zupa curry - 1500 przepisów (strona:75/100)

Risotto z nutą azjatycką, grzybami shimeji i wołowiną 136

robi , z czym można przygotować i czy będą smakować. Trzeba je spróbować, a kto lubi grzyby nie będzie żałować. Można je na różne sposoby podawać, gotować, czy podsmażać, do zup, sosów dodawać, czy z makaronem, kaszą, ryżem zajadać. Składniki na ok. 3 porcje : 150 g ryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów(...)mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa wołowego (jak na tatara), 1 l bulionu drobiowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka curry, ok. 20 g startego sera parmezanu, 2 łyżki masła, mielona papryka wędzona, suszone chili świeżo mielone do smaku, pęczek koperku. Przygotowanie: Przygotowujemy dużą patelnię. Grzyby odcinamy od ich nasady, wtedy rozpadną się

Moniki Smakołyki
Śledzie w sosie musztardowym 1548

jeden raz. W czasie kiedy moczymy śledzie przygotowujemy sos. W misce mieszamy dwa rodzaje musztard, z majonezem, śmietaną i odrobiną miodu do smaku, doprawiamy przyprawą curry i pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do sosu. Wymoczone śledzie dodajemy do sosu, mieszamy i odstawiamy na noc do lodówki do zamarynowania. Proporcje składników sosu można modyfikować według własnych(...)preferencji smakowych Smacznego. Śledzie w sosie musztardowym Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na śledzie po kaszubsku Pasta z makreli i jajek – prosty przepis Zupa z kurczaka a’la flaczki Artykuł Śledzie w sosie musztardowym pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Negimaki z shiitake 187

sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki drzewa tamaryndowego (obecnie uprawianego głównie w Indiach), które charakteryzują się(...)smakiem i taki też smak nadaje potrawom, zawiera bowiem aż 12% kwasu winnego (naturalny cukier, który także występuje w strąkach nie równoważy dużej zawartości kwasu). Dodaje kwaśnego smaku potrawom curry, sosom, marynatom. W Azji, skąd dotarł z Afryki przez Bliski Wschód, jest szczególnie popularny w Tajlandii i Indiach, poza Azją – w Meksyku. W Europie jest jednym ze składników sosu

mojewypiekiinietylko
Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem 234

liści kapusty pekińskiej 2 średnie pomidory 1 czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy Sos 2 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 łyżki keczupu sól, pieprz, curry, papryka słodka, odrobina cukru Sposób przygotowania Sos Składniki wymieszać na gładki sos. Sałatka Wszystkie składniki (z wyjątkiem sera i kukurydzy) myjemy i siekamy w kostkę, cebulkę w półplastry. Wsypujemy do miski(...)wierzch dajemy starty żółty ser. Podajemy z sosem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/klasyczna-salatka-warstwowa-kurczakiem/ MieszamWGarnku   Artykuł Klasyczna sałatka warstwowa z kurczakiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Makaron penne z tuńczykiem i curry 237

opakowaniu.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Na niewielką ilość rozgrzanego na patelni oleju/oliwy wrzucić czosnek i chwilkę podsmażyć.Następnie dodać tuńczyka (razem z całą zawartością puszki), wymieszać z czosnkiem, przyprawić curry i chwilkę razem podsmażać.Do podsmażonej masy czosnkowo-tuńczykowej dodać śmietanę, wymieszać i chwilę jeszcze wszystko razem podsmażać.Sos przyprawić solą i pieprzem.Do ugotowanego makaronu dodać sos tuńczykowy i dokładnie(...)SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony.Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach.Przyjmuje się, że 100g makaronu

Gospodyni Miejska
Pomarańczowe curry z kurczaka 108

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Pierś z Kurczaka Zapiekana w Ziołach 79

.elast { width: 300px; height: 250px; } @media(min-width: 500px) { .elast { width: 720px; height: 180px; } } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszna, miękka i soczysta pierś z kurczaka w ziołach

Przepiski.pl
ZUPA SOCZEWICOWA Z CURRY 116

Pożywna, zdrowa i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimowe popołudnia. Szybka i łatwa w przygotowaniu, do zrobienia w 30 minut. Z lekkim orientalnym akcentem w

cool and minty
Wegański dal ze śmietaną z nerkowców 49

potrzebujemy: – 1 kubek czerwonej soczewicy – 3 szklanki wody – 1 cebulę – garść posiekanej pietruszki – garść nerkowców (namoczonych w wodzie) – sól, pieprz, curry, kminek, chilli, słodką paprykę Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą ok 10 minut dopóki woda nie będzie czysta. Możecie również namoczyć na chwilę soczewicę po czym umieścić ją w garnku razem z 2 kubkami(...)wody i odrobiną soli. Gotujcie ją przez ok 20 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę razem z przyprawami i gdy będzie rumiana dodajemy ją do zupy. Całość doprawiamy gdy zajdzie taka potrzeba. Teraz przygotujcie śmietanę z nerkowców. Do jej przygotowania potrzebujecie garść namoczonych nerkowców i 2 łyżki jogurtu sojowego. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Na talerze

Szybko Tanio Smacznie
Wegański dal ze śmietaną z nerkowców 84

potrzebujemy: – 1 kubek czerwonej soczewicy – 3 szklanki wody – 1 cebulę – garść posiekanej pietruszki – garść nerkowców (namoczonych w wodzie) – sól, pieprz, curry, kminek, chilli, słodką paprykę Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą ok 10 minut dopóki woda nie będzie czysta. Możecie również namoczyć na chwilę soczewicę po czym umieścić ją w garnku razem z 2 kubkami(...)wody i odrobiną soli. Gotujcie ją przez ok 20 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy posiekaną cebulę razem z przyprawami i gdy będzie rumiana dodajemy ją do zupy. Całość doprawiamy gdy zajdzie taka potrzeba. Teraz przygotujcie śmietanę z nerkowców. Do jej przygotowania potrzebujecie garść namoczonych nerkowców i 2 łyżki jogurtu sojowego. Całość blendujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Na talerze

Szybko Tanio Smacznie
Krem kalafiorowy 136

wiecie ( albo i nie wiecie ;) ) zupy jadam niezwykle rzadko ( praktycznie wcale ).Dopiero teraz , kiedy zbliżają się chłody … nadchodzi jesień … coraz częściej po nie sięgam.Lubię zupy gęste … kremowe … z dużą ilością „czegoś” w środku – takie , by nie były tylko pierwszym daniem , ale by nasyciły mnie na długie godziny.Dziś mam dla Was przepis(...)przyjemnością , a w takiej postaci smakuje rewelacyjnie! SKŁADNIKI: - kalafior – 1 szt- masło – 2 łyżki- cebula – 1 szt- bulion – 4 szkl- tymianek – 1 łyżka- curry – 1 szczypta- chili – 1 szczypta- sól – 1 szczypta- pieprz – 1 szczypta- natka pietruszki – 1 pęczek- śmietana słodka 18% – 3 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Ostra na Słodko
Zupa krem z brokuła 169

Ufff jak gorąco, nie wiem jak Wy ale ja zupełnie nie czuję głodu. Dlatego dzisiaj będzie danie ekspresowe, żeby się nie zagotować w kuchni. Będzie zupa brokułowa, tym razem miksowana na krem. Zupełnie inna, jak w moim pierwszym poście. Składniki:duży brokuł łyżeczka kurkumyłyżeczka currysól pieprz 3 ząbki czosnku camembert (opcjonalnie)kiełki brokuła (opcjonalnie)pestki dyni (opcjonalnie)Sposób przyrządzenia(...)naprawdę ile kucharek tyle przepisów na kremy. Zazwyczaj podsmażam cebulę, zalewam wodą i dodaje włoszczyznę i ziemniaki, dziś jednak byłam leniwa i zagotowałam tylko wodę z kurkumą, curry i solą, wrzuciłam różyczki brokuła i gotowałam kilka minut pod przykryciem.Kiedy brokuł jest miękki blenduję, podlewam dwoma chochlami wody, w której się gotowały, dodaję czosnek i miksuję do uzyskania gładkiego kremu.Podaj

