pierwszych dniach czerwca przygotowaliśmy niewielkie ilości bazy pomidorowej do sosów i zup oraz konfitury morelowe z amaretto Nie bylibyśmy jednak Saudyjskimi Wielbłądami, gdybyśmy nie zapragnęli (zresztą, jak co roku) wypróbować nowych nieznanych nam dotychczas smakołyków ze słoików - tym razem wybór padł na kalafior marynowany w curry. Inspiracje czerpaliśmy z rewelacyjnej książki Jennifer MacKenzie " Wielka księga słoików " Oprócz słodkich i wytrawnych
Cztery Fajerypaprykę, a także majeranek i szałwię. Cukinia dobrze komponuje się z goździkami, curry, majerankiem, gałką muszkatołową, rozmarynem i szałwią. Dynia natomiast z cynamonem, imbirem, cebulą oraz gałką muszkatołową. Pomidory można podać z bazylią, liściem laurowym, koperkiem, majerankiem, cebulą, oregano,natką pietruszki i pieprzem. Lubczyk dodany do zupy zastąpi nie tylko sól, ale słoną maggi, którą niektórzy sowicie doprawiają. Bazylia wzbogaca
Kucharzycabrytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników).Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne
WojnaNaSmaki.plzupy spróbuje, ten...zrobi sobie jej więcej następnym razem- gwarantuję! Smak tej zupy zapada w pamięci,można ją podać każdemu, kto podchodzi sceptycznie do zup i dyni. Jest pyszna, zdrowa i jeśli wam często zimno- jest dla Was. Marek Zaremba w swojej książce "Jaglany detoks" pisze o niej, że "działa na zgagę niemal jak skalpel.Jest lekka, rozgrzewająca i na długo(...)cebulki. Wsyp curry i kurkumę. Zapach będzie obłędny! Po chwili dodaj pomidory, czosnek, soczewicę i warzywa. Dosmacz solą, spróbuj. Wlej mleko kokosowe oraz ok. 2 szklanek wody.Gotuj około 15 minut aż soczewica zmięknie. Wrzuć listki bazylii i wymieszaj, spróbuj ,dopraw w razie potrzeby. Serwuj ze świeżymi liśćmi bazylii, posypaną sezamem i opcjonalnie skropioną sokiem z cytryny. Zupa jest gęsta
Z Kuchni Do Kuchnitego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody 1 kostka bulionu wegańskiego oliwa z oliwek cynamon 1 łyżeczka chilli 2-4 łyżeczki (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki) curry 1 łyżeczka sól(...)powinna odchodzić gładko. W przypadku problemów i zbytnią twardością można skórkę odkroić a następnie nożem zeskrobać z niej pozostałości dyni. - dokładamy dynię do zupy, przyprawiamy cynamonem, chilli, carry i solą, gotujemy chwilę. - zupę dokładnie miksujemy aż do połączenia składników (zupę należy ochłodzić jeśli
Pora na pora i pomidoraDynia hokaido, to mój faworyt pośród wszystkich dyniowatych. Robię z nie zupy i różne sałatki. Jesienią zaopatrzyłam się w odpowiednią ich ilość i wciąz mogę się cieszyć ich smakiem. Dzisiaj zapraszam nz bardzo proste danie, a mianowicie dynię pieczoną w formie niewielkich(...)łódeczek. Smakuje wybornie jako samodzielne danie lub wkomponowana jako skłądnik sałatki. Składniki: 1 dynia hokaido 1200 g 2 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku garść świeżej bazyli 1/2 łyżeczki curry sól morska do smaku 2-3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu balsamicznego Sposób przygotowania: Dynie przekroić na mniejsze kawałki, usunąć miąsz z pestkami i pokroić w 2 centymetrowe słupki
Gosia gotujeposypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zupa taco Krem z pomidorów i marchewki PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 4-5 SKŁADNIKI: – pęczek dymki – białe i zielone części – 1/2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków – 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru – 1 papryczka chilli lub 2 łyżeczki czerwonej pasty curry – 1/2 szklanki mleka kokosowego – do podania: świeża pietruszka lub kolendra, posiekane pistacje Przygotowanie: Cebulę drobno posiekaj, marchewki pokrój w plasterki lub mniejsze kawałki. W garnku podgrzej oliwę i podsmaż
