obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe
Mango PapajaPomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgasi głodu i pragnienia, jak chłodnik w upalne dni, a podobno takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki: 50 dag botwinki, 1 szklanka wody, Sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka soku z buraków, 30 dag ogórków gruntowych, Pęczek rzodkiewki
Delicious TitbitsDziś na obiad żurek. Jest to jedna z moich ulubionych zup, ale nie jadam jej zbyt często. Jeszcze nigdy nie zrobiłem też samodzielnie zakwasu – skoro nawet moja babcia zawsze używała żurku w proszku, to nie widzę powodu, żeby cztery dni wcześniej kwasić mąkę. Zresztą właśnie taki żur mi smakuje, a jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż godzinę. Składniki(...)frytki), cebulę zawsze dodaję w całości. Kiełbasę najlepiej trochę podgotować przed dodaniem jej do żurku. Ja wrzucam ją zawsze do wrzątku, gotuję 10 minut i wylewam wodę. Dzięki temu zupa nie będzie za tłusta. Warzywa i kiełbasę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli (pół łyżeczki). Do gotowania można dodać też
Gotuj z Misiemsezonem czasami tęsknię do tego smaku, dlatego bardzo ucieszyłem się z mojego odkrycia i postanowiłem zrobić jesienną zupkę, w sam raz na zimową wiosnę ;) Szkodniki też bardzo chętnie zjadły zupę – zjedzą każdy krem, jeśli podam im do niego grzanki:) Czytaj dalej
Gotuj z MisiemPyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, w sam raz na dzisiejszą niepogodę. Składniki: - 4 podudzia - 2 litry wody - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka fasoli czerwonej - 1 puszka groszku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 1/2 suszonej papryczki chili - 1 łyżka masła - przyprawy: sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Podudzia gotujemy a następnie obieramy. Mięso wrzucamy do wcześniej powstałego wywaru, dodajemy do niego
Zainspirowana w kuchnikuchni. Korzystając z dobroci, jaką znajduję w przydomowym ogrodzie, powstał krem jak coś z niczego. W lodówce wielkie nic, sałata i groszek, z których jest coś, czyli zupa krem. ZUPA KREM ZE SAŁATY I ZIELONEGO GROSZKU. /własny;/ 200 g zielonej sałaty 100 g zielonego groszku 2 duże ziemniaki 0,75 l bulionu warzywnego 1 duża cebula 2 ząbki(...)około 2-3 minuty opłukaną sałatę. Całość miksuję. Śmietanę hartuję, by się nie zważyła, czyli dodaję do niej porcjami gorący\płyn, energicznie mieszając. Tak przygotowaną, dodaję do zupy, mieszam całość. Podaję z małymi grzaneczkami. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPyszna zupa z kulkami z macy. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryportfelem szczuplejszym o prawie 30 zł za same grzyby (!) ruszyłam do domu. W domu przyszedł czas na zdecydowanie się co z tych moich leśnych cudów przygotować. Zdecydowałam się na zupę ziemniaczaną, której nie jadłam wieki! Za oknem pogoda ponura...zima nie odpuszcza, więc i coś na rozgrzanie potrzebne. Reszta paczki borowików czeka na swoją kolej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy AleksandryChociaż w Anglii pogodę mamy naprawdę dobrą i nie można narzekać, to w dalszym ciągu jest przeszywająco zimno. Najlepsze na zimno są cięższe i bardzo gorące zupy. Kasza gryczana ma właściwości rozgrzewające, więc to dodatkowy plus mojej pieczarkowej :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrysmak pamiętam z dzieciństwa. Kwaśna, czosnkowa zupa z kiełbasą i ziemniakami. Mogłam jeść ją cały czas. Dziś postanowiłam ugotować ją sama. Trochę się bałam, ponieważ nie miałam żadnego przepisu. Według mnie najlepszą zalewajkę robi oczywiście moja babcia, więc starałam się odtworzyć jej smak i muszę przyznać, że wyszło mi to naprawdę nieźle. Babcina zalewajka, ale po mojemu Potrzebujemy(...)się zrumieni. Ją również wrzucamy do garnka. Teraz możemy dodać do wywaru wszystkie przyprawy oraz zakwas. Gotujemy wszystko razem do momentu, kiedy ziemniaki będą zupełnie miękkie. Wtedy dodajemy do zupy śmietanę. Najpierw w szklance mieszamy dwie łyżki śmietany z wywarem i wlewamy do garnka, a następnie dodajemy resztę. Zalewajka gotowa. Moja pierwsza zalewajka Wszyscy, którzy dzisiaj próbowali mojej zupki zgodnie
Ratunku obiadprzyrodzie? Cała paleta jesiennych barw. Ulubiony film o duchach, horror, film na Halloween? Nie mam ulubionego filmu... Ulubiony jesienny owoc/potrawa? Owoc to na pewno gruszka, a potrawa... hm... rozgrzewająca zupa krem; zupa cebulowa... Za co przebrałabyś się na Halloween? Za wampira... Albo za pin up girl. Co najbardziej lubisz w jesieni? Jesień lubię za długie jesienne wieczory spędzone z moimi(...)mężczyznami (to pierwsza jesień mojego Synka); za fotel i ciepły pled i gorącą zupę... Za ten zapach mrozu z rana i za tony suchych liści, w których można się tarzać... Za spacery z psem po pachnącym lesie no i za grzyby - oczywiście!!! Wszystkich chętnych zapraszam do zabawy
Miksturowniksmaku :) Nie pozostawało nic innego, jak poprosić o radę starszą siostrę i teraz gotuję barszcz według przepisu Agnieszki. Jest idealny na Wielkanoc, ale, ale... to jest też świetna zupa na szybki obiad w tygodniu. Pod warunkiem, że samą zupę przygotujemy dzień wcześniej, a na obiad ją tylko odgrzejemy. Wtedy zamiast wrzucać do wywaru ziemniaki, można ugotować ich trochę więcej osobno(...)zrobić puree i podać w ten sposób z zupą. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówjest praktyka" Juliusz Cezar Komentarze sylwiam7 2012/02/07 17:00:57 Kiedyś nie doceniałam groszku. Był mi zupełnie obojętny. Aż dokładnie, prawie co do dnia, rok temu, koleżanka przygotowała mi zupę krem z zielonego groszku. Cóż to za wspaniałe warzywo!! Jestem przekonana, że ta pasta jest wspaniała. sowa_nie_sowa 2012/02/07 18:10:12 Zupę krem z groszku też robiłam(...)świeżego groszku, ale z konserwowego też pyszna. sowa_nie_sowa 2012/02/08 07:41:50 A ja sobie teraz uświadomiłam, że chyba nie robiłam nic ze świeżego groszku. Robiłam zupę i dodawałam do sałatek, ale to zawsze był puszkowy. Nawet nie wiem kiedy jest sezon na groszek;) Trzeba będzie to nadrobić:) Pozdrawiam dziewczyny! ren-ya 2012/02/08
Zdrowa Kuchnia Sowy