonych wołowych kościach 128

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce! składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru) 2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki 2 łyżki oliwy 1 marchew grubo pokrojona 1 cebula

Stare Gary
Kapuśniak na golonce z wolnowaru 256

Wolnowar nadal sprawdzamy . Tym razem kapuśniak na małej golonce. Golonka wyszła miękka, wystarczyło wyłowić ją z zupy, podzielić na mniejsze kawałki (po usunięciu skóry, bo tej nie jedliśmy). Oczywiście taki sam kapuśniak można przygotować metodą tradycyjną . Kapuśniak wyszedł bardzo smaczny, wolnowar po raz kolejny zdał egzamin. składniki 230 -250g golonka parzona, peklowana

Stare Gary
Gazpacho - chłodnik hiszpański 189

wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem, i octem do smaku. Mocno schłodzić przed podaniem. Podawać przybrane warzywami pokrojonymi w drobną kostkę. Uwagi. Zupę można rozrzedzić wodą , ale ja wolę wersję gęstą

Stare Gary
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 157

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na  takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną bazę dla zup. Można też zjeść  bulion po prostu z lanymi  kluskami lub makaronem.  składniki: korpus i wszelkie pozostałości z upieczonej gęsi + ew szyja 2 marchewki 3 - 4 pietruszki 1 mały

Stare Gary
Barszcz na zakwasie 211

Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry i esencjonalny barszcz

Poezja smaku
Zakwas na barszcz czerwony 567

przypadkach zakwas wychodzi. Do zakwasu można również dodawać inne warzywa - marchewkę, pietruszkę, seler czy też zioła, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba, można je dodać dopiero przy przygotowywaniu zupy. Jeśli jadacie barszcz czerwony w Wigilię, to obowiązkowo z dodatkiem takiego zakwasu! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kalafiorowa z papryką i kurkami 149

innych firm i okazało się, że ten jest lepszy od poprzednich. Jest to makaron 4 - jajeczny. Moja rodzinka uwielbia makaron, ja uwielbiam kurki, kalafior więc zrobiłam pierwszy raz zupę kalafiorową z makaronem. Zawsze kalafiorowa była u mnie z ziemniakami ale eksperyment okazał się smaczny i na pewno będzie powtórka. Tylko czy dostanę makaron Międzybrodzki u siebie

Ewa w kuchni
Krem dyniowo - marchewkowy 119

Całe życie myślałam, że nie lubię dyni choć nie przypominam sobie abym ją kiedykolwiek jadła. Postanowiłam w końcu się o tym przekonać i ugotowałam zupę krem z dodatkiem marchewki i ziemniaków. Zupka wyszła smaczna, lekko pikantna. Tak wiec od dziś moje zdanie na temat dyni się zmieniło. Na pewno częściej będę coś z niej przyrządzała. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym 570

mnie ciary przechodzą! Było słodko … było ostro …. baaaaardzo ostro! A sprawcą całego zamieszania jest papryczka piri-piri , którą sprezentował mi bdsklep.pl i mleko kokosowe ( które wręcz uwielbiam! ) Zupa jest nie tylko bardzo rozgrzewająca , ale i sycąca – śmiało może zastąpic dwudaniowy obiad! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kurczaka oczyszczamy , kroimy w paseczki. Cebulę i czosnek siekamy. Papryczki kroimy w drobniutkie paseczki

Ostra na Słodko
Wigilijny żur z grzybami 171

Wigilię moja mama podaje dwie zupy: czysty barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów oraz żur z mocnym aromatem grzybów, które nałogowo przez całe lato i jesień zbiera mój tata. Do tej pory nigdzie nie jadłam smaczniejszego żuru niż w rodzinnym domu, choć staram się za każdym razem dogonić smak maminej potrawy... Grzyby zbieramy już sami, bo nałóg grzybiarski

Czerwień i błękit
Domowy rosół z domowym makaronem 341

zawsze tak jest, ale zawsze każdy rosół jest prawdziwy, bez żadnych sztucznych dodatków. Jakieś 2 - 3 lata temu zrezygnowałam z kostek rosołowych i innych przypraw do zup. Zawierają one głównie glutaminian sodu, który nie jest zbyt zdrowy. Gromadzi wodę w organizmie i obciąża wątrobę. A to zbyt duża cena za podkreślanie smaku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chłodnik z awokado i ogórka z mleczną pianką 121

Wydrążyć miąższ z awokado. Dodać oliwę, miętę, imbir, czosnek, szalotki i papryczkę. Zblendować dokładnie, następnie dodać maślanki i wymieszać. Ogórki obrać i zetrzeć na średnich oczkach. Połączyć z resztą. Zupę doprawić solą. Przygotować mleczną piankę. Mleczna pianka: 150 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego) 2 łyżki listków świeżej mięty Miętę drobno posiekać, a następnie zmiksować na piankę ze skondensowanym mlekiem. Przed podaniem

Food Square
Chłodnik litewski na maślance 151

należy ją najpierw posiekać, a buraczki pokroić i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Buraki łączymy z pozostałymi składnikami, a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem i opcjonalnie z ugotowanym na twardo jajkiem

Food Square
Zupa fasolowa 117

Zupa na każdą porę roku, ale jesienią i zimą smakuje najlepiej. Wystarczy: - 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu - 5-6 ziemniaków -  puszka fasoli - 2 ząbki czosnku - kawałek wędzonej kiełbasy - tymianek i majeranek - 2 łyżki ketchupu - marchewka Do rosołu dodajemy pokrojone ziemniaki, marchewkę i czosnek. Wsypujemy fasolkę. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, ketchup i przyprawy. Zagotowujemy i gotowe

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 136

Idealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego

Maminek kulinarny