Dziś zaproponuje Wam rozgrzewającą zupę marchewkową :) idealna na chłodniejszy dzień. Składniki: 1kg marchwi pół selera 1szt pietruszki 1szt cebuli 1 ząbek czosnku 5cm kawałek imbiru 150g kaszy jaglanej 1-1,5l wody kurkuma curry gałka muszkatołowa Wykonanie Cebulę kroimy z cienkie pół plastry i wrzucamy do dużego garnka. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w mała kostkę dorzucamy(...)przykrycia warzyw i pozostawiamy aż warzywa zmiękną. Po jakiś 25 min dodajemy kaszę i gotujemy jeszcze aż kasza będzie miękka czyli ok 25 min. Na sam koniec blenderujemy zupę by otrzymać gesty krem. Tak otrzymaną zupę podajemy z salaterkach z kleksem jogurtu naturalnego. Mnie wyszło na co najmniej 6 porcji. Smacznego
Panda i jej światCały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki, makaron ryżowy, marchewkę, zalać zupą i dodać posiekaną kolendrę. Dopraw do smaku. Między innymi taką wspaniałą
królestwo garówZupa marchewkowa gości u mnie w różnych wariantach, ta jest chyba najprostsza! W sam raz dla dzieci...dorośli tez będą nią zachwyceni. Zupkę poznałam na Sycylii.I stosowałam na sobie... Jest ona pewnego rodzaju suplementem diety, który spożywany regularnie na 2 miesiące przed sezonem na opalanie, da nam gwarancję złocistej i trwałej opalenizny. Składniki duża łyżka oleju kokosowego virgin, tubylcy używają(...)duża czerwona cebula 5 dużych marchewek 2 cm świeżego kłącza imbiru łyżeczka curry i szczypta kurkumy skórka otarta z 1 pomarańczy 4 łyżki mleka kokosowego sól do smaku butelka salsy pomidorowej lub 2 puszki pomidorów w zalewie groszek ptysiowy Brześć Można z powodzeniem zwiększyć proporcje, gdyż zupa idealnie przechowuje się w lodówce. Jest zdrowa. Jest pyszna! W rondlu rozpuść
Z Kuchni Do KuchniZapraszam na pyszną zupę w kolorach jesieni. Zupa marchewkowo-dyniowa z czerwoną soczewicą świetnie rozgrzewa w chłodne jesienne dni i super smakuje z makaronem. Polecam Składniki: 500 g marchewek 800 g dyni 1 pietruszka 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 szkl bulionu 1/2 łyżeczki soli, papryki słodkiej i kurkumy 1/4 łyżeczki curry, imbiru i pieprzu Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki
słodkie i nie tylko historie kulinarneLekka zupa z dyni, doskonale się sprawdza na każdy czas. Jeśli szukacie pomysłu na lekki obiad, na pewno się sprawdzi :) Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka(...)ognia i pozostawiamy by jarzyny lekko przestygły. Przestudzone jarzyny miksujemy blenderem lub w dzbanku do koktajli. Następnie zagotowujemy w garnku, ze śmietanką i przyprawami. Po około 3 minutach zupa jest gotowa. Można ja jeść samą, z groszkiem ptysiowym lub grzankami. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google
Smakowy Rajpewno, ze lepszej zupy dyniowej nie jadłam... 🙈🙉🙊 SKŁADNIKI: 3 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 1 średnia cebula 2 duże ząbki czosnku 350 g ziemniaków 1 kg dyni (lub 800 g dyni hokkaido - nie trzeba obierać ze skórki) 500 - 600 ml bulionu warzywnego 250 ml mleka kokosowego 1 - 2 cm korzenia imbiru 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku płatki chili(...)całość około 7 - 8 minut. Następnie oddaj curry, chili oraz starty imbir, wymieszaj. Wlej gorący bulion, zamieszaj i gotuj całość około 15 minut do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania wlej mleko kokosowe i dodaj masło, zamieszaj i gotuj jeszcze 1 - 2 minuty . W razie potrzeby dodaj jeszcze sól i pieprz do smaku. Zupę podawaj z kleksem z mleka koksowego
Słodko-Słony Świat Ilonybilion, dodajemy krojone pomidory, obrane i grubo krojone pieczarki, dalej pastę curry i z tamaryndowca i zagotowujemy wszystko pod przykryciem, gotując na średnim ogniu przez ok. 10-15 min. Krok 4. Kiedy warzywa będą już miękkie odpalamy blender ręczny (uważajcie na powłoki teflonowe garnków) i blendujemy zupę na gładki krem, dodając na koniec śmietankę. Przed podaniem dodajcie siekaną kolendrę
Spektrum Smakuwarzywom zaraz po upieczeniu i w całości ich nie zjeść, żeby coś jednak zostało na zupę. Składniki: - 1,2 kg do 1,5 kg dyni, ja używam piżmowej, bo jej smak najbardziej mi odpowiada - 5 pomidorów - 2 cebule - 5 ząbków czosnku - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku - 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki(...)Kiedy wszystko trafi do wspólnego garnka blendujemy warzywa z wywarem na gładki krem. Dodajemy przyprawy do smaku, doprowadzamy do wrzenia i chwilę razem gotujemy. Smak obłędny!!!. Podając zupę można na wierzch dodać łyżkę słodkiej śmietanki lub oliwę z oliwek. Jeśli lubicie pikantne smaki, podkręćcie smak zupy ajwarem lub chili
Apetyczna babeczkaZapraszam do sporządzenia pysznej sałatki. Wcześniej znałam ją w wersji glutenowej czyli z makaronem. Teraz makaron zamieniłam na przepyszną i zdrową kaszę jaglaną i w tym
Kawa z mlekiemLekko pikantna zupka dyniowo-pomidorowa z orientalnym akcentem w postaci mleczka kokosowego i przyprawy curry (w proszku lub paście). Cudownie kremowa, pełna smaku, rozgrzewająca. Idealna na
cool and mintyZima jest piękna. Ale tylko zza okna. Niestety panuje taki mróz, że nie chce się wychodzić z domu. Co jednak zrobić
Vegan TastePyszne rozgrzewająca Składniki 2 łyżki masła 1 cebula 800 g selera naciowego 1 łyżka przyprawy curry 800 ml bulionu warzywnego 50 ml śmietany kremówki sól, pieprz
R'n'G KitchenDziś zaproponuję rozgrzewające leczo w w ersji orientalnej z curry , kurczakiem i odrobiną mleczka kokosowego. Zapraszam na pyszny przepis :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldDziś zaproponuję rozgrzewające leczo w w ersji orientalnej z curry , kurczakiem i odrobiną mleczka kokosowego. Zapraszam na pyszny przepis :) Czytaj więcej »
Ana Mari's world