staram się dorównać oryginałowi. Składniki 1 opakowanie mixu sałat 300 g piersi z kurczaka 1 pomarańcza 4 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryki sól sos musztardowo - miodowy ( tu przepis ) Pierś kurczaka myjemy i nacieramy ziołami prowansalskimi, ostrą papryką oraz solą. Wstawiamy do lodówki. Najlepiej będzie, kiedy pierś zamarynuje się kilka godzin wcześniej, aby dobrze(...)której układamy od zewnątrz najpierw krąg z plastrów pomarańczy, a na nich krąg z plastrów kurczaka. W ten sposób zapełniamy całą miskę. Całość posypujemy prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem musztardowo - miodowym. Zosia podaje sałatkę na dużym, kwadratowym talerzu - pomarańcze i kurczak ułożone są w rzędach. Według przepisu Zosi sałatkę można podać z sosem vinaigrette. Pomarańcze pochodzą z Azji
My Chcemy JeśćSałatę lodową łączymy z różnymi składnikami. U mnie dzisiaj głównym składnikiem smakowym będzie serek typu bałkańskiego. Poza tym rożne świeże warzywa i sos jogurtowo - majonezowy. Pychotka. SKŁADNIKI: 1 główka sałaty lodowej 2 zielone ogórki 3 średnie pomidory 1 cebula czerwona 1 cebula szalotka 5-6 rzodkiewek 1 opakowanie serka typu bałkańskiego Na sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu(...)kawałki. Warzywa płuczemy i kroimy w dużą kostkę Na dno salaterki wkładamy sałatę i mieszamy z warzywami. Na wierzch posypujemy kosatkami sera bałkańskiego. W oddzielnym naczyniu mieszamy składniki sosu. Przed podaniem polewamy sałatę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie EwyUwielbiam kurczaka. Tym razem przyrządziłam go z sosem bolońskim. Wyszedł niezwykle aromatyczny i pomidorowy. Dodatek zblendowanych pomidorów dodatkowo wzbogaca jego smak. A przyprawy nadają niepowtarzalnego smaku i aromatu. Składniki: 1 kg udek drobiowych Przyprawa do kurczaka 1 sos boloński Amino 3 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 2 łyżki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku(...)naczyniu. Pomidory nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 6 minut i zrywamy skórkę, środek wykrawamy. Pomidory blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć
VioletoweKucharzeniepropozycja dla wszystkich znających spaghetti tylko z czerwonym sosem bolognese. Kremowa konsystencja i aksamitny smak dania odwołuje się do najlepszych tradycji kuchni włoskiej. A dodatek topionego serka idealnie komponuje się z prostotą i niezwykłością tej potrawy :) Składniki - 40 dag makaronu spaghetti - 4 plasterki szynki - 3 żółtka - 250 ml śmietany 18% - mleko - serek topiony - sól, pieprz - zioła prowansalskie Drogi internauto - jeżeli(...)chrupiąco. Żółtka wymieszać z śmietaną. Do małego garnuszka wlać 4 łyżki mleka i 4 łyżki wody, podgrzać. Do ciepłego mleka dodać serek topiony i powoli rozpuścić, uzyskując kremowy sos. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, nie studzić. Gorący makaron wymieszać z śmietaną, doprawić sola, pieprzem i szczyptą ziół prowansalskich, dodać ciepły sos serowy, całość dokładnie wymieszać
Świat Smakustarter. Składniki: 100 gramów kaszy jęczmienny pęczak 1 nieduża cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka koperku garść liści natki pietruszki Sos: 8 łyżek stołowych oleju lnianego 1 łyżka stołowa miodu 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku Wykonanie: Pęczak po dokładnym(...)przecisnąć przez praskę czosnek. Po wystudzeniu pokroić cukinię oraz papryki na drobniutką kostkę, następnie połączyć z przestudzoną kaszą. Dodać pozostałe składniki. Do małego słoiczka odmierzyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i mocno potrząsnąć. Dodać sos do sałatki. Bon appetit
Garniec Magaliewięcej i więcej przepisów tego typu. Bon appetit! Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki oregano 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta(...)przypadku cukinii, przypalone będą gorzkie i niesmaczne. Skórkę z orzechów należy obrać, cześć (jak u mnie) można zostawić, dodaje to dodatkowego smaku sałatce. Kolejno przygotować sos - do małego słoiczka dodać wszystkie składniki, następnie zamknąć słoiczek i energicznie potrząsnąć. Do sałatki pasuje też zwykły winegret na bazie cytryny - jednak ten, który ja podaję, wybitnie tutaj pasuje
Garniec Magaliewątróbek. Przepisu nie pamiętam i dlatego zapisuję tutaj inspirację tamtą pastą. Składniki : 500 g wątróbki indyczej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu garść żurawin sos z pieczeni (u mnie sos z pieczenia szynki ) Wątróbkę gotować ok. 30 minut w wodzie z dodatkiem przypraw. Długość gotowania jest zależna od tego, czy z nakłutej wątróbki nie wycieka krew(...)Wątróbkę wyjąć i ostudzić. Zmiksować w malakserze, stopniowo dolewając sos z pieczeni (ok. 150 ml), by masa była kleista i mogła się smarować na pieczywie. Pod koniec miksowania dodać żurawiny. U mnie są zmielone delikatnie, by było je widać. Podawać na pieczywie np. z rzodkiewkami, ogórkiem kiszonym, korniszonami itp. Przechowywać w lodówce w przykrywanym pojemniku
