Składniki: 1 porcja rosołowa włoszczyzna z młodych polskich warzyw (3-4 marchewki, młoda pietruszka z natką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5
ClauditteMissCookingtwarzy. Z zupą było identyczne z tą różnicą, że zupy marchewkowej nigdy nie jadł ... no nie licząc marchewek na gęsto w okresie niemowlęctwa. Spróbujcie.... a może i Was zupa marchewkowa, z lekkim tajskim aromatem przekona. Na dwie całkiem spore porcje 0,5 kg marchewki 2 ząbki czosnku w łupince 1 mała papryczkę chilli (bez nasion posiekaną w drobniutką(...)łyżeczka tartego imbiru(jeśli nie lubicie można pominąć) 1 1/2- 2 kubki buliony warzywnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chilli(opcjonalnie) 1 puszka mleka kokosowego 1 łyżeczka curry (lub mniej jeśli nie chcecie, aby było zbyt pikantne) Marchewkę obrać, przekroić wzdłuż i poukładać w żaroodpornym naczyniu. Dodać do marchewki, czosnek w łupinkach i cebule (nie obraną przekrojoną
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknadzianych farszem, którego główny składnik stanowiło mięso z kurczaka z rosołu. Zwykle do gotowania rosołu używamy (oprócz indyka lub wołowiny) podudzi z kurczaka. Dzięki temu unikamy nadmiaru tłuszczu w zupie, a jednocześnie otrzymujemy zbalansowany smak. Filety z podudzi wrzucamy do zamrażalnika i kiedy jest ich już wystarczająca ilość przygotowujemy paszteciki. Idealne jako przekąska do filmu, meczu czy piwa. Eksperymentowaliśmy(...)ciasta francuskiego mięso z 2-3 filetów z podudzi z kurczaka pół papryki pół ostrej świeżej papryczki 6 pieczarek 15 dag goudy lub edamskiego 2 ząbki czosnku pół cebuli curry papryka słodka wędzona sól pieprz olej do smażenia jajko sezam lub czarnuszka - opcjonalnie Mięso, cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy curry i wędzoną paprykę. Smażymy
Kuchnia od dwojgaUwielbiam dynię pod każdą postacią, ale o tym już chyba wspominałam - wielokrotnie :D Mam to szczęście, że uchowały się jeszcze dwie olbrzymie dynie domowej hodowli :) Taką
Zdrowie na języku :Pkilka patisonów, na których wykorzystanie brakowało mi pomysłów. Długo spoczywały w kuchni zanim zdecydowałam, co z nich zrobić. Myślałam, by je nafaszerować kaszą i warzywami lub przyrządzić z nich zupę krem, ale na sam koniec zmieniłam opcję i posłużyły mi jako baza do kotletów. To było rozwiązanie smakujące każdemu. Delikatny smak i aromat tego warzywa "ubrałam" w nieco pikantną panierkę(...)łyżka mąki kokosowej, 1 łyżka mąki gryczanej, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej EKO, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka ekologicznego czosnku w proszku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki chilli, 3/4 szklanki wody, sezam, pestki dyni i/lub płatki owsiane bezglutenowe do obtoczenia. Wykonanie: Patisona myjemy, obieramy i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Wycinamy miąższ
Jeść, by żyć w zdrowiuZupa… taka mnie myśl naszła, że dawno żadnej nie jadłam, a mam ochotę. Ale nie na taką wodnistą zupinę, raczej na zupę krem. Tylko z czego? Myślę, myślę i myślę. Dynia. I pomidory. Tak, to jest to! Odpowiednio doprawiona i z dodatkami… no nic, tylko robić ;) A do tego zupki są bardzo smaczne i zdrowe – a ta w dodatku bardzo(...)bulionu lub rosołu Pół słoika przecieru z dyni (około 200g) 2 małe cebule 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki jogurtu naturalnego Feta Ziarna słonecznika Czerwona słodka i ostra papryka, curry, sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: domowa kostka rosołowa Przygotowanie: Cebulkę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju kokosowym do zrumienienia – smażymy już w garnku w którym będzie cała
Jak gotować i nie zwariowaćkucharzy! Przepisów na wszystkie nie sposób odkryć, a poniżej zapisałam kilka inspiracji - na potrzeby różnorodności podniebień :) słodka papryka czosnek i oregano słodka papryka i chilli kakao i cynamon karmel curry, czosnek, papryka Jeśli nie solisz ziaren po ugotowaniu - w razie potrzeby dodaj soli morskiej do mieszanki przyprawowej, żeby pogłębić smak :) Do czego stosować chrupiącą cieciorkę? Tak jak na wstępie wspomniałam(...)mają jednak tak wiele kalorii jak orzechy i są dowolnie przez nas doprawione - każdy znajdzie coś dla siebie! Przyprawione kuleczki sprawdzają się jako dodatek do sałatek i zup kremowych . Można nasypać ich na wierzch zamiast groszku ptysiowego lub grzanek. Są wspaniałe! Chrupiąca przekąska z cieciorki Składniki: ok 250 g ugotowanej cieciorki* (bez soli) papryka słodka suszona czosnek w proszku
Gary Bez dnachłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało... mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie mam wpływ na to co je mój mąż(...)wiecie co? Zjadł je bez marudzenia. Składniki: 2 szklanki czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pół szklanki otrębów żytnich pół łyżeczki curry duża szczypta mielonego imbiru pęczek natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 20 kotletów) Soczewicę dokładnie przepłukujemy na sicie i gotujemy 20 minut, odcedzamy, studzimy. Na patelni rozgrzewamy
KardamonovyPomału nachodzi ochota na więcej warzyw i owoców. Zima już dawno za nami ( i miejmy nadzieję że nie spłata psikusa i nie powróci przed majówką!), więc
Z Majeczką w kuchniCurry z cukinią i ciecierzycą Curry, to jedno z moich ulubionych dań, kojarzących się z indiami. Nie ma jednego prawilnego przepisu na curry, ponieważ w tłumaczeniu, to słowo oznacza po prostu… sos z warzywami lub innymi dodatkami. Oj jak curry za mną chodziło… Tak więc dzisiejsze curry z cukinią, ciecierzycą i jarmużem, to moja odpowiedź, na wewnętrzne nawoływanie(...)organizmu o to danie. Ja do wykonania dania użyłem przyprawy curry bez soli! Jeśli masz mieszankę z solą, to uważaj z jej użyciem, żeby nie przesolić dania. Przyprawy zawsze staraj się wybierać bez dodatku soli lub z jej niewielką ilością. Jakie jest curry z cukinią i ciecierzycą? Przede wszystkim delikatne i kremowe. Wrzuciłem jarmuż, ponieważ staram się jeść więcej warzyw
BlendmanTOFU – 20 zł. Zupa jest obłędna, taka jaką uwielbiam, kremowa i intensywna, a wszystkie aromaty i smaki doskonale się uzupełniają. GUAY TIAW PET ( 25 zł) , to zupa z kaczki z makaronem ryżowym, sosem sojowym i szczypiorkiem. Bardzo esencjonalna z lekką nuty słodyczy i korzennych przypraw. Potem kolej na dania główne. Na naszym stole nie może oczywiście zabraknąć tutejszego pad thaia(...)TOFU – 31 zł i GUNG (krewetki) – 39 zł PLA DORADA ( 47 zł) , czyli cała smażona dorada w słodkim sosie chilli, podana z jaśminowym ryżem KANG LUANG, czyli żółte curry z mlekiem kokosowym, warzywami, które jest dostępne w wersji GAI – 34 zł , GUNG (krewetki) – 45 zł i PED (kaczka) – 42 zł. Curry podawane jest z dodatkiem ryżu jaśminowego. Warto
Kulinarne przygody Gatitymorskim odpowiednikiem kurczaka - raczej zawsze wyjdą ok, ale trzeba ich przypilnować, by były super. To przypilnowanie polega na potraktowaniu krótkim, a konkretnym. Bez kombinacji. Co tu dużo gadać - zupa wyszła świetna, krewetki fajnie się obgryzało trzymając za ogonki, a żona pochwaliła (kilka razy!). PS Wystarczy przejść się morskim brzegiem w jakimś spokojnym miejscu poza sezonem, by przekonać się(...)kolejne potraktowanie hiper-organicznym nawozem. Składniki: 225 g mrożonych krewetek średniej wielkości 2 łyżki masła czosnkowego 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej lub żółtej pasty curry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki startego imbiru skórka otarta z 1 limonki 150 ml mleczka kokosowego 400 ml bulionu warzywnego 1 łyżka soku z limonki 100 g suchego ryżu
zadanie-gotowaniepełno dyń na straganach to co innego mogłabym zrobić? Oczywiście, że zupę krem z dyni! Szybkie, proste, a co najważniejsze przepyszne i bardzo sycące danie. Co kucharz to inna zupa krem z dyni, bo a to więcej marchewki, a to z papryką, z imbirem, z cukinią, z nią można kombinować i zawsze wychodzi pyszna! Czemu nie z mlekiem migdałowym(...)mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża, mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry
Be Fit Be Strongpręgi wołowej z kością 1 opakowanie mrożonej brukselki 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1/4 główki białej kapusty 1 duża cebula 1 szklanka wody 2 łyżki lubczyku 2 łyżki curry 1 łyżeczka chili cayenne sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso oddzielić od kości i pokroić na kawałki jak na gulasz. Włożyć od misy multicookera redmond rmc-m4502, dodać(...)aromatyczny sos. Zamknąć urządzenie i nastawić program STEW i czas 60 minut. Pręgę można podawać do dań duszonych, pieczonych oraz smażonych. Stosuje się ją również na wywary, zupy, buliony, rosół, gulasz oraz na masy i rolady mięsne. Stanowi dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego, minerałów i witamin. Mięso wołowe, które najlepiej nadaje się do gotowania i duszenia: Szyja Łopatka
ClauditteMissCooking