Zdrowie jak to zdrowie.. musiałam trochę wyleżeć przeziębienie.. i mam nadzieję że już wszystko ok. Dzisiaj zrobiłam na obiad zupę brokułową .. bo nie miałam specjalnie pomysłu na szybki obiad … a i dopiero co wstałam z łóżka więc opcja.. szybko, zdrowo i z tego co mam pod ręką. Składniki: 1 większy brokuł 4 marchewki, 2 pietruszki
Na słodko lub wytrawniezabezpieczyć gumką, (nie przykrywamy szczelnie) Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3 – 4 dni. Codziennie dobrze jest całość zamieszać łyżką. Gdy zakwas jest gotowy możemy całość zużyć do zupy, lub tylko część a resztę przelac do mniejszego naczynia i przechowywać w lodówce
Na słodko lub wytrawniepatelni rozgrzać masło. Jajka rozbełtać dobrze widelcem wraz z posiekaną natką pietruszki, posolić,popieprzyć i usmażyć na patelni omleta. Po usmażeniu pokroić go w cieniutkie paseczki, włożyć do zupy na sam koniec gotowania i zalać śmietaną. Smacznego
O kuchni z uczuciemkostkę i wrzucamy do garnka z gotującym się wywarem. W osobnym naczyniu mieszamy barszcz biały ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodajemy mieszaninę barszczu i śmietany. A także podsmażoną cebulkę i boczek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy jeszcze chwilkę. Można podawać z chlebem. Smacznego
Miksturownikpachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów, podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę
Walijskie Pichceniemarchewkę. Dodajemy masło i chwilę podsmażamy Do warzyw dolewamy wodę i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku Na koniec dodajemy śmietanę (można pominąć) i zupa jest gotowa. Smacznego
IMPRESJA SMAKUtemperatura otoczenia wzrośnie o kilka stopni :). Aromatyczna fasolowa truflowa będzie rewelacyjnie smakowała przygotowana z moczoną fasolą jak i z fasolą z puszki. Dodatek oliwy aromatyzowanej białą truflą zmieni nudną zupę w wykwintne danie, które możecie ugotować w ciągu 15 minut. Dodatkowo oliwa zapobiegnie atakom głodu, a przez to podjadaniu i efektowi jo-jo , o czym powinny pamiętać osoby
SzczyptaSmaQbyć jasno brązowego koloru. Zagęścić nią flaczki w takim stopniu, jak lubimy. Gotować jeszcze przez kilka minut i wyłączyć ogień. Flaczki powinny być dość gęstą zupą, właściwie daniem jednogarnkowym, o smaku intensywnym, pikantnym. Najlepsze są po kilkukrotnym odgrzewaniu, podobnie jak bigos. Podawać je z chrupiąca bułką lub świeżym chlebem. Lubicie flaczki
Codzienna kuchnia niecodziennaDietetyczna, lekka zupa na warzywnym wywarze. Czosnek z porem zrumieniony na oliwie daje piękny aromat i głęboki smak. Soczewica jest znakomitym uzupełnieniem całości. Składniki: 1 duży por, biała część 4-5 ząbków czosnku 1 szklanka czerwonej soczewicy 3-4 pomidory suszone w oliwie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka harrisy
Apetyczna babeczkaKolejny pomysł na krem – tym razem z marchewki. Łączy w sobie słodkość tego warzywa, cytrusowy smak pomarańczy oraz ostry smak imbiru. Rozgrzewa, jest więc idealny
PastelFoodpieczarki z tych które do czegoś kupiłam. Nie ma z tym większego problemu- smażę je i mrożę by potem dodać do innych dań. Tym razem wymyśliłam sobie zupę z podsmażonych pieczarek, suszonych grzybów i utartych warzyw. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnidelikatnie posolone pieczarki i borowiki. Gotujemy 40 minut. Dolewamy zakwasu, przyprawiamy majerankiem, pieprzem i jeżeli jest taka konieczność solą. Gotujemy około 20 minut. Jajka gotujemy na twardo, dodajemy do zupy na talerzu. Gotowe
BaRepasDziś przepis na arcyprostą zupę krem z samych warzyw. Jest lekkostrawna, ale za to bardzo sycąca i gwarantuję, że największy laik kulinarny jest w stanie ją zrobić. Składniki: - 1 opakowanie mrożonki marchew z groszkiem - 1 duży ziemniak - 1-1,5 litra bulionu - sól, pieprz ( u mnie jeszcze czubryca) - opcjonalnie dla zagęszczenia można dodać odrobinę kaszy manny Wykonanie: W bulionie ugotować
Zofianahansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji. O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU
Zofianakostkami rosołowymi. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do smaku pieprzu, trochę chrzanu (tyle, by chrzan był wyczuwalny w potrawie), śmietanę i blendujemy całość na krem. Opcjonalnie podajemy zupę posypaną słonecznikiem
Zofiana