pieprzny smaczek
Zupa kokosowa z ciecierzycą, marchewką , dynią i jarmużem 109

dlatego, że miałam niesamowitą ochotę na tę właśnie zupę, ale pod ręką nie miałam czerwonej soczewicy. Zastąpiłam ją natomiast gotowaną wcześniej ciecierzycą. Dołożyłam pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido. Ta zupa to prawdziwy hit. Zapadnie Wam na pewno w pamięci. Możecie zajadać się nią na kolację lub zabierać na lunch. Składniki pół szklanki pieczonej dyni Hokkaido (opcjonalnie) szklanka jarmużu 2 puszki(...)czerwona cebula 1-2 marchewki 1 cukinia 1 puszka mleka kokosowego 2-4 cm startego świeżego kłącza imbiru 6 ząbków czosnku opcjonalnie kilka nasion kolendry 1 płaska łyżka  curry 1 mała łyżeczka  kurkumy pół szklanki gotowanej ciecierzycy ( w oryginale pół szklanki gotowanej czerwonej soczewicy ) sól morska do smaku 1 litr wody łyżka  syropu z agawy świeża bazylia

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa krem pomidorowo cukiniowa z mlekiem kokosowym 151

Pomalutku zbliżamy się do końca wakacji , i niebawem skończą nam się przepyszne warzywa sezonowe , więc trzeba z tego korzystać jak często i długo się da , więc zapraszam na pyszną zupę krem z cukinii z pomidorami oraz mlekiem kokosowym , bardzo fajnie połączenie na zimno jako chłodnik , ale jeszcze lepszy na gorąco , zapraszam do wypróbowania . Składniki  6 średnich pomidorów(...)średnia cebulka  5 łyżek mleka kokosowego  1 kostka rosołowa  1 łyżeczka imbiru   1 łyżka masła  4 średnie ziemniaki sól , pieprz  1 łyżeczka curry  Wykonanie  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy , kroimy w średnią kostkę , cebulę obieram , kroję w kosteczkę,imbir ścieram na tarce o średnich oczkach ,pomidory parzę aby pozbyć się

Mój Smak
Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym 143

kalafiora z sosem jogurtowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 por 1 jabłko 1/2 strąka papryki 1 średni ogórek kilka różyczek kalafiora Sos 2/3 szklanki jogurtu sól, pieprz szczypta curry Sposób przygotowania Sos Składniki sosu wymieszać Sałatka pora myjemy i tniemy w talarki jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej Ogórka kroimy w plastry Paprykę tniemy w paseczki(...)malutkie różyczki. Podajemy polaną sosem jogurtowym 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-pora-ogorka-kalafiora-sosem-jogurtowym/ BosowKuchni Artykuł Surówka z pora, ogórka i kalafiora z sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 127

rozgrzany (bakłażany chłoną tłuszcz niczym gąbka) 7. Grillowanie Najważniejsza w smaku grillowanego bakłażana jest marynata. Należy wykonać ją z oliwy i dowolnych przypraw (bakłażany lubią bazylię, oregano, rozmaryn, cząber, curry, natkę pietruszki, czosnek, tymianek). Następnie należy marynować przez minimum kilkanaście minut i grillować z obu stron przez 5-10 minut / stronę w zależności od grubości plastra. Możemy również grillować bakłażana(...)następnie użyć do np. sałatki 8. Bakłażan w gulaszu/w leczo Nic bardziej nie lubię w lecie, jak obfity, wieloskładnikowy gulasz warzywny / leczo. Bakłażan jest doskonałym składnikiem do tego rodzaju zup, bo mimo że się zmiękcza, to nie rozpadnie się po ugotowaniu. (przepis tutaj

Tradycyjna Kuchnia