sól, świeżo mielony czarny pieprz, czosnek (także granulowany), ale także curry czy imbir. Z indykiem dobrze komponują się również: cząber, bazylia, tymianek, estragon, rozmaryn czy kminek – dodanie kilku świeżych gałązek ziół tuż przed podaniem to także dobry pomysł na podkręcenie wyglądu pieczeni indyczej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jakie przyprawy do zupy grzybowej? Przyprawianie grzybów nie jest łatwe, gdyż wiele dodatków zamiast
Kulinarne Przebojezależności, ile skrzydełek robimy... Szczypta pieprzu, curry, papryki, trochę sosu sojowego i innych sosów chili - całość ma ładnie pachnieć - tymi właśnie przyprawami będzie smakować nasze mięsko. 2. Skrzydełka dzielimy na trzy kawałki - dwa z mięskiem zostawiamy (lotki - końcówki skrzydełek pakuję w woreczek, gotuję na nich zupę). Kawałki skrzydełek myjemy, wrzucamy do garnka z przyprawami, zalewamy wodą. Gotujemy
dobra gospodyni dom wesołym czynimożna by dodać dla polepszenia smaku potraw :) Postanowiłyśmy wykonać rybną zupę a'la leczo z rybą i rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę
Moje Kuchenne Rewelacjestandardowych trzylatów, kiedy widzi cokolwiek pływającego w zupie, co nie jest marchewką, mięsem albo makaronem głośno krzyczy BLEE. Z tego powodu zupka jest chuda i bez zbędnych dodatków. Składniki: Pęczek włoszczyzny lubczyk - może byc suszony (ja dodaję 3 łyżeczki ) ale najlepiej pęczek świeżego sół,pieprz, odrobina curry pierś kurczaka 2x makaron Wykonanie: Warzywa
Lubczyk i Waniliaimbirem średnio przepadam i wybór padł na jabłka, które nadały zupie trochę słodyczy. Taki krem doprawiony ostrą papryką i świeżym pieprzem - poezja :) Składniki: ok. 500 g dyni 1 litr bulionu 1 duża cebula 2 duże ziemniaki 1 duże jabłko 1,5 łyżki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki serka mascarpone
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!marchewki lub kawałek dyni korzeń pietruszki lub kawałek selera 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej cebula ząbek czosnku natka pietruszki 1/3 szklanki fasolki adzuki 1/2 łyżeczki kopru włoskiego(nasionek) szczypta curry i kurkumy 1-2 daktyle siemię lniane sól morska lub himalajska łyzka oliwy lub oleju kokosowego szczypta majeranku WYKONANIE Fasolkę namoczyć na noc,potem ugotować z odrobiną soli. warzywa kroimy(...)czosnek w plasterki.W garnku gotujemy 3/4 litra wody i na wrzątek wrzucamy warzywa i gotujemy kilka minut. Następnie doprawiamy solą i dodajemy przyprawy,czosnek i cebulę.Gotujemy ok.5-6 minut. Zupę podajemy z kaszą jaglaną,fasolką,posypujemy posiekaną natką pietruszki i uprażonym na suchej patelni siemieniem lnianym.PYCHA!!!! SMACZNEGO
Mała w garnku mieszazupy. W tym roku postanowiłam to zmienić i przyrządzić kremową, rozgrzewającą zupę krem. I choć kolor, podobny do zgniłej zieleni może nie wygląda dla wszystkich apetycznie, to uwierzcie, że zupa ta w smaku jest całkowicie inna! Bardzo smaczna, kremowa, gęsta i aromatyczna. Konsystencja przypomina tą, do której dodaję kaszę jaglaną, czy jakby troszkę kleistą, jednak kaszy(...)Składniki: 750 ml wegańskiego bulionu (Amandin) 225 g liści jarmużu 3 średnie ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka słodka, chilli, sól himalajska 200 ml śmietany ryżowej (Amandin) Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodaj liście jarmużu (bez łodyg!). Duś
Zdrowie na języku :Psię wykorzystywać warzywa sezonowe jak najczęściej. Tym razem przygotowałam zupę ze zdrowymi warzywami i rozgrzewającymi przyprawami, idealna na ponure jesienne dni. Składniki: 1 mały brokuł 2 marchewki kilka brukselek 4-5 ziemniaków 2 pomidory 1 cebula 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu sól, pieprz curry papryka słodka imbir do smaku 1 łyżka oleju Przygotowany wcześniej
talerz przyjemnościkurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 2 garście rodzynek puszka ananasa 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki soku z ananasa 2 łyżeczki curry sól, pieprz Sposób przygotowania : Rodzynki zaparzamy wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy
Pobite gary Barbarymaterii i świetnie działa na skórę, paznokcie i włosy. Zupa pomaga oczyścić organizm z toksyn, mocno rozgrzewa dzięki aromatycznym przyprawom, które również zbawiennie wpływaja na nasz metabolizm. Robimy ją conajmniej raz w tygodniu, jest pyszna :) Składniki: 60 g kaszy jaglanej 1/2 dużego selera 5 średnich marchewek 1 korzeń pietruszki Curry Kurkuma Pieprz Sól himalajska lub morska Przygotowanie: Przygotować wszystkie
