wykonywać przez cały rok, ponieważ jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu. Sałatka wypełniona jajkiem , groszkiem , soczystą pomarańczą , czosnkiem , cebulą , natką pietruszki i szczypiorkiem z dodatkiem jogurtu greckiego i curry. Proste ale pyszne smaki sałatki sprawiają, że jest ona lubiana przez najmłodszych członków rodziny. Jajka do niedawna sądzono, że jajka są niezbyt zdrowe i nie powinno się ich często spożywać(...)przygotowania sałatki wkładamy do miski i mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt grecki, curry, sól i pieprz. Mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę i mieszamy. Sałatka gotowa. Wszyscy wiemy, że jajka zajmują centralne miejsce podczas Świąt Wielkanocnych . Wykonujemy jajka faszerowane , kolorujemy je, są dodatkiem do zupy i także możemy wykorzystać jajka do wykonania sałatki . Jest to najlepsza sałatka z jajkiem
Zdrowy Styl JoannyDziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem
Kawa z mlekiemKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiCzas na grochową:) Zupa grochowa z chipsami z wędzonego boczku Składniki: 2 litry wody 1 szlankę grochu ( najlepiej łuskanego, w połówkach) 4 - 5 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 listek laurowy, 3 ziela angielskie 1 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz, curry 4 kromki chleba 1 łyżka(...)czosnku. Dodaj sól i curry (ilosc według Twojego uznania). Gotuj przez około 20 - 25 minut w tym czasie przygotowując chipsy z plastrów boczku (boczek pokrój w długie paski, wysmaż na rozgrzanej patelni na chrupiąco) oraz grzanki( na rozgrzanej patelni zrumień chleb posmarowany masłem i pokrojony w kostkę), Gotową, gorącą zupę dopraw pieprzem i wykładaj
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałajedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:)Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie;Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę chili, ząbek(...)czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili
Anioły w kuchnijedna z najbrzydszych zup jakie robiłam i jakie jadłam, tylko soczewicowa jej ustępuje... w najnowszym, lipcowym, numerze KUCHNI wyglądała całkiem inaczej... Jest jak jest, najważniejsze, że to całkiem smaczna kombinacja szczególnie gdy macie naprawdę dobrej jakości mleczko kokosowe. Brokułowy krem z nuta kokosa 1 spory brokuł 2 łyżki oleju pół łyżeczki curry 1 cebula gałka muszkatołowa do smaku(...)Brokuła dzielimy na różyczki, skrapiamy łyżka oleju, posypujemy curry i pieczemy ok 15 minut (tu chyba pies pogrzebany bo brokuł przestaje być ładnie zielony podczas pieczenia właśnie). Posiekana cebulę szklimy na drugiej łyżce oleju. Do garnka z cebulą dorzucamy upieczonego brokuła, doprawiamy gałką, solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut. Zupę miksujemy na krem razem z listkami mięty
Dzieje kuchennej Wiewióryprzypraw i prosta w przygotowaniu – cieszy oczy barwą i zachwyca smakiem. Jedyne trudności w tym przepisie mogą się pojawić przy obróbce dyni, ale taki już urok tego warzywa. Zupa dyniowa wspaniale rozgrzewa i idealnie nadaje się na obiad lub kolację. Przygotowujesz dania z dbałością i chcesz, żeby nie tylko świetnie smakowały, ale również pięknie się prezentowały? Koniecznie w takim(...)posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć krewetki
ale Pysznierazem są łagodniejsze. Dziś zapraszam Was na zupę przygotowaną na bazie kurczaka z dodatkiem cienkiej fasolki szparagowej. Cudne aromaty ! Tajska zupa z fasolką szparagową Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego(...)dodajemy mięso. Gdy będzie złociste dodajemy czosnek, imbir, kaffir, pastę i chwilkę wszystko przesmażamy. Przekładamy do garnka, wlewamy bulion, mleczko i chwile gotujemy. Fasolkę kroimy na pół, wrzucamy do zupy. Dodajemy też pędy bambusa. Gotujemy, aż fasolka będzie al dente. Na koniec dodajemy szczypiorek i sok z cytryny. Zupę podajemy posypaną listkami bazylii
Kulinarne przygody Gatitylepszego niż miseczka parującej, aromatycznej zupy. Znakomicie syci i rozgrzewa. Ta wersja zupy jest bardzo prosta i szybka do wykonania. składniki: ok 1,5 l bulionu cebula średniej wielkości dynia marchew 2 łyżki oliwy ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, cynamon, curry ponadto: pęczek zielonej pietruszki jajka gotowane na twardo pestki słonecznika W rondlu o grubym dnie rozgrzać(...)rozpadać. Zdjąć z ognia, zblendować na gładki krem. Dodać przyprawy, ponownie postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni. Jajka pokroić w ćwiartki. Pietruszkę posiekać. Zupę nalać do miseczek, dodać jajka, wierzch posypać pietruszką i słonecznikiem
6nieboproblemu możesz przygotowywać cały rok. Jeśli spodobał Ci się ten pomysł, wypróbuj również, pyszny pomysł na obiad: - Zupa krem z kalafiora - Spaghetti w sosie z surowym brokułem (polecane głównie dla kobiet, dowiesz się również dlaczego należy spożywać brokuły na surowo) - Curry z zieloną soczewicą i cukinią - Prażona cieciorka z ryżowym makaronem i serem halloumi Przepis na pieczone bataty
SMYKWKUCHNIupieczoną, w occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta, dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko
Pause Gotowanie!bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ostatnio stałam się maniaczką wszelkich zup o kremowej konsystencji. O to jeden z moich wielu eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ
Zofianatrójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni. Składniki: Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego 4-5 średnich marchewek Ok.1kg dyni 2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy 1-2 średniej wielkości ziemniaki Ząbek czosnku Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy(...)miękkości warzyw. Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny. Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir. Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście
Symfonia Smakówseler. Pod koniec smażenia dodajemy curry i sól. Podduszone warzywa zalewamy 2,5 litrami wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do chwili aż będą miękkie. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy kiełbasę a na patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. Gdy wszystkie warzywa w zupie będą miękkie, miksujemy całość za pomocą ręcznego blendera
Qchnia po prostumoje dzieci za marchewką, porem, pietruszką nie przepadają i widząc je, ich nie zjadają, ale gdy im zupę podałam to puste talerze otrzymałam. Nawet nie wiedziały jakie warzywa w niej się znajdowały. Przyprawami smak zaczarowałam, ale o niech też nie wspominałam. Zupa ta jest nieskomplikowana, ale w smaku niezapomniana. Składniki: 1 marchew 150 g, 4 pietruszki korzeń(...)warzywa będą bardzo miękkie. Wlewamy pozostały bulion, dodajemy curry, matcha, pieprz i całość miksujemy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Groszek wystarczy na chwilę wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem soli. Rada: jeśli używacie groszku, który nie był przed mrożeniem gotowany na parze, należy go chwilę podgotować. Zupę podajemy z groszkiem i zieloną pietruszką
Moniki Smakołyki