zupa - 39012 przepisów (strona:1534/2601)

Zupa ziemniaczana z kukurydzą 140

cebula 1 szt · mąka pszenna 1-2 szt · kukurydza w puszce 1 op · keczup 2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować, boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać drobno pokrajaną cebule, podsmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, kukurydzą

Camilla w kuchni
greckie fakes inaczej 156

Kuchnia śródziemnomorska zawsze zaskakuje swoją prostotą i jednocześnie bogactwem smaków. Taka właśnie jest grecka zupa fakes. W tym wypadku prezentujemy nieco zmodyfikowany przepis, który na pewno przypadnie Wam do gustu już od pierwszej łyżki. Składniki : 1 opakowanie cieciorki 400g 3-4 średnie cebule 4-6 ząbków czosnku 3-4 średnie marchwie 3-4 większe dojrzałe pomidory 1 mały

zobacz ich smak
Bogracz wieprzowy- zupa węgierska 161

Bogracz jest to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. Często jednak mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana. Przepis pochodzi z kuchni węgierskiej. Składniki: 80 dag mięsa wieprzowego 4 łyżki smalcu 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 pomidory 1 kg ziemniaków 10 dag drobnego makaronu (najlepiej zacierkę) 1 papryczka

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik ze świeżych ogórków, mięty i orzechów 108

Kiedy latem temperatury wzrastają tak, że słupki rtęci wskazują podobne wyniki w Polsce i w Hiszpanii, to czas na stwierdzenie, że jedyną przyswajalną przez organizm formą zupy jest chłodnik. Nie, nie będziemy rozwodzić

Szybko Tanio Smacznie
Zupa z fasolki szparagowej "Opera" 88

pieczarki 6-8 szt · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 szt · koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · sól · czarny pieprz mielony · cukier · przyprawa do zup  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, ugotować. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć

Camilla w kuchni
Botwinka wiosenna 102

garnka wkładamy pokrojone buraki z botwiną, zalewamy bulionem, przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie gotujemy 7-10 minut. W międzyczasie w oddzielnych garnkach gotujemy ziemniaki i jajka. Ugotowana zupę rozlewamy na talerze dodając do każdej porcji ugotowanego ziemniaka, posiekaną natkę pietruszki, szczypior i po jednym jaju przekrojonym na pół . Możemy również dodać kleks naturalnego jogurtu lub śmietany

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 93

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego

Miód i pieprz
Żurek Griźliński 113

kostkę, zalać wywarem, ugotować. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, dodać do ziemniaków pod koniec gotowania. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą, wlać żur, zagotować, doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana "Retro" 113

papryka konserwowa 2 strąki · kiełbasa czosnkowa 20 dag · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · papryka słodka mielona · przyprawa do zup  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, ugotować. Ogórki, paprykę i kiełbasę pokrajać w kostkę, połączyć z ziemniakami oraz śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować, doprawić

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana "Zingara 1" 119

mielona  Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem. Ugotować. W połowie gotowania dodać opłukany ryż i ugotować do miękkości. Ogórki pokrajać w półplasterki i połączyć z zupą, keczupem, śmietaną i winem, zagotować, doprawić do smaku, posypać posiekaną natka pietruszki

Camilla w kuchni
Zupa ziemniaczana po kijowsku 126

pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup  Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą i koncentratem pomidorowym, poddusić

Camilla w kuchni
Zupa z fasolki szparagowej po generalsku 109

kalafior 20 dag · makaron rurki 20 dag · szynka wieprzowa 10 dag · śmietana 18 proc 2/3 szkl · żółtka 2 szt · sól · czarny pieprz mielony · natka pietruszki · przyprawa do zup i potraw w płynie  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm, zalać wywarem, dodać opłukany i rozdrobniony kalafior oraz makaron, ugotować. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną

Camilla w kuchni
Zupa z fasolki szparagowej po gospodarsku 113

fasolka szparagowa 40 dag · ziemniaki 4 szt · koncentrat pomidorowy 2 lyzki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżka · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem, dodać fasolkę, ugotować. Następnie dodać koncentrat pomidorowy

Camilla w kuchni
Zupa z kluskami z multicookera 146

koniec wlać ciasto na kluski . Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać kluski i gotować 2 minuty. Ja mam specjalny ''przydaś'' do klusek , ale można takie kluski zrobić lejąc ciasto przez lejek...kluski można robić różne ..w zależności od ilości mąki

Moje domowe kucharzenie
Barszcz czerwony-nieco szybciej 163

wysiłku. Do mojej zupy, podanej na chłodno, wykorzystalam gotowe danie Babci Zosi firmy  FIRMY SYS Wystarczy zawartość torebki z suszonymi warzywami wsypać do litra zimnej wody, dodać łyżkę masła, lub oliwę z oliwek, ząbek czosnku, i gotować od momentu zawrzenia około 20 minut. Następnie dodać torebkę z naturalnymi przyprawami, którą znajdziecie w środku i gotować dalsze 5 minut. Moją

Z Kuchni Do Kuchni