młode średniej wielkości cukinie 1/2 szklanki kaszy Bulgur garść pestek dyni 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka ryżu basmati 2 duże marchewki sok z połowy cytryny cukier pieprz, cayenne, estragon, sos sojowy Zaczynamy od zagotowania wody i zrobienia jednej szklanki bulionu warzywnego. Do miseczki wsypujemy 1/2 szklanki kaszy i zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 25 min, aż woda się(...)uprażeniu drobno rozgniatamy lub siekamy nożem. Czas na przygotowanie farszu. Kaszę bulgur mieszamy razem z papryką i pestkami dyni. Dodajemy cayenne, estragon, pieprz i skrapiamy odrobiną sosu sojowego. Farsz nakładamy do cukiniowych kubeczków i układamy na blaszce posmarowanej oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20 min. Tutaj jedna uwaga, możecie to zrobić w dwóch wersjach. Jedna
vegetanienaszej kuchni. Nie zapomnimy wspaniałej jadłodajni z Wrocławia nazywanej "VEGA", może bywaliście w niej na początku lat 90-tych. Hehe wspaniałe były tam gołąbki z ryżem i grzybami z sosem grzybowym, nie mówiąc o kotletach ziemniaczanych. Kto pamięta ręka do góry :) Istnieje nadal, jednak teraz prywatna lecz wciąż wegetariańska. Tak więc postaramy się przypomnieć Wam kilka takich fajnych dań(...)średnie ziemniaki 1 duża pietruszka 1 duża marchewka 1 średnia cebula 1 por (liście) 2 ząbki czosnku 1/2 średniego selera 1 i 1/2 bulionu warzywnego w kostce majeranek, pieprz, sos sojowy, ostra papryka Nastawiamy garnek ok. 3 litrowy i wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, niech się gotuje. W tym czasie obieramy selera, pietruszkę, marchewkę, cebulę, czosnek. Selera kroimy na większe
vegetanielimonki i papai z dodatkami korzennymi. Nie bardzo mieliśmy pomysł na niego i od razu nas natchnęło, że do sera typu camembert będzie idealny. Do tego dołożymy jakiś ostry sos i surówkę, i obiad gotowy :) Zobaczcie jak sobie z tym poradziliśmy. Okazało się, że to mega proste danie do zrobienia w 40 min. Super :) Nie trzeba spędzać godzin w kuchni(...)Kiedy ciasteczka pieką się robimy surówkę. My zrobiliśmy z kapusty pekińskiej, rzodkiewki, pomidorów, kukurydzy i papryczki chili. Wymieszaliśmy warzywa z oliwą, sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Kiedy ciasteczka są gotowe podajemy na gorąco z ostrym sosem chili. Bardzo polecamy to danie, bo wyszło PRZEPYSZNIE, tak właśnie, pisane dużymi literami, bo na to zasługuje. Zróbcie je w swoich domach
vegetanieduży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków, mogą być w mundurkach. Przeciskamy je przez praskę, dodajemy do wcześniej rozgniecionej widelcem fasoli. Ważne, aby była rozgnieciona, a nie blendowana, bo nie ma to być(...)uwielbiamy jej smak. Jeśli nie chcecie zbyt ostrego farszu to dodajcie 4-5 krążków papryczki. Farsz mieszamy, dodajemy przyprawy i całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę i po zagotowaniu wrzucamy pierogi. Po wypłynięciu
vegetaniewyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe
vegetanieinna 1/2 kłącza świeżego imbiru 1/4 szklanki pestek z dyni garść rodzynek płatki owsiane jogurt naturalny garam masala, kurkuma, kardamon, kmin rzymski, curry, kolendra, tymianek, zielona pasta curry, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia w kostkę bakłażana i posypania go solą, aby wydobyć niepotrzebną goryczkę. Odstawiamy i kroimy w tym czasie paprykę, cebulę, seler naciowy w grubą kostkę. Jeśli macie ananasa(...)nada nam to dodatkowy fajny smak. Wszystko razem dusimy na niewielkim ogniu, aż bakłażan zmięknie. Na koniec dodajemy garść płatków owsianych i 1 dużą łyżkę jogurtu. Jeszcze tylko skrapiamy sosem sojowym do smaku. Chwileczkę jeszcze dusimy, aby curry zgęstniało dzięki płatkom owsianym i podajemy z ryżem basmati oraz surówką. Nasza surówka to: sałata rzymska, pomidory, kukurydza, szczypiorek, pieprz
