którym w pewnym momencie drób się… przejadł. Zmiana marynaty może również czynić cuda. Dlatego skorzystałam z przepisu Asi z Kwestii Smaku, na filety z kurczaka w glazurze miodowej z sosem sojowym i powidłami śliwkowymi. Przepis dopasowałam do potrzeb, ale sam pomysł na marynatę i pieczenie pozostał. Składniki: - 2 duże piersi i 2 udka (bez skóry) Marynata: - 3 łyżki ciemnego(...)sosu sojowego - 4 łyżki miodu lipowego - 4 łyżki powideł z węgierek - sok z połowy cytryny - 3 łyżki oleju sezamowego - sól, świeżo zmielony pieprz - chilli w płatkach (dałam sporo) - papryka wędzona Wszystkie składniki marynaty dodajemy do rondelka i mieszając zagotowujemy, a następnie studzimy. Marynatę przygotowujemy sobie wieczorem. Rano wyjmujemy mięso z lodówki, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do woreczka
mojewypiekiinietylkorazem paluszki drobiowe zrolowane w boczku. Można przygotować na grillu, ale jeśli pogoda nie dopisze, również pyszne są z piekarnika. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe - boczek Marynata: - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - sok z cytryny - syrop klonowy - chilli w płatkach - świeżo mielony pieprz - papryka wędzona Dodatkowo: - mini kukurydza - groszek cukrowy - paprika czerwona - szalotki bananowe - masło - olej sezamowy - cytryna (skórka(...)odkrywamy folię, aby boczek się zrumienił. Jednocześnie z mięsem pieczemy warzywa, (potrzebują trochę mniej czasu) mają być al dente. Paluszki drobiowe zrolowane w boczku podajemy z warzywami i ulubionym sosem. Mogą być na przystawkę, kolację lub stanowić danie obiadowe. Mięso zawinięte w boczku jest soczyste i bardzo ostre. I właśnie taki smak – ostry – idealnie się komponuje z chrupiącymi, delikatnymi warzywami
mojewypiekiinietylkobogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe Składniki marynaty: - 3 łyżki oleju sezamowego - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki marynaty teryiaki - sok z cytryny - pieprz syczuański - sól wędzona - chilli w płatkach Dodatkowo: - dojrzały ananas Filety płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w kostkę, przekładamy(...)woreczka i dodajemy składniki marynaty – olej sezamowy, sos sojowy, teryiaki, sok z cytryny, pieprz syczuański, sól wędzoną, płatki chilli. Woreczek zamykamy (gumką recepturką), rozprowadzamy wewnątrz marynatę. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym
mojewypiekiinietylkośmietanki wlewamy mleko z rozpuszczoną żelatyną. Dokładnie mieszamy. Salaterki przepłukujemy zimną wodą i wlewamy płynny deser. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawiamy na ok. 2 godziny do lodówki. Szykujemy sos. Owoc granatu myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówkę i delikatnie nacinamy skórkę, jak przy obieraniu pomarańczy. Lekko ją podważamy i bez problemu wyjmujemy ziarenka. Jest to jeden z prostszych sposobów „wydobywczych(...)Rozpuszczamy ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej w odrobinie wody, wlewamy do soku z granatów. Chwilę gotujemy, aż lekko zgęstnieje. Dodajemy pozostałą 1/3 porcji ziarenek (trochę zostawiamy do ozdoby) do gotowego sosu. Deser wyjmujemy z lodówki. Salaterki zanurzamy, dosłownie na chwilę, we wrzątku i przekładamy na talerze. Podajemy z „granatowym” sosem, przybieramy ziarenkami oraz listkiem mięty. Panna Cotta – prawie wszyscy o niej
mojewypiekiinietylkojajka - 4 żółtka - ¾ szklanki kaszy manny - 125g wędzonego boczku - 2 łyżki smalcu - 2 duże cebule - mała główka czosnku - suszone pomidory (u mnie w oleju) - 110g płatków migdałowych - 4 łyżki sosu sojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika(...)dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest wyrobiona dodajemy przestygniętą cebulę z boczkiem i ponownie dokładnie
mojewypiekiinietylkokostkę, por w krążki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ponieważ jest to sałatka warstwowa składników nie mieszamy tylko równomiernie rozprowadzamy. Na mięso wykładamy cebulę. Na cebulę - ogórki. Na ogórki - warstwę sosu majonezowo jogurtowego. Na sos - paprykę czerwoną. Na paprykę - kukurydzę. Kukurydzę lekko skrapiamy pikantnym ketchupem. Kolejna warstwa, to por. Następna warstwa - sos majonezowo jogurtowy. Na wierzch dajemy pokrojoną sałatę lodową (sałata
mojewypiekiinietylkoostrych papryczek marynowanych (dałam 1 świeżą) - czerwona cebulka (mój dodatek) - kawałek pora i 2-3 liście pekinki (mój dodatek) - 1 ugotowana marchewka (al dente) - 1 limonka (dałam 1/2) - sos rybny - sos sojowy - sos ostrygowy - olej sezamowy Z powyższych składników gotujemy esencjonalny wywar. Ponieważ miałam wywar już ugotowany i wykorzystałam go, sposób przygotowania dosłownie przytaczam za autorem przepisu: „Włoszczyznę pokrój. Składniki
mojewypiekiinietylkopieczarek, gdy odparuje z nich nadmiar wody. Podsmażamy całość, w następnej kolejności dodając wino Marsala. Smażymy, aż wino odparuje (2-3 min), następnie wlewamy słodką śmietankę i redukujemy sos (smażymy do chwili, aż zgęstnieje). Na koniec dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, aż się rozpuści. Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy 15 kółek, czyli razem będzie ich 30. Na jedno ciastko przypadną(...)pieczemy (to bedą „czapeczki”). Resztek ciasta nie wyrzucamy. Ja poskładałam i upiekłam gwiazdki, zresztą – pozostawiam, to do Waszej inwencji. Upieczone, gorące ciastka faszerujemy podgrzanymi pieczarkami z sosem. Nakładamy na wierzch „czapeczkę” i natychmiast podajemy. Opis przygotowania tej potrawy zajął mi więcej czasu, niż samo jej przygotowanie. Po prostu starałam się przedstawić, go w miarę przystępnie, dokładnie i czytelnie
