sosy - 72234 przepisów (strona:1568/4816)

Makarony 207

Penne z pieczonym kalafiorem Spaghetti po maltańsku Makaron z sosem a'la ratatouille Speghetti po genueńsku Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
GOŁĄBKI Z MŁODEJ / WŁOSKIEJ KAPUSTY 188

zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok.45 minut. Po tym czasie wyłączyć i odstawić na kilka minut ( nie otwierać ! ). Po odpowietrzeniu można otworzyć ( po kilku minutach) Przygotowanie pysznego, gęstego sosu pomidorowego: Do drugiej części upróżonej cebulki dodać sok pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i ketchupem. Zagęścić skrobią kukurydzianą, wedle uznania. My lubimy dość gęsty sos- skrobia Maizena super(...)zagęszcza, a przy tym jest dużo zdrowsza od zwykłej mąki i daje się jej znacznie mniej. Po otwarciu garnka zawsze dolewam jeszcze trochę wody od gotowanych gołąbków do sosu- nadaje lepszy smak

Smaczne Zdrowe
Warzywna lazania 173

mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min

Z miłości do słodkości
Wrapy z tuńczykiem i warzywami 185

brzegi placka będą się zawijały do środka.   Składniki: 2 pomidory, czerwona cebula, puszka tuńczyka w wodzie, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki czarnych oliwek, 1/2 główki sałaty. Sos: 1i1/2 łyżki oleju rzepakowego, ćwierć łyżeczki skórki cytryny, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz. Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę(...)piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.                 Smacznego:) Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Sałatka brokułowa z fetą i anansem 196

coś muszę z niego zrobić. Pasował mi ser feta i jajko. No cóż, ale to za mało, poszedł więc ananas, który stał w lodówce otwarty. Do tego kukurydza , sos i sałatka wyszła pyszna. Podaję dokładnie składniki. Czego potrzebujemy: 1 puszka kukurydzy 1 brokuł ugotowany cztery plastry ananasa ser feta 4 jajka sos czosnkowy z jogurtu , majonezu, czosnku , curry Wykonanie: Brokuł(...)rozdzielamy na drobne różyczki, dodajemy kukurydzę , pokrojony ananas , jaka ugotowane ma twardo i pokrojone w większe kawałki, ser feta w kostkę. Robimy sos z 2 łyżek majonezu, jednej jogurtu naturalnego, do tego curry i czosnek granulowany. Trochę soli, pieprzu. Wszystko mieszamy. Sałatka gotowa  Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Pizza 370

pszennej i 100 g żytniej razowej) jedno opakowanie drożdży suszonych łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 250 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 2 łyżki oleju rzepakowego * dodatki:    - na sos: puszka pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego garść świeżych liści bazylii łyżeczka oregano pół łyżeczki soli szczypta pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki     - na wierzch(...)wyrośnięcia (im dłużej będzie rosło, tym grubsza będzie pizza - jeśli chcecie zrobić pizzę na cienkim najpierw przygotujcie dodatki, dopiero potem ciasto i nie odstawiajcie go do wrośnięcia). Wszystkie składniki sosu zblendowałam. Gdy ciasto wyrosło podzieliłam je na 3 części i rozwałkowałam dosyć cienko. Powstałe okrągłe blaty rozłożyłam na blaszki, wysmarowałam sosem i ułożyłam dodatki - najpierw mozzarellę, potem cebulę, szynkę, paprykę

Kulinarny Pamiętnik
DUSZONA ŁOPATKA WIEPRZOWA W PIWIE I MIODZIE NA OSTRO – 4 zł 418

podsmażamy cebulę wraz z marchewką. Jak się lekko zarumienią, dolewamy piwa i dodajemy miodu, mieszamy a następnie dokładamy mięso wraz z całą marynatą. Solimy wszystko, delikatnie mieszamy, polewając sosem mięso i odstawiamy do duszenia pod przykryciem na bardzo mały gaz na 2h. Jeżeli macie, warto dorzucić po dwa ziela angielskie i listki laurowe, fajnie wzbogacą smak, pod koniec duszenia wyciągamy(...)czasu do czasu polewamy mięso sosem i odwracamy je na druga stroną (raz na pół h powinno wystarczyć). OM NOM NOM! 3. WYKOŃCZENIE I PODANIE (2 min): mięso wykładamy na półmisek, kładziemy na nim cebulkę oraz marchewkę. Natomiast sos podgrzewamy jeszcze chwilę aby się zredukował i zagęścił. Polewamy nim mięso oraz dodatki. Kroimy w plastry i szamiemy z ziemniaczkami

Nerds Kitchen
Kurczak po chińsku 278

łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka ostrej papryki  - pół łyżeczki cynamonu - pół łyżeczki imbiru - 3 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - dymka - olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurczaka myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Solimy i pieprzymy.  W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw  i sosem sojowym. Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy.  Smażymy kurczaka(...)mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący. Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę. Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem  chilli słodko- pikantnym

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka misz-masz na słodko-pikantnie 224

Bardzo lubię wymyślać nowe sałatki. Tym razem błyskawiczny sałatkowy misz-masz ze słodko-pikantnym sosem chili :) SKŁADNIKI 1/2 opakowania mieszanki sałat  z roszponką 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 100g szynki lub polędwicy 1 duży pomidor 3 jajka na twardo sos chili słodko-pikantny PRZYGOTOWANIE   Sałaty przekładamy do miski.  Szynkę i papryki kroimy w kostkę, pomidora(...)szesnastki, a jajka w ósemki. Polewamy według upodobań sosem chili słodko-pikantnym.                                               Podajemy z chrupkim pieczywem

