już prawie jesień, niestety. Lato zawsze jakoś tak szybko mija... Gdy zatem wrócimy do domu już takim raczej zimniejszym wieczorem to mam doskonały sposób na rozgrzanie się. Pikantna zupa marchewkowa z imbirem. Jest mocno imbirowa, lubię taki smak. Porządnie rozgrzewa i pozostawia w ustach przyjemny posmak. Jest w niej moc! 2 litry wywaru warzywnego 800 g obranej marchwi 2 średnie
Marder&Marder Manufactureosobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy z usmażonym serem feta. Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko
Marder&Marder Manufacturemaggi Z marchwi, pietruszki, pora, selera, przypraw i lubczyku przygotowujemy wywar warzywny. (warzywa myjemy, obieramy, wrzucamy do zimnej, posolonej wody, gotujemy do miękkości) Gdy wszystkie warzywa są już miękkie, zupę przecedzamy. Kalarepy i ziemniaki kroimy w małą kostkę, przesmażamy na maśle z posiekaną cebulą. Przerzucamy do garnka z płynem i gotujemy około 15 minut (wskazane, by ziemniaki się rozgotowały). Szybko
Kuchenna Kontrrewolucyawarzywną przyprawę i sporą ilość pieprzu. To samo zrobiłam w tym wypadku. Podajemy przykładowo z czosnkowym pieczywem, jak również z pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką, wrzuconymi do środka zupy
Kuchenna Kontrrewolucyawersji obecnej, ze zdjęcia, ponieważ kiedyś zrobiłam prawdziwy, dobowy kapuśniak rosyjski i przyznam, że żaden nie może się z nim równać. Niektórzy podają go ze śmietaną... ja nie zabielam zup. Tracą one dla mnie cały urok i smakują już wyłącznie śmietaną. Zawsze jednak posypuję je świeżą, posiekaną natką pietruszki
Kuchenna Kontrrewolucyagarnka lekko wyprofilować do zewnątrz, dzięki czemu dobrze się przelewa płyny z takiego garnka. Minęło trochę czasu odkąd trafił w moje ręce, musiałam go przetestować w różnych warunkach :) Gotowanie zup, duszenie warzyw, oczywiste, że jest idealny. Ale świetny jest do smażenia konfitur! Mogę coś o tym powiedzieć, gdyż właśnie skończyłam przerabiać na konfitury 30 kg truskawek. Zwykle konfitury przygotowywałam
Blondynka Gotujeczęsto podajemy tę wersję kapuśniaku ze słodkiej kapusty, dlatego jest to doskonały pomysł na zupę wiosenną i zimową, pożywną i sycącą, warto skorzystać z tej propozycji! Składniki: 0,5 kg żebra wędzonego 3 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera 1 por mała główka włoskiej kapusty 4 ziemniaki pół łyżeczki pieprzu ziołowego parę ziarnek kminku liść laurowy, parę ziaren ziela angielskiego
kgwjanczewoSmaczna, orzeźwiająca zupa owocowa. Idealna na upalne dni. Składniki: 1 dojrzały arbuz, 2 litry mleka, 1 łyżka masła, 1 łyżka maki, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Arbuz obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Następnie ugotować, odcedzić i przetrzeć. Na maśle podsmażyć mąkę, wlać mleko wymieszać i zagotować. Dodać przetarty arbuz, przyprawić do smaku i rozlać na talerze
Tradycyjna Kuchniaszaleństwach weekendowych czas na normalny obiad.Będzie zupa, pyszna, gorąca i pożywna. Można ją zmiksować na krem lub zostawić w tradycyjnej postaci. Ja wolę krem a jaką Wy zrobicie to już Wasz wybór :-) Składniki: 1 por 2 ziemniaki 1 marchewka 50 g serka topionego sól, pieprz ok. 2 litry rosołu przepis tu łyżeczka majeranku
pieprzny smaczekpierwszy ogień idzie więc wegańska knajpa w Warszawie (ul. Hoża 62) - W GRUNCIE RZECZY . W GRUNCIE RZECZY Adres: ul. Hoża 62, Warszawa Odwiedzona: 15 listopada 2014 Zjedliśmy tam zupę-krem z marchewki i ananasa. Doprawiona płatkami migdałów. Była bardzo dobra i sycąca. Kolejnym daniem był kotlet z soczewicy z ziemniaczkami, surówką i pietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły
Bananowe PoleKiedy byłam mała stanowczo odmawiałam jedzenia zupy dyniowej. - Bo to nie jest pomidorowa - mówiłam. Po latach zdecydowałam się własnoręcznie ugotować dyniowy krem. Okazał się pyszny! Składniki 1 dynia hokkaido 1 marchewka 3 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek sól świeżo mielony pieprz 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka szczypt chilli Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy
My Chcemy Jeśćposłuży do dekoracji. Ziemniaka odlewamy z wody i dodajemy do zielonego groszku. Gotujemy razem jeszcze 5 minut. Całość blendujemy i przyprawiamy solą i obficie świeżo mielonym pieprzem. Słonecznika prażymy. Zupę nalewamy do głębokich talerzy lub misek. Dekorujemy groszkiem i ciepłym prażonym słonecznikiem. Zielony groszek jest bogaty kwas foliowy i błonnik, który poprawia pracę układu trawiennego. Zawiera witaminy z grupy
My Chcemy JeśćTego danie chyba nikomu nie trzeba reklamować! Chłodnik litewski to moja ulubiona wiosenna zupa. Świetnie orzeźwia, czaruje kolorem i smakuje wybornie. Składniki: 1 litr zsiadłego mleka 400ml jogurtu greckiego 2-4 jajka pęczek botwinki z buraczkami pęczek koperku ogórek wężowy sok z 1/2 cytryny sól, czarny pieprz cukier Sposób przygotowania: Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach
Pyry na Gazdomu uwielbiamy zupy, a ja już w szczególności uwielbiam eksperymentować z nowymi smakami. Przyszła i nie chciała odejść, ochota na coś z grzybami. Pomyślałem krem z pieczarek, patrzę mam. Ale to taki zwykły krem być nie może, więc postanowiłem dodać borowików, które miałem w słoiku usmażone na maśle ze śliwką z łyżką przecieru pomidorowego. Ale od początku. Czego użyłem
BaRepasburakach, które się bardzo długo obgotowuje. Dlatego w tym roku pokusiłam się o sporządzenie przetworów z buraczków- gotowych na barszcz czerwony. Tak przygotowane buraczki zalewamy wodą, doprawiamy i zupa gotowa! Składniki: 6 kg buraków 10 ząbków czosnku Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 3 łyżki soli 2 i ½ szklanki octu Ziele angielskie, liść laurowy Wykonanie: Buraki ugotować
Tradycyjna Kuchnia