mojewypiekiinietylkozdjęcia już były zrobione :) Pomarańcze porządnie szorujemy, następnie ścieramy całą skórkę. Pomarańcze najlepiej wyfiletować. Na patelnie wrzucamy cukier oraz pomarańcze. Smażymy, aż pomarańcza puści sok i powstanie sos, pod koniec dodajmy masło. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy pokrojony cieniutko ser, posypujemy orzechami, układamy pomarańcze z sosu, na końcu polewamy ciepłym sosem... i wcinamy. Smacznego
Delicious Titbitsmarchewki starte na średnich oczkach tarki Wszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki. Sos pomidorowy: - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżka masła - 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy - 700g przecieru pomidorowego (passaty pomidorowej) - sól mi pieprz do smaku - 100ml pełnotłustego(...)koniec dodać zmiażdżony czosnek oraz oregano i mieszając jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać przecier pomidorowy i ok.1,5 szklanki zimnej wody. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i ksylitolem (lub cukrem). Sos będzie dość rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki. Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się
Smaczne ZdroweSylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto: 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej 200g masła(...)drożdży 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 całe jajko (+ zostawiamy białko do smarowania) Nadzienie: 250g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 200g pieczarek 1 duża cebula 6 łyżek sosu teriyaki od De Care 1. Drożdże rozpuszczamy w śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. 2. W tym czasie
Szefowa kuchniPaluszki z kurczaka w sezamie – pomysł na ` finger food ` na nadchodzącego Sylwestra . Świetnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka można zastąpić zwykłą przyprawą do kurczaka lub przyprawą do Gyrosa. Piersi z kurczaka podane jako sezamowe paluszki drobiowe na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako przekąska(...)panierce. Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem czosnkowym . Smacznego! Więcej przekąsek na imprezę i Sylwestra znajdziecie tutaj: Przekąski na Sylwestra The post Paluszki z kurczaka w sezamie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojełyżka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka ostrej papryki, 2 gałązki tymianku, 2-3 łyżki białego wytrawnego wina, sok z cytryny, oliwa do smażenia, liście mięty i bazylii do przybrania. Sos: 1 ogórek szklarniowy, 2 łyżki posiekanych listków mięty, 4 łyżki wyłuskanych i posiekanych pistacji, 400 ml gęstego jogurtu bałkańskiego, sól, pieprz, miód i sok z cytryny do smaku. Przygotowanie: Przygotować(...)sos: ogórka przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona, pozostałe części (ze skórą) zetrzeć na tarce o grubych otworach, wymieszać z miętą i pistacjami, doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem i sokiem z cytyny, odstawić do lodówki. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem, każdą pierś przeciąć na pół(żeby powstały cieńsze płaty i żeby skrócić czas smażenia), skropić oliwą, natrzeć ziołami, solą, pieprzem
SzczyptaSmaQszukacie dań wegańskich - do działu Potrawy wegańskie . Sałatka z ciecierzycy Penne z pieczonym kalafiorem Farrotto z grzybami Sałatka z pszenicy farro Ślimaki z dynią i szpinakiem Htipiti Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Grillowane bakłażany z tzatziki Briami, grecka zapiekanka Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z arbuzem i fetą Roladki z cukinii Sałatka z fasolki(...)groszku Sałatka z cukinii i fasolki Placki z cukinii i fety Tarta ze szpinakiem i fetą Młode ziemniaki w zielonym sosie Francuska zupa szczawiowa Jajka zapiekane z botwinką Najprostsze grillowane szparagi Zielony omlet Makaron z pieczarkami i cytryną Francuska sałatka z mlecza Tarta ze szpinakiem i jajkiem Lasagne wegetariańska Grzanki śródziemnomorskie Kanapeczki z halloumi i pesto Dip z buraka
Chilli Czosnek i Oliwasałatki śledziowej zajmuje kilka minut, nie wymaga wielu składników, ale daje znakomity efekt, pozwalający na spróbowanie śledzia w trochę innym wydaniu - ze słodkim akcentem żurawiny i pikantno - słodko - kwaśnym sosem. W celu przygotowania sałatki cebulę pokroiłem w drobną kostkę i dodałem do miski. Do cebuli dodałem 100 gram dość grubo posiekanej suszonej żurawiny. Filety śledziowe a'la matias wyjąłem(...)ostrej musztardy, dwie łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, jedno żółtko i łyżkę oliwy. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aż do całkowitego połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia się miodu. Sos przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Otrzymany sos dodałem do pozostałych składników i całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem na 20 minut do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po tym czasie śledź
Wyprawy kulinarne