Moje Kuchenne Rewelacje
Letnia napoleonka z owocami leśnymi 189

Przyszło wreszcie lato, a wraz z nim pyszne leśne owoce. Dzisiaj przepis na (a'la) napoleonkę z bitą śmietaną, borówkami i malinami, polaną malinowym sosem  - proste pyszności. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1,5 szklanki malin 0,5 szklanki borówek 200ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru + do posypania 1 opakowanie cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE  Ciasto francuskie kroimy(...)widelcem. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki malin i 2 łyżki cukru pudru. Rozgniatamy maliny, ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 3 minuty na małym ogniu. Przecedzamy sos przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Na połowę prostokątów z ciasta nakładamy bitą śmietanę i umyte maliny oraz borówki. Przykrywamy pozostałym ciastem, posypujemy cukrem pudrem, polewamy malinowym sosem

Moje Kuchenne Rewelacje
Perliczka po staropolsku 256

Coś wykwintnego? Prostego? Smacznego? Zdrowego? Proszę uprzejmie. Zapraszam na przygotowaną tradycyjnie perliczkę, nadziewaną jabłkami i żurawiną, podaną na warzywach korzeniowych z sosem winnym. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania nie jest zbyt skomplikowane, a efekt jest oszałamiający. Do przygotowania dania użyłem: 1 perliczki (około 1200 gram), 2 jabłek, szklanki suszonej żurawiny, 6 plasterków parzonego boczku, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, majeranku(...)naczynie i polałem perliczkę około 200 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie ponownie przykryłem naczynie i dalej piekłem ptaka w niezmienionej temperaturze. Po kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem, który wytworzył się naczyniu. Po kolejnych 20 minutach zdjąłem przykrycie naczynia żaroodpornego i zapiekałem perliczkę jeszcze przez 10 minut. Dwie spore marchewki obrałem ze skórki i pokroiłem w dość cienkie

Wyprawy kulinarne
Spaghetti aglio olio 219

idealnie pasujące do wakacyjnych klimatów. Niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu, a przy tym zaskakująco smaczne i sycące spaghetti aglio olio. Ten klasyczny dla kuchni włoskiej makaron bazuje na sosie z czosnku i ostrej papryki, który wzbogaciłem aromatem pietruszki i dodatkiem parmezanu.  Do przygotowania spaghetti użyłem: 300 gram spaghetti pełnoziarnistego, 70 ml wysokiej jakości oliwy z oliwek, 3 ząbków(...)jest daniem wymagającym szczególnych umiejętności, jednak bardzo wymagającym, jeżeli chodzi o jakość użytych składników. Warto w szczególności zadbać o wysoką jakość użytej oliwy z oliwek, będącej głównym składnikiem sosu i nośnikiem smaku. Przygotowanie dania rozpocząłem od przyszykowania wszystkich składników. 3 ząbki czosnku po ich obraniu przecisnąłem przez praskę, a papryczkę chili wraz z pestkami najpierw pokroiłem pod lekkim ukosem

Wyprawy kulinarne
Carpaccio wołowe 281

Pierwotne instynkty sprawiają, że szaleję też za surowym mięsem - uwielbiam tatara i krwiste steki. Dzisiaj proponuję alternatywny sposób przygotowania surowego mięsa - carpaccio z rukolą, parmezanem, pomidorkami koktajlowymi, kaparami i sosem balsamicznym.  Do przygotowania dania użyłem: 250 gram polędwicy wołowej, rukoli, 15 pomidorków koktajlowych (po 5 czerwonych, żółtych i tygrysich), 20 kaparów, 10 gram parmezanu, oliwy, octu balsamicznego, soku(...)balsamicznego i 4 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i bardzo dokładnie wymieszałem. Mięso obficie posypałem czarnym świeżo mielonym pieprzem i delikatnie posoliłem, a następnie równomiernie polałem je sosem z cytryny, oliwy i octu balsamicznego. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na pół godziny, aby zamarynowało się w sosie. Po tym czasie ułożyłem na środku półmiska z mięsem dokładnie umyte

Wyprawy kulinarne
Kaczka faszerowana brzoskwiniami i buraczki na ciepło 211

Układamy w brytfance, obkładamy kawałkami masła i wkładamy do piekarnika.  2. Przez pierwsze 80 minut kaczkę obracamy co 20 minut (w sumie 4 razy), a następnie polewamy powstałym sosem co 20 minut. Pieczemy do miękkości (mi to zajęło 2h 40min. - kaczkę piecze się mniej więcej tyle godzin, ile kg waży).  3. W między czasie ostatnią brzoskwinię obieramy(...)Wkładamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy miód i posypujemy cynamonem. Całość gotujemy ok. 10 minut. Brzoskwinie wyławiamy i odstawiamy na bok. Na 20 minut przed końcem pieczenia, kaczkę polewamy sosem winnym. 4. Kaczkę przekładamy na talerz, ściągamy sznurek, polewamy kilkoma łyżkami powstałego sosu z brytfanki, posypujemy odłożonymi kawałkami brzoskwiń i podajemy np. z buraczkami (przepis poniżej) i kopytkami. Smacznego

My Culinary Art
Panna cotta czyli słodkie popołudnie 181

ostygnięcia. Gdy lekko zaczyna tężeć przelewamy ją do foremek  Wykładamy je do lodówki na około godzinę. Z rozmrożone truskawki miksujemy. Nie odsączamy je z wytrąconej wody, dzięki niej sos będzie miał odpowiednią konsystencje. Możemy posłużyć się również gotowym sosem a w sezonie świeżymi owocami.  Żeby wyjąć gotowy deser w foremek należy je umieścić na chwile w ciepłej wodzie(...)Wtedy delikatnie odrwią się od dna. Gotowy deser po ułożeniu na talerzu polewamy sosem.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie