Każdy czasem lubi zjeść coś pożywnego :) Fajnym pomysłem na obiad jest ta właśnie propozycja. Jestem świadoma tego, że nie każdy lubi gotowanego kurczaka, ale podanie go z sosem beszamelowym to naprawdę smaczne połączenie :) Przepis na sos beszamelowy ---> TUTAJ Składniki: ok 1kg ziemniaków duża podwójna pierś z kurczaka natka pietruszki cebula średnia cukinia 2 papryki (żółta i czerwona(...)rozgrzana Oliwę i pod przykryciem dusimy ok 5 minut. Doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawiamy do smaku. Dusimy jeszcze ok 10 minut na małym ogniu. Kurczaka podajemy z sosem beszamelowym, posypanym świeżą pietruszką, uduszonymi warzywami i potłuczonymi, ugotowanymi ziemniakami :). PYCHOTA
ChilliJemyPiątek, piatunio :) Tuńczyk się kłania :) Duży plus - szybko i smacznie :) Składniki: 20dag makaronu puszka tuńczyka w sosie własnym 1 cebula puszka pomidorów krojonych łyżeczka koncentratu pomidorowego pół papryki czerwonej natka pietruszki kiełki do posypania sól, pieprz, bazylia 20dag żółtego sera Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Paprykę i cebule drobno kroimy. Dusimy przez 5 minut w garnuszku. Dodajemy tuńczyk z sosem(...)pomidory i od czasu do czasu mieszając dusimy kolejne 5 minut. Dodajemy koncentrat, pietruszkę i przyprawy. Sos wykładamy na makaron, posypujemy startym żółtym serem i kiełkami. SMACZNEGO
ChilliJemyDzisiaj stwierdziłam, że mam ochotę na coś pieczonego, ale i wiosennego. Stąd pomysł na sałatkę :) Składniki: 2 pomidory papryka czerwona duża czerwona papryka sałata Sos: 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki soku z cytryny pieprz, sól bazylia, zioła prowansalskie, oregano 5 ziemniaków umytych, ale nie obranych ze skórek duża pierś z kurczaka bułka tarta mleko + jajko Przygotowanie: Wszystkie(...)składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy. Ziemniaki kroimy w ósemki. Kurczaka kroimy na małe części. Obtaczamy w jajku połączonym z mlekiem i w drugiej kolejności w doprawionej ziołami bułce tartej. Mięso i ziemniaki wykładamy na formę z papierem do pieczenia. Wstawiamy na 20-25 minut do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. W tym czasie kroimy warzywa. Sałatę myjemy
ChilliJemykróluje szparagami. Skoro mają wszyscy, mam i ja :) Zapraszam Was na wersję pomidorową szparagów :) Składniki: Pęczek szparagów białych pierś z kurczaka cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany(...)czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki, a na nieumytej patelni dusimy pod przykryciem szparagi i cebulę. Po kilku minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i pół szklanki wody. Przyprawiamy do smaku
ChilliJemyroku, uwielbiam kurki i uwielbiam Ciocię Halinę za ich dostarczenie :) Zapraszam Was na wersję kurkowo- obiadową. Składniki: 40dag kurek 2 duże piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 4 łyżki sosu sojowego 400ml śmietany 18% łyżka cytryny duża cebula makaron spaghetii natka pietruszki sól, pieprz oliwa bazylia, zioła prowansalskie, papryka ostra, oregano Przygotowanie: W miseczkę wlać 2 łyżki oliwy. Dodać sól(...)wymieszać. Umyte i osuszone piersi z kurczaka zapanierować i zostawić pod przykryciem na ok godzinę. Piekarnik rozgrzać do 160stopni i piec przez 4o minut. Po 20 minutach podlać piersi sosem sojowym. Kurki umyć delikatnie i obgotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę razem z 3 ząbkami czosnku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić czosnek z cebulką. Delikatnie podsmażyć
ChilliJemymiękkości. Pod koniec duszenia, wsypać pozostałą cebulę. Pieczarki przełożyć do garnuszka z pulpetami i razem gotować. W międzyczasie posiekać koperek i połączyć go ze śmietaną i odrobiną soli. Zaprawić sos (jeżeli nie będzie gęsty to należy rozrobić 3 łyżki mąki z zimną wodą i delikatnie wlać do sosu, ciągle mieszając). Doprawić do smaku. Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Nie tłuc(...)jedynie kilka razy potrząsnąć garnkiem. Posypać koperkiem i polać gotowym sosem. Pychota
ChilliJemyjedna czerwona papryka ok 10pomidorków koktajlowych 10 czarnych oliwek pół bakłażana pół cukinii garść ziaren słonecznika 100g kaszy jaglanej 3 łyżki oliwy kostka rosół z kury Knorr 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku W miseczce łączymy ze sobą kostkę rosołową Knorr z oliwą. Na końcu dodając przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sos sojowy. Umytą pierś z kurczaka(...)Pomidorki kroimy na pół, tak jak paprykę. Sałatę rwiemy. Na talerz wykładamy sałatę, na którą wykładamy kasze jaglaną oraz warzywa. Kurczaka kroimy w plastry i posypujemy słonecznikiem. Skrapiamy odrobina sosu sojowego. Do marynaty warto dodać łyżeczkę soku z cytryny (jeżeli ktoś nie lubi można pominąć ten zabieg). Smacznego
