zupa - 39749 przepisów (strona:1575/2650)

Najlepsza zalewajka! 236

Nadszedł czas na moją ulubioną zupę, a jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie

Tanio szybko zdrowo
Biały Barszczyk babci Jadzi 189

łyżki) - 2 łyżki śmietany Wykonanie: Myjemy mięso, wkładamy do garnka i zalewamy 2l wody trochę solimy i gotujemy. Gdy mięso będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy

Tanio szybko zdrowo
Kremowa zupa z cukinii i zielonej fasolki szparagowej 252

natki pietruszki i koperku sól i pieprz Cukinię, selera i pora umyć. Cukinię pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę i posiekaną zieleninę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Czerwień i błękit
Zupa pomidorowa w akompaniamencie bazylii i makaronu 164

wiem co można sensownego powiedzieć o zupie pomidorowej. Chyba nic? Każdy ją zna, lubi bądź nie… Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam :) Składniki: 200g makaronu np. wstążek 1 mały koncentrat pomidorowy ½ łyżeczki bazylii (suszonej lub świeżej) ½ litra wody 1 bulion ½ łyżeczki soli Pieprz i maggi do smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest miękki dodajemy koncentrat, bulion

Smakowy Raj
Barszcz Ukraiński, Może niezbyt piękny, ale za to o bogatym wnętrzu :))) 236

Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów

Smakowy Raj
Gdy widzę kwaśnice to kwicze! czyli Kwaśnica według przepisu Golec uOrkiestra! 205

dodajemy ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy kapustę i podgotowujemy, po czym dodajemy przeciśnięty czosnek. Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smakowy Raj
Rosół o smaczku orientalnym -na skróty 289

poprawki. To znaczy nie zmieniam nic w składnikach bo przecież gotuję go tak samo . Wygładzę tylko opis i pstryknę nowe zdjęcia. Rosół to w polskiej kuchni jedna z popularniejszych zup. Gotowany i od święta i na co dzień .Warto pamiętać o tym , że dobry rosół wymaga czasu , cierpliwości i dobrego mięsa. Część tego rosołu podałam doprawiony na wzór orientalny

Buniabaje w kuchni
Coś dla niemowlaka: Zupka pomidorowa z kluseczkami jajecznymi 191

owsianej " document.write(" "); Sposób przygotowania Krok 1 Warzywa kroimy w większą kostkę i gotujemy w wodzie (wody lejemy ok 1 cm nad warzywa). Jajko mieszamy z mąką. Dodajemy powoli do zupy (robimy lane kluski) Jak warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy, przyprawy. Blendujemy na gładką masę.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest

CoolinarniePL
Zupa gulaszowa 160

wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Pomidorówka 124

smaku Sposób przygotowania Zagotować ok 1,5 litra wody, wrzucić kostki rosołowe i pokrojone warzywa. Gotować aż warzywa będą miękkie, dodać słoiczek przecieru i wymieszać. Blenderem miksuję warzywa, by zupa była gęstsza. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Ugotować ryż, można podać również z grzankami lub posypać startym żółtym serem. Gotowe i smacznego

pink envelope
Chłodnik litewski 137

kiedykolwiek go próbowała. Bardziej kojarzył mi się z wersją zimnego barszczu. Mam w końcu swoje słońce, a dla mnie najlepszy na upał jest zimny arbuz (ale zupy z niego nie zrobię). Teraz dodaję do listy chłodnik litewski :) Choć przyznaję, sam już początek gotowania wzbudził we mnie pewne wątpliwości. Stojąc nad tymi gotującymi się burakami, cały czas zastanawiam się

pink envelope
ZUPA KREM Z BURAKÓW 202

buraki, pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki i marchew.Do garnka wlewamy tyle bulionu aby warzywa były max 4 cm pod nim.Dodajemy sól i pieprz wg uznania.Im mniej bulionu tym gęstsza zupa. Gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Po tym czasie blendujemy wszystko dokładnie, jesli potrzeba jeszcze doprawiamy.Zupkę zabielamy, rozlewamy do bulionówek, każdą porcję posypujemy ziarenkami. Do posypania zupki użyłam ziarenek z ZIARENKOWA

Z Majeczką w kuchni
3. Zupa chrzanowo - jabłkowa 159

delikatna zupa jest dla tych, którzy nie przepadają za ostrym żurkiem. cebula  2 sztuki jabłko kwaśne  2 sztuki chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu  100 g. masło   2 łyżki rosół drobiowy   1 litr śmietana 18%  0.5 szklanki boczek wędzony   150 g. mąka  2 łyżki Cebulę pokroić

Jadło i czytadło
70. Słodka zupa rybna z rodzynkami 197

osolonej wody i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy ryba będzie już bardzo miękka przecedzić wywar dodać rodzynki, cukier (ilość zależy od indywidualnych upodobań) i pieprz. Zupę zaciągamy mąką i śmietaną. Na końcu do smaku dodajemy sok z cytryny. Podajemy z rodzynkami, można też przed podaniem posypać kolorowymi ziołami

Jadło i czytadło
Zupa porowo - imbirowa 169

Był czas, że czarną herbatę piła wyłącznie z imbirem, poszłam jednak o krok dalej i imbir (koniecznie świeży, nie w proszku) bardzo lubię dodawać do zup. Ten niepozorny korzeń dodaje głębi i orientalnego posmaku potrawą. Polecam. 2 pory 1 cebula 2 ziemniaki 1 litr bulionu z kury (może być z kostki) imbir wielkości dużego orzecha włoskiego

Jadło i czytadło