Zupę brokułową robię zwykle w formie kremu na bazie warzywnego wywaru. Tym razem ugotowałam ją na skrzydle indyczym i nie miksowałam. I wyszła zachwycająca:) Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowykapustą, bo akurat zakupiłam całą główkę, ale zobaczyłam trochę kaszy jaglanej pozostałej ze śniadania i kilka łyżek przecieru pomidorowego z innego dania i przyszło mi na myśl, że może zupa...? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiaj miałam zamiar zrobić powtórkę z zupy z soczewicy. Tym razem bez kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;). Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPrzyszła mi wczoraj ochota na taką ciepłą, sycącą zupę, której już jakiś czas nie jadłam smakując powoli mniej rozgrzewające potrawy. Ale wbrew temperaturze na zewnątrz wcale nie czuję się jeszcze dogrzana, więc poszłam za głosem ochoty;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyJuż się wydawało, że wiosna w końcu przyjdzie, a tu nas zaskoczyła na całej linii. Zachciało mi się więc rozgrzewającej, prostej zupy, a żeby za prosta nie była, to dorzuciłam do niej kawałki sera pleśniowego. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko robię zupy na wywarze jarzynowym, najczęściej po prostu jarzyny kroję w kostkę i stanowią one element zupy. Tym razem chciałam zrobić zupę czystą, bez warzyw, a warzywa przeznaczyłam na danie z patelni, czyli pyszny produkt uboczny wywaru. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowydrobiowej Wodę zagotować. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę - wrzucić do wody. Dodać cebulkę przekrojoną na pół. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Koperek posiekać, nie musi być bardzo drobno - wrzucić do zupy. Dodać kostkę rosołową. Gotować 5-7 minut. Obie śmietany połączyć, dodać pieprz. Do śmietany wlać trochę gorącej zupy - całość dodać do garnka. Podgrzać, ale nie doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć zupę
kolorowotorcikowominut. Bulion zagotować, ziemniaki pokroić w kostkę - ugotować w bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki
kolorowotorcikowopokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki oraz usmażoną cebulę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Wlać wino, gotować jeszcze 3-5 minut. Dodać ser - zamieszać. Gotową zupę cebulowo-serową zmiksować na krem. Podawać z grzankami z chleba razowego. Smacznego
kolorowotorcikowoPrzepis dostałam od koleżanki z pracy. Szybka do zrobienia zupa - sycąca i aromatyczna. W sam raz na chłodne dni. Składniki: pierś z kurczaka 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 marchewka kostka rosołowa curry Wykonanie: Ryż wsypać do garnka, zalać trzema szklankami wody i ugotować. Dodać kostkę rosołową, curry, pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, startą na tarce marchewkę
Pasja SmakuKolejna z lekkich a zarazem pożywnych warzywnych zup bez mącznych zagęszczaczy. Można ją także przygotować w wersji delikatniejszej - bez czosnku. U mnie bywa z czosnkiem i dodatkiem oleju kokosowego zapachowego , który nadaje jej lekko orientalny posmak. Na bazie własnego bulionu, z dodatkiem tylko zdrowych przypraw... Polecam ! :-) SKŁADNIKI : -2 całe brokuły -0,5l bulionu (może być warzywny) -szczypta gałki muszkatołowej -sól
Smaczne ZdrowePyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam
Smaczne Zdroweszklanki mleka ryżowego - 3 łyżki gęstego mleka kokosowego - garść liści bazylii i szałwii (łącznie) - sól i chili do smaku Do posypania: pokrojony koperek i szczypiorek (czym więcej tym smaczniejsza zupa) W garnku zagotować mleko ryżowe z 1/2 szklanką wody i marchewką pokrojoną w plastry i bazylią oraz szałwią. Pogotować do miękkości marchewki (ok.10-15 minut). Pod koniec gotowania do garnka dorzucić
Smaczne ZdroweZupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystyczne smaku. Jednym słowem dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania. Składniki: 450 g cukinii (oczyszczonej) 70 g ziemniaków 1 jabłko mniejsze 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli mniejszej
Ala piecze i gotujePożywna, idealnie rozgrzewająca w chłodne dni, lekko kwaśna z wkładką z wędzonych żeberek.Zupa w sam raz na pierwsze zimowe dni. Do każdej porcji dodałam kawałek wędzonego żeberka. Było pysznie i pożywnie.Polecam. Składniki: 300 g wędzone żeberka 1 marchewka 1 pietruszka mniejsza seler kawałek 2 ziemniaki 2 listki laurowe Kamis 3-4 kulki ziela angielskiego Kamis 1 ząbek(...)dente dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i ugotowaną kapustę. Z masła i mąki zrobić zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku. Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać, pokroić i w osobnym garnku ugotować
Ala piecze i gotuje