mleka sojowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 duży dojrzały banan pół szklanki cukru 0,5 kg rabarbaru (z czego 200 g do sosu) na sos: 3 łyżki cukru łyżka mąki ziemniaczanej 200 g rabarbaru szklanka mleka sojowego Przygotowanie: Suche składniki łączymy w dużej misce, a w drugiej rozgniatamy banana i mieszamy z mlekiem(...)dosyć gęste. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej (ja zawsze smażę na kokosowym maśle rafinowanym), smażymy na złoty kolor po oby stronach (3 minuty co najmniej każda). A teraz sos: do małego rondelka wrzucamy rabarbaru, zasypujemy cukrem i dusimy, aż całkowicie zmięknie (max 10 minut). Podlewamy połową mleka, resztę mleka łączymy z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając dodajemy
greenscarfporcję) garść liści sałaty lodowej 5-6 listków świeżej kolendry 5-6 małych listków świeżej bazylii 1 pomidor średniej wielkości 1 ser typu Camembert z zielonym pieprzem sos: 1/4 łyżeczki sosu sojowego 1/4 łyżeczki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki octu jabłkowego szczypta kolorowego czosnku w proszku szczypta pieprzu świeżo zmielonego Przygotowanie: 1. Sałatę porwać na mniejsze cząstki i ułożyć(...)talerzu 2. Pomidory pokroić w łódeczki i położyć na sałacie. 3. Przygotować sos: zmieszać wszystkie składniki dokładnie i polać równomiernie po sałacie. 4. Na grillu upiec ser. Po kilka-kilkanaście minut z obu stron, by skórka była zarumieniona a wnętrze było płynne i miękkie. Można również użyć opcjonalnie patelni grillowej/grilla elektrycznego bądź w ostateczności zwykłej patelni bądź piekarnika. 5. Kłaść
KreatywnePinyposmarowanego olejem piekarnik nagrzać na 180 C, termoobieg, 2 poziom - piec 20 minut, następnie przełączyć na grilla i piec jeszcze 15 minut, zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 10 minut SOS: jogurt wymieszać z sosem tzatzyki Prymatu i startym na tarce grubsze oczka ogórkiem zielonym i posiekanym szczypiorkiem kotlety są pyszne, mało tłuste i smakują na ciepło i na zimno(...)sosem jogurtowym................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięNajczęściej sos tatarski podajemy do wędlin i jajek. Ja natomiast bardzo lubię go też jako dodatek do kiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka razy w roku. N ajczęściej robię z go z podgrzybkami i tym razem wykorzystałam pyszne podgrzybki marynowane z firmy Nasza Chata . Firma oferuje do sprzedaży smaczne i aromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich(...)drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki by sos się schłodził a smaki się przegryzły. *W zależności jak gęsty chcemy sos regulujemy dodaniem majonezu i śmietany
Ala piecze i gotujeprosty sposób przygotować fajny sos śliwkowy? Nic prostszego i zajmie ci dosłownie 5 minut! Jego idealny, głęboki i słodki smak sprawdzi się świetnie do grillowych potraw i codziennego mięska. Polecam wszystkim tym, którzy lubią szybko i smacznie. Składniki: 100 g konfitury śliwkowej 1 sos pieczeniowy jasny Sposób przygotowania: Sos pieczeniowy rozmieszaj w 200 ml zimnej wody. Podgrzewaj na wolnym ogniu
Wielki apetytogórek / 1 cucumber 1 marchewka / 1 carrot 1 rzodkiewka / 1 radish mix sałat / mix lettuces 1 pomidor / 1 tomato 4 tortille / 4 tortillas starty parmezan / grated parmesan sos pomidorowy / tomato sauce wykałaczki / toothpicks Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: ok. 15 min, ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Ogórka dokładnie myjemy, suszymy(...)parmezan ścieramy na tarce. Potem lekko podsmażamy tortille na patelni. Najpierw na tortilli układamy sałatę, potem kilka plastrów pomidorów i rzodkiewki. Następnie kładziemy ogórka i marchewkę. Wszystko polewamy sosem i serem, zawijamy tortillę i spinamy ją wykałaczkami. Podobnie postępujemy z pozostałymi tortillami i kładziemy je na paszce do pieczenia. Tortille wkładamy do rozgrzanego piekarnika (150 stopni) na około 15 minut
Projekty ze smakiemjest idealnym przepisem na delikatne kruche mięso indycze. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: 1 filet z indyka 2 marchewki 1/2 pora 1/4 selera (korzeń) 1 czerwona papryka 2 łyżki sosu sojowego zioła typu rozmaryn , tymianek , majeranek słodka proszkowana papryka olej do smażenia 2 szklanki wody WYKONANIE Filet z indyka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plastry, wrzucamy do miski(...)Zalewamy sosem sojowym , posypujemy ziołami, papryką. Zostawiamy na 2-3 godziny. Po określonym czasie obsmażamy plastry indyka i wrzucamy do naczynia, w którym będziemy "dusić" mięso. Podlewamy 1 szklanką wody. Nakrywamy i dusimy na małym ogniu ok 30 min. Obieramy marchewkę, seler i kroimy w kostkę. Pora kroimy w talarki. Paprykę kroimy w kostkę lub paski. Warzywa wrzucamy
W kuchennym oknie Ewyczasem przyzwyczaiłam się zabierać ze sobą ciepły posiłek do pracy, dlatego szukam ciągle nowych pomysłów jak je urozmaicić. Tym razem wykombinowałam potrawkę rybną z ryżem i warzywami w sosie pomidorowym, doprawioną moim ulubionym curry. Składniki na 1-2 porcje: 1 torebka ryżu parboiled lub ryżu brązowego Garść mrożonych warzyw np. meksykańskie Sól 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku ½ czerwonej(...)papryki 15 dag dowolnej ryby ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki curry Szczypta cayenne 150 ml passaty pomidorowej 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rybę pokrojoną w kostkę i warzywa podsmażyć na łyżce oleju, w trakcie smażenia dodać sos sojowy, a następnie wlać passatę. Doprawić słodką papryką, cayenne oraz curry. Wymieszać z ugotowanym
