zupa - 39012 przepisów (strona:1562/2601)

Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 169

kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary
Ziemniaczana z boczkiem i pachnąco chrupiącą grzanką czyli Zupowy Wtorek odc.12 167

choroby dzieci, weekendowe nieporozumienia, ból zęba i ucha, tym razem mój, tracę kulinarną wenę. Jak na siebie mało ostatnio działam w kuchni stąd kilka zamierzchłych przepisów. Dzisiaj na obiad zupa prosta, z tego co w domu jest u mnie praktycznie zawsze, ale nie banalna, w gruncie rzeczy pełna smaku, prostego ale treściwego. Wszystko dzięki psiapsiółce i boczkowi wędzonemu przez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z selera naciowego i indyka, z jabłkiem czyli Zupowy Wtorek odc.14, z poślizgiem 158

zupę prezentowałam już ok. półtora roku temu. Dzisiaj do niej wracam z nowym apetytem, nowymi zdjęciami i zmienionym po mojemu składem. Pachnąca, intensywna w smaku, gęsta, pożywna i ciekawa z racji dodatku jabłka. Spróbujecie??? Zapraszam na Zupowy Wtorek, dzisiaj późny jako że miałam bardzo intensywny dzień z małym nerwem zdrowotnym ale o tym inną razą. 1,2 l. wody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z Pora w Łososiowym towarzystwie czyli dwa w jednym (Zupowy Wtorek odc.16 i Środowe Rybki odc.14) 128

tyle to pyszna zupa, że wczoraj zjadłam ją całą sama. Fakt, robiłam z połowy poniższej porcji ale i tak nie mogłam się oderwać. Pełna smaku, taka do najedzenia, esencjonalna, gęsta i kremowa. Obłędnie pyszna! 300 g pora (bez najciemniejszej części), pociętego w plasterki 2 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki suszonego tymianku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szkocki krupnik ze śliwkami czyli Zupowy Wtorek odc.21 151

Dzisiejsza pogoda pozostawiała wiele do życzenia. rano burza z ulewą, potem skwar i duchota. Na szczęście mieliśmy dzisiaj gości. Dzieciaki się wybawiły, ja pogadałam a dla wszystkich upitrasiłam zupę. Niby tradycyjna ale nie do końca. Pomysł podpatrzony w Eksplozji Smaku. I powiem jedno. Genialne połączenie, słodkawe, treściwe smaki, dobre nawet w upał :) Szkocki krupnik ze śliwkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chłodnik kalafiorowo-ziemniaczany czyli Zupowy Wtorek odc.25 136

już upałów ale ja nadal lubię chłodne i lekkie obiady. Dzisiejszy taki właśnie był. Zimna zupa krem z kalafiora i ziemniaków, podkręcona poprzez podsmażenie składników. Rewelacyjna! w sumie nawet i po podgrzaniu całkiem smaczna :) Przepis z "Małej paryskiej kuchni" Rachel Khoo. Godzina 22ga a dzieci nie śpią, okrążyły Małżona, Córcia jęczy, ze głodna, Syncio czymś wali

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebulowo-pomidorowa z cheddarem czyli był wczoraj Zupowy Wtorek odc.34 147

przepadamy za smakami czysto cebulowymi i czosnkowymi. Nie wielbimy tych warzyw chyba głównie za zapach ale i ich oddziaływanie na nasze trzewia. Kiedy jednak i Panny Malwinny zobaczyłam te zupę postanowiłam zaryzykować. Przyznaję, że jem ja tylko ja i wcale mnie to nie martwi. Jest bardzo smaczna i sycąca. Od siebie dodałam ser i ja zapiekłam co tylko podkręciło

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marchwianka z płatkami ryżowymi czyli wspomnienie Zupowego Wtorku odc.35 160

Córcia zaniemogła. Brzuszek bolał ale humor dopisywał. Oprócz wielkiej chałki specjalnie dla niej ugotowałam zupę. Najprostszą z najprostszych, marchwiankę, pierwszą w życiu. Smakowała jej bardzo co mnie cieszy. Ponoć na wszelkie żołądkowe sensacie marchew jest najlepsza! Tylko nie pytajcie co do marchwianki maja suszone cytrusy... Są bo tak jak zupka powstały w chorobowy czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rozgrzewajaca Pomidorowa z Soczewicą, Ziemniakami i Fetą czyli Zupowy Wtorek odc.36 161

szkoły i jeszcze spraw kilka się napatoczyło. Z językiem wywieszonym, z bólem pleców, ryczącym Synciem i z zimnym nosem wróciłam do domu. Co za szczęście, że rano ugotowałam zupę... i to nie byle jaką! Bardzo pożywną, gęstą i rozgrzewającą. Jej głównym składnikiem jest czerwona soczewica

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybki barszcz wielowarzywny czyli Zupowy Wtorek odc.44 114

Kiedyś robiłam tę zupę wielokrotnie, kiedy Córcia poszła do przedszkola przestała jeść buraki a ja nie gotowałam go więcej. W domu nazywany był "Ukraińskim" ale ile w tym prawdy??? u mnie to barszcz wielowarzywny, tylko i wyłącznie na warzywach, na specjalne zamówienie Córci (!!!). Gęsty, pachnący, na razie z zimowych zapasów ale niebawem nowalijki pójdą w ruch! Jedliśmy go kilka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 184

Odkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantny krem z czerwonej papryki czyli Zupowy Wtorek odc.49 151

przyznaje bez bicia, dzieci go nie chciały jeść. Córcia próbowała z garnka i jej smakował ale już w trakcie obiadu orzekła, że ją pali w gardło. I miała rację. Zupa ta jest dość pikantna dzięki imbirowi i nawet dodatek makaronu jaki miały dzieci nie przełamał

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z ziemniakow z jablkiem i lososiem czyli Zupowy Wtorek i Srodowe Rybki 143

książce "O jabłkach". Królują jabłka nie tylko w mojej kuchni. Sałatka jest lekka orzeźwia ale i doskonale syci, ma pyszny dressing. Na sałatkę zaproszę Was już jutro. Dzisiaj pierwsza zupa z TEJ książki. Z wyglądu niepozorny kremowy krem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Barszcz z kaszanką 190

cały tydzień wracałam codziennie bardzo późno z pracy i nie miałam czasu na prowadzenia bloga. Ter az mam nadzieję, że nadrobię stracony czas :) Przepi s na t radycyjn ą zup ę mojej babci z okolic łódzkiego. Staram się w kuchni nie tylko improwizować ale i wracać do rodzinnych korzeni. Jutro przepis na wigilijne gołąbki z kaszą w s osie grzybowym

Bon Appetit Małgorzaty
Kapuśniak 143

dorzucić pokrojone w kostkę warzywa, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. 5. W międzyczasie cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. 6. Do zupy dodać kapustę i zeszkloną cebulę oraz pokrojony drobno czosnek. Gotować, aż kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować. 7. Doprawić do smaku solą

Kuchnia domowa Ani