Warzywna zupa ,delikatna bez grama mięsa. Składniki 600 g miąższu z kabaczka marchew pietruszka 4 ziemniaki por (biała część) łyżka masła 1,2 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego gałka muszkatołowa mielony imbir sól ,pieprz Przygotowanie Kabaczka kroimy w kostkę i razem z pietruszką i marchewką podsmażamy na maśle. Dolewamy bulionu i zagotowujemy razem z liściem
R'n'G Kitchenłyżce masła. Zalewamy bulionem warzywnym ,dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości warzyw. Cykorię płuczemy ,wykrawamy głąby i kroimy w piórka. Podsmażamy na łyżce masła i dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 min i doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenKuchnia wielkopolska. Określenie to pochodzi z gwary i związane jest z faktem, że na powierzchni zupy nie pływa żadne oko tłuszczu. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki por mały seler 1/2 kg ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 70 ml śmietany 12% sól ,pieprz majeranek natka pietruszki Przygotowanie Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy
R'n'G KitchenBezmięsna zupa ,bardzo smaczna i sycąca. Składniki 500 g pieczarek (u mnie brązowe) 2 marchewki pietruszka mały seler por (biała część) łyżka masła 4 ziemniaki ziele angielskie 3 łyżki kaszy pęczak łyżeczka lubczyku sól ,pieprz Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Następnie podsmażamy je na maśle ,lekko oprószając solą. Marchew ,pietruszkę ,seler i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
R'n'G KitchenOstatnio przeglądając prasę kulinarną ( To jest pyszne) natknąłem się na świetną ,rozgrzewającą w chłodne dni i szybką w przygotowaniu zupę. Składniki cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju 2 puszki krojonych pomidorów puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy ser gouda 100 g chipsów tortilla 500 ml bulionu warzywnego papryczka pepperoni cukier sól ,pieprz Przygotowanie Cebulę i czosnek kroimy w kostkę
R'n'G Kitchenpiórka. Warzywa podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,dodajemy łososia ze skórą ,ziele angielskie ,sos rybny i gotujemy do miękkości warzyw. Łososia wyjmujemy ,usuwamy skórę. Kawałki ryby ponownie wrzucamy do zupy ,zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenPrzeglądając kuchnię wielkopolską natknąłem się na zupę chlebową ,bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Składniki 2 l bulionu mięsno-warzywnego 400 g czerstwego chleba (u mnie żytni) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 4 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę
R'n'G KitchenPyszna ,łatwa i szybka w przygotowaniu zupa lekko podkręcona aromatem mielonego goździka. Składniki 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego 4 łyżki oliwy z oliwek łyżka suszonego oregano 1/4 łyżeczki mielonych goździków sól ,pieprz Przygotowanie Cebule obieramy i kroimy w piórka. W garnku szklimy ją na rozgrzanej oliwie i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy ją około 20 min dodając przyprawy
R'n'G KitchenPożywna zupa pomidorowa z białą kaszanką powstała przez przypadek. Miałem chęć na "zwykłą" pomidorową oraz na kaszankę. Nawał pracy spowodował ,że połączyłem pomidory z kaszanką...wyszło pysznie ,swojsko i domowo. Składniki 2 pętka białej kaszanki puszka pomidorów krojonych 3 ziemniaki marchew por (biała część) 1,2 l bulionu warzywnego łyżeczka smalcu łyżka majeranku łyżeczka mielonego imbiru natka pietruszki sól ,pieprz
R'n'G Kitchenpokrojonym w kostkę boczkiem i ziemniakami. Następnie dodajemy koncentrat ,mieloną paprykę ,ocet ,zalewamy bulionem. Kapustę możemy pokroić na mniejsze kawałki i dodajemy do całości wraz z pomidorami i zalewą. Zupę zagotowujemy ,zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem ok. 50 min. Na koniec doprawiamy do smaku solą ,pieprzem oraz cayenne
R'n'G KitchenSmaczna treściwa zupa pochodząca z kuchni meksykańskiej. Składniki 500 g wołowiny pomidory krojone w puszcze puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy papryka czerwona 1,2 l bulionu wołowego liść laurowy mała papryczka chili cayenne kilka ziaren ziela angielskiego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G KitchenCałkowicie bezmięsna zupa to nasza dzisiejsza propozycja na lekki obiad. Delikatny ,lekko słodkawy smak to zdecydowane atuty tego dania. Składniki 100 g kaszy pszennej 1,5 l bulionu warzywnego łyżeczka masła klarowanego 2 łodygi selera naciowego mały seler korzeniowy cebula por (biała część) liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false
R'n'G Kitchenkapustą dodałem ugotowane ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały, zagęściłem przygotowaną zasmażkę. Wymieszałem i gotowałem jeszcze ok. 20 minut. Dodałem 2łyżki śmietany zahartowanej kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Po rozlaniu do talerzy dodałem kilka kawałków śliwek i posypałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenwymarzona zupa. Słodko-pikantna z cytrusową nutą trawy trzcinowej i imbiru. Składniki 400 g krewetek tygrysich 2 pomidory 3 dymki trawa cytrynowa (1 gałązka) 3 cm świeżego imbiru mała papryczka chili 400 ml mleka kokosowego 1 L bulionu krewetkowego 4 łyżki soku z tajskiej limonki 2 łyżki sosu słodko kwaśnego 2 łyżki sosu rybnego łyżka zielonego curry 2 łyżki oleju
R'n'G Kitchenzwykle na koniec tygodnia wykorzystujemy zawartość lodówki przed szoppingiem w sobotę na cały tydzień. Zupa bardzo smaczna ,kwaśna ,lekko ostra. Dla lubiących łagodniejsze smaki proponujemy zabielenie śmietaną. Smakuje równie dobrze. Składniki 2 filety z kurczaka (ok 500 g) 1 duża marchew mały seler 200 g pieczarek 4 ziemniaki por (biała część) 200 g kapusty kiszonej 1/2 szklanki kwasu z kapusty
R'n'G Kitchen