ChilliJemyRyby są zdrowe - tak mówi każdy rodzic do swojego dziecka. Ale czy każde dziecko lubi rybę? Ryba w sosie śmietanowo koperkowym to alternatywa dla tych, którzy średnio przepadają za tradycyjnie podana rybą z patelni. Zdrowym dodatkiem do naszej rybki są frytki prosto z pieca, ale nie ziemniaczane, ale te selerowe. Zakochanie gwarantowane :) Polecam :) Składniki: 5 dużych płatów ryby(...)pozostawiamy je bez odmrażania). Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej sól, pieprz i drobno posiekany koperek. Mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Wlewamy 3 łyżki sosu na dno naczynia i układamy delikatnie rybę. Zalewamy ją sosem smietanowym i wstawiamy do rozgrzanego do 190stopni piekarnika na pół godziny. Seler obieramy i myjemy. Kroimy go na grube talarki
ChilliJemyBardzo lubię schab, ale najbardziej bliski memu sercu jest w różnych sosach. Mięso duszone jest wtedy miękkie i rozpływa się w ustach. Zdecydowanie to moja ulubiona jego postać. Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad. Składniki: kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów(...)minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory i ścieram na tarce papryczkę chilli. Dodaję do bulionu. Do miski wlewam śmietanę i delikatnie solę. Dolewam do sosu i duszę kolejne 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z kaszą na ciepło. Pycha
ChilliJemyBardzo lubię tradycyjne spaghetti bolognese, ale czasem dobrze jest troche urozmaicić stare przepisy. Dzisiaj makaron spaghetti podano na talerzu z sosem pomidorowym, grillowanym kurczakiem i żółtym serem. Szybkie w zrobieniu, sycące i bardzo aromatyczne. Polecam :) Składniki: 50dag makaronu spaghetti puszka pomidorów krojonych bez skórki garść świeżej bazylii natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 20dag sera żółtego duża pierś(...)przelewamy do niedużego rondelka. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i liście bazylii. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oraz papryką. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę do sosu. Po ok 5 minutach odstawiamy do lekkiego przestudzenia i blendujemy na gładką masę. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy lekko solą, pieprzem oraz papryką i grillujemy z każdej strony. Ser żółty
ChilliJemysmakują również. Jeżeli lubicie delikatne mięso ryby, nie smażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki(...)rozpuszamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie z masłem drewniana łyżką. Powoli małymi partiami dolewamy mleko cały czas mieszając, aby nie powstawały grudki. Pod koniec, gdy sos nam zgęstnieje dodajemy gałkę muszkatałową, sól i pieprz do smaku. Odstawiamy na ok 5 minut i zalewamy warzywa. Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni
ChilliJemywykorzystać kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :) Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej w woreczku ( ja użyłam Lubella ) 100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki(...)pszennej cukier waniliowy 2 łyżki cukru Sos: 25dag truskawek 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka cukru pudru Przygotowanie: Przygotowanie placków zaczynamy od ugotowania w lekko osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce. Do masy
ChilliJemypieprz, sól, łyżka stołowa vegety łyżka ostrej musztardy (u mnie idealnie sprawdziła się przyprawa do skrzydełek ognistych kamisa, polecam!) 3 ząbki czosnku, majonez, jogurt typu bałkańskiego, sól, koperek - na sos czosnkowy (opcjonalnie ogórek wężowy starty na dużych oczkach, wymieszany z sosem wyżej > cacyki ;) ) Cebule, natkę i czosnek drobno siekamy ( w przypadku tego ostatniego można przecisnąć przez praskę). Przerzucamy(...)patyki, by łatwiej było mi przewracać je na grillu, jednak nie jest to konieczne. Pieczemy/smażymy na patelni do zrumienienia, by w środku były soczyste, ale nie surowe. Na sos czosnek lepiej sprasować, będzie gładszy. Przeciśnięty mieszamy z trzema łyżkami majonezu, trzema jogurtu oraz szczyptą soli i posiekanym koperkiem. Polewamy nim gorące kotleciki i zjadamy ze smakiem! Po tym daniu
Kuchenna Kontrrewolucyachorwackie Ćevapčići , co dziwić nikogo nie powinno. ;) dla trzech osób: pół kilo mieszanego mięsa mielonego 4 ząbki czosnku duża cebula łyżeczka ostrej papryki w proszku 2 łyżki ciemnego sosu sojowego garść tarkowanego, słonego sera, najlepiej wędzonego (u mnie resztki oscypka ;) ) só, pieprz olej do smażenia Mięso rozdrabniamy ręką i dorzucamy do niego drobno posiekane - cebulę oraz czosnek i tarowany(...)Wsypujemy paprykę, odrobinę soli i sos sojowy, po czym dokładnie wyrabiamy mięso ręką przez kilka minut. Masę odstawiamy do lodówki na godzinę. Gdy przejdzie przyprawami, kładziemy ją na talerz i rozpłaszczamy na grubość około 2 centymetrów, po czym przekładamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy kilka minut. Gdy jedna ze stron już się zrumieni, przekładamy kotlet na talerz lub pokrywkę
Kuchenna Kontrrewolucyadodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu jest sporo, próbujemy z zasmażką do skutku. Przed podaniem(...)talerzu układamy placek, w który wlewamy całkiem dużą ilość sosu, po czym "zamykamy go" i ewentualnie polewamy ostrym keczupem/śmietaną. Żółte pomidory.. moje ulubione
Kuchenna Kontrrewolucya