Lato w pełni, więc jest mnóstwo warzyw i owoców sezonowych w bardzo okazyjnych cenach. Kupuję póki się da, bo niestety lato nie trwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 2 średnie ziemniaki sól pieprz 3 ziarenka ziela
Truskawkowa FiestaJeden z pomysłów na wykorzystanie mięsa i warzyw z zupy. Staram się robić z niego różne potrawy bo ugotowany kurczak w sosie po prostu już mi się znudził. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPost Szybka zupa szpinakowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Zupa warzywna z brokułem i kalafiorem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenaszło na prawdziwą, pyszną phở bò. W sumie nie wiem czy prawdziwą bo być może prawdziwej nigdy nie jadłam ale na pewno pyszną. Składniki: NA WYWAR: 600g szpondra wołowego (zupę powinni się gotować na kościach ale te jest ciężko dostać) 2 cebule 1/2 główki czosnku 50g korzenia imbiru 2 gwiazdki anyżu 5cm kory cynamonowej 2 goździki 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu(...)łyżeczki pieprzu syczuańskiego 3 łyżeczki soli 60ml sosu rybnego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 5 małych dymek DODATKI: makaron ryżowy wstążki chili (3 krążki na zupę) grzyby mung kiełki fasoli mung szczypiorek kolendra mięta limonka sos rybny 150g łopatki wołowej Szponder wsadzamy do zimnej wody, dodajemy 2 łyżeczki soli, zostawiamy na godzinę. Po godzinie wylewamy wodę, opłukujemy garnek. Wkładamy mięso
Brzuszki Łakomczuszkilekturze, gdzie najlepiej w okolicach Warszawy zbierać grzyby wybraliśmy zupełnie inne miejsce. Niestety grzybów dużo nie było. :( Kilka koźlaków i podgrzybków ani to ususzyć, ani to udusić więc wybrałam zupę. 4-5 dużych koźlaków 2-3 podgrzybki 3 nieduże suszone grzyby 2 marchewki nieduży kawałek selera 1 nieduża pietruszka 4 nieduże ziemniaki por kostka rosołowa 5 ziarenek pieprzu kolorowego
Brzuszki ŁakomczuszkiJuż kiedyś zamieszczałam przepis na zupę tajską ( tutaj ), pamiętam że była przepyszna. Teraz wersja szybsza i lżejsza - rewelacja. Zamiast kurczaka można wykorzystać krewetki. Składniki: 1 pierś z kurczaka łyżka oleju 1 nieduża cebula 2 łyżki drobno posiekanego czosnku 2 tyczki trawy cytrynowej mleczko kokosowe 1,5l wody 2 kostki rosołowe 2 papryczki pepperoni (może być chili) 1 łyżka sosu
Brzuszki ŁakomczuszkiNigdy nie pałałam miłością do barszczu ukraińskiego jednak ta propozycja mnie zachwyciła. Pyszny, niesamowicie sycący i rozgrzewający. Dodatkowo w okolicy stycznia i lutego miałam straszne zapotrzebowanie na zupy z mięsem więc robiłam je w kółko. Przepis pochodzi z Kwestii Smaku z malutkimi modyfikacjami z mojej strony. Troszkę trzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś(...)obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze raz zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem
Brzuszki ŁakomczuszkiZachwalać nie trzeba. Każdy kocha kurki, dodatkowo jeśli zrobimy z nich gorącą, sycącą zupę będzie idealna w chłodniejsze dni. Składniki: kurki (ok. 2-3 kubków) cebula 2 ząbki czosnku szklanka białego wina masło serek topiony (tutaj w zależności od upodobań może być serek topiony z szynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety serce łasucha
Brzuszki Łakomczuszkiciekawego nie można z niego zrobić. Otóż bzdura! Pyszne, wartościowe warzywo a dodatkowo o wspaniałym smaku, idealnym aromacie z dodatkiem imbiru i przepysznych, pikantnych chipsów selerowych. Wspaniała zupa, bardzo rozgrzewająca. Z pewnością będzie często gościła na moim stole. Składniki: duży seler pietruszka ziemniak cebula czerwona ząbek czosnku litr bulionu imbir świeży- 2 cm lub suszony- pół łyżeczki oliwa(...)soli i pieprzu. Wkładamy kolejno plasterki selera do marynaty, wyciągamy, przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 5 minut. Po 20 minutach zaglądamy do zupy, wszystkie warzywa powinny być miękkie. Blenderujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy chipsami z selera. Gotowe
Mango Papajapomidory powoli się zaczyna i na pobliskich bazarkach już można takie spotkać- pachnące, czerwone. Ahh uwielbiam je! Dlatego postanowiłam wykorzystać je w mojej kuchni i zrobiłam przepyszną pomdorowo-pomidorową zupę krem z pływającymi kostkami mozzarelli. Całość uzupełnia bruschetta z pomidorami, mozzarellą, bazylią, cebulką, czosnkiem. Mniami! Składniki: 5 pomidorów świeżych jedna puszka pomidorów pięć pomidorów suszonych łyżka oliwy z oliwek
Mango PapajaUwielbiam zupy krem. A to kolejna pyszna. Udekorowana listkiem bazylii fioletowej. Z grzankami. Smakuje wyśmienicie! Składniki: pół kalafiora dwa ziemniaki cebula dwa ząbki czosnku dwie szklanki bulionu warzywnego (od bidy może być z kostki) sól pieprz 50 ml śmietany 30% dwie kromki chleba dwie łyżki oliwy z oliwek kilka listków bazylii (u mnie fioletowa) Kalafiora myjemy(...)czosnek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażymy 1-2 minut na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i kalafiora, wlewamy bulion i gotujemy zupę przez około 20-25 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotujmy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy grzanki, cały
Mango Papajaobieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanych warzyw. Ponownie gotujemy kilkanaście minut aby buraczki zmiękły. Po tym czasie dodajemy pokrojone łodygi botwinki i kilka liści (5-6). Gotujemy zupę jeszcze kilka minut. Blenderujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki. Doprowadzamy do wrzenia. Zupa jest gotowa. Podajemy z kleksem śmietany, jajkiem i koperkiem. Gotowe
Mango PapajaPomidory stanowią podstawowy składnik zup, sosów, czy sałatek. A ja postanowiłam je podać trochę w mniej klasycznej postaci, jako Faszerowane pieczone pomidory. Pomidory w środku miały farsz z pieczarek, ryżu, czerwonej cebuli i natki pietruszki.Tak przygotowane pomidory były smaczne i sycące, wyglądały też bardzo apetycznie. Polecam. Polecam z pomidorami: Sałatka à la caprese Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów Hiszpańska zupa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgasi głodu i pragnienia, jak chłodnik w upalne dni, a podobno takie zmierzają w kierunku Polski :) U moich teściów w ogródku pojawiła się botwinka, a że uwielbiamy zupy na zimno, więc decyzja była szybka... chłodnik i już :) Składniki: 50 dag botwinki, 1 szklanka wody, Sok z 1/2 cytryny, 1 szklanka soku z buraków, 30 dag ogórków gruntowych, Pęczek rzodkiewki
Delicious Titbits