Weekendy w domu i ogrodziejest idealnym pomysłem na leniwe drugie śniadanie, słodki obiad, podwieczorek albo deser! Taka zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa! Świetnym dodatkiem do niej jest delikatny kokosowy sos jogurtowy – to taka kropka nad I, która sprawia, że ciężko wstać od talerza! Koniecznie spróbujcie! CIEKAWOSTKA! O mleko od jakiegoś czasu toczy się „spór”. Pić(...)jajko – 4 szt * cukier – 5-6 łyżek DODATKOWO: * truskawki, maliny – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos – ok. 50 g KOKOSOWY SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny – 100 ml * mleko kokosowe – 100 ml * cukier puder – 1 łyżka * wiórki kokosowe – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Kaszę jaglaną 2x płuczemy, zalewamy mlekiem, dodajemy 2 łyżki
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby doprawić jeszcze sosem sojowym, papryką
Gaździnka warzysię kończy, więc nie prześpijcie ich! Można jeść je na milion sposobów. My proponujemy szybki numerek – tartę. Można je też podawać duszone, smażone lub gotowane, z szynka parmeńską, sosem holenderskim lub berneńskim, fetą, jajkiem sadzonym. Cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia… Tylko patrząc na szparagi, lepiej trzymajcie ją na wodzy… Składniki: pęczek białych szparagów płat łososia 1 łyżka masła(...)szczyptę soli, mieszacie ponownie. Ciasto rozwałkowujecie, wykładacie na wysmarowaną masłem formę do tarty (możecie ją posypać dodatkowo otrębami albo płatkami owsianymi), wykładacie na nie szparagi, łososia i zalewacie sosem. Pieczecie w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, aż brzegi tarty będą zarumienione, a sos zwiąże składniki. Ubieracie się w krótkie spodenki i białe koszule. Tartę studzicie i idziecie zjeść
GRUBY WAŁEKkuminu. Zawdzięczamy ją angielskim kolonizatorom, którym łatwiej było przetransportować przyprawy w takim właśnie stanie. Jednak tradycyjne curry to po prostu sposób przyrządzania potraw, których wspólnym mianownikiem jest gęsty, aromatyczny sos. I nie ma znaczenia czy jest to sos jogurtowy, pomidorowy czy na bazie mleka kokosowego. W Indiach i Tajlandii bazę sosu stanowią przyprawy, często w postaci pasty, którą przygotowuje się
Smakowity Blog Kulinarnysmaczna. W założeniu miała być z koperkiem lecz zamiast koperku w domu była pietruszka i tak oto przez przypadek powstała pyszna kapustka z pietruszką. Smakowitości niewątpliwie surówce nadał sos Składniki: 1/2 główki średniej młodej kapusty 1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego 4 łyżki oliwy z oliwek świeżo mielony pieprz sól(...)mnie 1/2 łyżeczki) młoda kapusta sos surówka Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i drobno poszatkować. Natkę pietruszki drobno pokroić. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać (do rozpuszczenia się miodu), dodać pietruszkę. Poszatkowaną kapustę polać sosem, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na 5 - 10 minut do połączenia się smaków. Taka surówka jest pyszna sama lub jako dodatek do obiadu
Kuchcik gotujelubi daje zwykly ser żółty lub wędzoną oscypkę też będzie -przyprawy- sól, pieprz ziołowy u mnie od Skworcu , dodatkowo bazylia i kolendra -3 ząbki czosnku -1 mała cebula Na sos -pół szklanki majonezu -pół szklanki pikantnego ketchupu -2 lyżki sosu chili -odrobina soku z cytryny -sól i pieprz do smaku U mnie dodatkowo olbrzymie oliwki z pestką, ktore przyjechały(...)powinna być gęsta. Dodać ser. Wrapsy podgrzać, nałożyć farsz, zwinąć w rulon, u mnie złożone w qerollte. Posypac serem i zapiec 10 min. W 180 stopniach. Podawać z sosem Smacznego
Z Kuchni Do KuchniDorsz z mleczkiem kokosowym i ananasem to danie idealne dla smakoszy lekko słodkich obiadów. Aromatyczny sos, ugotowany dorsz … i całość podana z ryżem basmati. Naprawdę smaczne połączenie składników :) Poniższe danie jest idealne na piątkowy obiad i ponadto przygotujecie je w niecałe 30 minut. Jeżeli macie ochotę na inne dania z rybami to kliknijcie tutaj. Składniki(...)patelni rozgrzać masło i przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać mleczko kokosowe oraz przyprawy (szczyptę trawy cytrynowej, suszonego imbiru i curry). Całość gotować na małym ogniu. Gdy sos lekko się zagęści to dodać pokrojonego na mniejsze kawałki ananasa oraz kawałki dorsza. Całość skropić sokiem z cytryny. Gotować jeszcze kilka minut (najlepiej na małym ogniu). Rybę najlepiej tylko
Ugotowaćtylko pojawią się truskawki, zabieram się do przygotowania , różnych ciast, knedli i koktajli. Knedle z truskawkami Składniki: Nadzienie: truskawki - 750 g cukier - 1 łyżka Sos : śmietana 24 %- 150 ml ser biały - 2 łyżki cukier - 2 łyżki Ciasto ziemniaczane : ugotowane ziemniaki - 1 kg mąka pszenna - 320 g mąka ziemniaczana - 2 łyżki sól - szczypta jajka - 1 szt Sposób przygotowania: Nadzienie: Truskawki(...)obrać z szypułek, umyć, osączyć. Wymieszać truskawki z cukrem. Sos: Śmietanę przelać do miski, dodać cukier i ser, zmiksować. Ciasto ziemniaczane: Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto. Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę. Knedle wrzucić do wrzącej
Kuchnia Danusi