trochę musimy poczekać, a ta sałatkowa zieleń jest na ten czas powszechnie dostępna. 1 mały brokuł 3 łodygi selera naciowego 1 długi zielony ogórek 1 puszka groszku 1 por sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu pieprz Brokuł podzielić na malutkie różyczki i obgotować w osolonej wodzie ok. 2 minut (nie rozgotować). Łodygi selera pokroić na małe(...)kawałki, ogórka w kostkę. Groszek odcedzić i przelać zimną wodą na sicie, odcedzić. Pora pokroić w paski. Z podanych składników przygotować sos. Na dnie naczynia ułożyć połowę brokułu, następnie połowę selera, ogórka, groszku i pora, polać sosem. Następnie druga warstwa z tych samych składników, jednak brokuł i por niech będzie na wierzchu (dla celów estetyczno-dekoracyjnych sałatki
Jadło i czytadłoeksperymentuje na różne sposoby tworząc takie oto dania. Topinambur ma lekko słonecznikowy smak, dlatego dobrze uzupełnia się z pozostałymi składnikami potrawy. Na dwie porcje: 200 g makaronu Fusilli Malma Sos topinamburowo - gruszkowy: 2 korzenie topinambura 3/4 szklanki śmietany 30% 80 g sera gorgonzola 1 gruszka 2 łyżki masła sól, pieprz pesto ziołowo-słonecznikowe: natka pietruszki kilka gałązek kolendry i bazylii(...)następnie odcedzić i zmiksować na gładko. Gruszkę pokroić w kostkę i udusić do miękkości na maśle, następnie dodać ser gorgonzola i topinambur, zalać śmietaną i delikatnie podgrzewać do zgęstnienia sosu. Nasiona słonecznika zmielić lub pokroić nożem na drobno. Zioła utrzeć z olejem słonecznikowym, dodać posiekane ziarna słonecznika. Makaron ugotować a la dente w osolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i wymieszać
Jadło i czytadłoserek mascarpone dały oryginalny i ciekawy smak. Myślę, że nie jedna restauracja nie powstydziłaby się takiego deseru w swej karcie menu. Makaron w miodowej glazurze jest wyśmienity a dodany sos stawia przysłowiową kropkę nad i. Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu penne Omnomnom 250 g serka mascarpone 200 ml miodu eukaliptusowego (może być inny, raczej nie gryczany(...)gotować na małym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać makaron, dokładnie wymieszać i podgrzewać dalej przez ok 5-8 minut, tak aby makaron przeszedł słodkością miodu. 2. Wykonanie sosu serowo - pomarańczowego Pomarańcze, obrać wyfiletować i pokroić na małe cząstki, Masło rozgrzać i roztopić na nim brązowy cukier, dodać pomarańcze, smażyć ok 5 minut. Dodać serek, żółtka, wymieszać
Jadło i czytadłocytryny 1 łyżka masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki sól sałatka z botwinki: pęczek liści botwinki 2 pomarańcze ok. 1/3 główki sałaty 1 nieduża rzodkiewka typu sopel lodu sos to sałatki: 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek oliwy 1. Przygotowujemy marynatę: Pomarańcze należy sparzyć wrzątkiem a następnie zetrzeć skórkę(...)Liście botwinki i sałaty rwiemy na kawałki. Pomarańcze filetujemy i kroimy w kawałki, rzodkiew za pomocą obieraczki kroimy na długie paski lub trzemy na tarce na grubych oczkach. Składniki sosu mieszamy ze sobą, dodajemy do sałatki i mieszamy. 4. Filety wyjmujemy z marynaty i grillujemy po 4 minuty z każdej strony. W czasie grillowania marynatę przecedzamy przez sito
Jadło i czytadłoobrodziła i to skłoniło mnie do poeksperymentowania z tym warzywem. Dotychczas rzodkiew lądowała w plasterkach na kanapce, ale z sałatą bardzo fajnie się skomponowała i z odpowiednim sosem smakuje bardzo sympatycznie. 1/2 główki sałaty 1/2 rzodkiewki Sopel lodu 1/3 puszki kukurydzy sos: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka majonezu Z podanych składników(...)przygotować sos. Sałatkę porwać na strzępy, rzodkiew zetrzeć obierakiem lub na tarce na grubych oczkach. Wszystko razem wymieszać z kukurydzą
Jadło i czytadłosól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej przygotować lody Natkę pietruszki pokroić i zgnieść(...)odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Przygotowujemy sałatę Musztardę, miód, sok z cytryny i olej dokładnie ze sobą mieszamy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na strzępy, dolewamy sos i mieszamy, najlepiej dłońmi, tak aby liście dokładnie pokryły się sosem. Wyjmujemy łososia z lodówki i nadziewamy go na patyki do szaszłyków. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy długie wałeczki
Jadło i czytadłoosób: 400 g świeżego łososia norweskiego 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej sól, pieprz cytrynowy natka pietruszki 300 g strączków groszku cukrowego (bardzo młodych bez łyka) Sos do groszku: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 50 g orzeszków nerkowca (lub inne) Ze strączków obciąć końcówki i gotować dokładnie 2 minuty w osolonej wodzie. Strączki muszą(...)można było zrobić kulki. Z łososia formujemy nieduże kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i grillujemy je z obu stron, na każdej stronie po ok 6-7 minut. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na talerzu rozkładamy stroączki groszku, polewamy sosem, układamy ciepłe pulpeciki z łososia i posypujemy orzeszkami