nietylkopasta.plmoja poprzednia zupa z soczewicy ( klik ), jest lżejsza, naprawdę aksamitna i przepyszna. I jest oczywiście wegańska i bezglutenowa . Ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 pietruszka (korzeń) 2 ziemniaki 1 szklanka bulionu warzywnego (może być trochę więcej) 1 puszka pomidorów sól, pieprz, curry, papryka czerwona słodka oliwa(...)smażenia podprażone ziarna sezamu i listki świeżej bazylii do dekoracji Wykonanie: 1. Zaczynamy od pokrojenia cebulki w drobną kostkę i smażenia jej na oliwie wraz z curry i papryką czerwoną. Gdy cebula się zeszkli do dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił. 2. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. 3. Następnie dodajemy pokrojone
Kawa z mlekiemstylu indyjskim. Czas start! Indyjska zupa z dyni Przepis na 4-5 porcji Potrzebujemy: 1 średniej wielkości dynia 2 średnie marchewki 1 pietruszkę 1/4 średniej wielkości selera 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 puszkę mleczka kokosowego 3-4 cm imbiru 1 łyżka mielonej kurkumy 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka curry 1 łyżeczka mielonego chilli(...)bulionu i zostawiamy na 15-20 minut. 5. Po tym czasie całość blendujemy. Niektórzy mogą wyłowić pietruszkę lub seler, jeśli nie lubią tych warzyw, ale warto zostawić wszystko bo zupa będzie głębsza w smaku. 6. Wrzucamy ponownie na ogień, dodajemy przyprawy i mleczko kokosowe i chwilę gotujemy. 7. Przelewamy do miseczek, posypujemy prażonym sezamem i słonecznikiem i jemy rozgrzewającą, smaczną
Bananowe Polepewnością powtórzymy, jak tylko pojawią się na naszej działce pomidory. Zupa jest cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki". Składniki 400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą 2 duże marchewki 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 daktyle 2 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżeczka przyprawy curry 1 szczypta kurkumy 140 g kukurydzy w puszce 1 łyżka oleju kokosowego sól
R'n'G KitchenKochani dziś na kolację podaję zupę z pestkami ... Krem pyszny i aromatyczny, krem rozgrzewający i słoneczny. Składniki mała dynia np. Hokkaido 1 batat półtorej cebuli czerwonej 4 ząbki czosnku pół szklanki mleka kokosowego 3 cm świeżego kłącza imbiru 1 łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy olej kokosowy do smażenia sól himalajska różowa szczypta cynamonu pestki dyni ,migdały oraz suszone figi
Z Kuchni Do Kuchniprzez cały rok, a szczególnie teraz, na jesieni. Wykonanie tej kremowej zupy jest proste. Składniki 8 średnich buraków pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej u mnie Melvit pół szklanki mleka kokosowego 1 czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 1 jabłko 2 cm świeżego kłącza imbiru pół łyżeczki curry pół łyżeczki lub mniej kurkumy pół łyżeczki nasion kolendry, może być mniej
Z Kuchni Do Kuchniposiekaj w cienkie półplasterki. Polej je sokiem z połowy limonki i odstaw. Ser paneer pokrój w nieduże kwadraty. Za pomocą pędzla kuchennego posmaruj je pastą Patak’s Mild Curry. Smaż ser na patelni na niewielkiej ilości oliwie, aż zezłoci się z każdej strony. Na talerzu połóż szpinak lub sałatę, dodaj ugotowaną kaszę quinoa, cebulę, podsmażony ser paneer i pestki(...)oraz zupę dyniową. Tak zupę, sosy te można wykorzystywać również jako dodatek do innych dań czy dip do warzyw. Sosy przygotujesz w 15-20 minut w zależności od dodatków. W ich składzie znajdziecie ocet, naturalny konserwant, który wygotuje się podczas przygotowania. Moi ulubieńcy czyli pasty przyprawowe. Na zdjęciu widzicie dwie z nich – łagodną mild curry i średnio pikantną tikka
nietylkopasta.plrównież akcenty tureckie. Dla przeciętnego Europejczyka, mimo że kuchnia libijska jest łagodniejsza od tunezyjskiej, potrawy serwowane w tym kraju mogą wydać się bardzo pikantne. I taka jest dzisiejsza zupa - aromatyczna, gęsta i pikantna. Cudownie rozgrzewająca i sycąca. Wspaniała. Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 45 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas(...)Ingredients 300 g czerwonej soczewicy 1,5 litra bulionu warzywnego 1 średni ziemniak 1 cebula 2 marchewki 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 2 łyżki masła klarowanego sól Instructions Ziemniaka, marchew, cebulę i czosnek obieramy. Warzywa kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy
Wędrówki po kuchni