zupa - 39012 przepisów (strona:1527/2601)

Pikantny krem z dyni 150

Rozgrzewająca zupa na jesienne chłody   Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu. Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) . Dynia ta była

Grunt to przepis!
Krem z dyni 106

pieprz do smaku. Oraz mleko kokosowe .Kiełbase kroimy w kostke.Patelnie rozgrzewamy i na gorąca wrzucamy kostki kiełbasy ,smażymy do zarumienienia Ciepłe kostki kiełbasa nadziewamy na patyczki saszłykowe. Wlać zupę do miski, umieścić łyżeczkę śmietany .Posypać serem ,zarumienionymi ziarnami kolendry,oraz kielbaskami na patyku

w mojej kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 118

malutki piesek. Widok przeuroczy! Taki o to widok zastaliśmy na początku kulinarnej przechadzki wiedeńskiej. Mimo iż jest to kawiarnia, Cafe Sperl oferuje typowe dania kuchni austriackiej - od przystawek po zupy, dania główne i desery. Próbujemy coś zamówić - dopytujemy w języku angielskim kelnerkę i wracamy za chwilę do rozmówek w ojczystym języku. Kelnerka  podpowiada nam po polsku co wybrać

Right Behind The Kitchen
Krupnik z grzybami 96

minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajecie pęczak i gotujecie kolejne 10-15 minut. Na koniec wrzucacie do wywaru posiekany koperek, natkę pietruszki, doprawiacie solą, pieprzem i majerankiem. Zupa pewnie mocno zgęstnieje po pewnym czasie, więc jedzcie, póki jest gorąca

GRUBY WAŁEK
Zupa dyniowo serowa 99

Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki (najlepiej w malakserze) lub drobno pokroić. Wrzucić na wrzący bulion, gotować do miękkości. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy.  2. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, całość dokładnie zblendować. Dodać serek topiony, gotować jeszcze chwilę ciągle mieszając aż do rozpuszczenia serka. Doprawić do smaku. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym

Kto ugości moich gości?
Drobiowe flaczki. 111

utartego korzenia imbiru, pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa rybna, zupa z ryb bałtyckich 104

włożyć kawałki ryby, gotować około 4 minut. Wyjąć rybę i trzymać w cieple. Do wywaru włożyć podsmażoną cebulę, paprykę i pomidory. Zagotować. W głębokich talerzach układać rybę i wlewać zupę. Podawać z grzankami z czosnkiem. *ja użyłam ryb z Bałtyku: turbot, łosoś, troć, dorsz, flądra. Ryby przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie ProVita . A ryby były prosto z kutra

królestwo garów
Jesienna zupa fasolowa z chili 82

Jesień jest piękna. Kolorowa i ciepła póki co, ale rozgrzewającą zupą trzeba się ratować choćby w przeziębieniach, które ostatnio trzyma mnie dość długo. Polecam fasolową z dodatkiem chili. Składniki : * 4 duże ziemniaki * 300g mięsa wieprzowego z kością np. żeberek * duża marchewka  * liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego  * pół papryczki chili  * korzeń pietruszki * puszka białej fasoli  * majeranek

Magiczne Życie Marty
ZUPA KREM Z DYNI 139

Jesień...kolorowe złocące się liście na drzewach...złocące się dynie...A co za tym idzie...i pyszne zupy kremy. Wedle smaku możemy doprawiać je na ostrzej lub łagodniej, jak akurat mamy ochotę. Ja dziś zapraszam Was na moją wersję dyniowego kremu ;)   Składniki:  dynia- u mnie 2,7 kg bulion warzywny- tyle oby zakrył w garnku pokrojoną w kostkę

Z Majeczką w kuchni
Flaki 155

lubiłam flaków. Ale smaki się na szczęście zmieniają i dziś za nimi przepadam. Na szczęście moja rodzinka też flaki bardzo lubi. W okresie jesiennym flaki są świetnie rozgrzewającą zupą, z dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
,,Zupa krem z dyni’’ 104

Jesienią może być metaforą i substytutem słońca, a latem pysznym ukojeniem w trakcie upałów. Dynia to wdzięczny składnik wielu smacznych dań. Jednym z nich jest właśnie zupa z dyni. Prezentuję dziś przepis, który oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Składniki: • 500 g surowej dyni • 2 ziemniaki • 1 marchewka • 1 cebula • ząbek czosnku

Podróż w kulinaria
ZUPA JARZYNOWA 145

dodałam pieprz. Wyjęłam skrzydło,liście i ziele angielskie. Po około 10 minutach dodałam brokuły. Następnie pokrojonego pora. Czas na pokrojone ziemniaki. Dodałam koncentrat pomidorowy. Pokroiłam i dodałam do zupy mięso ze skrzydła. Można podawać z łyżką śmietany i posypać koperkiem bądź natką pietruszki. Smacznego

potrawyregionalne
PRZECIER POMIDOROWY W SŁOIKACH 141

Lubicie zupę pomidorową? Dzieci ja uwielbiają. A i dorosłym przypomina ona smak dzieciństwa. Oczywiście przygotowując ją można użyć koncentratu pomidorowego,  bądź kupiony przecier z pomidorów.  Ale można go przecież przygotować samemu. Pyszne, czerwone pomidory wręcz kuszą aby je wykorzystać. Trochę pracy, ale ile satysfakcji i pysznego smaku. Składniki: 3 kg. gruntowych, dojrzałych pomidorów 3 łyżeczki soli Pomidory

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 391

jedną nieobraną cebulę z wbitym goździkiem i suszone grzyby.   Gotowałam wszystko na niewielkim ogniu przez około 40 minut. Wywar przecedziłam.    Grzyby pokroiłam. Stwierdziłam,że dodam do zupy również mięso z ugotowanych wędzonych żeberek. Obrałam je i pokroiłam. Obraną cebulę posiekałam i zeszkliłam na maśle. Kapustę poszatkowałam. Kapustę włoską można z powodzeniem zastąpić zwykłą, białą. Dodałam

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 165

warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe.    Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut.      Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę.  Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji.  Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć Wam smacznego

potrawyregionalne