Pieczona ciecierzyca 197smaczną i zdrową przekąskę. Przygotowanie jej jest bardzo proste, możemy ją przygotować na przyjęcie, polecam. Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1/4 szklanki olej 1/3 łyżeczki soli Szczypta curry Pieprz mielony Szczypta słodkiej papryki Sposób przygotowania: Do miseczki wlewamy olej, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie, przelewamy wodą i osuszamy, dodajemy do leju i dokładnie obtaczamy
Bajeczna Kuchnia
Krem z dyni i batatów 194minut Składniki: 300 g pieczonych batatów 600 g pieczonej dyni 2 szklanki bulionu (przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 1 łyżeczka kuminu 1/2 mielonej kolendry 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek płatki chili sól morska Wykonanie: Po upieczeniu wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy, aby przestygły. Zdejmujemy z nich
Kulinarne przygody Gatity
Zupa gulaszowa z boczniakami 161wrzątku 4-5 ziemniaków 90 g koncentratu pomidorowego 250 g boczniaków 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 mała puszka czerwonej fasoli majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pokrojone jarzyny
R'n'G Kitchen
Małe studenckie zapiekanki. Idealne na przyjęcie lub szybki obiad. 315zależności od ilości zapiekanek) 2 ziemniaki kawałek kiełbasy podwawelskiej 2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego + po posmarowania naczynka do zapiekania duża szczypta słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej czarny mielony pieprz szczypta suszonej bazylii 2 łyżki mozzarelli wiórki Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Wyciągamy około 4-5 minut przed końcem gotowania. Ziemniaki nie mogą się rozpadać. Ziemniaki
Słodkie okruszki
Gołąbki pieczone 985robię gołąbki. Dlatego też postanowiłam dodać przepis. Nam jakoś bardziej przypadły do gustu gołąbki pieczone. Są bardziej wyraziste w smaku i sos jest smaczniejszy. Składniki: Farsz: 1 kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie z łopatka i karczek) 1 woreczek ryżu (125 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku
Ala piecze i gotuje
Bratkartofle , stare, proste, regionalne. 178sprawdza, cebula się przypala i ziemniaki słabo się podpiekają. Dlatego radzę zdjąć z patelni cebulkę, pozostawiając tłuszcz, podsmażyć ziemniaki z jednej strony. Doprawiamy solę i czarnym pieprzem, najlepiej świeżo mielonym. Po obróceniu na drugą stronę, dodajemy cebulą i podsmażamy. Nie trzeba gotować specjalnie ziemniaków, można ugotować więcej dzień wcześniej na obiad, a przed podaniem
Dieta moja pasja
Ciasto biszkoptowe serowo-kawowe z bałym jabłuszkiem 157jaja pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Składniki na masę serowo-kawową 30 ml mocnej kawy np.espresso 500 g twarogu mielonego, z wiaderka 2 łyżki rumu 6 łyżek cukru 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku 200 g słodkiej śmietany 30% lub 36% Poncz 200 ml mocnej kawy posłodzonej wedlug uznbiał Dodatkowo
Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z pomidorów i sera żółtego. 183chrupiącym pieczywem. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 20 dag sera żółtego w kawałku 6 twardych pomidorów 5 łyżek majonezu świeża natka pietruszki według uznania sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: 1. Pomidory i natkę pietruszki myjemy i dokładnie osuszamy. Pomidory kroimy w małą kostkę, a natkę drobno siekamy. Ser żółty również kroimy w małą kostkę
Izabelawkuchni
Zupa z łososiem, batatem i dynią na mleku kokosowym 170papryczka chili garść suchych glonów wakame kilka grzybów shitake 100 gram makaronu ryżowego 1 czerwona papryka kawałek cukinii przyprawy: sos sojowy, mielona kolendra, curry, kurkuma, wędzona papryka kiełki jarmużu do dekoracji oliwa z oliwek do smażenia Glony wakame i grzyby shitake namocz we wrzątku. Batata, cukinię, dynię i paprykę pokrój
Mango Papaja
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 241Mąka najlepiej zwykła pszenna , ewentualnie z maleńką domieszką mąki ziemniaczanej, oczywiście przesiana – przy wypiekach to zawsze zwiększa szansę sukcesu. Dodatkowo możemy wzbogacić smak ciasta zastępując część mąki mielonymi orzechami np. włoskimi, laskowymi itp. W tym punkcie nie radzę porywać się na większe eksperymenty. Chociaż kto wie, może macie jakieś dobre doświadczenia z innymi rodzajami mąki? 3) Jeżeli chcemy
Fitsweet.me
Drożdżówki z makiem 184wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce. Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj < klik > Przygotujemy mak Paczka maku mielonego 500g Szklanka mleka 2 łyżki masła 80g miodu 1 białko W garnuszku rozpuść masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować
Kurnikowo
Soczysty paprykowy kurczak z pieczarkowym risotto 241szczyptę soli i pieprzu Do przygotowania soczystego kurczaka: 2 piersi z kurczaka 2 czubate łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 4 łyżki oliwy 2 duże szczypty suszonej bazylii 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu duża szczypta soli ziołowej Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż a następnie na mniejsze na pół. Wkładamy do miski, zalewamy mieszanką przypraw i oliwy. Mieszamy tak, aby mieszanka
Słodkie okruszki
Sałatka z pieczarkami i papryką 417wodzie ze szczyptą kwasku cytrynowego lub octu ( będą bielsze)- odcedzić i po wystudzeniu pokroić w kostkę Papryki, cebulę i szczypiorek pokroić podobnie Składniki połączyć, posolić, dodać do smaku pieprz mielony, polać majonezem- wymieszać. Kto woli może majonez wymieszać z jogurtem. Sałatka bedzie mniej kaloryczna
Proste Potrawy
Papryka faszerowana mięsem 236razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad. Składniki: 4 czerwone papryki 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka słodkiej
Pobite gary Barbary
Pasta z suszonych pomidorów i nasion 235średni pomidor 2 suszone pomidory z zalewy (30 g) 1 łyżka nasion słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka świeżej kolendry świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki, suszone pomidory odsączamy z zalewy. Słonecznik i pestki dyni miksujemy blenderem . Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy razem. Doprawiamy pieprzem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje