już nie używam soli, jednak możecie doprawić nią wg uznania. Pokrojony w kostkę chleb podlewamy mlekiem, obtaczamy w parmezanie i bez tłuszczu podsmażamy na patelni. Na wierzch naszej zupy wykładamy grzanki i posiekaną pietruszkę. SMACZNEGO
BaRepasPotrzebujemy: 3 piersi z kurczaka 500 g pieczarek dużą śmietanę do zup i sosów pół cebuli sól, pieprz i majeranek Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem i na patelnię z lekko rozgrzanym olejem :) W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę, a pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w paseczki. Kurczaka smażymy tak aby się nie zarumienił
Kolejny blog o gotowaniujest na to szybki sposób, na przykład kiedy mamy wczorajszy rosół. Potrzebujemy: rosół lub bulion warzywny - przepis klik 200g przecieru/koncentratu pomidorowego 3 duże łyżki śmietany 12% lub do zup i sosów Bulion podgrzewamy, kiedy będzie ciepły olewamy 3 łyżki do kubka. W kubku mieszamy pół słoiczka przecieru z odlanym bulionem i śmietaną. Taka mieszankę wlewamy do garnka i dokładnie
Kolejny blog o gotowaniuPonownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować jeszcze ok 8-10 minut aż makaron się ugotuje, doprawić jeszcze do smaku jak potrzeba. Gdy makaron będzie już ugotowany zupę zestawić z ognia i dodać jogurt. Wymieszać i od razu nakładać na talerze i podawać
Monia miesza i gotujesumie nie przepadam za zupami typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę
Moje domowe kucharzeniemojej rodzinie tradycją było gotowanie rosołu w Niedziele. Ba, miał on nawet swoją nazwę - "Nieśmiertelnik". Przez kilkanaście lat mieszkania z rodzicami tydzień w tydzień zupa z kury, co ostatecznie wyrobiło u mnie taki odruch Pawłowa, i ż nawet na weselu przed rosołem spadam do kibla. Sam jakiś czas temu postanowiłem zapoczątkować inną tradycję u siebie w domu- Niedzielne Chilli
ClauditteMissCookingkoperek i pietruszkę siekamy. Dodajemy wszystko do garnka. zalewamy kefirem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do smaku dodajemy jajko na twardo szczypiorek i ogórka kiszonego :) UWAGA: Zupa powinna odstać kilka godzin w lodówce przed podaniem. Smacznego
ClauditteMissCookingprzyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam na 2-2,5 litrach wody. Wszystkie składniki oprócz mięsa zmiksowałam na papkę- krem. Do smaku: natka pietruszki jogurt naturalny prażone pestki dyni styryjskiej (dostępne w lidlu
ClauditteMissCookinglitry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli
ClauditteMissCookingostra papryke. Gotować do miękkości kapusty. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować do ich miękkości. Na koniec posiekaną cebulę podsmażyć na boczku, oprószyć mąką, dodać trochę wywaru z zupy i wlać do całości ciągle mieszając
ClauditteMissCookingminut paprykę i pomidory. Obrane pomidory i paprykę wrzucamy do multicookera na 10 minut przed końcem pracy programu i ponownie zamykamy. Po wyciągnięciu pora całość miksujemy blenderem. Zupę podałam z razowym makaronem i brukselką
ClauditteMissCookingukładu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji. Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel. Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała
ClauditteMissCookingDzisiejsza propozycja zupy pomidorowej, a właściwie pomidorowego kremu, jest odmianą zimową, czyli nie na świeżych pomidorach, tylko z kartonika. Letnia wersja pomidorowej jest tutaj . Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowygroszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod p okrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa. Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i.... Smacznego Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę
Gaździnka warzykawałki i dodać do wody. Przyprawić li stkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu . Gotować na małym ogniu. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze z 5 min. Dodać chrzan i wcisnąć czosnek, wymiesz ać. W razie potrzeby doprawić. Za bielić śmietaną, ugotować jajka na twardo
Gaździnka warzy