sosy - 72234 przepisów (strona:1544/4816)

Bucatini all'Amatriciana 135

przecież to jeszcze lato. Nie wypędzajmy go za szybko, tylko korzystajmy ze słońca i możliwości spędzenia czasu na świeżym powietrzu. A po spacerze polecam pyszny makaron. Lista niezbędnych składników sosu naprawdę jest krótka i ogranicza się do 4 X P : Pancetta, Peperoncino, Pomidory, Pecorino. Reszta, to już opcjonalne dodatki. Jak przy wielu tradycyjnych przepisach, tak i tutaj nie ma jednego(...)sposobu na przygotowanie sosu all'Amatriciana. Włosi spierają się, czy do tego dania należy dodawać cebulę, czy czosnek. Niektórzy dodają i jedno, i drugie. Na oficjalnej stronie miasta Amatrice znajdziecie taki przepis Nie ma w nim ani cebuli, ani czosnku lecz jest jeszcze odrobina wina. Ja znam wersję z zielona pietruszką, więc ją dorzuciłam. Polecam! . Składniki dla 4 osób

Pełny talerz
Domowa pizza na białym sosie! 192

miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.  Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy. SOS biały do pizzy: - 5 łyżek śmietany - 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej) - 1 ząbek czosnku - 1/4 szklanki białego wina - chili posiekane W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej(...)rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez 5-7 minut. Gotowym sosem smarujemy pizzę. Dodatki do pizzy możesz wybrać wedle własnego uznania ja użyłam: - ser żółty cheddar - czarne oliwki - pomidorki koktajlowe - kapary - żurawina w oleju Pizzę pieczemy w nagrzanym piecu przez 35-40 minut. Posypujemy rukolą, świeżą bazylią. Smacznego! Pyyyyyyszne

SMYKWKUCHNI
Żywność liofilizowana - farfalle w sosie szpinakowo-serowym :) 182

ramach współpracy z LYO FOOD jednym z posiłków jakie dostałam było farfalle w sosie szpinakowo-serowym . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam(...)przybrało normalnych kształtów. Bez obaw, nie wychodzi z tego żadna "paćka" czy jakaś półpłynna maź. Wszystko wygląda bardzo apetycznie, bardzo świeżo i naturalnie. Wyraźnie widoczny jest makaron i szpinakowy sos z dodatkami :)  Zapach: Danie pięknie pachnie, a zapach zachęca do konsumpcji. Czuć tylko naturalne składniki!  Podsumowanie: Pyszne, sycące danie o przyjemnym, naturalnym smaku i zapachu :) Jak najbardziej godne

Zdrowie na języku :P
Gofry z migdałami i olejem 222

Otrzymałam paczuszkę pełną bakalii od  Świadome Odżywianie , dziękuję ślicznie za to że mogę je przetestować. Dziś postanowiłam przygotować gofry z moim ulubionym sosem adwokatowym, a dodam że bardzo lubię gofry  i zamiast samej mąki , dodałam migdały i olej. Gofry z tymi produktami wyszły pyszne i bardzo chrupiące. Gofry z migdałami i olejem Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej(...)szkl migdały tarte 2- jajka 1- łyżeczka proszku do pieczenia 6- łyżek oleju Rapso szczypta soli 1- łyżka cukru sos adwokatowy Przygotowanie : Oddzielić żółtka od białek. Do miski wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i tartymi migdałami. Następnie dodać do mąki mleko, olej, sól i żółtka jaj i cukier. Zmiksować dokładnie składniki. Białka jaj ubić na sztywną pianę, delikatnie

Kuchnia Danusi
Na Świątecznym stole-Wielkanocne menu 160

oczywiście Święconka, pyszny barszcz biały z chrzanem, jajka faszerowane  na ciepło(zapiekane) i zimno z pastami (przepis podany wcześniej), pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulką, jajka w sosie wiosennym ( przepis podany wcześniej), jajka po szkocku (przepis podany wcześniej), pasztet świąteczny zapiekany, kiełbaska swojska biała, wędzona na gorąco, no i oczywiście pyszny świąteczny bigosik, sałatka gyros( przepis podany wcześniej(...)warzywa glazurowane(przepis podany wcześniej), modra kapusta na gorąco, surówka z marchewki z jabłkiem i ananasem, kapusta kiszona zasmażana,   rolady wieprzowe(przepis podany wcześniej), grillowana pierś kurczaka w sosie cytrynowym(przepis podany wcześniej),, medaliony w sosie serowym z zielonym pieprzu(przepis podany wcześniej), karkówka gyros(przepis podany wcześniej), sznycle z piersi kurczaka (przepis podany wcześniej), i jak znam życie

Kuchnia Beaty
Sałatka brokułowa z pomidorami, cebulą i jajkami 217

Sałatka brokułowa z pomidorkami, cebulą i jajkami, polana sosem jogurtowo-majonezowym. Bardzo smaczna i prosta do przyrządzenia. Poniższą sałatkę najlepiej przygotować na pojedynczych talerzach, ponieważ dzięki temu brokuły nie rozpadną się. Składniki na 2-3 porcje: 1 duży brokuł 100 g pomidorków koktajlowych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) 3 ugotowane na twardo jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka(...)części. Na talerzach układać różyczki brokuła, przekrojone pomidorki, cebulę, na samym wierzchu ułożyć obrane i przekrojone na 4 części jajka. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Na sam koniec polać sosem (w miseczce wymieszać jogurt naturalny z majonezem). Od razu podawać.  Sosem polać przed samym podaniem

Ugotować
Ossobuco, czyli gicz cielęca po włosku 163

brytfance podgrzewamy olej z przyprawami i obsmażamy mięso. Wyjmujemy mięso i w tej samej brytfance podsmażamy warzywa. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, wino, bulion, pomidory z puszki razem z sosem i tymianek. Do brytfanki wkładamy mięso, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. Przygotowujemy gremolatę, mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjmujemy mięso z garnka i wstawiamy w ciepłe(...)miejsce. Sos gotujemy jeszcze 10 minut bez przykrycia, żeby zgęstniał. Mięso przekładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy gremolatą. Podajemy z risotto

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy sos tatarski na Wielkanoc 132

szyneczka. Jeżeli chodzi o wypieki to też cudów nie było. Babka, sernik, ale małe, bo ile można zjeść. Zadałam to samo pytanie Małżowi. Oczywiście pod kątem jedzenia, jakżeby inaczej. Sos tatarski. Jest sos, są święta. Całam reszta może nie istnieć. Dzisiaj zapraszam Was na domowy sos tatarski. Podejrzewam, że przepis pochodzi jeszcze od Babci mojego męża, a może jest jeszcze

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka słodko-słona z sosem na bazie miodu i czosnku 291

truskawki    pół gruszki    1 pojedyncza pierś z kurczaka    ser feta    sól morska    pieprz świeżo mielony sos:    1 ząbek czosnku    1 łyżeczka miodu    1 łyżeczka musztardy    3 łyżki oliwy (oleju)    3 łyżki zimnej wody Przygotowanie:   Sos: Czosnek przecisnąć przez praskę(...)pokroić w ćwiartki, gruszkę w paski a fetę w kostkę. Na talerzu ułożyć szpinak baby na to truskawki, gruszkę oraz fetę. Na samą górę pierś z kurczaka, Całość polać sosem

Amatorka kuchenna
Sos serowo - brokułowy 208

zawsze mam na nie apetyt. Na brokuły muszę mieć dzień. ;-) Jako że z serem (choć tutaj użyłam jedynie serka topionego) tworzą połączenie idealne, podałam je w formie sosu. Pasuje do niego każdy rodzaj mięsa, można nawet całkowicie je wykluczyć a i tak będzie smacznie. Pulpety: 500g mięsa mielonego mała czerwona cebula 1 łyżeczka czerwonej papryki sól, pieprz do smaku jajko(...)łyżki bułki tartej  Sos 1 brokuł (500g)  2 średnie czerwone cebule 100g serka topionego o smaku cebuli  100g żółtego sera 200ml mleka sól, pieprz 1. Przygotowujemy pulpety: cebulę drobno kroimy, mieszamy z mięsem, papryką, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Formujemy malutkie kulki, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy

Szefowa kuchni
Jajka w sosie musztardowym 127

Jajka w sosie musztardowym   Składniki:   jajka (ilość wg własnego uznania) 1/4 kostka masła (50 g) 2-3 łyżki mąki musztarda sarepska szczypiorek do dekoracji sól, pieprz     1. Jajka ugotować na twardo (najlepiej do garnka wlać zimną wodę i od razu umieścić jajka; od momentu wrzenia wody gotować maksymalnie 4 minuty). 2. Przygotować zasmażkę tj.: na patelni(...)rozpuścić masło (50 g), następnie dodać mąkę i wszystko ze sobą wymieszać. Chwilę gotować, aby zasmażka lekko zgęstniała. W międzyczasie można podlewać gorącą wodą. Do przygotowanego sosu dodać musztardę. Przyprawić do smaku. 3. Ugotowane jajka obrać, podzielić na połówki. 4. Połówki jajek ułożyć na talerzu, polać sosem musztardowym i posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepiej podawać z ziemniakami

Ugotować
Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym 127

Pyszne, miękkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające się w ustach.  Składniki: 1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki) 2 małe cebule 1 ząbek czosnku odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć) 1 czerstwa bułka pszenna 1 jajko sól(...)pieprz mąka do obtaczania olej sos: 50 ml mleka 50 ml śmietany 30% 1 mały koncentrat pomidorowy 1,5-2 szklanki wody 1. Czerstwą bułkę zalać gorącą wodą. W międzyczasie mięso umyć i zmielić w maszynce na średnich oczkach. Gdy bułka napęcznieje, odsączyć z niej wodę i dodać ją do mielonego mięsa. Przygotowaną masę przyprawić solą, pieprzem i prażoną cebulką

Ugotować
Sałatka z krewetkami II 672

Kolejna odsłona sałatki z krewetkami (inny przepis na  sałatkę  z krewetkami). Jak dla mnie idealne połączenie - mięso z krewetek i dużo warzyw zalanych sosem koperkowo-ziołowym. Składniki: 250 g dużych krewetek pół główki sałaty lodowej 2 garście rukoli 1 pomidor 1/2 sztuki długiego ogórka kilka rzodkiewek sos koperkowo-ziołowy sól, pieprz sok z cytryny masło 1 ząbek czosnku(...)dodać rukole oraz "potartą" sałatę lodową. Następnie dodać pokrojonego pomidora (najlepiej sparzyć go wrzątkiem i pozbawić skórki), posiekanego na półplasterki ogórka (polecam go obrać) i rzodkiewki. Przygotowane składniki zalać sosem koperkowym (wcześniej trzeba go rozrobić w odrobinie wody i oliwy). 3. Następnie warzywa przemieszać ze sobą, a na sam wierzch ułożyć przesmażone krewetki

Ugotować
Karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym 285

Miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach - karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym. Świetny pomysł na niedzielny obiad. Składniki: 1/2 kg karkówki 1 cebula sól, pieprz przyprawa do gulaszu  śmietana 30% olej do smażenia Mieso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem, a także przyprawą do gulaszu. Przyprawione kawałki mięsa włożyć do miski, zalać odrobiną oleju(...)zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około 1 godzinie wyjąć mięso, w szklance rozrobić 3 łyżki mąki z 1/2 szklanki śmietany i odrobiną sosu z garnka. Przygotowaną zawiesiną zaciągnąć sos. Na sam koniec ponownie włożyć kawałki mięsa z karkówki i dusić jeszcze około 15-20 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką

Ugotować
Polędwica wieprzowa w sosie pieczarkowym 137

Miękka, aromatyczna i bardzo delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie cebulowo-pieczarkowym. Idealnie komponuje się z rozmarynem i suszoną bazylią. Danie obiadowe warte wypróbowania. Składniki: 1 sztuka polędwicy wieprzowej (około 500 g) 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz kolorowy ostry (mielony) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki oliwa z oliwek lub olej(...)lekko złoty kolor. Na sam koniec dodać 2 szklanki wody i gotować pod przykryciem około 30 minut. Pod sam koniec dodać przesmażone warzywa i jeszcze chwilę gotować. Przygotowany sos posmakować i ewentualnie przyprawić.   W międzyczasie do ½ szklanki wody dodać mąkę i śmietanę. Wszystko ze sobą połączyć i powoli wlać do gotującego się sosu. Polędwicę podawać pociętą na dosyć grube

Ugotować