zupa - 39749 przepisów (strona:1540/2650)

Żurek na białej kiełbasie 163

wszystko zrobiliśmy własnoręcznie. Począwszy od zakwasie, skończywszy na białej kiełbasie. nie sądziliśmy, że wyjdzie tak pysznie. Przy okazji polecamy świetną przyprawę do żurku od Rafex , wspaniale uzupełnia smak zupy. Składniki 400 g białej kiełbasy 1 duża marchew 2 duże ziemniaki 1 łyżka masła klarowanego 600 ml zakwasu na żur ( Zakwas na żur ) 2 łyżki przyprawy do żurku sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Zupa warzywna z pulpetami 175

Przepis na smaczną i treściwą zupę z warzywami i pysznymi pietruszkowymi pulpetami. Składniki: 2 spore marchwie pół szklanki mrożonego groszku duża pietruszka 3 ogórki konserwowe 4 duże ziemniaki pół czerwonej papryki cebula 100 ml koncentratu pomidorowego sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra Pulpety: 350 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) jajko 2 łyżki

e-PrzepisyKulinarne
Tajska kremowa zupa z soczewicy i batatów. 162

się soczewicą. Ten sam składnik, ale zupełnie inne podejście. Spojrzenie z drugiego końca świata. (Tak, to jest myśl - w tym tygodniu wybiorę się na kulinarną wyprawę dookoła globu!);) Tajska zupa soczewicowa ma niesamowicie kremową konsystencję, a w smaku jest nieco egzotyczna, świeża i rozgrzewająca. Idealna na taki szary i wilgotny dzień jak dzisiaj. Na każdy inny chyba też. Nie dość

zadanie-gotowanie
Zupa pomidorowa z soczewicą i ryżem jaśminowym. 158

Zupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki

zadanie-gotowanie
Brotchan foltchep - irlandzka zupa z porów. 207

kuzynka. Swój świat opisuje za pomocą nut. Może w jej twórczości odnajdziecie swoją Irlandię :) No, ale dosyć prywaty. Przejdę do rzeczy, czyli do gotowania. Przygotowałam dzisiaj prostą i smaczną zupę z porów. Dodaje się do niej płatki owsiane, które mają za zadanie ją zagęścić, a podaje z podsmażonymi kiełbaskami wieprzowymi. Super! Składniki: 2-3 pory (białe części) 1l bulionu drobiowego

zadanie-gotowanie
Kapuśniak 240

mąż nie lubi kapuśniaku nie lubi żurku nie lubi barszczu białego o prażokach i plackach ziemniaczanych i wątróbce nie wspomne... a co dopiero dodać żołądki indycze czy kurze do zupy no cóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty

Piekielna Kuchnia Pati
Potrawa Wielkanocna - sodra 217

Sodra jest to potrawa regionalna znana w górach.  Czasem nazwa ta służy do określenia zupy, a czasem do określenia chrzanu. Słyszałam obie wersje. U mnie sodra to połączenie wszystkich najważniejszych składników wielkanocnych. Składniki: 2 pętka białej kiełbasy 2 kromki chleba 2 ugotowane jajka 1 łyżka startego chrzanu 1 szklanka maślanki sól do smaku Wykonanie: Kiełbasę zaparzyć, następnie pokroić

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z cykorią 237

Składniki: 1 porcja rosołowa 1/2 brokuła 2 cykorie 3 większe ziemniaki włoszczyzna 2 łyżki masła klarowanego 1/2 szklanki mleka   Sposób przygotowania: Porcję rosołową zalać wodą, … Czytaj dalej Zupa z cykorią

czarrna od kuchni
Żurek na zakwasie 989

kilka minut, dodajemy mąkę rozmieszana w niewielkiej ilości zimnej wody, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę wymieszaną z niewielką ilości gorącego żurku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do zupy razem z chrzanem, doprawiamy do smaku, dodajemy majeranek roztarty w dłoni

Bajeczna Kuchnia
Sobota w kuchni 176

wiśnie z mrożonki, które zostały niewykorzystane do ciasta. Jogurt przełożyłam wiśniami i płatkami owsianymi. Sok po wiśniach wymieszałam zjogurtem i zrobiłam jedną owocową warstwę. Krem z białych warzyw Danie Zupa Kuchnia Wege Porcje 2-3 porcje Porcje 2-3 porcje Składniki 300 g ziemniaki dwa średniej wielkości 1 szt korzeń selera jeden mały, ok. 300 g 1 szt korzeń pietruszki

Kucharzyca
Zupa z brukwi na gęsinie 186

Blueberry Corner by "jagodzianka" Brukiew – dla jednych wspomnienie dzieciństwa, dla innych wspomnienie złych czasów. Na Kujawach, skąd pochodzi moja mama i jej rodzina, … Przeczytaj cały artykuł Post Zupa z brukwi na gęsinie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Żurek po poznańsku 142

Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy

Pyry na Gaz
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 181

Przepis na szybką zupę z fasolą z puszki i pomidorami. Smaczna i sycąca. Składniki: puszka czarnej fasoli (może być biała lub czerwona) duża marchew puszka pomidorów 250 g dobrej kiełbasy 200 g boczku cebulka ok 1, 5 l bulionu łyżka sosu sojowego oregano, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól Przygotowanie Boczek, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy

e-PrzepisyKulinarne
Zupa krem z brokułów 154

Dzień dobry! Wiosno przybywaj! Tęsknimy za nowalijkami, świeżymi warzywami, owocami, zielenią! Zatem zaklinając wiosnę - dzisiaj zielona zupa :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Żurek Wielkanocny 181

sól pieprz Do wywaru mięsnego włożyć włoszczyznę,cebulę podsmażoną na maśle. liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz zakwas wymieszany z mąką. Wszystko gotować razem aż warzywa będą miękkie, a zupa zrobi się gęsta. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Na sam koniec wkroić sparzoną i pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Chwilkę pogotować. Podawać z ugotowanym jajkiem na twardo. żurek Wielkanocny

O kuchni z uczuciem