Jadło i czytadłowielką satysfakcją zamieniłam tradycyjne frytki ziemniaczane na frytki z dyni pieczone w piekarniku. Smaczne, zdrowe i oryginalne. Do tego ulubiony sos np. serowy z brandy i mamy przepyszną przekąskę. Na dwie porcje: ok. 0,5 kg dyni Hokaido lub piżmowej 3-4 łyżki oleju sól, zioła prowansalskie Sos: 1 opakowanie serka śmietankowego Almette(...)obrać ze skórki i pokroić w paski lub niewielkie cząstki, skropić oliwą, posolić i posypać ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać i upiec do miękkości w piekarniki (170 C). Składnik sosu dokładnie ze sobą wymieszać i podawać razem z frytkami
Jadło i czytadłopropozycja podania marchewki w nieco innej formie. Słodycz miodu i ostrość musztardy podkreślają delikatny smak marchewki, ukazując ją w nowej, ciekawej odsłonie kulinarnej. 2 duże marchewki sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka kropli sosu sojowego Marchewkę zetrzeć na obieraku na wstążki, z podanych składników przygotować(...)sos i polać nim marchewkę, delikatnie mieszając
Jadło i czytadłozasyca brzuszki :) Składniki - ryż biały ( 2 woreczki po 100 gr ) - duża pojedyncza pierś z kurczaka - pieczarki ( ok.30 dkg.) - pół czerwonej papryki - domowa wegeta, czosnek mielony,papryka czerwona mielona, sos sojowy, - śmietana 12% - mąka ok. 3 łyżki Wykonanie Ryż gotuję w osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu i zostawiam pod przykryciem, aby napęczniał. Pierś kroje w średniej wielkości kostkę, pieczarki(...)pierś, dodaję paprykę, mieszam, delikatnie podsmażam, następnie dodaję pieczarki. Zmniejszam ogień i czekam az pieczarki i papryka będzie lekko miękka i odparuje całą wodę. Doprawiam wegetą, czosnkiem, papryką i sosem sojowym. Wlewam śmietanę pomieszana z wodą i mąką. Mieszam i duszę jeszcze jakieś 3 minuty. Na talerze rozkładam porcje gotowanego ryżu, polewam przygotowanym sosem ( gulaszem ). Gotowe. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródWykonanie Mięso mielone podsmażam na rozgrzanej patelni teflonowej, mieszam, dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiam wegetą. Kiedy mięso jest lekko rumiane dodaje pomidory z puszki wraz z sosem, mieszam, doprawiam kminkiem mielonym i bazylią. W garnuszku rozrabiam śmietanę z łyżką mąki i wodą. Mieszaninę wlawam na patelnię z sosem mięsnym i gotuję jeszcze jakieś trzy minuty. Makaron gotuję(...)przepisu na opakowaniu, odcedzam wykładam na talerze i polewam obficie sosem mięsnym. Gotowe, smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródJeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a do sosu nie dodaję żadnych zagęszczaczy typu mąka, czy śmietana. Tak przygotowane żeberka są bardzo smaczne i delikatne, doskonale komponują się z lekkim sosem z marchewki, cebulki i dobranych przypraw. Składniki - żeberka wieprzowe paski(...)półplasterki cebulę, zmiażdżony czosnek, i wszystkie przyprawy. Duszę na wolnym ogniu do całkowitej miękkości. Podczas duszenia trzeba sprawdzać stan wody, jeśli za dużo odparuje dolewam uzupełniam. Na koniec sosu ma zostać około połowa i ma być dość gęsty. Żeberka podaję z ziemniaczkami purre i z dowolna surówką, bądź sałatką. U mnie dziś z surówką z kapusty pekińskiej : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/kapusta-pekinska-najprostsza-smaczna.html
Kuchnia z widokiem na ogródpiersi z kurczaka ( lub jedna podwójna ) - pieczarki 15-20 dkg. - śmietana 12% 4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone mięso, przez chwilę obsmażam do delikatnego zrumienienia, dodaję pieczarki(...)garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą i z mąką. Kiedy mięso i pieczarki są już mięciutkie ( trwa to około 10 minut ) wlewam rozrobioną śmietanę, mieszam i jeszcze chwilkę gotuję. Kiedy sos jest za gęsty dolewam w zależności od potrzeby trochę gorącej wody. Na koniec doprawiam do smaku sosem sojowym. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSałata zielona, końcówki ma lekko bordowe, listki małe, delikatnie w głębie zrolowane. W smaku powiem szczerze bardzo przypomina zwykła sałatę masłową. Ale warto przy okazji wypróbować :) Z pomarańczą i sosem winegret smakuje naprawdę wybornie. Oczywiście jeśli nie mamy dostępu do sałaty salanowa, można użyć każdej zielonej sałaty. Polecam:) Składniki - głowka sałaty salanova - pomarańcza na sos winegret - pól cytryny - musztarda delikatesowa(...)wyłożyłam na sałatę. Do małego słoiczka wlałam wyciśnięty sok z połowy cytryny, dwie łyżki oliwy, musztardę, sól i pieprz. Słoiczek zakręciłam i potrząsałam nim tak długo aż składniki sosu się połączyły. Powstałym winegretem polałam sałatę i tuz przed podaniem delikatnie wymieszałam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki ( dla 4 osób ) - pierś z kurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam(...)Kiedy zawartość patelni jest już miękka ( trwa to ok. 10 minut ) dolewam do niej śmietanę wymieszana z mąką. Całość gotuję, mieszając na wolnym ogniu, jeszcze ok. 3 minuty. Jeśli sos jest za gęsty można uzupełnić gorąca wodą. Makaron odcedzam rozkładam na talerze i polewam smacznym mięsno-pieczarkowo-paprykowym sosem. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogród