Moje ulubione święto :) Dzień Pikantnych Potraw Zupa Azjatycka SKŁADNIKI: 1 liść prasowanych glonów 1,5 l buliony warzywnego mieszanka warzyw chińskich kilkanaście krewetek 2 filety rybne sos sojowy 2 ząbki czosnku papryczka chili przyprawa curry sól, pieprz, kolendra, szczypiorek Sparzyć krewetki i mrożona rybę. Mrożone warzywa chińskie wraz z czosnkiem i papryczką chili podsmażyć na patelni. Do gotującego się bulionu
MarciochaKucharzyNieco optymizmu i ciepłą dała mi dziś - zupa z dyni. Ten kolor, ten smak - uwielbiam.A Wy ? skusicie się na porcję ? Składniki:około 300 g marchewkiokoło 700 g dyni piżmowej1 l bulionu ( wołowy lub drobiowy )100 ml wina białego wytrawnego150 ml napoju ryżowego Alpro1 łyżka ketchupu pikantnego1 łyżeczka ( lub więcej wedle uznania )curry indyjskie Kamisszczypta mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka masła1(...)się rozpadać.W garnku zagotować bulion, dodać podsmażone warzywa - gotować. W czasie gotowania dolać wino.Zupę gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną i zaczną się rozpadać.Pod koniec gotowania do zupy dodać ketchup oraz napój ryżowy Alpro. Możecie go zastąpić mlekiem kokosowym lub słodką śmietanką.Zupę doprawić do smaku przyprawami.Ugotowaną zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na krem. Smacznego
kolorowotorcikowoWarszawie działa hinduska restauracja - Moje Curry . Piękne, industrialne wnętrze, wszechobecne przyprawy i zioła, przeszklona kuchnia to nie jedyne, co zachwyca w restauracji. Największym atutem jest jedzenie, przygotowywane przez hinduskich kucharzy, którzy jak nikt inny potrafią tworzyć mieszkanki przypraw - masale, piec mięso w piecu Tandoor i przygotowywać wyśmienite placki Naan. W menu znajdziemy sezonowe zupy, przystawki mięsne i wegetariańskie, dania mięsne(...)zabawy. Sama karta menu również została stworzona dla najmłodszych - ale o tym co mam na myśli przekonacie się odwiedzając restaurację. Serdecznie zachęcam i zapraszam do odwiedzenia restauracji Moje Curry ! Róbcie rezerwacje, bo inaczej goście ustawiają się w kolejce po wolny stolik
Kuchnia Bon Appetitswoim wyglądem – daleko mu do kanonu pięknych, reprezentacyjnych potraw. Dodamy mu koloru gęstym jogurtem, ognistoczerwonymi płatkami chili, zielonym szczypiorem i mnóstwem aromatycznej, świeżej mięty – obowiązkowej przy curry z ziemniaków! Do przygotowania tego curry z ziemniaków koniecznie trzeba wybrać odmiany ziemniaków o średniej zawartości skrobi – z grupy użytkowej B lub BC, czyli odmiany Bryza, Tajfun, Mazur, Legenda, Jurata, Irys, Jurek, Jutrzenka(...)kroimy na równej wielkości kawałki, trochę większe niż do zupy. Cebule obieramy, kroimy na pół, a następnie na cienkie pasterki. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy do miseczki. Jeśli korzystacie z groszku z puszki – odcedzamy go i przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą. Mrożony i świeży groszek wystarczy dodać do curry w takiej postaci w jakiej jest – nie trzeba go odmrażać
Karo in the Kitchenprawda smakiem nie przypomina ta zupa tradycyjnych flaczków, ale wyglądem trochę tak 😊 Dlatego nie zrażajcie się nazwą, bo to bardzo dobre jarzynowe flaczki są 👌 Składniki: -4 małe marchewki -2 pietruszki -pół selera -por cześć zielona -cebula -ugotowany makaron wstążki lub usmażony naleśnik -4 liście laurowe -4 ziela anielskie -łyżka sosu sojowego -dwie łyżki octu jabłkowego lub soku(...)muszkatołowej -łyżeczka curry -2 ząbki czosnku -sól, pieprz -50 g masła Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy w cienkie, zgrabne paski. Zalewamy w garnku 6 szklankami wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz ząbki czosnku. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pokrojony również w paski por. Cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy majerankiem
Kulinarne przemysleniasmak, kolor i możliwość kombinacji w kuchni. Zupa krem jest przepyszna, a dodatkowo z mleczkiem kokosowym i imbirem smakuje wyśmienicie Co nam trzeba? 500 g miąższu dyni 2 ziemniaki 2 marchewki kawałek piersi z kurczaka 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1 średnia cebula przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kurkumy i curry po 1/4 łyżeczki mielonej ostrej i słodkiej papryki, soli(...)kostkę. Na oliwie lub oleju podsmażamy lekko pokrojoną w kosteczkę cebulę Dodajemy dynię oraz ziemniaki, przyprawiamy i podsmażamy razem przez ok. 5 minut. Dodajmy całość do garnka z zupą i dorzucamy posiekane mięso, zostawiając 2 łyżeczki do posypania. Do zupy dajemy obrany i tarkowany imbir-około 2/3 naszego kawałka Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Po tym czasie dodajemy mleko
LatosiowydomProsta. Smaczna. Szybka. Rozgrzewająca. Składniki: puszka pomidorów (400g, badajcie skład czy nie ma dodatku cukru) pierś kurczaka garść suszonych warzyw Skworcu 20g kaszy jaglanej sól, pieprz, curry, kurkuma, ostra papryka wg. smaku natka pietruszki (przed podaniem) Sposób przygotowania: W około litrze wody gotujemy kurczaka z suszonymi warzywami (wybierając w między czasie powstałą do góry pianę) kiedy kurczak się ugotuje(...)część wody wyparuje wyciągamy kurczaka dodajemy pokrojone pomidory, przyprawy według smaku i dusimy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze przez 20 minut całość zupy blendujemy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka przed podaniem obsypujemy hojnie posiekaną natką pietruszki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmoim dzieciom. Dzisiaj przepis numer jeden, którego podstawą są pieczone warzywa. Zupa dyniowa Składniki: 1-1,2 kg dyni (bardzo dobra jest dynia Hokkaido, ponieważ ma bardzo cienką skórę i jest słodsza w smaku), 6-7 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 1 łyżka starego drobno imbiru, 1/2 łyżeczki curry, Sól, pieprz, szczypta kurkumy, 1-1,2 litra wywaru warzywnego(...)potrzeby. Po upieczeniu dynię obrać ze skóry albo wydrążyć miąższ przy pomocy łyżki. Do garnka z bulionem włożyć warzywa, dodać przyprawy, zmiksować blenderem i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Zupa ma być gęsta, ale jeżeli potrzeba można dolać troszkę bulionu lub gorącej wody. Podawać z podprażonymi pestkami dyni lub słonecznika, albo z grzankami. Smacznego! P.S. Każda zupa potraktowana jak „gorący
Moja Mama Gotujekuchni, imbiru, cynamonu, curry czy kminu rzymskiego. Przyprawa ta nazywana jest także kuminem, a często mylona z naszym kminkiem. Kmin rzymski jednak pochodzi z Egiptu,a jego aromat nadaje naszym potrawom nieco wyrazistości i pikanterii. Nie od dziś wiadomo również, że kmin rzymski korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Tym razem mojej zupie dyniowej dodałam orientalnego aromatu. Wypróbuj
Życie zaczyna się w kuchniczasu powinniśmy sobie taką zupę zrobić. Ja jem ją na pewno raz w tygodniu. Szybko się robi i można ją trzymać w lodówce nawet kilka dni. Składniki 2 piękne brokuły szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 duże jabłko- doda świeżości 3 ząbki czosnku cebula najlepiej czerwona 1 łyżeczka majeranku szczypta gałki muszkatołowej mała łyżeczka curry mała łyżeczka kurkumy skórka starta(...)mnie Ziarenkowo około 2 łyżki na porcję Brokuły umyj i podziel na różyczki. W rondlu rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę i czosnek. Po trzech minutach dodaj curry,majeranek,kurkumę, wymieszaj i podsmaż. Dodaj brokuły i pokrojone w kostkę jabłko. Zalej wrzątkiem do poziomu 5 cm poniżej poziomu brokuła i jabłka. Przykryj i gotuj na małym ogniu około
Z Kuchni Do Kuchniopowieści z rożnych zakątków świata. Poznamy Makaron Długowieczności, który podawany jest w Chnach, indonezyjską zupę kokosową "laksa" z makaronem, oraz cejloński deser z makaronem i lodami (tu połączenie naprawdę oryginalne, takie nie przyszło by mi do głowy;)). Jest też słynne tajskie pad thai i tybetańska zupa "thupka" z ręcznie robionymi kluskami :-) Ciekawie jest na pewno :-) Najpierw jednak autorka przedstawia(...)pięciu przemian. Teraz przechodzimy do przepisów. Tutaj wędrówkę zaczynamy od Birmy i kokosowej zupy krem z makaronem, następnie jest Brazylia i makaron gryczany z burakami i czosnkiem, w Chinach makaron kamut z paprykowym sosem, na Filipinach makaron ryżowy z bobem i wczorajszym curry, Hawaje to makron ryżowy z brokułami i mango w orzechowo - pomidorowym sosie. Są też makarony
kruche babeczkiZupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami Moja propozycja na dziś – zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami. Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami Składniki: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego ¾ szklanki czerwonej soczewicy 3 pomidory 1 marchew 3 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ brokuła 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego(...)mieszając ewentualnie podlać bulionem). Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Do garnka z soczewicą wlać bulion z warzywami, wymieszać, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 3-4 minuty. Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku. Artykuł Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniasmaku curry, solą, czarnym pieprzem, kuminem i mielonym kminkiem. Podgrzej. Natychmiast podawaj z ryżem. Co wege w Biedronce ? Moje hity: - kiełki stir-fry i czasami dostępna pasta z wędzonym tofu (o których powiedziała mi Linda), - kasza orkiszowa, - paluszki chlebowe Grissini , - czekolada Lindt Excellence , - zupy-krem (mrożonki), - baton owocowy(...)PIECZYWA (WEGAŃSKIE) PESTKI I NASIONA (WEGAŃSKIE) PRZEKĄSKI I SŁODYCZE wegański, całkiem zdrowy skład nie są wegańskie wegańska, uwaga: zawiera kontrowersyjny polirycynooleinian poliglicerolu (zakazany w Japonii, Australii i USA) wegańska ZUPY-KREM (WEGAŃSKIE) Veggies in coconut milk with basmati A light, quick and delicious dinner. You can use various, seasonal veggies. Slice onion and garlic and fry in oil or ghee
Qlinarnie i QlinarnieClebek naan Naan to rodzaj płaskiego chleba popularnego zarówno w Afganistanie, Arabii Saudyjskiej i innych krajach Zatoki Perskiej jak i w Indiach i Chinach. Często podawany
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakuchni. ”Jest skarbnicą białka i posiada bardzo wiele cennych właściwości. Ma słodkawy, delikatny smak z orzechową nutą. Poza sławnym humusem i pysznymi falafelami, z ciecierzycy można przyrządzić rozgrzewającą zupę, pasztety, czy kotlety. Sprawdzi się także jako farsz do pierogów czy krokietów. Może być również składnikiem sałatek i dań typu ratatouille. Ponadto z nasion ciecierzycy można wyrobić mąkę do wypieku(...)rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma, gałka muszkatołowa, a nawet cynamon. Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny (IG =30), w związku z tym bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy, tym bardziej, że zawarty w niej błonnik stabilizuje poziomu glukozy (cukru) we krwi i obniża wchłanianie węglowodanów.” To tylko niektóre jej właściwości zdrowotne. A tymczasem – zupa z pieczonej ciecierzycy. Składniki
mojewypiekiinietylko