Pyszny kurczak w delikatnym sosie z dodatkiem serka mascarpone. Takiego kurczaka możemy podać z różnymi dodatkami, u mnie kasza bulgur z makaronem vermicelli. składniki: 500 g piersi z kurczaka 250 g serka mascarpone 250 g pieczarek 1 cebula sól pieprz 1 łyżka masła natka pietruszki 1 łyżeczka mąki ryżowej kasza bulgur z makaronem vermicelli Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę(...)pokrojoną cebulę i pieczarki. Wszystko dusić ok 5 minut, do smaku doprawić sola i pieprzem. Następnie dodać serek mascarpone i dusić aż składniki będą miękkie ok 10-15 minut. Sos zagęścić odrobiną mąki ryżowej. Gotowy sos podawac z ulubionymi dodatkami posypany natką pietruszki
Monia miesza i gotujeSKŁADNIKI na jedną porcję: Sałata: -Sałaty, najlepiej różne rodzaje -Stek z tuńczyka-1 -oliwki czarne, u mnie suszone- kilka -pomidor- 1 -czerwona cebula- 1 -kapary- kilka -anchois- 2 filety Sos: -oliwa z oliwek- 4 łyżki -ocet jabłkowy- 1 łyżka -tymianek świeży- mała łyżeczka -przetarty czosnek- 1 ząbek -sól -pieprz Jajko marynowane: -jajko -szafran -sól -czerwony pieprz Przyjemność -białe wytrawne wino(...)białko. Stek z tuńczyka posól, popieprz i usmaż na patelni grillowej, minuta z jednej strony powinna wystarczyć. Pokrojonego pomidora, cebulę, oliwki, sałatę, posiekane anchois wymieszaj, odłóż na bok. Przygotuj sos, po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Na sałaty połóż stek i jajko marynowane, dopraw sosem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Loliskładniki na sos: 4 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 łyżki sera żółtego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku świeżo mielony pieprz suszona ostra papryka sól wykonanie: Ser żółty ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie(...)układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy noża robimy delikatne nacięcia wzdłuż każdego z boków ciasta (tworząc mniejszy prostokąt). Na środku każdego ciasta rozsmarowujemy po jednej łyżeczce sosu, układamy plasterek salami, ćwiartki pomidorków oraz oliwki. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 20 min. Po upieczeniu dekorujemy listkami bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz olej przyprawa do pizzy ser żółty Sposób wykonania: 1. Drożdże rozpuszczamy z połową ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką(...)mleka. Odstawiamy, aż podrosną. 2. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 3. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem . 4. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem. 5. Pieczarki wykładamy na ciasto posmarowane sosem. Całość posypujemy lekko przyprawą
Kuchnia domowa AniCottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)widelcem paseczki. Tak przygotowaną zapiekanę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez 25 minut. Podawać bezpośrdenio po przygotowaniu, polane np. sosem pieczeniowym. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Mięso mielone, wołowe można zastąpić innym gatunkiem np. drobiowym, wołowo-wieprzowym czy wieprzowym, przy czym do oryginalnej cottage pie dodaje się mięso wołowe. Mięso wołowe
Gospodyni Miejskaanalizować dalej, przedstawiam przepis na proste, smaczne danie - taki kulinarny "must have" każdego mięsożercy. Składniki (na 3 osoby): 6 plastrów schabu środkowego (grubości ok 1 cm) 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek i rozmaryn (ja miałam suszone, ale świeże(...)pewnie o niebo lepsze) chili w płatkach Przygotowanie: Umyte plastry schabu traktujemy tłuczkiem - jak na zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy, posolony i popieprzony plaster schabu. Na koniec obsypujemy przetartymi
Kuchnia po mojemućwiartka) z kurczaka 1 golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą(...)łyka. Gdy lekko zmiękła dorzuciłam pokrojoną w paski marchew. Na sam koniec wrzuciłam pora i paprykę jako, że one gotują się najkrócej. Kiedy warzywa były miękkie wrzuciłam mięso Sos zaprawiłam odrobiną mąki. Podałam z kluskami , które sprawiły, że zarówno mi jak i Mężowi, który też nie przepada za potrawką - smakowało i to nawet bardzo. Może dlatego, że tym razem
Kuchnia po mojemuLollo lub Rzymskiej) 1-2 ogórki konserwowe 1/3 ogórka zielonego kilka plastrów pomidora 2 plasterki sera żółtego kilka plastrów cienko-krojonej cebuli łyżka prażonej cebulki Składniki na magiczny sos (mała miseczka): 2 łyżki majonezu 2-3 bardzo drobno posiekane korniszony 1 mała łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebuli 1 łyżeczka musztardy stołowej szczypta czosnku suszonego kilka kropli octu winnego 1/2 łyżeczki(...)końca). Układamy w niej ser i cebulę i zapiekamy chwilę w piekarniku. Do ciepłej, chrupiącej bułki wkładamy liść sałaty i układamy pokrojone wcześniej warzywa. Wkładamy gorącą parówkę. Zalewamy sosem powstałym z wymieszania powyższych składników. Posypujemy prażoną cebulką (opcjonalnie) i gotowe. Dodatkowo., przed włożeniem warzyw można posmarować bułkę musztardą. Czynnikiem, który robi różnicę i totalnie odmienia hot - doga jest sos. Jest
Kuchnia po mojemuSkładniki (dla 4 osób): niewielka pierś z kurczaka 5 połówek brzoskwiń z zalewy 5 plastrów ananasa z zalewy 4 łyżeczki konfitury z żurawiny lub borówki leśnej 1/2 butelki sosu egzotycznego Heinz olej do smażenia (mała ilość) sól, pieprz po ok. 50 ml zalewy z brzoskwiń i ananasa Przygotowanie: Umytą pierś z kurczaka podzielić na kotlety. Mięso zbić delikatnie. Posolone(...)oprószone pieprzem kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Na każdym kotlecie kładziemy plaster ananasa. W "dziurkę" nakładamy po łyżeczce wytrawnej konfitury. Przykrywamy połówkami brzoskwini. Podlewamy sosem. Kroimy do niego po trochu owoców i podlewamy odrobiną syropów. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa - bez jego odwracania. To Mama pierwsza zaserwowała to danie mi i moim przyjaciółkom - na moje osiemnaste urodziny. Kiedy
Kuchnia po mojemudomowa wersja pysznej kanapki w wykonaniu mojego Męża - specjalisty od domowych fast - foodów. Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy(...)odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni wypasionej spożywamy z frytkami i zagryzamy pozostałymi stripsami by w pełni
Kuchnia po mojemuukinia to niesamowite warzywo. Przy odrobinie wyobraźni można z niej wyczarować lekkie i czarujące dania. Dowodem na to może być ten malowany wiosenną zielenią makaron. Podany z aromatycznym sosem z sezamowej pasty tahini, pachnący kuminem, cynamonem i czosnkiem. Do tego idealnie komponujące się orzechy włoskie i dodające pikanterii płatki chili. Spaghetti z cukinii możecie się raczyć podczas wiosennych wypraw(...)dacie się mu uwieść? Składniki (na 1 porcję) : 1 duża cukinia 1 łyżeczka płatków chili (lub 1 świeża papryczka) garść orzechów włoskich, posiekanych i podprażonych na patelni sól Sos tahini: 1 łyżka pasty tahini 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki wody duża szczypta cynamonu duża szczypta kuminu świeżo mielony czarny pieprz Umytą
Food Squarewkomponuje. Składniki (2 porcje): 1 dojrzałe (!) awokado 1 mango 5 truskawek 20 g orzechów włoskich (waga bez łupinek, około 5 sztuk) 1 łyżeczka ziaren sezamu (5 g) Cytrynowy sos winegret: 1,5 łyżki oleju, najlepiej nierafinowanego (15 g) 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszaj (jeśli robisz(...)shakera) 2. Awokado i mango obierz, pokrój na plasterki. 3. Pokrój truskawki, również na plastry 4. Sezam i pokruszone orzechy delikatnie podpraż na suchej patelni 5. Owoce wymieszaj, polej sosem, posyp sezamem i orzechami. Najlepiej zjeść od razu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Powiedz dietom nieŁososiem - Składniki: Ciasto: (na ok. 3 spody) 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oleju łyżka cukru łyżeczka soli sos pomidorowy (passata) sól, pieprz, oregano ok. 250 g łososia wędzonego ok. 100 g oliwek ok. 30 g kaparów (jeśli lubimy) ok. 100 g żółtego sera (np. edamski, gouda(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą soli i niewielką ilością pieprzu oraz oregano. Pizzę posypujemy startym żółtym serem, mozzarellą i pokrojonym w kostkę serkiem pleśniowym. Następnie wykładamy oliwki i kapary (możemy także
Słodka StronaUwielbiam sos tysiąca wysp. Często przygotowuję go do sałatek, zapiekanek czy pieczonego mięsa. Tym razem upiekłam w nim chrupiące skrzydełka. 1 kg skrzydełek Przyprawa do mięs 3 łyżki pikantnego keczupu 3 łyżki majonezu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól Pieprz Skrzydełka myjemy, dokładnie oczyszczamy i przyprawiamy w przyprawie do mięsa(...)miseczce dokładnie mieszamy keczup, majonez, cukier, ostrą czerwoną paprykę, drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki (u mnie cała noc). Po tym czasie mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 190*C pod przykryciem przez 35 minut, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5-10 minut
VioletoweKucharzenienauczyłam swojego syna, który radzi sobie z ich pieczeniem od 10-tego roku życia, więc sami już się domyślacie, że trudności ani skomplikowania nie będzie. Tym razem postanowiłam sprawdzić sos teriyaki, który nadał im ciekawego smaku, ale również sprawił, że udka po upieczeniu ładnie się błyszczą. Mam nadzieję, że widać to na zdjęciu :) No dobra, pogadałam sobie, a teraz przejdę(...)poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 2 osoby: 2 udka z kurczaka czosnek niedźwiedzi miód sos triyaki różowa sól himalajska (na co dzień używam wyłącznie takiej) pieprz młotkowany z kolendrą papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję
Blondynka Gotuje