zupa - 39012 przepisów (strona:1559/2601)

Francuska zupa cebulowa 119

zupa to prawdziwy hit! Można ją podać zarówno podczas rodzinnego obiadu jak i przyjęcia, a zawsze smakuje wyśmienicie. SKŁADNIKI: 1,2 l bulionu wołowego 120g sera (polecam goudę) 50g masła 6 dużych cebul 4 kromki chleba 2 łyżki mąki łyżeczka brązowego cukru łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe PRZYGOTOWANIE: Podgrzej bulion z liściem laurowym i tymiankiem. Cebule kroimy w cienkie

Pyry na Gaz
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 148

Barszcz: Buraki szorujemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach C przez 1h. Odwijamy, studzimy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Grzyby (zarówno do zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę

Pyry na Gaz
Zupa brokułowa 118

Zdrowie jak to zdrowie.. musiałam trochę wyleżeć przeziębienie.. i mam nadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj  zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego  co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki

Na słodko lub wytrawnie
Zakwas na żurek 143

zabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie) Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką. Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko część a resztę przelac do mniejszego   naczynia i przechowywać w lodówce

Na słodko lub wytrawnie
Zupa z cykorii z omletem. 116

patelni rozgrzać masło. Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta. Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy na sam koniec gotowania i zalać śmietaną. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Zalewajka mojej babci. 550

kostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego

Miksturownik
PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK 178

pachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów,  podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę

Walijskie Pichcenie
Zupa pieczarkowa w 30 min. 156

marchewkę. Dodajemy masło i chwilę podsmażamy Do warzyw dolewamy wodę i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Na koniec dodajemy śmietanę (można pominąć) i zupa jest gotowa. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Krem z pieczonej marchwi z rozmarynem 103

uwielbiam też gotowaną i pieczoną! Kto by pomyślał, że pieczone warzywa mogą być tak dobre i smakować zupełnie inaczej od tych gotowanych!  Zapraszam Was na przygodę z zupą z pieczonej marchwi z dodatkiem awokado i rozmarynu. Składniki: 800g marchwii, 1 dojrzałe awokado, 0,7 l bulionu warzywnego, gałązka świeżego rozmarynu (lub 1/2 łyżeczki suszonego), sól i pieprz do smaku

Pełna Lodówka
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 167

temperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :). Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu  i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby

SzczyptaSmaQ
Flaczki wieprzowe na rosole 252

być jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa czosnkowa z soczewicą i porem 278

Dietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży por, biała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4  pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego  1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy

Apetyczna babeczka
Zupa krem z marchewki z pomarańczą i imbirem 234

Kolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny

PastelFood
Grzybowo-pieczarkowo-warzywna na gęsto 180

pieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Żurek domowy z borowikami i jajkiem na wywarze z szynki wędzonej. 171

delikatnie posolone pieczarki i borowiki. Gotujemy 40 minut. Dolewamy zakwasu, przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeżeli jest taka konieczność solą. Gotujemy około 20 minut. Jajka gotujemy na twardo, dodajemy do zupy na talerzu. Gotowe

BaRepas