zupa - 39012 przepisów (strona:1572/2601)

Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 176

krewetki z czosnkowym majonezem, pimentos rellos de bacalao , czyli papryki faszerowane suszonym dorszem lub półmiski zimnych mięs (np. sławnej szynki jamon czy kiełbasy chorizo) i serów. Po nich następuje zupa, zazwyczaj rybna lub z owoców morza . W Katalonii popularna jest zupa Carn d’Olla – bulion na bazie mięsa ze dodatkiem specjalnego makaronu zwanego Galets. Po zupie przychodzi czas na danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Flaczki z boczniaków 366

wiele zwolenników, ale to nie dla mnie. Pierwszy raz o flakach z boczniaków przeczytałam w książce „Dania z grzybów”. Bardzo mnie zainteresowała i postanowiłam zrobić swoją wersję. Zupa jest bardzo prosta do przygotowania. Doskonała na chłodniejsze dni. Takie flaczki na pewno jeszczce zagoszczą na moim stole. Składniki: 800 ml przegotowanej wody lub bulionu 400 g boczniaków 2 marchewki(...)świeżo mielony pieprz szczypta cukru listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Boczniaki kroimy w plasterki, cebulę w półplasterki, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej. Zupę przygotowujemy w dużej, wysokiej patelni z nieprzywierającym dnem, ale można także w szerokim rondlu. Rozgrzewamy olej wraz z masłem. Podsmażamy na nim przez 2 minuty cebulę. Po tym czasie dorzucamy

Poezja smaku
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 183

wrócimy do świata "żywych" i na pewno co rusz będziemy serwować coś przesmacznego! Dziś na w naszym obiadowym menu króluje soczewica, a właściwie dwukolorowa, składająca się z dwóch odcieni zupa, która zapewne ogrzeje Was w te towarzyszące nam chłodniejsze dni lata (aż nie chce się wierzyć, że przy ostatnim wpisie pisałyśmy o upałach, które zapewne już nie wrócą ):).  Zupę(...)połowę ugotowanej soczewicy, mieszamy całość i  rozdzielamy na dwie części. Do obydwu części dodajemy przesmażone papryczki, czosnek oraz cebulę (rozdzielamy to mniej więcej po równo). Do jednej części zupy wsypujemy opakowanie sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu ok.15 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przywarcia do dna. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy wyciśnięty

Symfonia Smaków
Lekki rosołek z brokułami i serduszkami 121

Zupa na Dzień Zakochanych. Składniki : skrzydełko z indyka korzeń i natka pietruszki cebula brokuły koperek przyprawy: sól, pieprz, majeranek makaron w kształcie serduszek Skrzydełko myjemy i obgotowujemy. Wymieniamy wodę, dodajemy korzeń pietruszki, cebulę i powoli gotujemy pod przykryciem ok. godziny.   W tym czasie gotujemy makaron al dente (nie może być za miękki bo straci kształt).  Brokuły dokładnie myjemy(...)rozdzielamy na różyczki. Dokładamy do zupy najpierw nóżkę brokuła a po 10 minutach wkladamy kilka różyczek. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i po 5 minutach zupa jest gotowa. Nakładamy na talerze i posypujemy koperkiem

prawdziwe jedzenie
Przepis na lane kluski 505

przepis, który wydawało mi się, że nie musi być na blogu, wbrew pozorom potrzebujecie przepisu na lane kluski. Lane kluski lubię od dawna, mama mi robiła je zawsze do zupy mlecznej. Lane kluski są pyszne, delikatne, proste w wykonaniu, do tego przygotowuje się je błyskawicznie. Są podobne do kluseczek francuskich, do których dodaje się jeszcze masło. Kluski lane pasują(...)zup na słodko, jak i wytrawnie, doskonałe zastępują makaron w bulionie czy rosole. Kluski do zup są świetne, zastępują makaron np. kluski z tego przepisu pasują również do sosów. Najprostszy przepis na lane kluski: Składniki: 2 jajka 5 łyżek mąki 2 łyżki wody szczypta soli do smaku + sól do gotowania Przygotowanie Jajka wbijamy do miski, dodajemy szczyptę soli i wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzybowa z grzankami 115