vegetanieczasie pieczarki kroimy w półplasterki, a kalarepę w słupki typu zapałka. Włączamy piekarnik, aby nagrzał się do 200 C. Kiedy piekarnik nagrzewa się mamy czas na przygotowanie sosu. Do rondla wlewamy ok. 300 ml śmietanki i zagotowujemy ją. Dodajemy do niej szklankę żółtego sera, cały topiony serek, ścieramy sporo gałki muszkatołowej. Delikatnie gotujemy do momentu kiedy sery rozpuszczą nam się(...)całkowicie. Teraz dodajemy lubczyk, pieprz i tymianek. Chwileczkę jeszcze gotujemy i na samym końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu
vegetanieczerwona i żółta 1 duża marchewka 1 puszka cieciorki 1 puszka białej fasoli 2 średnie czerwone cebule 1 średniej wielkości burak 300 ml passaty pieprz, ostra papryka, majeranek, bazylia, sos sojowy, sos chili Proponujemy wersję nieco szybszą do zrobienia. Czyli nie będzie to taki 100% eintopf :), ale ważniejszy jest czas przygotowania. Tak więc zaczniemy od wstawienia ziemniaków w osobnym garnku(...)plasterki. Rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy warzywa do lekkiego przesmażenia. Kiedy warzywa lekko przesmażą się wlewamy passatę i zmniejszamy ogień pod patelnią. Dodajemy przyprawy, cieciorkę i delikatnie skrapiamy sosem czyli. Przykrywamy warzywa niech się duszą. W tym czasie ziemniaki kroimy w półplasterki. Ziemniaki powinny być nie do końca ugotowane. Kiedy warzywa będą już kruche dodajemy ziemniaki i białą fasolę
vegetaniepęczka świeżej kolendry kilka czarnych oliwek pieprz oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente, przelewamy oliwą i dobrze mieszamy, aby nie sklejał się, jeśli jeszcze nie zdążycie zrobić sosu. Sos przygotowuje się niezwykle szybko. Kroimy selera w kostkę, por również w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy na nią seler, por oraz słonecznik(...)przez ok. 3-4 minuty i dodajemy całą puszkę pomidorów. Dusimy wszystko do miękkości i na koniec obficie posypujemy pieprzem, dodajemy pokrojone oliwki i posiekaną kolendrę. Mieszamy i przelewamy sos do makaronu. Podajemy i zachwycamy się wspaniałym smakiem :) Życzymy smacznego ! Pozdrawiamy
vegetanietortilla 1 czerwona duża papryka 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 średnich pieczarek 1/2 opakowania sera gorgonzola 2 łyżki kukurydzy tarty żółty ser oliwa z oliwek pieprz cayenne, tymianek, pieprz, sos sojowy Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, ale nie zbyt małą. Szpinak myjemy, pozbawiamy twardszych łodyżek i dobrze odsączamy na sicie. Na dużej patelni przesmażamy pieczarki, paprykę, aby zmiękły(...)koniec wrzucamy szpinak, aby się lekko zblanszował. Przyprawiamy dobrze cayenne, pieprzem, tymiankiem i lekko skrapiamy sosem sojowym. Na samym końcu do farszu dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola i mieszamy z warzywami. Wykładamy farsz na połowę placka tortilla. Składamy go na połowę i kładziemy na rozgrzanej suchej patelni, aby się przypiekł z obu stron. Powtarzamy czynność ze wszystkimi
vegetaniezrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na odrobinie oliwy. Kiedy seler zeszkli się dodajemy do niego szpinak, który wcześniej obraliśmy z twardszych łodyżek. Chwilę razem przesmażamy(...)szpinak zmięknie. Przekładamy do miski i dodajemy rozdrobniony twaróg. Dodajemy przyprawy i skrapiamy sosem sojowym. Farsz powinien być dość ostry. Na koniec przeciskamy czosnek i dodajemy żółtko. Wszystko jeszcze raz dobrze mieszamy. Białka nie wyrzucamy, bo będzie potrzebne do posmarowania bułeczek. Wracamy do ciasta ! Na pewno już dobrze wyrosło, więc przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na niezbyt cienkie. Tniemy
vegetanieciasto francuskie 1 duży koper włoski (fenkuł) 1 duży por 1 mała młoda cukinia 1 garść słonecznika 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek bazylia, oregano, pieprz, sos sojowy, sezam, czarnuszka Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy wraz ze słonecznikiem na oliwie z oliwek, aż zmiękną. Doprawiamy pieprzem, sosem sojowym, bazylią. Ciasto francuskie wykładamy na blachę posmarowaną oliwą(...)kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski, paprykę, cebulę i jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję, polewamy oliwą z oliwek, skrapiamy sokiem z limonki. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje przed podaniem możemy dolać nieco wody mineralnej. Możemy zrobić wersję
vegetanieryżowego i nakładamy łyżką niewielkie ilości ciasta tworząc placuszki. Smażymy z obu stron i podajemy na ciepło. Choć na zimno też są super :) Placuszki podajemy z cukrem pudrem, polewamy sosem czekoladowym lub karmelowym. Możemy dodać bitej śmietany. Generalnie możemy podawać do nich naprawdę wiele kombinacji słodkich sosów. Świetnie smakują np. z jogurtowym sosem owocowym. Wymyślajcie wiele wersji, a najciekawszymi podzielcie
vegetaniepuszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety sojowe wrzucamy na ok. 7 minut do zagotowanego bulionu warzywnego. Następnie wyciągamy i po przestygnięciu kroimy w kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a selera w zapałki. Następnie(...)przez praskę czosnek oraz całą puszkę czerwonej fasoli, również dobrze wypłukanej z zalewy. Dobrze wszytko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy, aby smaki przeszły sobą. Na sam koniec lekko skrapiamy sosem sojowym, wrzucamy kukurydzę. Mieszamy i wyłączamy ogień. Jeśli lubicie lub chcielibyście chili bardziej przypominające gulasz, możecie dolać jeszcze ok. 150 ml passaty. Będzie wtedy więcej sosu. My chili podaliśmy
vegetaniepietruszki 1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 szklanka ryżu błyskawicznego 1/4 szklanki słonecznika łuskanego 1 łyżeczka pasty sambal oelek 4-5 suszonych pomidorów cząber, oregano, pieprz, ostra papryka, sos sojowy, sezam, czarnuszka Marchewkę i pietruszką obieramy i kroimy w kawałki, a następnie wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy, aż będą kruche. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie płuczemy cieciorkę, obieramy(...)kroimy w kawałki czosnek. Wszystko wrzucamy do głębszego naczynia. Dodajemy cząber, sambal oelek, ostrą paprykę, pieprz, sos sojowy. Teraz dodajemy ugotowaną marchewkę i pietruszkę. Wszystko blendujemy na gładką masę. Po dokładnym zblendowaniu wsypujemy ryż błyskawiczny i słonecznik. Dobrze mieszamy i wtedy masa powinna nam fajnie zgęstnieć. Całość przekładamy do małej foremki wyłożonej folią. Dobrze rozprowadzamy masę dociskając. Na wierzch posypujemy
vegetanie