sosy - 72234 przepisów (strona:1569/4816)

Sałatka nicejska 223

puszki możecie zastąpić świeżym.  Składniki /dla 2 osób/: 2 garście mieszanki sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 4 łyżki tuńczyka (w kawałkach z puszki) w sosie własnym 2 jajka ugotowane na półtwardo 1 cebula czerwona Sos: 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz(...)łyżeczki cukru  Wykonanie: Sałatę rozłożyć na dwóch talerzach, na niej układać ćwiartki pomidorków, połówki oliwek, cebulę pokrojoną w talarki, ćwiartki jajek i po dwie łyżki tuńczyka.  Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę

Pasja Smaku
Makaron po neapolitańsku (Pasta alla Napoletana) 231

Jedno z szybszych włoskich dań makaronowych z sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i ziołami. Najczęściej podawane z makaronem spaghetti. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu cebula 2 ząbki czosnku 4 świeże duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki oliwa z oliwek łyżeczka suszonego oregano garść świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej sól, pieprz świeżo mielone szczypta cukru starty parmezan Pomidory(...)pokroić i zeszklić na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, krótko podsmażyć. Wrzucić pokrojone pomidory lub pomidory z puszki razem z sokiem. Wymieszać i całość poddusić kilka minut. Do sosu dodać wszystkie przyprawy,  zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze chwilę. Jeżeli mamy świeżą bazylię należy ją porwać i dodać dopiero pod sam koniec gotowania. Makaron ugotować al dente w osolonej

wyzwania kuchenne
Obiad za 10 złotych - Wołowe hamburgery w bułce pełnoziarnistej w sosie z miodem i musztardą francuską. 239

łączymy z jajkiem i drobno posiekaną cebulą. Dodajemy soli i pieprzu i zgnieciony ząbek czosnku. Wyrabiamy chwilę, kształtujemy na kotlet i grillujemy przez około 5 minut z każdej strony Sos. Do jogurtu naturalnego dodajemy ząbek utartego w moździerzu czosnku. Solimy, pieprzymy, dodajemy łyżeczkę musztardy francuskiej, miodu oraz łyżkę majonezu. Gotowe. Na połówkę bułki wykładamy ser, na drugiej umieszczamy kotlet(...)zapiekamy w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180 stopni termoobieg. Po wyciągnięciu z pieca na połówkę bułki z serem wykładamy mięso, polewamy sosem, przykrywamy sałatą i pomidorem, znowu polewamy sosem i zamykamy. Gotowe, zdrowe i przepyszne

BaRepas
Wegański obiad - RYŻ CURRY Z CUKINIĄ, PAPRYKĄ I PIECZARKAMI 205

razie zostawić, - pokroić papryki na kawałki jak wyżej i na razie też zostawić, - pomiędzy krojeniem cukinii i papryk podlać pieczarki wodą, żeby pozostały soczyste a przy okazji tworzymy sos ;) W momencie, w którym uznamy, że pieczarki są już takie, jakie lubimy, dorzucamy do nich cukinię i papryki, mieszamy wszystko ze sobą i... wyłączamy ogień, gdyż nasz obiad jest GOTOWY(...)drugie przepyszna. To samo dotyczy papryki - pozostaje lekko chrupiąca, żadna skórka nawet nie zaczyna odchodzić, wszystko ma swój naturalny smak i aromat. Miękkie pieczarki uzupełniają się z chrupiącą resztą. Sos otrzymujemy samoistnie - z podduszonych pieczarek. Jeśli ktoś lubi, oczywiście można go zagęścić, u nas sosy zazwyczaj pozostają lekkie. Całość smakuje naprawdę pysznie a przygotowanie tego dania razem z gotowaniem ryżu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pieczona owsianka napakowana antyoksydantami i...fioletowy język 197

tego cudeńka? Jeszcze tylko kilka zdrowotnych faktów na temat jagód i granatu i już możecie zabierać się do robienia swojego nowo-ulubionego śniadanka!  P.S.Podaję też przepis na sos, który znalazłam na jakimś blogu (nie pamiętam już jakim:( ) i od tamtej pory mieszam go z pieczoną owsianką (jeśli tylko mam w lodówce jogurt) -pasuje idealnie! KONIECZNIE go zróbcie! GRANAT(...)szklanki mleka 1 łyżka cynamonu 1 spore jabłko ok. 1 szklanka jagód 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli garść owoców granatu 2 białka jajka 2 łyżki soku jabłkowego SOS: 2 łyżki jogurtu bałkańskiego,1 łyżka mleka,1/4 łyżeczki cynamonu+ odrobina miodu Przygotowanie: Płatki zalej mlekiem, dodaj cynamon, ekstrakt waniliowy, sól, sok jabłkowy. Jabłko obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę

Gotowanie to kochanie
Pieczeń wołowa w garnku rzymskim 191

mięso. Podlać winem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 2h - 2h15 min  od chwili gdy piekarnik nagrzeje się do 200 st. C. Po upieczeniu mięso wyjąć z sosu, zawinąć w folię i  odłożyć  na bok. Sos przetrzeć przez sito na głęboka patelnię. Doprawić masłem rozmieszanym z  łyżką  mąki i śmietaną. Mięso pokroić(...)plastry, odgrzewać w sosie. Smacznego

Stare Gary
Karkówka w sosie pieczeniowym 445

Kochani, juz od dziś możecie śledzić Garnkowe fanaberie na facebooku ( klik ) Całkiem inny smak gdy pieczemy karkówkę w porcjach. Bardziej soczysta, krucha, delikatna.. Idealnie współgra z sosem pieczeniowym - w końcu taki sos najlepszy, niby uniwersalny, a bardzo smakowity. Najlepszym dodatkiem są jednak kluski śląskie ( przepis ) Składniki :   opcjonalnie : sól, pieprz, majeranek papryka czerwona słodka czosnek 6-7 ząbków mała(...)dusić pod przykryciem Do duszonej karkówki dodać garść grzybów. Dusić około  godziny. Karkówkę wyjąć na osobny talerz, pokroić w plastry. Z wody i mąki, sporządzić zawiesinę, Zagęścić nią sos, doprawić do smaku

Garnkowe fanaberie
Placki warzywne 202

natkę pietruszki drobno pokroić. Wszystkie warzywa razem wymieszać, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieprzowym lub innym ulubionym sosem. Sos pieprzowy przepis tutaj

Mix smaku
ROLADKI Z TORTIILI Z KABANOSEM 377

więc to do przygotowania karnawałowego dania   Składniki: 3 placki tortilli 1 głowka sałaty masłowej 2 papryki 10 kabanosów 2 czerwone papryki 15 plastrów szynki 15 plastrów żóltego sera sos czosnkowy Wykonanie: Tortille rozkładamy. Smarujemy każdą cienko sosem czosnkowym. Układamy liście sałaty, na to plastry szynki i żółtego sera.Paprykę kroimy w słupki.Na tortillę układamy słupek papryki obok kabanosa(...)momencie skończenia zwinięcia. Powtarzamy tak dalej z resztą zwiniętej tortilli. Zwiniete tortille spinamy wykałaczkami w odstepach kilku cm, za wykałaczką kroimy w plastry. Powstanie nam dużo roladek. Podajemy z sosem czosnkowym

Z Majeczką w kuchni
Kassza jęczmienna z warzywami i sosem bolońskim 136

Zapraszam na przepyszną kaszę jęczmienną z warzywami   Piątnica             oraz sosem bolońskim . Zapraszam również na zakupy do sklepu    Piątnica         Znajdziecie tam szeroki asortyment zdrowych produktów od kasz, po ryże i różne przyprawy :)   Składniki : 250 g kaszy jęczmiennej z warzywami(...)Piątnica   w woreczkach 2 łyżki masła 0,5 kg mięsa mielonego  1 sos boloński Knorr  Bazylia  Piątnica   ,  vegeta, czosnek granulowany  około 4 łyżek oliwy około 3 szklanek bulionu warzywnego Wykonanie : W garnku zagotować wodę i posolić . Wrzucić woreczki z kaszą i gotować około 20 minut aż całe napęcznieją.Następnie odcedzamy z wody

Sama słodycz i szczypta chili
Sos grzybowy 169

przepis z mojej książki kucharskiej :) teraz gdy zostało mnóstwo jedzenia ze świąt, z tym sosem jem prawie wszystko: gołąbki, pierogi ruskie, pierogi z kapustą...  i wszystko to smakuje wspaniale :) Składniki: -40-50 g suszonych grzybów -1 mała cebula -2 łyżki masła -1 łyżeczka mąki -pół kostki bulionowej -100-120 ml kwaśnej lub słodkiej śmietany -sól, pieprz Wykonanie: Grzyby namaczamy(...)całość na średnim ogniu ok. 2 minuty. Powoli, mieszając, wlewamy do cebuli wywar razem z grzybami. Dodajemy pół kostki bulionowej i gotujemy 5 minut. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami sosu, dokładnie mieszamy a następnie wlewamy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdy sos się zagotuje, jest już gotowy. Pyszny dodatek do klusek, gołąbków, mięs, itp. :). Smacznego

KasiekGotuje
Surówka z czerwonej kapusty 290

Najlepiej ugniatać co najmniej pięć minut. Odstawiamy kapustę. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Szalotki siekamy w bardzo drobną kostkę (można zastąpić je czerwoną cebulą). Przygotowujemy sos. Majonez energicznie mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz mielonego kminku lub kminu rzymskiego (jeśli nie lubimy pomijamy). Do kapusty dodajemy jabłko i cebulę, mieszamy (najlepiej znowu(...)chwilę pougniatać) i wlewamy sos. Próbujemy czy surówka jest odpowiednio doprawiona – prawdopodobnie będzie potrzebowała jeszcze odrobinę soli. Gotową można posypać dla ozdoby natką pietruszki. Jest to wariant podstawowy surówki. Można uzupełnić ją o tartą marchewkę lub seler. Do sosu można dodać także odrobinę tartego chrzanu. Świetnie sprawdzą się też namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Jeśli nie chcecie dodawać majonezu

Poezja smaku
Grillowana kanapka śniadaniowa z sosem orzechowym 241

magiczne potrawy z tego co jest w lodówce, to było coś niesamowitego. Jeżeli nie było za dużo w lodówce to robiliśmy tosty.  A do takich tostów koniecznie sos na bazie masła orzechowego! Ten smak to najlepsza rzecz jaką pamiętam, koniecznie musicie spróbować, a na poranne śniadanie do ciepłej herbaty to magiczne rozpoczęcie udanego dnia. Składniki: sos orzechowy(...)kromkę chleba posmarować masłem ułożyć: chleb,ser, kiełbasa, pomidor, pokrojone jajko, liście bazylii, ser i przykryć chlebem. Wszystko pieczemy w tosterze albo grillujemy. Do tego maczamy tosty w naszym sosie orzechowym :)  Smacznego

Niezły Młynek
Nadziana pierś z przyjacielem pomidorem 251

dziś przepis na pierś z kurczaka w nowej odsłonie.  Pierś faszerowana suszonymi pomidorami, podana również z faszerowanymi pomidorami, które nadziałam ryżem curry z warzywami. Smak ubarwił jogurtowy sos tzatziki. Wygląda smakowicie prawda? LISTA ZAKUPÓW: 2 piersi z kurczaka suszone pomidory migdały w płatkach 1 jajko 4 pomidory torebka ryżu warzywa na patelnię przyprawa curry mały jogurt typu greckiego jeden(...)patelni piersi zbyt długo, aby płatki nie zrobiły się gorzkie. 3. Piersi przekładamy do naczynia. Pieczemy w piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180 stopni. Do piekarnika :) ETAP IV - Sos 1. Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka średniej wielkości. Solimy, po kilku minutach odsączamy z wody. 2. Dodajemy jogurt grecki oraz przyprawę tzatziki. 3. Odstawiamy do lodówki. ETAP

Mój Smak na Życie
Pierś w szynce prosciutto z faszerowaną papryką 207

mięso, które wyjmujemy z lodówki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. na 20 minut. Gdy danie mamy w piekarniku, możemy przygotować sos pomidorowy. Przecież wlewamy do garnka i podgrzewamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, odrobinę cukru. Gdy sos zgęstnieje dodajemy pieprz cayenne oraz masło.  Gdy danie będzie gotowe, na talerzu(...)układamy sałatę, a na niej faszerowaną paprykę. Następnie łyżką nakładamy trzy porcje sosu, a przy każdej z nich kładziemy kawałek piersi. EFEKT PREZENTUJE SIĘ TAK...  ... SMACZNEGO

Mój Smak na Życie

Proponowane wyszukiwania