naczyniu żaroodpornym, przyprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem... ... i polać sokiem z połowy cytryny oraz obłożyć pokruszonym masłem Włożyć do piekarnika i piec 12 minut W tym czasie przygotujemy sos: na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła z 1 łyżeczką mąki - podsmażamy na małym ogniu ok. 2 minut ale uważamy, żeby nie przyrumienić mąki Mieszając wlewamy powoli 100 ml wody, wrzucamy pół(...)kostki bulionu i doprowadzamy do zagotowania Zdejmujemy z ognia Łączymy żółtka ze śmietaną... ... dodajemy koperek, natkę pietruszki i szczypiorek - mieszamy Łączymy sos z zasmażką na patelni Wyjmujemy na chwile rybę z piecyka, polewamy ją sosem i ponownie pieczemy kolejne 10 minut Ja rybę zjadłam bez dodatków, ale można podać do zapiekanych ziemniaków . Na zdrowie:) Zapraszam do mojej akcji: "Zastąp słoik
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży 1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek 250 gramów sera 10 plasterków szynki 1 cebula(...)cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut - odstawiamy na bok Ciasto dzielimy na dwie części wałkujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compizzę robiłam już jakiś czas temu na zamówienie córki :) Chciała, żeby kupić, ale stwierdziłam, że zrobię sama :) No... Prawie sama... Córka mi pomagała. Najpierw robimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło(...)czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozsypać go na sos Następnie kulę mozzarelli pokroić w plasterki i ułożyć na goudzie Piecyk nagrzewamy do 250 stopni
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSos Vinegrette robimy sami :) Przepis jest tutaj . Sałatki też nie kupujemy w plastikowym pojemniczku, tylko robimy sami :) Potem, po zrobieniu, to my możemy przełożyć ją do pojemniczka plastikowego i wziąć ze sobą na majówkę :) A czemu nie? :D Składniki na jedną osobę: 2 garści sałaty lodowej 1/2 papryki 1/2 cebuli 1/2 puszki tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy sos Vinegrette Sałatę lodową(...)paski i przekładamy do miseczki Paprykę kroimy w cienkie paski i przekładamy do sałaty Dodajemy kukurydzę... ... cebulę pokrojoną w piórka... ... oraz odcedzonego z zalewy tuńczyka... Całość zalewamy sosem Vinegrette Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDawno kurczaka nie robiłam. Kupiłam białe szparagi i stwierdziłam, że połączę je z kurczakiem i sosem śmietanowym. Do tego sałatka i obiad "jak się masz"! :) Szparagi są bardzo zdrowe - zawierają witaminę C, witaminę E, β-karoten, które korzystnie wpływają na skórę. Poza tym są źródłem m.in. magnezu, dzięki któremu nauka lepiej wchodzi do głowy :D Składniki: 1 pęczek białych(...)naczynia żaroodpornego... ... dodajemy por, marchewkę i układamy szparagi Do szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody
Tajskie smakiSkładniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego) 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sok z 1/4 cytryny Mieszanka przypraw: 1/2 łyżeczki suszonego imbiru 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki kurkumy Składniki na karmel: 2 łyżki cukru 1 łyżka wody Do podania: ryż(...)garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę. 2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody
My Culinary ArtKochani zapraszam na propozycję obiadowa dla miłośników sosów, makaronów a przede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych 4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody(...)natkę...Mieszamy aż masło sie rozpuści. Do rondla o grubym dnie wlewamy śmietanę, dodajemy pokruszone sery mieszamy az wszystko sie rozpuści ( bardzo małym ogniu) jesli jest taka konieczność gdy sos jest zbyt gesty dolewamy wodę. krewetki dodajemy do sosu chwilę gotujemy. Następnie całość mieszamy z makaronem..Posypujemy pestkami dyni
NaKońcuJęzykapuszki czerwonej fasolki pół puszki kukurydzy 700 g passaty pomidorowej przyprawy: 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich 6 drobno posiekanych listków bazylii 3 łyżki słodkiego sosu chili Kroimy w drobną kostkę cebule i rozgniatamy czosnek, smażymy w dużym garnku z dodatkiem 2 łyżek oleju. Gdy cebulka zrumieni się dodajemy pokrojone w ćwiartki cukinie. Solimy i smażymy(...)trochę zmięknie, następnie wrzucamy pokrojone w plastry pieczarki oraz papryki. Znowu solimy, odczekujemy aż warzywa zmiękną. Wlewamy sos, przyprawiamy pieprzem,bazylią, ziołami prowansalskimi i dodajemy sos chili. Wrzucamy kukurydzę, fasolkę gotujemy kilka minut dokładnie mieszając
noteskulinarnyfigaTłusty czwartek już blisko, jednak tym razem u mnie na blogu nie będzie tradycyjnie.Postanowiłam podzielić się z wami przepisem na hiszpański przysmak, a mianowicie churros. Najlepiej smakuje z sosem czekoladowym lub posypane cukrem połączonym z cynamonem. Co potrzebujemy : 1 szklankę mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody lyżka oleju szczypta soli 1 łyżeczka cukru olej(...)oblane olejem).Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie układamy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z jednej klementynki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy sok z klementynki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy
noteskulinarnyfigaPostanowiłam podzielić się z Wami rodzinnym przepisem na pyszne danie,które od wielu lat gości u mnie podczas rodzinnych obiadów szczególnie w weekendy. Mięso oraz sos smakują wyśmienicie. Danie doskonale komponuje się z ziemniakami lub ze świeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują składniki
noteskulinarnyfigaCzęsto mieszać, w razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/2 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w szklance zimnej wody, zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Gotowy sos wymieszać z kapustą, Chwilę przesmażyć
Praktyczna plDziś zapraszamy na szybką i smaczną sałatkę na liściach świeżego szpinaku. Jajka z serem feta i szpinakiem smakują świetnie, a smak uzupełnia sos czosnkowy. Takie szybkie sałatki u mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu(...)ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizaprosić na taką potrawkę która świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na stole. Kiedy przygotowałam ją pierwszy raz cała rodzina była zachwycona jej smakiem. Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką SKŁADNIKI: 130 g fileta z kurczaka 50 g ryżu garść sałaty roszponka 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko(...)osolonej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w paseczki wrzucamy na rozgrzaną patelnie teflonowa i przesmażamy raz z przyprawą, po kilku minutach kiedy mamy kurczaka podpieczonego zalewamy go sosem sojowym przesmażamy i podlewamy woda około 100 ml - podduszamy do całkowitego odparowania. Ryż przekładamy do miski, dodajemy kurczaka oraz sałatę - całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizawsze muszą być z kapusty. Dziś podrzucamy przepis na gołąbki w liściach botwiny. Wykonuje się je podobnie jak tradycyjne, lecz dużo szybciej. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym. Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym SKŁADNIKI: pęczek botwinki o dużych liściach 100 g ugotowanego ryżu 250 g mięsa mielonego sól , pieprz 1 szklanka bulionu 1 łyżka chrzanu(...)łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i zalać bulionem. Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki