sosy - 72234 przepisów (strona:1554/4816)

Kolejna odsłona schabu 129

Schab w sosie herbacianym jest pyszny, więc nie szukałam nowego przepisu na jego przygotowanie. Jednak kilka tygodni temu wpadł mi w oko przepis pani Ewy z blogu zcukrempudrem.pl na schab w sosie cebulowo - jabłkowym .  Schab rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, mięciutki oh po prostu wspaniały. Będzie pasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny.  Polecam! Składniki(...)garnka. Smażymy cebulę na patelni, na której smażyliśmy schab.  Cebulę dodajemy do schabu, dolewamy wodę, sok i dosypujemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ponad 30 minut). Sos można zagęścić dodając mąki ziemniaczanej. Mmm Pycha! Zapraszam na facebooka

NA MOIM TALERZU
Krewetki w sosie szpinakowo-śmietanowym z makaronem Soba 127

szpinak oraz por. Delikatnie podsmażyć. 5. Do całości dodać whisky, sól, pieprz, oraz sok z cytryny i dusić jeszcze przez moment, aż por delikatnie zmięknie 6. Na patelnię do sosu dodać krewetki i połączyć je z sosem, obrócić kilka razy. Następnie dusić aż będą białe, lekko zarumienione. 7. Odstawić patelnię z ognia i dodać śmietanę 30% oraz poszatkowany koperek(...)małym ogniu mieszając delikatnie danie jeszcze kilka minut. 9. W małym rondelku ugotować makaron Soba- około 3-4 minuty. 10. Makaron odcedzić i dodać go na patelnię do sosu. Całość dokładnie wymieszać 11. Posypać całość poszatkowanym szczypiorkiem i skroplić sokiem z cytryny 12. Podawać na ciepło od razu po przyrządzeniu. Smacznego

KreatywnePiny
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 172

farsz: ok. 700 g kapusty kiszonej 10 średnich pieczarek 1 por 1/2 małego selera 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki oliwa z oliwek tymianek, kmin rzymski, pieprz, sos chili, grzybowy sos sojowy Kapustę przepłukujemy jeśli jest zbyt mocno ukiszona. Potem należy ją przesiekać i odstawić. Następnie oczyszczamy pieczarki i kroimy w półplasterki, por kroimy w kostkę, a seler(...)każdej strony. Krokiety są gotowe :) Klasycznie podaje się je z barszczem, ale nie jest to konieczne, a może nie wszyscy lubią barszcz. Możecie podać np. z jakimś fajnym sosem czy nawet z ketchupem. Mogą być dobrym uzupełnieniem na najbliższe święta. Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Kiermasz Wielkanocny w Skansenie 169

rozpoznanie terenu i już wiedziałam, gdzie mogę skierować swoje kroki. Po degustacji produktów regionalnych pozostało wspomnienie - widać, że cieszyła się sporym zainteresowaniem.  Spróbowaliśmy twarogu , kupiliśmy porcję parowanek z sosem koperkowym - przeraziło mnie odgrzewanie w mikrofalówce i zimny sos. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała nie przetestowała kilku nalewek o wdzięcznie brzmiących nazwach: Aksamitny pocałunek i Strzał amora(...)racuchy z warzywami. Nawet nalewki mieli (1,5 zł) za kieliszek, ale tu niestety było mniej smaku. Było całkiem przyjemnie, a Was zostawiam z fotogalerią! najsmaczniejsze stoisko parowanki z sosem

Pasja Smaku
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 131

salt 1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlic 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (Galeo) / 2 teaspoon s seasoning for chicken (Galeo) 50 g startego parmezanu / 50 g grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce zielony groszek Bonduelle gotowane na parze 212 ml / green peas Bonduelle cooked by steaming 212 ml soczewica Bonduelle gotowane na parze 425 ml /   lentil Bonduelle cooked(...)patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą

Projekty ze smakiem
Fondue mięsne po burgundzku 230

formie deseru, daniem głównym lub przystawką. Ja dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny. Do mięsa obowiązkowo podajemy sosy, ale można również podać korniszony, marynowane pieczarki lub cebulki. Na koniec jeszcze krótka uwaga. Smażenie w garnku z gorącym tłuszczem ustawionym na środku stołu może być niebezpieczne, dlatego lepiej zrezygnować(...)zalewy, kolejno nadziewać na szpikulce do fondue. Smażyć w gorącym tłuszczu przez 10-20 sekund. Po usmażeniu mięso zdjąć z widelca (są bardzo gorące). Podawać z bagietką i sosami. Polecam ostry winno-pomidorowy oraz czosnkowy przygotowany z majonezu na bazie oleju Kujawskiego z czosnkiem, pieczonego czosnku i odrobiny jogurtu. Poza tymi możecie również pokombinować z sosem meksykańskim, curry lub tajskim

Pełny talerz
wiosenna sałatka z miodowym vinegrettem 138

przepis na bardzo szybką wiosenną sałatkę. składniki na 1 dużą porcję: mieszanka sałat: apollo, red batavia, roszponka, rukola 2 łyżki kukurydzy konserwowej 4 pomidorki koktajlowe 3 rzodkiewki składniki na sos: 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 mały ząbek czosnku sól,pieprz Wszystkie składniki sosu łączymy razem i dobrze mieszamy. Na talerzu układamy(...)sałatę, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe,kukurydzę, 2 rzodkiewki pokrojone na ćwiartki. Na koniec posypujemy sałatkę 1 startą rzodkiewką i polewamy 3 łyżkami sosu

noteskulinarnyfiga
sos tatarski 326

doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ostawiamy w chłodne miejsce, aby składniki się „przeżarły”. Przed podaniem gotujemy na twardo jajka, studzimy, obieramy ze skorupek. Na półmisek lub talerz wykładamy sos tatarski, obrane jajka kroimy na połówki i układamy na wierzch sosu

Domowy Smak Jedzenia
Wielkanoc 2015. Wytrawnie 169

wielkanocne śniadanie, obiad czy kolację. Na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi.   Jajka na groszku Jogurt, curry i żurawina. Ekspresowy sos (bez laktozy, bez glutenu) Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną        Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka z truskawkami i fetą 171

obranych pistacji   Rukolę umyć i osuszyć. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na połówki lub ćwiartki. Ser pokroić w kostkę, pistacje posiekać. Wszystko razem delikatnie wymieszać w misce, polać sosemSos 3 łyżki oliwy 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy stołowej odrobina soli odrobina pieprzu Składniki sosu wlać do słoiczka, zakręcić! I energicznie wstrząsnąć, doprawić i gotowe

Pełny talerz
Placki bananowe z sosem czekoladowym 173

uważać przy przewracaniu placków - są bardzo miękkie. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany same w sobie są bardzo słodkie. Lubimy jednak połączenie bananów z czekoladą i stąd uzupełnienie sosem z gorzkiej czekolady, które nam wszystkim bardzo pasuje. Z reguły z podanych składników wychodzi porcja na śniadanie/ podwieczorek dla 4 osób. Ostatnio jednak Mały i Młody pochłonęli wszystko. Jak szarańcza(...)Banany obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać. Smacznego

Pełny talerz
Kolorowe szaszłyki z łososia i pomidorków z cukiniową falą 259

Lubię potrawy, które przygotowuje się szybko i łatwo, a do tego są zdrowe, smaczne i kolorowe. Takie właśnie są szaszłyki z łososiem. Łosoś w marynacie z sosem worcestershire świetnie dopasowuje się do delikatnej cukinii i słodkich pomidorków koktajlowych. Warto spróbować. Składniki dla 4 osób: 500g fileta z łososia 24 pomidorki koktajlowe 2 wąskie cukinie* Marynata 1 ząbek czosnku(...)łyżki sosu worecestershire 1 łyżka oleju szczypta pieprzu Patyki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Przygotować marynatę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę wymieszać z sosem i olejem. Łososia umyć, osuszyć, zdjąć skórę i pokroić w 2-3cm kawałki. Zalać marynatą,tak aby pokryła wszystkie całą rybę. Odstawić na 30 minut. Cukinię umyć, pokroić szczelinowym nożem

Pełny talerz
Kaczka pieczona z jabłkami 172

pieczona, ale warta każdej minuty oczekiwania. Doskonała na niedzielny lub świąteczny obiad. Przepis jest prosty. Kaczkę należy tylko mocno wymasować z przyprawami, a w czasie pieczenia polewać wytwarzającym się sosem i kilka razy obrócić. Sekretem jej (nie będzie przesadą jak to napiszę) idealnego smaku jest zapieczenie w wysokiej temperaturze i dopiekanie w niskiej. Składniki na 4 -6 porcji: 1 kaczka(...)zszyć otwór nicią kuchenną. Kaczkę ułożyć w naczyniu do pieczenia piersią do dołu. Wlać połowę wina. Piec w 200°C przez ok. 30 minut, raz w tym czasie podlewając sosem z pieczenia. Następnie kaczkę obrócić, zmniejszyć temperaturę do 160°C, piec jeszcze 1 godzinę i 30-45 minut. W czasie pieczenia często podlewać sosem, uzupełnić wino i kilkakrotnie obrócić. Upieczoną

Pełny talerz
Ryż smażony z warzywami 158

fasola lub groszek cukrowy, cukinia, papryka, pędy bambusa - w dowolnych proporcjach) 1 cebula dymka ze szczypiorem (posiekane osobno) 1 jajo ½ łyżeczki oleju sezamowego 1½ łyżki oleju arachidowego 2½ łyżki sosu sojowego Rozgrzać wok (lub głęboką patelnię). Wlać odrobinę oleju arachidowego. Wbić jajo roztrzepane z ½ łyżki sosu sojowego Usmażyć bardzo poszarpaną jajecznicę, energicznie mieszając jajo trzepaczką przez cały czas smażenia. Przełożyć(...)cały czas mieszając, żeby warzywa pozostały chrupiące. Dodać jajko i ryż wymieszać razem. Jeżeli ryż jest zimny, podsmażyć jeszcze chwilę, żeby się ugrzał. Na koniec wciąż mieszając, dodać pozostały sos sojowy, olej sezamowy i pokrojony szczypiorek. Jeżeli trzeba, doprawić do smaku pieprzem lub solą. Smacznego

Pełny talerz
Sos tatarski 150

Sos tatarski Sos tatarski jest ogólnie dostępny, jednak jego przygotowanie jest tak proste, że warto się skusić na domową wersję. Przy tym można dowolnie pokombinować z ilością i proporcjami dodatków. Jak dla mnie obowiązkowe są grzyby marynowane, korniszony, jajka, szczypior i koper. Jeżeli lubicie, możecie dodać jeszcze kapary. Dla mnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania