taki makaron ale w innej odsłonie, gdyż podany zostanie z pyszną rybką z puszki, którą otrzymałyśmy do testowania od firmy GRAAL . Do przygotowania dania użyłam filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką oraz połączyłam smak mozzarelli i suszonych pomidorów. Całość bardzo nam przypadła do gustu dlatego dzielimy się tym przepisem. Spaghetti z mozzarellą, śledziem i suszonymi pomidorami SKŁADNIKI(...)makaronu spaghetti 2 puszki filetów śledziowych w sosie pomidorowym z papryką GRAAL 125 g mozzarelli 4 pomidory suszone natka pietruszki 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i drobno siekamy, zarumieniamy go na rozgrzanym oleju, wyłączamy grzanie, dodajemy ugotowany makaron. Natkę pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijest. Dzisiaj również danie z zeszytu mojej mamy. Do jego przygotowania użyłam makaronu kolanka jaki znalazł się w paczuszce makaronów od formy CZANIECKI . Makaron kolanka w sosie mięsnym z ziołami i czosnkiem SKŁADNIKI: 500 g łopatki wieprzowej 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej sól i pieprz 250 g makaronu kolanka(...)podsmażamy na oleju, dodajemy sól, zioła oraz paprykę słodką i podsmażamy 10 minut. Czosnek obieramy i siekamy przekładamy do malaksera, dodajemy pomidory oraz pieprz i miksujemy na gęsty sos, przelewamy do mięsa, całość mieszamy i podgotowujemy 5 minut. Do sosu dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Podajemy całość dekorując posiekaną natką pietruszki. Makaron CZANECKI przysłał nam kolejną paczuszkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania: 15 minut + 1 godz rośnięcia ciasta + ok. 15 minut pieczenia Składniki: Na ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 170g wody 8g świeżych drożdży Na sos: 4 łyżki ketchupy Łyżeczka oregano Łyżeczka bazylii Szczypta chili Farsz do takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek(...)blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy i wodę z drożdżami. Ręce polewamy oliwą i wyrabiamy. Następnie odstawiamy je na około godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowanie sosu: W miseczce umieszczamy ketchup, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Farsz: Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby
Kolizje SmakówJeżeli smakują Wam azjatyckie przyprawy i wschodnie połączenia smakowe to zapraszam na prosty, odżywczy i smaczny obiad :). Znajdziemy w nim imbir, liść kolendry, pieprz syczuański czy sos sojowy. Zaopatrzcie się w dobrej jakości udka z kurczaka bez skóry i kości, kapustę pekińską, orzeszki, ogórka, czosnek i cebulkę szalotkę :). Polecam na fajną kolację we dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania(...)Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, kolendrą i imbirem. 2/ Kroimy kapustę pekińską w kostkę
Kuchnia PROzdrowotnaKlopsiki z sosem kurkowym. Składniki na 4 porcje : 1porcja = 730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki krótko podgrzać w sosie,jeszcze raz doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać zielonym koperkiem
Przepisy i porady kulinarneDelikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :) Składniki (na 6-8 porcji): naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) - 200 g mąki (u mnie pół na pół tortowa z pełnoziarnistą) - szklanka mleka - 1,5 szklanki wody - 2 jajka klasy M - szczypta soli - łyżka oleju(...)Passatę zagotować w garnku przed przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli
Kuchnia Elliepiątek bywa dobra ryba to podstawa ;) Zapraszam na pieczonego morszczuka w jeszcze lepszym sosie Składniki: pół kg filetu z morszczuka sól,pieprz, słodka i ostra papryka olej rydzowy Semco szklanka smietany 30 % pęczek koperku sól,pieprz szczypta suszonych warzyw Wykonanie: Filet z moszczuka oprószamy solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką. Układamy na blasze do pieczenia, podpiekamy ok 20 minut(...)minutach od rozpoczecia pieczenia skrapiamy olejem rydzowym, zeby nie było suche. Do garnuszka wlewamy smietanę, dorzucamy posiekany koperek. Doprawiamy solą,pieprzem ,suszonymi warzywami. Czekamy aż sos zg,ęstnie je często mieszając . Podajemy rybę na sosie . Do przygotowania tej ryby użyłam oleju tłoczonego na zimno- rydzowego.Posiada on jasnożółtą barwę i charakterystyczny smak i zapach, który bardzo mi się spodobał. Zawiera wielką
