zupa - 39132 przepisów (strona:1538/2609)

Domowa kostka rosołowa z lubczykiem i oliwą z oliwek 169

Skład można zmieniać dowolnie według swoich gustów smakowych  Przyznam że kostkę w sklepie nigdy już nie kupię ta wyszła pachnąca  ziołami a nie chemią a moja zupa smakuje rewelacyjnie Składniki - 2 cebule - 1 por - 3 ząbki duże czosnku - 4 marchewki średnie - 3 pietruszki - 1 seler mały - kilka gałązek rozmarynu - kilka gałązek tymianku - kilka gałązek oregano - 3 małe odnogi

W królestwie smaków Beaty
Zupa krem z groszku 181

garnku rozpuścić masło dodać pokrojony por chwilę podsmażyć dodać  warzywa pokrojone w kostkę i groch przesmażyć dolać wodę ok 2,5 l  Gotować do miękkości warzyw 2. Zupę zmiksować dodać śmietanę zagotować przyprawić solą i pieprzem  podawać z koprem i groszkiem ptysiowym

W królestwie smaków Beaty
Botwinka 138

pokroić cebule  koperek pietruszkę i marchewki a ziemniaki w kostkę  Zalać wszystko bulionem gotować aż warzywa zmiękną. 2. - Odłożone buraczki czosnek potrzeć na małej tarce  - Do zupy dodać śmietanę zgotować doprawić solą pieprzem - Dodać starte buraczki z czosnkiem cytrynę cukier wszystko razem wymieszać  nie gotować już bo straci kolor

W królestwie smaków Beaty
Krem z pieczonego kalafiora z nutą trufli 123

czasu przemieszać a gdy będzie gotowy dodać do wywaru, gotować jeszcze 10 minut po czym zblendować na gładką masę.   Jeść samą, z pieczywem, wyśmienicie pasuje do tej zupy makaron ryżowy! Smacznego

greenscarf
Krem z zielonego groszku 170

międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Polewamy kromki chleba, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Pieczemy przez 10 minut w 160 stopniach. Zupę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny, dokładnie mieszamy. Krem z zielonego groszku podajemy ze szczypiorkiem oraz grzankami.  Smacznego

Fit-amina
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 136

cząstki i obrane ze skóry pomidory. Jeżeli rosół nie był intensywny możemy doprawić solą i pieprzem. Gotujemy ok 15 min i miksujemy blenderem, dolewamy śmietankę według uznania. Ja zupę podałam z ryżem

harrisa
Kremowy kalafior z pieprzem 127

Najprostsza zupa na świecie. 15 minut i gotowa ;)  Smaczna, nieskomplikowana, z nutą świeżo mielonego pieprzu.   SKŁADNIKI: dwa średnie kalafiory 1,5l bulionu szklanka mleka 3,2% łyżka masła sól, świeżo mielony pieprz2 płaskie łyżki kaszy manny PRZYGOTOWANIE: Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim różyczki kalafiora. Zalewamy bulionem wymieszanym

Pyry na Gaz
Fasolka po bretońsku. 157

sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skóry przyprawa uniwersalna typu vegeta śmietana 18% do zup i sosów- około 1/3 szklanki mąka do zagęszczenia 3-4 łyżki oleju      Fasolę wsypujemy do garnka i zalewamy wodą (tak by była ciągle zanurzona). Zostawiamy by namokła

Rozpustne gotowanie
Rosół po krakowsku. 175

następnie opiekam na suchej patelni) i dodajemy do rosołu. Por kroimy na pół i związujemy razem z liśćmi selera i lubczyku (ułatwi nam to ich wyłowienie) i wrzucamy do zupy. Gotujemy na małym ogniu jeszcze co najmniej godzinkę- półtorej. Po tym czasie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki lub koperku, doprawiamy solą lub ewentualnie vegetą i wyłączamy grzanie. Na talerzu układamy porcję

Rozpustne gotowanie
Krokiety z mięsem, kapustą i grzybami. 243

Następnie każdego krokieta panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. W patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim krokiety, aż się ładnie zarumienia. Podajemy jako dodatek do zupy lub z kubkiem gorącego barszczu czerwonego

Rozpustne gotowanie
Chleb do żurku. 138

Już coraz bliżej Święta, więc pomyślałam sobie, że czas najwyższy przedstawić mój przepis na chlebki na żurek. Piekę je od lat, nie tylko na Święta, są niezastąpione również do zupy gulaszowej. Co najważniejsze są wysokie, pięknie wyrastają nie rozlewając się zanadto i mają niesamowicie chrupiącą skórkę!!! Często piekę chleb z tego przepisu tylko i wyłącznie na kanapki

Rozpustne gotowanie
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 208

Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do szkoły, pracy, można zabrać je na piknik lub wyjazd za miasto. Czyli po prostu maja wszechstronne zastosowanie, co ważne nie kruszą się, a dzięki wilgotnemu nadzieniu nie zapychają. Nadzienie można dowolnie modyfikować, ułatwiając sobie czyszczenie lodówki :-) Polecam

Rozpustne gotowanie
Mini pizze. 156

Pyszna przekąska dla wielbicieli pizzy. Tym razem w wersji mini, tak na dwa kęsy. Można je podać jako dodatek do zupy, na podwieczorek, kolację, drugie śniadanie, a ja natomiast przygotowałam je na nasz wyjazd i świetnie sprawdziły się jako przekąska w podróży. Dodatki mogą być różne, począwszy od smażonych z cebulą pieczarek, szynki, pomidorów, sera, kiełbasy, czy co tam jeszcze

Rozpustne gotowanie
Jak zrobić mleczko i mąkę kokosową z wiórków kokosowych. 172

się "w boczkach". Ostrożnie go zdejmujemy i przechowujemy w osobnym pojemniku.      Mleko kokosowe jest świetnym zamiennikiem mleka krowiego, ja bardzo lubię jego dodatek we wszelkich zupach np. pomidorowej. Polecam

Rozpustne gotowanie
Barszcz z pieczonych buraków 143

Zup w menu Bananowego Pola mało, więc postanowiliśmy to zmienić. Dzisiaj polecamy przepis na wegański barszcz z pieczonych buraków z nutką chrzanu.  Sycącą i niezwykle smaczną zupkę, a przy tym bardzo prostą w wykonaniu. Barszcz z pieczonych buraków Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 1 kg buraków 4-5 średniej wielkości ziemniaków 3/4 szklanki wody z ogórków kiszonych

Bananowe Pole