Czarnawisienkapastę). Zupę można przecedzić, tak jak ja zrobiłam, lub nie - tak jest bardziej po tajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :) Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość z nich można zamrozić na później (np. galangal, papryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw(...)kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 20 minut. 3. Po tym czasie zupę przecedzamy, dodajemy kurczaka, grzyby, sos rybny i sok z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut (do momentu, gdy kurczak będzie już gotowy). Przelewamy do miseczek, posypujemy szczypiorkiem i krążkami papryczki chilli
Tajskie smakiMajonez curry domowy majonez z przyprawą curry. Majonez curry możesz kupić w sklepie spożywczym, ale przepis na domowy majonez jest tak łatwy i szybki, że
Cztery FajerySukces zupy krem z pieczonego kalafiora zachęcił mnie do ponownego przygotowania podobnego kremu na bazie pieczonych warzyw. Jako że mamy w tej chwili sezon dyniowy poniżej znajdziecie przepis na nic innego jak krem z dyni. Nie taki zwykły, bo znajdzie się tu także dodatek pomidorów i ziemniaków. A wszystko, jak wcześniej wspomniałam najpierw upiekłam. Całość wzbogaciłam cebulką, czosnkiem, papryczką chilli(...)oleju rzepakowego 1 łyżka oleju palmowego (można zamienić na inny) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowego) przyprawy: sól, curry, kurkuma, pieprz ziołowy oraz papryka słodka Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z łyżką oleju rzepakowego i solą. W osobnej misce wymieszaj pomidorki z łyżeczką
Zdrowie na języku :Pśmietany 18% 3 cebule 1 cebula dymka 1/2 natki pietruszki 6 plasterków sera gouda 2 kostki rosołowe Knorr drobiowe 1 płaska łyżka wegety 1 płaska łyżeczka curry 2 łyżki suszonej bazylii 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku chleb na grzanki i przyprawy (czosnek, bazylia i chilli) Przygotowanie: Garnek i głęboka patelnia. Do garnka wlewamy(...)długo aż cebula będzie złocista. Gdy kostki rosołowe nam się rozpuszczą dodajemy ser topiony i mieszamy. Następnie siekamy drobno 4 ząbki czosnku i dodajemy do zupy. Gdy cebula jest gotowa dodajemy ją garnka z zupą. Na pozostałym tłuszczyku smażymy cebulę dymkę z czosnkiem ( drobno posiekane) i dodajemy świeży dokładnie umyty szpinak a następnie
ClauditteMissCookingCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA
globuskulinarnyCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA
globuskulinarnyCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA
globuskulinarnyCURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI KOPYTKA Z FASOLKĄ LIMONKĄ I MIĘTĄ CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM CALAMARI Z SOSEM ALFREDO TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU ZUPA TAJSKA
globuskulinarnyrodzaje pierożków Oprócz tego możemy tu zjeść różne zupy (Wonton, Tom Kha z kurczakiem lub z krewetkami), przekąski ( spring rollsy, wakame, sałatkę z mango, beer tempurę czy same rollsy). Dla tych co nie mają ochoty na pierożki lokal serwuje różnego rodzaje pad thai, stir fry z woka i tajskie curry. Jednak Pełną parą słynie ze swoich pysznych pierożków
Kulinarne przygody Gatityskładnik wielu smacznych dań. Jednym z nich jest właśnie zupa z dyni. Prezentuję dziś przepis, który oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Składniki: • 500 g surowej dyni • 2 ziemniaki • 1 marchewka • 1 cebula • ząbek czosnku • 1 litr wywaru z rosołu • łyżeczka przyprawy curry • 3 łyżki śmietany 18% • sól, pieprz • 4 łyżki oliwy
Podróż w kulinariaDziś mam dla Was przepis na fantastyczną zupę/krem , która idealnie rozgrzeje nas w te coraz chłodniejsze, jesienne dni. Połączenie dyni i batatów jest niezwykle sycące, smaczne, ale przy tym lekkie i dietetyczne. Taka zupa jest oczywiście świetnym pomysłem dla osób dbających o linię, dlatego też dołączyła do mojej serii BE FIT! i na chwilę obecną jest to najczęściej jedzona(...)śmiało możesz wypróbować inną moją ZUPĘ Z DYNI – równie pyszna! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * czosnek – 2 ząbki * cebula -1 szt * dynia ( pokrojona w kosteczkę ) – 2 szkl * bataty ( pokrojone w kosteczkę ) – 2 szkl * marchew – 1 szt * bulion warzywny – 3 szkl * mleko kokosowe – 0,5 szkl * olej – 1 łyżka * curry, sól, pieprz, gałka muszkatołowa , imbir
Ostra na Słodko