Z Majeczką w kuchniAngielki, która rekonstruuje francuską kuchnie, zasługuje także na Państwa uwagę. 2 łyżeczki masła 50 dag piersi z kurczaka lub indyka 25 dag pieczarek garść estragonu lub pietruszki sos: 3 dag masła 3 dag mąki 450 ml bulionu drobiowego 125 ml wytrawnego białego wina 4 łyżki śmietany 30 % 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Sos: Roztopić masło(...)Roztopić masło na patelni i usmażyć kurczaka/ indyka pokrojonego na kawałki do przyrumienienia. Dodać pieczarki pokrojone w cienkie plastry i smażyć do miękkości mięsa. Mięso i pieczarki polać sosem i posypać estragonem/ natką pietruszki
Humanistka w kuchni3Łyżki śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte) szczypiorek 1/4 z pęczka(posiekany) sól 1Szczypta Sposób przygotowania: 1. Zaczynamy od Sosu Śmietanowego. Wszystko razem(...)się oleju można jeszcze dodać po jednej łyżce z oby dwóch stron ciasta na mięso by było czuć smak. 5. Na koniec gdy się usmaży dodajemy z lodówki sos śmietanowy
pichcisztosami za naprawdę małe pieniądze a na dodatek będzie to bardzo proste. To moja trzecia propozycja czekolady na gorąco, tym razem użyjemy czekolady gorzkiej którą połączymy z lekkim sosem z suszonych śliwek i cynamonem. Polecam na idealne zakończenie dnia we Dwoje :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20min Składniki: 100g czekolady gorzkiej ok 60% Szklanka mleka 3,2 % Pół(...)śliwek kalifornijskich suszonych szczypta cynamonu mielonego cukier puder trzcinowy Przygotowanie: 1/ Wrzucamy śliwki do pojemnika od blendera, dodajemy cynamon, cukier i trochę wody. Miksujemy aż zrobi się konsystencja sosu (jeśli jest za gęste dodajemy więcej wody). 2/ W garnku zagotowujemy śmietanę i mleko. Wrzucamy do gotującego się mleka i śmietany kawałki czekolady i dokładnie mieszamy. Na małym gazie zagotowujemy czekoladę
Kuchnia PROzdrowotnapenne( żytni) 300 Gramów mieszanka sałat 300 Gramów oliwki czarne 8 Sztuk cebula czerwona 1 Sztuka pomidory czerwone 1 Sztuka sałata rucola 6 listków Gramów sos winegret 4 Łyżki sól 3 Szczypty pieprz 1 Szczypta majeranek 2 Łyżeczki cytryna 20 Mililitrów mandarynka 4 Sztuki miód 1 Łyżeczka natka pietruszki(...)gotujemy na parze. 4. Do rondla wlewamy miód i nasze mandarynki, i ugniatamy drewnianą łapką, dojemy pietruszkę i tak około 5 minut smażymy. 5. Miksujemy Nasz sos na piankę. 6. Na talerzu rozkładamy naszą sałatę i zalewamy sosem
pichcisztoszybsze, a na pizzę trzeba długo czekać i można tego nie przeżyć, szczególnie jeśli za uszami „ Mamooooo, mamoooo makaron !” Składniki spaghetti MALMA salsa pomidorowa TUTAJ bądz sos do spaghetti jaki lubicie oliwa z oliwek parmezan listki bazylii- moja osobista słabość, koniecznie szarpane Ugotuj spaghetti al dente uważając , by nie zrobić kleju do tapet. Podgrzać sos. Dodać sos. Obowiązkowo
Z Kuchni Do Kuchnipietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić do sosu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany(...)makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył z makaronem i gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Można też dodatkowo posypać startym serem (pominęłam ten krok, gdyż ser dodałam wcześniej do sosu). Smacznego! przepis bierze udział w akcji
KasiekGotujebazylia 10 listków zielona pietruszka - natka 150g zielonych oliwek Knorr Fix Spaghetti Bolognese ser mozzarella - wiórki 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego uniwersalna przyprawa do potraw - wegeta pieprz sos piri piri lub tabasco 1/2 kostki rosołowej oliwa z pestek winogron oregano kolendra Przygotowanie: MAKARON: Do wody dodajemy 2 łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki rosołowej i łyżkę(...)oleju z pestek winogron. Do wrzącej wody wkładamy makaron i gotujemy ok 12-15 minut (ja bardzo lubię gdy makaron jest miękki). SOS: Do głębokiej patelni dodajemy 3 łyżki oleju z pestek winogron, posiekaną cebulkę, posiekaną natkę zielonej pietruszki, 7 listków bazylii i 5 ząbków wyciśniętego czosnku. Smażymy i dodajemy mięsko mielone, nakładamy je tak by zrobić z mięsa
ClauditteMissCookingstartego parmezanu i krem balsamiczny. Podawana z dwoma paluchami chlebowymi Moja wersja tej oto sałatki wygląda w zasadzie całkiem inaczej, ale i tak poniekąd stanowiła ono źródło mojej inspiracji. Sos do sałatki a'la vinaigrette: 2 łyżki miodu 3 łyżki musztardy dijon 4 łyżki octu winnego czerwonego oregano bazylia Składniki do sałatki 100 g szynki Szwardzwaldzkiej w plastrach(...)cykoria sałatowa radicchio, rukola) ser dojrzewający Kolumb - wystarczy w zasadzie odrobina tak aby obsypać górę sałatki 3 listki świeżej bazylii garstka obranego słonecznika 1 łyżka octu balsamicznego z modeny Sos przygotowanie: Do małej miseczki dodajemy trzy łyżki musztardy wraz z dwiema łyżkami miodu. Dodajemy do tego cztery łyżki octu winnego czerwonego oraz przyprawy oregano i bazylię - dokładnie mieszamy do uzyskania
ClauditteMissCooking