Fabryka pomysłówPrzepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Dzikowiec od kuchni i muszę przyznać że wyszło faktycznie fantastyczne. Tuńczyk miał byc w sosie własnym, jak się okazało w lodówce znalazł się jedynie w zalewie pomidorowej, postanowiłam go użyć... był tak dobry że zawsze będę go wykorzystywac do pizzy... Ciasto 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko(...)około 10 minutach wyrabiania, ciasto nadaje się do rozwałkowania. Ciasto układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Ja zrobiłam 2 okrągłe pizze, można zrobić jedną dużą kwadratową. Na ciasto nakładamy sos (przepis poniżej) oraz składniki wedle własnych upodobań, pieczemy 20 - 30 minut w temp 190 stopni. Sos pomidorowy do nasmarowania ciasta: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu bazylia oregano
Kuchenne aromatymasła 30 ml zimnej wody 2 szczypty soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz 3 duże pory 30 dag pieczarek 6 plastrów szynki 2 łyżki masła sól pieprz Sos 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka 20 dag tartego żółtego sera 2 żółtka kucharek sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie ciasta Do miski wsypujemy mąkę, sól(...)doprawiamy do smaku solą i pieprzem, czekamy aż wyparuje woda, następnie dodajemy pory i dusimy na małym ogniu do miękkości. Farsz wykładamy na szynkę ułożoną na cieście. Przygotowanie sosu Do garnuszka wlewamy mleko zostawiając cześć (około 0,5 szkl.) na rozrobienie z mąką, do mleka wkładamy masło, przyprawy, całość zagotowujemy, do gotującego się mleka wlewamy naszą zasklepkę, powstałą
Kuchenne aromatygotowe placki tortilli 30 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka groszku kilka liści sałaty sól, pieprz olej do smażenia Sos ketchupowo - majonezowy 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu Sposób 1. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, chwile podsmażamy, dodajemy mięso mielone, roztarty ząbek czosnku(...)sól, pieprz, całość smażymy. Kiedy mięso jest już gotowe dodajemy fasolę oraz groszek pozbawione zalewy. Podsmażamy jeszcze chwilę. 2. Przygotowujemy sos - mieszamy ketchup z majonezem. 3. Na patelce podgrzewamy placki tortilli, każdy smarujemy sosem, kładziemy liście sałaty oraz nadzienie, zawijamy i podajemy
Kuchenne aromatyduża cebula 4 łyżki przecieru pomidorowego 30 dag cienkiej parówki 20 dag żółtego sera startego na tarce słodka papryka majeranek sól pieprz dodatkowo: mąka i woda do zagęszczenia sosu Sposób Makaron penne gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju, po chwili dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz parówkę. Po paru minutach dorzucamy rozgniecione(...)pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy 3/4 szkl wody, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy 15 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagezczamy mąką rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości wody. Sosem polewamy makaron, całośc posypujemy startym żółtym serem
Kuchenne aromatypodanych składników na ciasto wychodzi mniej więcej 10 okrąglutkich pizzerek. Ciasto 30g drożdży 270ml letniej wody 450g mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Sos 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy zioła prowansalskie (wedle uznania) Dodatki 4 cebule 20 dag pieczarek 20 dag ulubionej wędliny 30 dag żółtego sera pieprz, oregano(...)dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, dodajemy oliwę, wlewamy rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy do momentu kiedy zrobi się elastyczne, gotowe zostawiamy do podrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos, poprzez połączenie przecieru z oliwą i ziołami prowansalskimi. Następnie kroimy cebulę w pióra i podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojone w talarki pieczarki, szynkę kroimy w plastry. Ciasto podzielić
Kuchenne aromatyPyszne babeczki czekoladowe z płynnym środkiem, smakują obłędnie. Babeczki ułożone na sosie adwokatowym. Uważać przy pieczeniu babeczek, jeżeli będziemy piec za długo, środek nie będzie płynny. Podawać zaraz po przygotowaniu. Babeczki z wypływającą czekoladą Składniki: masa czekoladowa gorzka czekolada Goplana 60 % - 90 g masło - 50 g masa jajeczna jajka - 2 szt żółtka - 2 szt cukier -7 łyżek(...)czubkiem mąka - 5 łyżek szczubych dodatkowo cukier puder do posypania sos adwokat masło do formy kakao do oprószenia foremek dekoracja motylki z czekolady Sposób przygotowania: Foremki silikonowe wysmarować rozpuszczonym masłem, obsypać kakao. Do garnuszka połamać gorzką czekoladę, dodać masło, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Całe jajka wybić do miski, dodać żółtka i cukier, dokładnie zmiksować. Następnie do jajek dodać ostudzoną
Kuchnia DanusiFaszerowana papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka SKŁADNIKI: kilka papryk flexum świeży lub mrożony szpinak mięso mielone z indyka czosnek sól, pieprz, bazylia, oregano,węgierska pista, zioła prowansalskie sos pomidorowy Papryki umyć, odciąć kapelusze i wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory(...)skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi. Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem około 20 minut, następnie zdjąć przykrywkę i zapiekać kolejne 10 minut do zarumienienia się skórki papryki. Smacznego
MarciochaKucharzy