można sobie wyobrazić świąteczny stół bez potraw z grzybami? Nie nie ma w tej chwili grzybów jeszcze tyle, aby opłacało się wyciągnąć suszarkę, trzeba wykorzystać więc świeże grzyby. Zupa grzybowa z grzankami to pyszna, aromatyczna propozycja na późno letni i jesienny obiad. Składniki: 250 g prawdziwków i podgrzybków 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 2 łyżki mleka(...)rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i chili (jak kto woli czarnym pieprzem). Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, uzupełniamy śmietaną i wlewamy do ciepłej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i zagotowujemy. Kajzerkę kroimy w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Zupę grzybową podajemy z grzankami i natką pietruszki. Smacznego.   The post Grzybowa z grzankami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Żurek z koperkiem 219

Taka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 496

Rozgrzewająca, lekko tajska zupa z ciecierzycą. Piękny zapach, dodatkowo niesamowicie pożywna. I zdrowa! Ostatnio gotowania właśnie takich potraw sprawia mi największą frajdę! Składniki: szklanka ciecierzycy z puszki, jeśli używamy ciecierzycę suchą należy najpierw wymoczyć ją w wodzie przez całą noc, następnie gotować 1-2 godziny w nieosolonej wodzie, do miękkości puszka mleka kokosowego 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone(...)się rozpadną a bulion w połowie wyparuje. Po tym czasie dodajemy mleko kokosowe i ciecierzycę. Doprawiamy wszystko solą, szczyptą pieprzu i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę można zjeść zaraz po przygotowaniu ale dużo lepsza jest następnego dnia, gdyż ciecierzyca wchłonie smak zupy. Polecam

Mango Papaja
Kalafiorowa zupa krem 142

mini starter w postaci super gorącego kremu z kalafiora, udekorowanego odrobiną oliwy z oliwek. Konsystencja była wręcz aksamitna a smak po prostu fantastyczny. Następnego dnia rozpoczęłam poszukiwania przepisu na zupę krem . Zanim znalazłam tę właściwą recepturę, "zmarnowałam" kilka kalafiorów, przybyło mi trochę siwych włosów na głowie, a mąż parę razy zamiast zupy na obiad, dostał kanapki. No ale w końcu(...)warzywnym. Gotujemy około 25 minut. Gdy kalafior zmięknie, miksujemy całość przy pomocy ręcznego blendera. Dodajemy śmietanę, tymianek, doprawiamy odrobiną pieprzu i gotujemy 5 minut na wolnym ogniu.   Gotową zupę przelewamy do miseczek, dekorujemy pokruszoną gorgonzolą, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy świeżym tymiankiem. Smacznego!!! Źródło: "Delicious

W mojej holenderskiej kuchni
Zupa krem brokułowo-imbirowy 108

miksera i miksujemy przez chwilę, po czym dodajemy oliwę z oliwek i miksujemy jeszcze raz, dopóki nie otrzymamy kremu (konsystencja zależy od ilości wody, którą wlaliśmy). Po zmiksowaniu przelewamy zupę z powrotem do garnka i podgrzewamy na ogniu, dodając wszystkie przyprawy (imbir powinien być tutaj przyprawą dominującą jeśli chodzi o ilość). Mieszamy. Jeśli mamy ochotę na zimną zupę, wtedy(...)gotujemy, a od razu po zmiksowaniu przyprawiamy. Pietruszką można udekorować zupę na końcu.      Polecam serwować z grzankami. Burza

Weganizm infantylny
Zupa krem z fasolki szparagowej 194

szparagowej  2 ziemniaki 1 marchewka 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżka śmietany 18% pieprz, sól ( jeżeli nie masz bulionu i chcesz ugotować zupę na kostce rosołowej dodaj łyżkę masła) Przygotowanie: Do gotującego się bulionu dodaj pokrojone ziemniaki w kostkę i marchewkę, jak marchewka zmięknie dodaj fasolkę i gotuj(...)małym ogniu ok 25 minut doprawiając. Po ugotowaniu dobrze zmiksuj zupę, aż powstanie krem i dodaj śmietanę. Porada: Podawaj zupę z pieczywem czosnkowym i szynką parmeńska albo boczkiem ,idealnie się komponuje z serem pleśniowym zamiast szynki. Smacznego

Niezły Młynek
CHŁODNIK LITEWSKI WERSJA II 146

ilość zieleniny w chłodniku , musiałam przygotować jej uboższą wersję, tzn.pominęłam koperek i szczypiorek. Dodatkowo zamiast warzyw krojonych w kostkę jak praktykowałam do niedawna starłam je na tarce. Nadały zupie kremowej konsystencji i dodatkowo bardzo fajnie, naturalnie ją zagęściły. Dla mnie obydwie wersje są rewelacyjne, nie wyobrażam sobie lata bez chłodnika... Składniki: - 1 pęczek botwiny - 1 średni zielony ogórek - 1/2-1(...)łodyżki, zagotować. Dodajemy przebrane, umyte i drobniutko pokrojone liście, dołożyć ziele angielskie i liść laurowy. Zagotować, zamieszać i odstawić. Po kilku minutach wyjąć ziele angielskie i liść laurowy z zupy. Po przestudzeniu dodać starte rzodkiewki i ogórka (ja daję ze skórą). Do części kefiru dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy dokładnie i stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka

Smaczne Zdrowe
Sezon na... #6 Kukurydza. Tacos rzecze Cejrowski. A ja Wam kit wciskam. Zwariowałam! 175

tortilla, a na końcu salsa, to nie można tego fragmentu omijać, bo się człowiek struje...". Aż tak ostro nie będzie. Ale będą tacosy. Będzie kukurydza. Chyba trochę Meksyku w zupie przemyciłam?  Dacie wiarę, że pomysł na tego posta zakiełkował mi w styczniu. Miałam wtedy parcie na Cejrowskiego, boso przez świat z nim wędrowałam. Pomysł był, gorzej z jego realizacją(...)tamto, albo sramto. Jednak jak mi coś w bańce drąży, to nie ma bata, że kiedyś wydrąży. Dziś w końcu udało się pomysł wcielić w życie, a raczej w zupę. Tacosy wprawdzie kitowe ze sklepu, ale krem od A do Z kukurydziany. Z ostrością nie przeginałam, bo cyckuję cały czas i nie chcę, aby Gizmo dziurę w pampersie wypierdział

bastalena
Tajska zupa kokosowa z kurczakiem (Tom Kha Gai) 177

Mocno aromatyczna, pikantna i rozgrzewająca zupa z mleka kokosowego. Dodatek pasty Tom Kha nadaje jej orientalnego charakteru. Idealna na mroźne dni i nie tylko ;) Składniki: 400 ml mleka kokosowego 1 opakowanie pasty TOM KHA 300 g fileta z kurczaka 100 g grzybów shitake lub mun świeży imbir limonka czerwone papryczki chili kilka gałązek szczypioru Grzyby namoczyć w gorącej wodzie, następnie(...)małym ogniu kilka minut. Następnie wlać resztę mleka i 200 ml wody, gotować około 10 minut. Wrzucić grzyby, wymieszać i doprawić startym imbirem i sokiem z limonki. Gotową zupę rozlać do miseczek. Pokroić czerwone papryczki i szczypior, wykorzystać je do dekoracji zupy

wyzwania kuchenne
Polak Węgier dwa bratanki... 238

zalałam wodą i gotowałam ok. 1h. Po tym czasie dodałam ziemniaki, marchew i gotowałam, aż wszystko zmięknie. W osobnym garnku ugotowałam groch, po czym oddzieliłam łuski i dodałam do zupy. Na koniec dodałam 2 łyżki koncentratu pomidorowego, doprawiłam do smaku.  Podobnie można przygotować sos gulaszowy do placków po węgiersku. Może jedynie zamiast grochu dodać pokrojoną paprykę i/ lub pieczarki(...)Polsce gulyás błędnie zwana jest gulaszem, a to nic innego jak zupa gulaszowa. Tradycyjny gulasz zwany jest pőrkőlt     Do zupy można podać  pieczywo,np. czosnkowe -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- The basic igredients are meat, onion, paprika, of course. However, how many cooks, so many versions. I experiment and add a carrot and peas. Probably many Hungarian would call

bastalena