kapusty kiszonej, 1 opakowanie kostka rosołowa, 2 sztuki liść laurowy, 2-3 sztuki ziele angielskie, 5-6 ziaren koncentrat pomidorowy, 2 łyżeczki vegeta, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka Przygotowanie Zupa powstała przypadkiem z gotowej, przyprawionej już surówki jaką można kupić praktycznie w każdym supermarkecie. Miało być coś dietetycznego i tylko to się nadało. U mnie surówka z dodatkiem kukurydzy, marchewki
Gotowanie moimi oczamiwrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki
Gotowanie moimi oczamiJest ulubioną zupą mojego syna Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 30- 40 dag pieczarek Średni por 2-3 serki topione w kostce Holland 2 kostki rosołowe 2 płaskie łyżki ziół prowansalskich Sposób przygotowania Do garnka wlewamy 2 – 2,5 l. wody., dodajemy kostki rosołowe, gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , smażymy na patelni i wsypujemy do gotującej się
Darcia w kuchnilaurowy, ziele angielskie i warzywa. Gotować 10 minut. Obgotowane niemki pokroić w paski, dodać do wywaru wsypać łyżkę przyprawy do flaków, gotować jeszcze 30 minut. Przygotować zasmażkę. Dodać do zupy, zagotować. Doprawić magi i mielonym pieprzem. Flaczki były pyszne
Darcia w kuchnigotujemy do miękkości. (skrzydełka wyjmujemy , nie będą nam potrzebne a bulionu powinno być tyle aby był na równi z warzywami) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Kiedy zupa lekko przestygnie dokładnie ją blendujemy na gładki krem. (wcześniej należy wyłowić liścia laurowego i ziele angielskie) Krem doprawiamy do smaku jeszcze sosem sojowym jeśli zachodzi taka potrzeba. I gotowe! ;-) podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Mocno aromatyczna zupa, z dodatkiem imbiru i chilli, rozgrzewa w mroźne i zimowe dni. Ostatnio często znajduje się w moim menu. Dzięki soczewicy jest naprawdę pełnowartościowym i pożywnym daniem. Pełnym witamin i składników mineralnych. Z pomidorami, imbirem i pietruszką daje niepowtarzalne połączenie. Jest szybka w przygotowaniu i nigdy się nie nudzi. Polecam:) Składniki dla 4 osób: 150g czerwonej soczewicy
Kuchnia Pani Wiosnysię malutkie. Zapraszam Cię dziś do mojej kuchni :) ukradłam ją mamie... Ona zawsze wszystkim się podzieli. Wiesz, że możesz na nią liczyć, bezgranicznie. Bo ma dobre serce. Wegetariańska grochówka. Zupa inna niż zwykle. Kremowa, lekko słodka, pełna warzyw i bez mięsa. Polecam! Zmiany są pyszne! Składniki na 5 porcji: 400g grochu łuskanego 2 średnie marchewki 1 mały seler 1 duża
Kuchnia Pani Wiosnypachnieć”. Tym najmłodszym też należy się trochę radości z fajnego jedzenia w tym dniu. I właśnie z myślą o tych najmłodszych zrodził się u mnie pomysł na banalnie prostą zupę dyniową z na Halloween :) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut + czas potrzebny na ugotowanie dynii Składniki: 0,5 litra rosołu Ok. 200g dyni ( nie oczyszczonej) Makaron dla 2 dzieci
Kolizje SmakówWitamy! Pewnie myślicie - czemu pijana?! Odpowiedź jest bardzo prosta. Moni podkręciła smak zupy białym winem wytrawnym. Wyszło przepysznie i do tego bardzo zdrowo i rozgrzewająco. Tak dla przypomnienia, alkohol z wina wyparowuje, a zostaje sam aromat. :) Kto ciekawy, niech sprawdzi naszą wersję. A więc... Do dzieła! Składniki: na około 2 - 3 porcje około 600 g dyni 1 marchew
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoRozgrzewająca zupa na jesienne chłody Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu. Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) . Dynia ta była
Grunt to przepis!pieprz do smaku. Oraz mleko kokosowe .Kiełbase kroimy w kostke.Patelnie rozgrzewamy i na gorąca wrzucamy kostki kiełbasy ,smażymy do zarumienienia Ciepłe kostki kiełbasa nadziewamy na patyczki saszłykowe. Wlać zupę do miski, umieścić łyżeczkę śmietany .Posypać serem ,zarumienionymi ziarnami kolendry,oraz kielbaskami na patyku
w mojej kuchnimalutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka podpowiada nam po polsku co wybrać
Right Behind The Kitchenminut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiacie solą, pieprzem i majerankiem. Zupa pewnie mocno zgęstnieje po pewnym czasie, więc jedzcie, póki jest gorąca
GRUBY WAŁEKWszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. 2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
Kto ugości moich gości?utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.